Prije zaustavljanja Rusije na Arktiku NATO prvo mora naučiti kako poraziti hladnoću

vojnici specijalci vojska
63 komentara

Kao odgovor na jačanje Rusije na Arktiku su zemlje NATO pakta provele su operaciju “Nanook-Nunalivut” u Kanadi, piše The New York Times. Prema američkom listu, vojnici saveza su se vlastitim iskustvom uvjerili kako najveći neprijatelj na dalekom sjeveru nisu ljudi naoružani najsuvremenijim oružjem, već ekstremne hladnoće. S tim se problemom u početku susrela i ruska vojska, koja je zbog tih uvjeta počela proizvoditi pješačka oružja od posebnih materijala, ne od metala koji se pri polarnim hladnoćama lijepi za koću i uzrokuje teške ozlijede, a pripadnike specijalnih snaga se biralo među autohtonim narodima sjevera, koji znaju kako preživjeti u polarnim uvjetima. Proces stvaranja pješačkih snaga za arktičko područje u ruskoj vojsci traje već nekoliko godina i većina problema je uklonjena. No, čini se da SAD i Kanada tek sad počinju obraćati veću pozornost na ove poteškoće.

Otapanje leda na Arktiku dovodi do nestanka nekad neprobojne barijere, zbog čega se Rusija se našla na “pragu” Kanade i sada potkopava koncept “sjevernoameričke tvrđave”, koja je dugo vremena smirivala zapadne vojne stratege, piše The New York Times.

S obzirom na ozbiljnost situacije, NATO žurno pokušava uhvatiti korak s Rusijom na dalekom sjeveru. Prošlog mjeseca je stotine vojnika Sjevernoatlantskog saveza, uključujući Francusku, Norvešku, Finsku i Švedsku, zajedno sa svojim kanadskim kolegama sudjelovalo je u vježbama “Nanook-Nunalivut”. Ti su manevri, između ostalog, osmišljeni kako bi pomogli saveznicima da sustignu rusku borbenu spremnost u ekstremno hladnim uvjetima.

“Rusija povećava svoju vojnu prisutnost na Arktiku”, kaže glasnogovornik NATO pakta Dylan White, navodeći kao primjer novu flotu ruskih ledolomaca, sustava naoružanja i radara. Prema riječima dužnosnika, zapadni vojni savez “blisko prati ovo nagomilavanje ruskih snaga”.

TOR M2DT
FOTO: PVO sistem TOR M2DT, specijalno projektovan za polarne uslove

U međuvremenu, podsjeća list, Moskva je već rekla kako polaže pravo na Sjeverni pol. 2007. je poslala je dvije minipodmornice kako bi na dnu postavile rusku zastavu od legure titana. Prošlo je 12 godina, ali taj “trik” još uvijek uzrokuje nezadovoljstvo kanadskih časnika.

U igri su i veliki ekonomski interesi. Vađenjem minerala i zbog pomorskog prometa, 20% ruskog BDP-a dolazi iz Arktika. Kada je riječ o manevriranju u regiji, Moskva očito zaobilazi Sjevernu Ameriku. Za usporedbu, Sjedinjene Države s Arktika dobivaju manje od 1% BDP-a, skreće pozornost The New York Times.

“Vojne ambicije” Moskve na Arktiku su se također povećale. Ne tako davno je Ministarstvo obrane Ruske Federacije pozvalo izvjestiteljske skupine u bazu na otoku Kotelni da se “pohvali ” protu-brodskim projektilima i sustavima protuzračne obrane koji su pucali na ciljeve obuke.

Rusija je također proširila svoju flotu ledolomaca na više od 40 brodova otvorila vojne baze na Arktiku, koje su bile zatvorene od kraja Hladnog rata. Osim toga, medijima su izvijestili da se ruske specijalne snage uvježbavaju za potencijalni sukob u regiji Arktika.

Na nedavnom Međunarodnom arktičkom forumu je predsjednik Vladimir Putin najavio opsežan program koji uključuje izgradnju novih luka i infrastrukture potrebne za jačanje Rusije na dalekom sjeveru. A ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je bio prisutan na događaju, rekao je: “Ne vidimo niti jednu temu na Arktiku koja zahtijeva pozornost NATO-a.”

Akademik Lomonosov
FOTO: ilustracija, atomski ledolomac Akademik Lomonosov

U telefonskom razgovoru je kanadski ministar obrane Harjit Sadjan jasno stavio do znanja kako se NATO ne namjerava predati u “ledenom prostoru”.

“Želimo da Rusija zna za što smo sposobni. To joj neće dopustiti da poduzme agresivnije korake”, kazao je dužnosnik.

Selo u uvali Resolute Bay, kojeg lokalni Inuiti nazivaju “mjestom gdje ne izlazi sunce”, kanadska vlada je 1953. odredila kao polaznu točku za zauzimanje Arktika. Kanada je nastojala zauzeti ovaj teritorij prije Moskve.

“Danas je u uvali Resolute Bay druga najsjevernija vojna baza Kanade. Dok se Rusija nije pojavila na horizontu, vojnici naoružani drevnim puškama su čuvali područje od polarnih medvjeda”, piše NYT.

Ove je godine ta baza postala polazna točka za operaciju “Nanook-Nunalivut”, koja je trebala obučiti NATO vojnike vještinama opstanka u Gornjem Arktiku. Drveće ovdje ne raste, a sam teren odlikuje se “nemilosrdnom bjelinom” i bijeli snijeg se stapa s bijelim nebom. Oko bijelog mora su i bijele zemlje, piše The New York Times.

“Mislio sam da znam što je prava zima. Ali kad sam došao ovamo, shvatio sam da nemam pojma o njoj”, rekao je potpukovnik Aaron Williams, zapovjednik prve bojne Kraljevske kanadske pukovnije.

Resolute bay kanadska polarna baza
FOTO: Resolute bay kanadska polarna baza

Prema riječima kanadskog časnika, on pokušava objasniti svojim podređenima da su u arktičkom ratu među dvjema neprijateljskim snagama, jedne su one koje su naoružane modernim oružjem, ali su one vjerojatno najmanja prijetnja. Najveća opasnost je vrijeme.

“Nemoguće je boriti se bilo gdje ako ne možete preživjeti hladnoću”, objašnjava potpukovnik Williams.

Jednostavni zadaci su pažljivo osmišljeni svaki dan. Noćni izlet na toalet znači da vojnici moraju obući mnogo slojeva zimske odjeće prije nego što se “izvuku u ledenu hladnoću”. S obzirom na ove i brojne druge nevolje, većina vojnika i ne pomišlja da izađe van.

“Vremenski uvjeti postaju glavna tema razgovora, kao zasebna cjelina. Kad se vojnici probude, razgovaraju o tome koliko je hladno, ili odlaze u krevet razmišljajući o tome koliko će biti hladno kad se probude”, ističe se u članku.

Tijekom vježbe je istraživačica Wendy Sullivan-Kwantes pronašao tragove ozeblina na najmanje 80 vojnika. Uglavnom su to bile ozlijede ruku, nogu i ušiju. Prema mišljenju sugovornika američkog lista, glavni izvor problema su rukavice kanadske vojske, koje dobro zadržavaju toplinu, ali ograničavaju kretanje. Zbog toga su vojnici koji su morali popraviti pokvarene motorne sanjke čak palili vatru kako bi mogli otvoriti svoje dlanove.

“Mnogi troše vlastiti novac kako bi kupili udobnije rukavice”, dodaje Wendy Sullivan-Kwantes.

The New York Times zaključuje kako će NATO vojnici, prije nego počnu razmišljati o tome kako zaustaviti Rusiju na Arktiku, prvo morati poraziti hladnoću.

NYT

antarktikNATOVojne vježbevojni manevri
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Par vrlo dobrih…
Kako češ uopšte pucati?
Kako češ pišati?
Kako češ jesti?
Sve što je metalno, ljepi se….

igi
4 godine prije

… Prošlog mjeseca je stotine vojnika Sjevernoatlantskog saveza, uključujući Francusku, Norvešku, Finsku i Švedsku, zajedno sa svojim kanadskim kolegama sudjelovalo je u vježbama “Nanook-Nunalivut”.
hm…hmmmm…teško možeš dotepenca nordijskog arapina naučiti da ratuje po ledu.

Miki
4 godine prije

Stvar je u posebnoj vrsti napitka koju piju ruski vojnici izloženi velikim hladnoćama, a to je mješavina vodke i jedne vrste neotrovnog antifriza, čija se receptura ljubomorno čuva. ?

Riddick
4 godine prije

Ruski vojnik je dobro pripremljen za te uslove:
https://youtu.be/YF4KbQ_jbiY

Saša
4 godine prije

UPS, nismo znali da vam je hladno,oprostite nećemo više. Oni Ruski Specijalci na -30 pale klime da se ne bi pregrejali ova NATO gona ne mogu da ratuju pošto Mc. Donalds nema podružnicu na Sjevernom polu.

korisnik_postoji
4 godine prije

Iz osobnog iskustva mogu reći da je -38C “taman” za pravi osjećaj zime. Ali se ne bih volio naći u situaciji da moram prenoćiti na otvorenom pri toj ili nižoj temperaturi, a još ako je povjetarac…

IVE iz pecalbe
4 godine prije

Bas u ti Rusi neki nezgodni decki, oni su tamu na sjeveru u tom vjecom ledu kao mi na moru ljeti. A jadni ovi iz North Atlantic Terorist Organization ni bi terorizirali Ruse ali na sjeveru neznaju kako, opkruzili su ih sa svih strana osim sa tog sjevera i nikako im nije jasno zasto se Rusi nece predati i prepustiti zapadnim mufljuzima da razore i uniste Rusiju.

Miki maus
4 godine prije

Jedino narodi koji zive na tim prostorima se mogu nositi sa hladnocom i plus adekvatna oprema i oruzje, a Rusi sa tim nemaju problem, ni sa jednim, ni sa drugim. Neka Nato mobilizira i profesionalizira svoje Eskime i Laponce, ako uspije i ako ih ima dovoljno, sumnjam. Ledolomce netreba ni spominjati, da ih sad pocnu praviti, 10-ak godina bi im trebalo da ih naprave dovoljno. Znaci, Rusi drze Artik, a Nato moze samo lajati po tom pitanju, cisto lajanja radi!

m.ivanisevic
4 godine prije

Nevezano za ovu temu: Admiral Sergej Gorškov (fregata ne osoba) je ušla u južno Kinesko more. Ovo je prvo daleko putovanje ove fregate jednog od najljepših ratnih brodova u povijesti (prema mom skromnom mišljenju) ma koliko to čudno zvučalo. Ovo je ujedno i prva klasa novih Ruskih brodova koja sposobna za otvorena mora. Tako da je ovo veliki dan za Rusku mornaricu uopće.

Weteran
4 godine prije

Moskva je davno razvila i proizvela dizel koji do – 56 C zadržava potrebna svojstva!

irauwbfawefiuewnaewnfiuwenfwue
4 godine prije

Načičkaće rusi gore i S-400 da im se ne mogu uvući sa pola, T-80 gore radi bez problema jer mu se kerozin ne pretvara u želatinu ko dizel, Pancira su već dovukli. Ušla dva Medjeveda obnovljena u zračne snage a i mistićni Palantin protuelektronski sustav koji će uvezivati i ostale sustave u jedan močan roj protuelektronski se ukazao.

Mak
4 godine prije

Ma meni nije jasno šta oni prave od ovoga pogotovo Rusi, obnavljaju stare baze i to unutar svoje državne granice, a hvale se kao da su na 90 stepeni sjeverne g. širine? Brodovi im prolaze praktično teritorijalne vode i šta se tu ima ko uspinjati, a imaju najveći pojas uz Arktik!

Dragan
4 godine prije

Volio bi da nam godpoda iz logicno obradi jeda Clanak kako je aljaska dospijela u ruke amerikanaca, unaprijed zahvalan citatelj?

slix
4 godine prije

Jedna ispravka, (na slici) “Akademik Lomonosov” nije atomski ledolomac već ploveća nuklearna elektrana projektirana za napajanje el. energijom ruskih polarnih područja uključujući i vojne baze

irauwbfawefiuewnaewnfiuwenfwue
4 godine prije

Bitno je puštanje krvi zemljana da se stvor napije a to tko će pobijediti zna se i prije prvog metka, to jest znaju oni koji hrane stvora……………zemljanima ostaje da se hvale kako su hrabri bili………

Driftwood
4 godine prije

Ameri i Englezi su sposoban i lukav narod. Kada bude trebalo, oni ce udariti tamo gdje se ovi budu najmanje nadali…

Ivi.tz
4 godine prije

Ovi nato psihopate postaju smiješni…hehe.pa napadnite RUSIJU ako smijete već jednom pa svaki mogući dan režite kao hijene na nju. Ali znaju hijene šta bi bilo.hehehe

Aaaa
4 godine prije

1% americkog BDP-a i 20% ruskog su skoro pa isti u apsolutnom iznosu >>>> 200 prema 300 milijardi dolara

Zen
4 godine prije

Rogozin, stručnjak za glupost

Siniša
4 godine prije

Jedno jesigurno…zima nije to šta je porazilo Nijemce, usporilo jeste ali su imali 3 godine ekspedicije po Rusiji,imali su dovoljno toplih dana da poraze USSR.takođe je sigurno da su Sovjeti daleko spremniji za te uslove, od obuće i odjeće pa do načina rukovanja oružjem i oruđem…recimo Sovjetsko se oružje i oruđe nikada nije zaledilo iz sasvim jednostavnog razloga, u ulje za podmazivanje su miješali parafin;t34 nikada nije ostao zaleđenih gusjenica zbog rasporeda točkova, itd, itd….o predispozicija za preživljavanje u surovim uslovima ne treba ni govoriti, Finci možda jedini mogu parirati što su i dokazali u ratu sa Staljinom.

Zadranin
4 godine prije

@Rogozine

Tako je. Kalašnjikov neće puca nakon što upadne u blato ili uđe voda, a nadmoćnije, ljepše i preciznije zapadnokenjsko oružje puca i kad nema više metaka u njemu. (Sarkazam, naravno.. ?)

Pročitaj ti koju biografiju od preživjelih nacističkih vojnika, koji su bili na Istočnom frontu.. Pa se onda vrati kenjati svoje kojekakve kvake na Logičnom.

Pljuc!

Bruno
4 godine prije

Možda im globalno zatopljenje pritekne u pomoć.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI