Novi ruski tankeri na LNG pogon mogu prijeći Sjevernu rutu za sedam dana

6 komentara

Naftni tanker „Korolevski prospekt“, dugačak 250 metara, 28. kolovoza je s punim opterećenjem napustio Murmansk i krenuo je prema istoku, sedam dana kasnije stigao je do rta Dežnjev u Beringovom tjesnacu.

Tanker bi trebao stići u kinesku luku 14. rujna. Ovo je prvi put da naftni tanker s pogonom na LNG putuje Sjevernom pomorskom rutom, prenosi ruska državna agencija Sovkomflot.

“Povoljni led i vremenski uvjeti duž rute omogućuju kretanje broda bez probijanja leda”, rekao je kapetan broda Oleg Šiškin.

„Nije se susreo s ledenim brijegom“, pojasnio je.

Tanker je odabrao rutu sjeverno od sibirskih otoka i Wrangela.

“Pretpostavljamo da će ova nova ruta biti vrlo tražena za komercijalni promet tankera prema istoku”, naglasio je Šiškin.

Sovkomflot ima flotu od šest tankera na LNG i još pet u izgradnji. „Korolevski prospekt“ se pridružio floti u veljači ove godine.

Vjeruje se da u usporedbi s konvencionalnim tankerima korištenje ukapljenog prirodnog plina smanjuje emisiju CO2 za 30 posto. Brod je klasificiran kao 1A / 1B, što znači da će se u teškim uvjetima morati osloniti na pomoć ledolomaca.

Ovo je prvi put da je tanker nafte velikog kapaciteta prešao cijelu dužinu Sjevernog pomorskog puta koristeći samo LNG.

Putovanje od rta Želanija do rta Dežnjev je trajalo 7 dana i 6 sati, tijekom kojih je tanker prešao udaljenost od 2118 nautičkih milja, prosječnom brzinom od 12,2 čvorova.

„Dobro pripremljen plan prolaza omogućio nam je izbjegavanje susreta s velikim ledenim brijegom u Vilkickom tjesnacu, a zatim smo izbjegli led koncentriran u Dugom tjesnacu novim putem sjeverno od otoka Wrangel. Vjerujem da će ova nova ruta, zajedno s „Tihonovom rutom“, koju je Sovkomflot otvorio 2011., biti korisna za planiranje ruta s tankerima na LNG pogon do istoka zemlje duž Sjevernog pomorskog puta“, izjavio je Oleg Šiškin, kapetan tankera.

Prije ovog putovanja je u razdoblju 2010. i 2011. Sovkomflot izveo niz eksperimentalnih tranzitnih putovanja duž Sjevernog pomorskog puta, nastojeći dokazati da uporaba ove rute kao prometnog koridora za velike teretne brodove može biti i tehnički izvediva i ekonomski isplativa.

Konačno, ova plovidba je ključna za poslovanje projekata Novateka kao što su „Yamal LNG“ i „Arktik 2 LNG„ i projekta „Novy Port“ Gazprom Nefta.

Prošlog listopada je Sovkomflotov tanker za naftu “Gagarin Prospect” završio putovanje preko Baltičkog i Sjevernog mora od Primorska do Rotterdama i tako postao prvi svjetski tanker za naftu na LNG pogon koji je dovršio putovanje .

Istog mjeseca je tanker „Lomonosov Prospect“ dovršio komercijalno putovanje duž Sjevernog pomorskog puta, isporučujući teret naftnih derivata iz Južne Koreje u Sjevernu Europu.

Safety4sea

Sjeverni pomorski put, ruta od Rotterdama do Dalyana u Kini
FOTO: Sjeverni pomorski put, ruta od Rotterdama do Dalyana u Kini
LNGSjeverni puttanker
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Brainstorm
4 godine prije

i nije stvar u brodu nego sto se led otopio.
12 cvorova – pa koliko ih vozi 12 cvorova i brze.

Jurko
4 godine prije

Sve će se više koristiti ovaj put,međutim 12 čv.je velika brzina za te uvjete plovidbe,a razlog je tanak led.

volodimir
4 godine prije

uštedit će co2 al će uništit led….hebla vas nafta ostavite se leda

fiveri
4 godine prije

Dok se svi pale ns Su-xx i S-x00 ovdije lezi prava moc Rusije koju gradi Putin. Zatvoreni grad u kojem se nalazi brodogradiliste u cijem sklopu se nalazi remotnt-naoruzanje pacificke podmornicke flote i istoimeno brodogradiliste koje se 100% rekonstruira. Trenutno se gradi suhi dok, produbljuje luka, nove hale za segmentnu proizvodnju brodava, rekonstrukcija obale.
Osim sto se radi prvi tanker na LNG pogon i skuplja iskustva za gradnju nove ruske flote, ono najbitnije je sto se gradu naselja, zaposljavaju i naseljavaju ljudi na istok.
Vijest od prije par dana kad je postavljena portalna dizalica za suhi dok.
https://www.youtube.com/watch?v=t3klN_fv4i4

ventilator
4 godine prije

Slika broda ne odgovara uz priloženu kartu sa opisanom rutom. Naime prikazani brod bi više odgovarao brodu za prevoz rasutog ili sličnog tereta nego tankeru za prevoz nafte ili brodu za prevoz plina.U svakom slučaju ako se ova ruta prihvati radi povoljne uštede goriva,kojeg će koristiti navedeni tankeri, pretpostavljam da će od toga najviše imati koristi Rusi,jer oni već do sada imaju zavidnu flotu ledolomaca za probijanje puta ovim tankerima.

Splićo
4 godine prije

Tanker je plovio ljetnom rutom!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI