Rusija će utrostručiti izvoz LNG-a do 2030. godine

LNG
6 komentara

Rusija planira da nastavi sa povećanjem proizvodnje i izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG), saopštio je u utorak potpredsednik vlade Aleksandar Novak, a prenosi agencija RIA Novosti.

Tokom obraćanja na Forumu „Rusija“ u Moskvi, Novak je rekao da će se do 2030. izvoz LNG-a povećati na 110 miliona tona godišnje, što je skoro trostruko veći obim koji je Rusija isporučila na globalno tržište prošle godine.

Zamjenik premijera je dodao da se Rusija već kotira kao četvrti najveći svjetski dobavljač LNG-a na svjetskom tržištu sa 8% ukupnog izvoza. Planirano povećanje izvoza u narednih šest godina omogućilo bi zemlji da podigne svoj udio u globalnoj opskrbi LNG-om na 20%.

Novak je, međutim, napomenuo da planovi zahtijevaju povećanje proizvodnje koje se može ostvariti samo ako sve trenutne lokacije za proizvodnju LNG-a dostignu svoje planirane kapacitete proizvodnje.

“Ovo je ambiciozan zadatak. Da bi se to postiglo, potrebno je razviti klastere proizvodnje LNG-a”, naveo je on. Prema Novakovim rečima, očekuje se da će proizvodnja u baltičkom klasteru porasti na 15 miliona tona godišnje do 2030. sa 2,2 miliona tona u 2023. Za klaster Murmansk, gde proizvodnja tek treba da počne, trebalo bi da dostigne 20 miliona tona. Klaster Yamal će se povećati na 60 miliona tona, sa sadašnjih 20 miliona, dok će klaster Sahalin dostići 15 miliona tona sa sadašnjih 11 miliona.

Ruski izvoz LNG-a konstantno je rastao tokom protekle godine u svjetlu rastuće potražnje u Europi i Aziji. EU je zabranila morski izvoz ruske nafte zbog sankcija povezanih s Ukrajinom, ali ruski LNG nije bio na meti ograničenja. Dok je uvoz plina iz plinovoda u Evropu naglo opao u posljednje dvije godine, zemlje članice su kupile rekordne količine ruskog LNG-a 2023.

LNGPutinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
2 mjeseci prije

Glupa krmača Ursula neće jeftino, ona sve daje za skupo 🙂 Jebo joj pas mater fašističko švapsku..

Max
2 mjeseci prije

Očekivano,

Sparkling
2 mjeseci prije

Zato Njemačka kao predvodnica EU napretka i izvoza konkurentnih proizvoda visoke tehnološke kakvoće svakim danom pokazuje ostatku svijeta svoju super snagu, kako ekonomsku tako i vanjsko političku. I to će se nastaviti sve dok bude bila (ovako kao danas) neovisna i tehnološki razvijena s istočno Europskim energentima kojih ima u izobilju.
I svima nama (koji zavisimo o Njemačkoj industriji) će biti još bolje a bogata Njemačka srednja klasa će trošiti svoje ušteđevine na turistička putovanja.
Jesam li nešto pogriješio?
Lp

xyz
2 mjeseci prije

Kad ruskog plina nije htjela uvoziti američka prčija EU, sad če ga sa veseljem i posebnim guštom uvoziti ostale države, koje nisu pod upravom USA.
A Njemačkom gospodarstvu ne može više ni bog pomoči, jer i on ne znas, odakle Njemačkoj dobaviti jednako jeftine energente, kao što su ruski. A Rusima jih bog neče oduzeti, jer bog voli Ruse.

xyz
2 mjeseci prije

EU je time što je odbila kupovati ruske energente, sama sebi napisala smrtnu presudu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI