U St. Peterburgu porinut najnoviji borbeni ledolomac “Ivan Papanin” (VIDEO)

Ivan Papanin - ruski ledolomac
24 komentara

Ledolomci postaju sve traženija roba u svjetskim morima. Kako su se pokrenuli na vrijeme, dok SAD raspolažu s dva ledolomca, Rusija već ima zavidnu flotu ovih brodova, a sada i borbeni ledolomac “Ivan Papanin”.

S druge strane, jedan od poznatih američkih ledolomaca, “Polar Star”, izgrađen je prije 40 godina i odavno je premašio očekivani životni vijek i često je na remontu. Ledolomac “Healy” je sagrađen 2000. godine i može služiti isključivo za znanstvene svrhe. Prema najoptimističnijim kalkulacijama američkih stručnjaka, na Arktiku će se novi američki ledolomac pojaviti u sljedećih pet godina, dok Rusija u ovom području ima već 40 takvih brodova. Dakle, stručnjaci priznaju da su Sjedinjene Države utrku za Arktik davno prepustile Rusiji.

Uz pomoć borbenog ledolomca „Ivana Papanina“, koji će zaploviti 2023., Rusija namjerava ojačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku, piše The Times. Napominje se da, unatoč zabrinutosti zbog “militarizacije” Arktika, njegovi dizajneri i graditelji inzistiraju na tome da je brod dizajniran da jamči miran razvoj regije.

Rusija nastoji pojačati svoju vojnu prisutnost na Arktiku i osigurati vlasništvo nad naftnim i plinskim poljima u regiji uz pomoć prvog borbenog ledolomaca „Ivana Papanina“ koji je porinut u Sankt Peterburgu, piše The Times.

VIDEO: Porinuće borbenog ledolomca „Ivana Papanina“ u St. Peterburgu

Brod će moći obavljati funkcije ledolomca i lomiti led debljine do 1,7 metara. Može se koristiti i u akcijama spašavanja, te u straži i patroliranju. Istodobno, ovo su brodovi prvi takve vrste opremljeni teškim oružjem. Na njemu će biti protupodmornički helikopteri Ka-27, a bit će postavljeni i lanseri s krstarećim projektilima „Kalibar“.

Očekuje se da će „Ivan Papanin“ biti u službi već 2023. godine. Borbeni ledolomac „Nikolaj Zubov“ pridružit će mu se za godinu dana. Pored toga, prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, do 2035. godine Arktička flota zemlje imat će najmanje 13 teških ledolomaca, uključujući devet nuklearnih.

Naravno, poznati tjedni časopis propale imperije poznate po promicanju mira i miroljubive koegzistencije naroda se brine zbog “militarizacije Arktika” od strane Rusije. Posebno napominje kako Moskva, kao dio svoje “vojne ekspanzije” u regiji, obučava arktičke brigade, obnavlja vojne baze i radarske stanice iz sovjetske ere.

Istodobno, izvršni direktor upravnog odbora Ujedinjene korporacije brodogradnje Georgij Poltavčenko tvrdi kako je brod „Ivan Papanin“ dizajniran da štiti resurse Arktika i ruske interese u regiji.

Sjeverni pomorski put – Zbog novih pravila najbolja opcija za tranzitne divove

Izazov na Arktiku – Kroz Sjeverni pomorski put će ploviti samo ruski brodovi

SAD: Ruske vode i put Sjevernim morem trebaju biti “međunarodni koridor”

ANALIZA: Kina pristala na suradnju s Rusijom u razvoju Sjevernog pomorskog puta

ANALIZA: SAD na Arktiku moraju dokazati da su još uvijek vodeća sila u svijetu

SAD gube utrku za Arktik – Ruski ledolomci i vojska su bolji i spremniji

Ivan Papaninledolomac
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
aha
4 godine prije

idemo
rusofili – amerofili
1..2…3….
sad !!!!!!!!!!!

Damir
4 godine prije

Ja sam femenofil. Što sad?

čitalac
4 godine prije

Lomi led debljine 1,7 metara.
Valjda je to dovoljno.
Inače, oni stariji ledolomci su lomili led debljine i 4 metra, a jedan između njih (zaboravio sam mu ime) mogao je lomiti led od 9 metara!
Ludo…

alfa33
4 godine prije

A čiji je zapravo artik,svi ga svojataju, a zar ne bi imao jednako pravo tamo neki Bušmani ili vi svi ovdje sa portala,ajmo još i to do kraja sje…i pa smo mirni…

Oleg
4 godine prije

Poštovani autore teksta,dali je vaša zemlja odustala od osvajanja Arktika ? Koliko vaša zemlj ima ledolomaca?

Max
4 godine prije

Izgleda impresivno i pokazuje Rusku snagu i ambicije.

Mali Mujo
4 godine prije

Samo se vi zezajte ako Hr ministar obrane Damir Krizevic otvori arsenale iz ratnih luka izlazi najamnje 20 jebolomaca a tek oni koji su plovili Savom i Dunavom i razbijali 50 metara leda mislim dnevno u duzinu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI