Rusija će pokrenuti cjelogodišnje isporuke LNG-a preko Arktika

Ruski ledolomac Arktik
16 komentara

Moskva planira da počne isporuku LNG-a u Aziju tokom cijele godine preko ruskih arktičkih plovnih puteva, objavio je ove sedmice Sergej Zybko, šef operatera Sjevernog morskog puta (NSR).

Govoreći tokom foruma “Arktik: sadašnjost i budućnost”, Zybko je rekao da je pokretanje pilot programa zakazano za sljedeći mjesec.

„ Počevši od januara, transporteri gasa će se kretati uz podršku ledolomaca, uključujući i one mjesece kada nikada ranije nisu plovili – mart, april i maj. To će značiti navigaciju tokom cijele godine ”, rekao je.

Plovidba u istočnom dijelu NSR obično počinje u junu, a prekida se u decembru zbog debelog leda. Tokom zastoja u plovidbi, ruski LNG se obično isporučuje u Aziju dužom rutom – kroz Suecki kanal i Malački moreuz, što može potrajati i do 45 dana u odnosu na 36 dana preko NSR-a.

Stručnjaci napominju da će u početnoj fazi cjelogodišnja plovidba vjerovatno biti ograničena na nekoliko tankera i činiti samo mali udio u ukupnom izvozu, uglavnom zbog nedovoljnog broja nuklearnih ledolomaca u ovom trenutku. Međutim, probne pošiljke će omogućiti procjenu troškova podrške ledolomcima za gasne brodove i provjeriti je li moguće pratiti karavan od nekoliko tankera s jednim ledolomcem, kažu analitičari. Oba faktora će uticati na konačnu cenu LNG pošiljki.

Izvoz ruske nafte i gasa u Aziju duž NSR je ove godine iznosio oko 3,84 miliona tona. Dok su isporuke LNG-a ostale uglavnom nepromijenjene u odnosu na prošlu godinu na 2,27 miliona tona, isporuke nafte su porasle, uglavnom zbog izvoza u Kinu. Ruske naftne kompanije poslale su 1,5 miliona tona sirove nafte, ili 14 tankera, duž NSR 2023. godine, protiv samo jednog tankera 2022. godine.

NSR je transportni koridor u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije koji se proteže cijelom dužinom ruskog Arktika i Dalekog istoka. Ruta postepeno postaje glavni trgovački prolaz za robu koja se otprema između Evrope i Azije. Njegova geografija omogućava drastično smanjenje vremena transporta u poređenju sa tradicionalnim putevima kroz Suecki ili Panamski kanal. Tokom proteklih osam godina, Rusija je intenzivno razvijala NSR modernizacijom lučke infrastrukture, zajedno sa željezničkim i riječnim transportnim koridorima.

Ukupni teretni promet kroz NSR dostigao je 34 miliona tona u 2022. godini, što je osmostruko povećanje od 2015. Očekuje se da će tekuće infrastrukturne inicijative povećati promet na više od 80 miliona tona u 2024. godini.

kinaLNGrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ups
4 mjeseci prije

Od kada se u martu plovi tako sjeverno?
Ni vrag da je zatoplilo?

Max
4 mjeseci prije

logično.

MNK
4 mjeseci prije

Sritno! xD

tihobl
4 mjeseci prije

Kijev TV dnevnik:

“Украјина доживљава несташицу енергије. Молимо све неудате жене да се уселе код неожењених мушкараца.”

I oni hoce u EU? Pa trebali su pozvati da se usele kod neudatih zena, a ne muskaraca.

tihobl
4 mjeseci prije

Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко почиње своју афричку турнеју.

tihobl
4 mjeseci prije

2 део губитака укровермахта…

Otvorim, a ono dvosatni video snimaka grobalja iz raznih krajeva ostatka Ukrajine. Ogromno, dosta snimaka je nastalo iz auta vozeci se pored groblja. Bilo bi dobro da debeli djuro pogleda i zapita se zasto nema ovakvih snimaka iz Rusije osim vagnerovog groblja koje spada medu prosjecno na ovom snimku.

Nasao na telagram kanalu Скотомогильник.

tihobl
4 mjeseci prije

Руске трупе су заузеле утврђени район југозападно од Роботина. Напредак на делу ширине до 1,75 км на дубине до 1,4 км. Џаба изгинуше десетине хиљадa Украјинаца баш ту !!!

tihobl
4 mjeseci prije

ВС РФ је заузела позиције северније од Раздоловке, на Соледарском правцу. 1500м ширина 5000 м.

Ima jos napredaka da vas ne davim kvadratima. Ovo je za one koji su ljeto slavili kad NATO uspije da osvoji u jednom danu 600-800 kvadrata za vrijeme cuvene kontraofanzive koja je trebala slomiti Rusiju.

Rusi duz citave linije vode aktivnu odbranu, jos nisu krenuli u kontraofanzivu. Ovo smatraju sitnim taktickim popravljanjem polozaja (zauzimaju uglavnom uzvisine ostavljajuci ukrope u dolinama kako bi ih mogli tuci sa tri strane).

tihobl
4 mjeseci prije

Немачки канцелар Шолц назвао је раст цена енергената „последицама руског империјализма“, пише БИЛД.

Према његовим речима, Путин је био тај који је „зауставио испоруку гаса кроз гасоводе“, због чега је „50 одсто немачког снабдевања гасом доведено у питање“.

Solc se ljetos hvalio kako je popunio skladista gasa i kako ce biti blaga zima. Pocetak decembra i vec kuka jer su rusi prestali da pumpaju gas kros sjeverni tok. Zli rusi sagorjevaju viskove gasa pored Finske granice, a nece da upumpaju u sjeverne tokove.

tihobl
4 mjeseci prije

Према речима тк Војна хроника у последњем нападу по војним циљевима у Кијеву употребљени су нови типови ракета-имитатора (лажни циљеви) који су направљени на бази крстарећиј ракета Х-55

Основни циљ је провера стања украјинске ПВО као и њене организације (ешалонирана одбрана Кијева и других зона) али и разрада нових модела тактике приликом појединачних и здружених напада (х-555,х-101, Калибр, Искандер-М, отдк Геран) у циљу преоптерећења противничке ПВО/ПРО и максималног учинка на циљевима.

Ispucavaju mamce. Sad mi je jasna karta koju su ukropi izbacili. Nema ni jedne prave linije, vec rakete svrljaju preko citave bivse Ukrajine iduci od grada do grada. Putanja raketa lici na lutanja trgovackih putnika koji gledaju da obidju sto vise musterija u jednoj turi. Ovo je bas naporno za americko-njemacku PVO.

tihobl
4 mjeseci prije

Kijevu panici. NATO otkrio da rusi gomiljau trupe duz granice sa oblasti Sumi. A sva pojacanja poslana na odbranu Avdevke.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI