Nestabilnost pogađa energetsko tržište EU

Ruski gas
8 komentara

Cijene plina u EU pale su u ponedjeljak nakon skoka prošle sedmice, usred ukupne nestabilnosti tržišta povezane s rizicima u opskrbi i vrućim vremenom.

Julski fjučersi u čvorištu Title Transfer Facility (TTF) u Holandiji pali su za 13,8% tokom jutarnjeg trgovanja. Referentni holandski prvomjesečni ugovor pao je na 30,18 eura po megavat satu (MWh), ili 346,39 dolara za 1.000 kubnih metara. Međutim, cijene su i dalje 15% više ovog mjeseca, zbog održavanja u norveškim plinskim postrojenjima.

Prošlosedmični rast cijena gasa potaknut je strahovima da će vruće vrijeme u sjevernoj Evropi i neplanirani prekidi u Norveškoj povećati potražnju za tečnim prirodnim gasom (LNG) i staviti EU u konkurenciju za isporuku.

„Dok se zalihe gasa u EU ne popune, evropske cene gasa za dan unapred i za mesec unapred imaju značajan potencijal za povećanje, što je odraz konkurencije između upotreba: trenutna potražnja, uglavnom od generatora energije, naspram potražnje za ubrizgavanjem u skladište“, kažu analitičari Engie-ovog EnergyScan- a u bilješci.

Iako su cijene donekle pale nakon sedmica turbulencija, i dalje postoji zabrinutost oko daljnjih zaliha. Toplije vrijeme moglo bi podstaći kratkoročnu potražnju za hlađenjem među domaćinstvima i preduzećima, ali dugoročni rizici i dalje postoje u pogledu snabdijevanja bloka uoči naredne sezone grijanja.

Trenutna volatilnost tržišta gasa “naglasila je komplikacije za trgovce” dok procjenjuju da li je energetska kriza još uvijek dovoljno ozbiljna da nastavi uvoz dodatnih LNG tereta tokom ljeta, rekli su analitičari Inspired Energya u bilješci u petak.

Skladišta plina u EU su popunjena skoro 74 posto, prema Gas Infrastructure Europe.

euLNGPlin
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Pocinju vrucine, a skladista na 74%. Lako je bilo sa toplom zimom, a sta ce sa toplim ljetom?

10 mjeseci prije

Energetsko tržište EU je na aparatima , od tud ovi skokovi..
Život na aparatima uskoro će postati svakodnevica u EU..

Max
10 mjeseci prije

To i jest bio cilj.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Pred novih izbora za parlament EU , Njemački AfD izlazi pred birače sa jasnim programom — ZA RASPUŠTANJE EU 😁🤳 !!! Doduše … Oni plediraju na ” kontrolirano raspuštanje ” uz formiranje , nekakove , nove zajednice , bazirane na uzajamnim , ekonomskim benefitima ( vjerojatno neka vrst Europska BRICS , nijesu do kraja dorečeni na njihovim web stranicama ) , kako bilo — ” blasfemija ” je JAVNO POKRIJENUTA i to baš iz Njemačke ! Ne treba imat sumnje da će to što su pokrijenuli , naić na podršku baš puno njih , izvana , koji uopće ne žele EU ! Pri tomu , uopće ne mislim na Ruse 😉 ! Tak je svojedobno i grupacija okolo izvjesna Austrijanca krijenula – svi i im se smijali iz početka !!! Da bi samo koju godinu kasnije ….. 😁🤳

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI