EU u opasnosti od još jedne energetske krize

Gas - Plin
13 komentara

Početak sezone najveće potrošnje u EU, usred rastuće potražnje iz Azije, mogao bi povećati cijene prirodnog gasa na kontinentu uprkos velikim ponudama tečnog prirodnog gasa (LNG) na globalnom nivou, objavio je Oilprice ove nedelje.

Prema pisanju medija, situacija je pogoršana nizom faktora, kao što su geopolitičke tenzije, uključujući nedavnu zapljenu broda Huti. Izazovi u lancu snabdijevanja, kao što su ograničenja u Panamskom kanalu i rizici u Sueckom kanalu, također izazivaju zabrinutost za globalnu isporuku LNG-a i cijene, dodaje se u izvještaju.

“Ranjivost na bilo koju pojavu koja može uticati na cijene bila je kristalno jasna ranije ove sedmice kada su europske referentne cijene skočile nakon što su se pojavile vijesti da su Huti zaplijenili teretni brod u Crvenom moru”, napisao je Oilprice, napominjući da je brod povezan s izraelskom kompanijom i stoga je naširoko viđen kao znak moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Prema izvještaju, koji se poziva na S&P Global, neki stručnjaci u industriji trgovine plinom vjeruju da cijene LNG-a neće rasti mnogo više, čak i u svjetlu rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku.

Drugi stručnjaci navodno sugeriraju da su vijesti o brodarstvu postale prilično važne za sve vrste roba u posljednje vrijeme zbog ograničenog kretanja Panamskim kanalom i rizičnijeg prolaska kroz Suecki kanal kao rezultat sukoba između Izraela i Hamasa.

Azijski kupci američkog LNG-a također su tražili alternativne rute nakon ograničenog kretanja u ključnoj tački gušenja između Sjeverne i Južne Amerike, za koju se očekuje da će povećati vozarine, navodi se u izvještaju.

“Kad smo već kod ponude, možda je dosta, ali kao što je prošlogodišnji prekid u Freeportu pokazao, ovo obilje je jedan prekid daleko od poremećaja i skoka cijena”, napisao je Oilprice.

Eksplozija u ogromnoj američkoj fabrici za izvoz gasa prošlog juna zatvorila je postrojenje do kraja godine. Freeport, koji je činio desetinu evropskog uvoza LNG-a prije eksplozije, ponovo je otvoren tek u februaru ove godine. Viša sila dovela je do skoka cijena plina na kontinentu.

Uz pad temperatura tokom zime, cijene plina bi mogle porasti u EU, dok bi globalne cijene mogle biti otpornije, zaključio je Oilprice.

Prošlogodišnja topla zima i napori EU da poveća zalihe pomogli su da se izbjegne ponavljanje energetske krize iz 2021. godine, kada su cijene plina u regionu narasle preko 300 eura (320 dolara) po megavat satu nakon odluke bloka da se udalji od ruske zalihe.

Europske cijene plina bile su nestabilne ove sedmice jer su trgovci odmjerili veću potražnju za grijanjem po hladnijem vremenu uz još uvijek skoro pune zalihe u EU. Prvomjesečni holandski TTF Natural Gas Futures, referentna vrijednost za evropsku trgovinu plinom, trgovao se 1,3% niže u srijedu na 44,66 USD po megavat-satu od 11:04 GMT.

azijaeuLNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ico
5 mjeseci prije

Putin će EU dati plina, mada ne bi trebao.

Darko
5 mjeseci prije

Kada će EU skratiti za glavu Ursulu i njene lopine u EU Komisiji koji su cijelu EU sjebali u samo jednom mandatu? Kakve istrage, zatvor i kazne, za njih je samo streljački vod i prijeki sud..

tihobl
5 mjeseci prije

Huti su danas zaplijenili jos jedan izraelski brod, a juce su jedan pogodili u indijskom okeanu.

Ali nije to prava opasnost za Evropu vec Usrulja. Usrulja je nredila Danskoj da zaustavlja sve ruske tankere koji nisu osigurani kod Lojda. Sta mislite da li ce Rusija dopustiti takvu pirateriju?

Max
5 mjeseci prije

Uvijek nešto.

Observeterius
5 mjeseci prije

Ipak ništa od toga, barem sudeći prema prošlogodišnjim najavama ili kao Tiho reće, niti toalet papira neće biti u EU.
Panamsmki ii Suedski kanali su nebitni opskrbi iz SAD-a i Norveške, tj. jasno je tko će najviše profitirati. Tipićno je da se na tržištu zbog izvanrednih okolnosti stvaraju oligopoli i monopoli.

Alex
5 mjeseci prije

Mogu koristiti plin iz zaliha Ziklon B.🤔😂🤣

ime
4 mjeseci prije

recite šta očete ali anemija opasno jaše.
paušali za struju umjesto 30 eura su slijedećih mjeseci 7 eura.
pa vi vidite za koga če pemzioneri glasat…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI