SAD odustale od vježbi na Arktiku da ne bi morale tražiti pomoć Rusije

us coast guard
36 komentara

Obalna straža Sjedinjenih Država je odbila provesti vježbe na Arktiku zbog straha da će se jedini američki veliki ledolomac pokvariti i zaglaviti u ledu, a onda bi morali tražiti pomoć od Rusije, piše američki portal Business Insider.

Poznato je da se brojne zemlje, zbog svog položaja i promjene klime koja je ovo područje pretvorila u pogodno mjesto za plovidbu i ekstrakciju prirodnih resursa, natječu kako bi ostvarile prednost na Arktik. Međutim, uvjeti na dalekom sjeveru su i dalje zastrašujući i zahtijevaju specijalizirane brodove.

To u Sjedinjenim Državama dobro znaju i osjete zaostatak za Rusijom, koja ima najveću arktičku obalu na svijetu, ima i desetine ledolomaca, od kojih su neki teški modeli za polarnu plovidbu, dok se drugi dizajnirani da plove negdje drugdje, poput Baltičkog mora.

SAD ima samo dva ledolomca, od kojih samo jedan veliki koji može raditi na Arktiku i Antarktici. To je ledolomac “Polar Star”, koji ima više od 40 godina i približava se kraju “životnog vijeka”, za Business Insider je rekao admiral Paul Zukunft, bivši zapovjednik američke Obalne straže.

Kad ga je Vijeće za nacionalnu sigurnost zamolilo ga da pošalje ledolomac kroz rutu Sjevernog mora i provede vježbe u sklopu slobode plovidbe, on se tome suprotstavio.

“Dok sam bio zapovjednik, Vijeće za nacionalnu sigurnost mi je prišlo i reklo:” Hej, trebali bismo poslati “Polar Star” kroz rutu Sjevernog mora i provesti vježbe slobode plovidbe”, rekao je admiral Zukunft, koji je umirovljen ove godine.

“Rekao sam ne, jer je to 40 godina star brod. Mi smo ga pokrpali s dijelovima s njegovog sestrinskog broda samo da bi mogao ploviti i ne mogu vam jamčiti da neće biti katastrofalnih nesreća, a ću morati zvati Rusiju da me izvlači iz nevolje i da ga odvuče na sigurno, stoga nije vrijeme da to činite”, rekao je Paul Zukunft.

“Polar Star” je porinut 1976. godine, a obnovljen je 2012. kako bi mu se produžio životni vijek.  Jedini je operativni jaki ledenjak američka Obalne straže i dizajniran je da može lomiti  led debljine 6,5 metara. “Healy”, drugi, noviji i veći brod, srednji je ledolomac, ali ima manje sposobnosti u probijanju leda. Tu je još i  “Polar Sea”, iste klase kao i “Polar Star”, ali su s njega skidani dijelovi kako bi se, kako kaže admiral Zukunft, “kanibalizirao potonji”.

Kada su točno bile planirane ove vježbe, Business Insider ne navodi. specificira. Bivši zapovjednik Obalne straže govorio je o odustajanju od njih početkom prosinca.

Ranije, kolumnistica The Hilla, Raphael Bernal, izrazila mišljenje da je nakon zahtjeva američkog predsjednika Donalda Trumpa da se izdvoji pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom moralo zaboraviti na planirano povećanje američke prisutnosti na Arktiku.

Admiral Zukunft je 2016. izjavio da je Obalna straža htjela izgraditi tri teška i tri srednja ledolomca. Zajedno s Pentagonom je predao nacrte za izgradnju novih teških ledolomaca u listopadu 2017. godine.

Odjel za domovinsku sigurnost, koji upravlja Obalnom stražom, zatražio je 750 milijuna dolara u fiskalnoj 2019. godini, koja je počela 1. listopada ove godine, kako bi se dizajnirali i izgradili novi teški polarni ledolomci. Taj zahtjev je uključivao i 15 milijuna dolara za produžetak vijeka trajanja ledolomca “Polar Star”.

No, ovaj odjel je jedan od mnogih koji nije dobio željena sredstva za 2019. i nije jasno hoće li kasnije dobiti novac,  jer su se američki zakonodavci usredotočili na druge “prioritetne potrošnje”, kao što je zid na granici između SAD i Meksika, zaključuje Business Insider.

Kao što smo ranije izvijestili, ništa bolja situacija nije ni u američkoj ratnoj mornarici, koja je s podmornicama “USS Hartford” i “USS Connecticut”, ponosom američke flote, zaglavila u ledu Arktika.

Business Insider

Pentagon “napadao” Rusiju i zaglavio u ledu Arktika (VIDEO)

 

admiral Paul ZukunftantartikartikledolomacPolar Star
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Što im to treba? Debakl za debaklom. Možda su i ranije bili slabi no Trump to prezentira cijelom svijetu, a govori se da je dobar blefer. Blefira “america first”!

jezevakucica
5 godine prije

E da nisu sav napalm potrošili u Vijetnamu,sada bi s njim mogli topiti led.

nekoime
5 godine prije

Rusi s deset puta manjim vojnim budžetom postižu bolje rezultate na svim frontovima. Kaj su Ameri stvarno tak blesavi da ne vide da novac nekamo curi?

giordano bruno
5 godine prije

Kina je zvanično objavila nameru da želi da razvije “Polarni put svile” na Arktiku, stvarajući morske trgovinske puteve i jačajući trgovinske odnose sa različitim zemljama u regionu.
Glavni partner biće Rusija, koja aktivno razvija Severni morski put i koja je, moglo bi se reći, inspirisala Peking na ovaj korak.
Sa početkom globalnog zagrevanja Severni morski put mogao bi da za Rusiju postane sopstveni „Suecki kanal“, piše „Vašington post“.

čokolino
5 godine prije

A tak ti je to kad razmišljaš samo o ratu i pljački………pa praviš samo ratne brodove i nosače aviona.

neko ime
5 godine prije

Kako prigodno: američka “Zukunft” (njem. budućnost) otišla u mirovinu…

Riddick
5 godine prije

I sto je najlepse niko ne moze da kaze da je ovaj clanak “Ruska propaganda” da su o ovo “Moskalji” smislili Business Insider gospodo , eto..
https://youtu.be/dV67yJHoPvw
https://youtu.be/pbrKLnh8wLA

Istok
5 godine prije

Može lomiti led debljine 21 metar ?? Ispravite to molim Vas.

čitalac
5 godine prije

“…i dizajniran je da može lomiti led debljine od 21 metra…”
???
Valjda 2,1 m. Led od 21 m se ne lomi.

tihobl
5 godine prije

Ruski film Ledolomac (2016) sa prevodom o dogadjajima sa Antartika iz 1985.
https://www.youtube.com/watch?v=lH31AgrdXuc
Vrijedi pogledati da se stekne uvid u zivot ledolomaca i probleme sa kojima se nose.

Perica
5 godine prije

Napisao bi’ i ja nešto al’ ‘nestaće’ mi komentar

Ante
5 godine prije

Eto vidite kako je dobro što je Trump na vlasti. Trum gradi zid a ne gradi brodove. Uz sve one koji nemilice troše vojni proračun sami sebe sabotiraju.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

SAD je kao bjesan pas koji stalno laje ali cim nesto susne odmah bijezi u kucicu.

Tvrtko bez zemlje
5 godine prije

Vezba: “Nista nas ne sme iznenaditi ” odlaze se zbog iznenadno loseg vremena

Majk Majers
5 godine prije

Čemu panika? Ako vas u svemir vode, mogu vas i iz leda iščupat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI