Rusija isplovljava novi ledolomac na nuklearni pogon

Ivan Papanin - ruski ledolomac
13 komentara

Brod će olakšati plovidbu Sjevernim morskim putem

Iz brodogradilišta u St. Petersburgu porinut je novi ledolomac na nuklearni pogon. ‘Jakutija’ je četvrti brod iz serije Arktika koju Rusija gradi kako bi poboljšala plovidbu svojim Sjevernim morskim putem. Brod je porinut u Baltičkom brodogradilištu u utorak na ceremoniji koja je uključivala i podizanje nacionalne zastave na ‘Uralu’, trećem ledolomcu istog dizajna. ‘Ural’ je porinut 2019. godine i trebao bi završiti probe na moru i ovog mjeseca biti predan operateru Atomflot, državnoj tvrtki odgovornoj za cjelokupnu rusku civilnu nuklearnu flotu. Očekuje se da će mu se ‘Jakutija’ pridružiti 2024. godine.

‘Arktika’, prva u klasi, puštena je u pogon 2020. godine i najveći je svjetski ledolomac na nuklearni pogon. Naručeno je ukupno pet takvih brodova, au planu su još dva.

Ledolomci teški 33.500 tona i dugi 173 metra mogu probijati led debljine do tri metra. Svaki ima dva nuklearna reaktora RITM-200 koji omogućavaju njihovom pogonskom sustavu da proizvodi do 60 MW snage. Nuklearni izvor energije ima životni ciklus od 40 godina, s dopunom goriva svakih sedam godina.

Moskva smatra da je njezina ledolomska flota od strateške važnosti, a predsjednik Vladimir Putin prisustvovao je ceremoniji porinuća ‘Jakutije’. Brodovi bi trebali učiniti plovidbu opasnim Sjevernim morskim putem pristupačnijim za trgovačka plovila.

Ruta je ključna za opskrbu izoliranih zajednica u sjevernoj Rusiji i nudi znatno kraću udaljenost putovanja za pomorsku trgovinu između Europe i Azije, u usporedbi s konvencionalnim rutama koje prolaze kroz Sueski kanal. Lani je sjevernom rutom prevezeno rekordnih 33,5 milijuna tona tereta, od čega je najviše otpadalo na ukapljeni prirodni plin i druga goriva, pokazala je statistika. Ove bi godine to moglo doseći 33,8 milijuna tona, prema Rosatomu, matičnoj kompaniji Atomflota, tijekom sastanka vlade prošlog mjeseca.

 

antartikledolomacrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
riki
1 godina prije

Zeljezna kanta, sve naduvano puno nekih bogatih karakteristika no to se vec pokazuje u Ukrajini rusi spali na unistavanje elektrana kako bi taj narod jos vise patio…

tihobl
1 godina prije

Zelenski je izvezao struje za 600 miliona. I jos uvijek izvozi. Jucerasnje raktiranje je omelo izvoz na 6 sati i ponovo se uspostavio. Za tih 6 sati Moldavija je bila u totalnom mraku, osim zgrade vlade. Maja Sandu ima fobiju od mraka i zato su osvjetlili cijelu zgradu iako nema struje.
Zelenski i dalje izvozi struju iako je Ukrajina u mraku.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Sta ce im ledolomac kad imamo globalno zagrevanje?

Max
1 godina prije

Strašan stroj.

Unor
1 godina prije

I ovoj ruski uspjeh smeta Rusofobima

nessy
1 godina prije

Iz USA vlade su izjavili da nije u redu sto Rusija kontrolira Sjeverni prolaz, i da bi prolaz trebao biti slobodan za sve. Nisu se sjetili, prolaz je u Ruskim teritorijalnim vodama, i da bi prolaz funkcionirao stalno ga ciste ledolomci . Bilo bi onda dobro da “svi” financiraju flotu ledolomaca. Cudi me da se nisu obratili Egiptu ili Panami, apelirajuci na slobodan prolaz za “sve”.

Lucija, prva
1 godina prije

Pazi da i ti ne bi tamo utekao na kraju.

Zajedno s onim što ostane od bijele rase.

Karma
1 godina prije

A mi pustimo inflaciju 20 % hahahaha zbog onog napusenog u zelenoj majici. Eu plavusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI