Nova ruska tehnologija obećava mogućnost vojnim transporterima da slete na arktički krug

Nagurskoye
6 komentara

Rusko Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost da vojne aerodrome napravi od leda unutar Arktičkog kruga, nakon što su razvili novu tehnologiju koja omogućava da teški avioni slete bez potrebe za asfaltnom pistom.

Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman stvorio je sistem koji koristi posebna hemijska sredstva za promjenu strukture leda, omogućavajući avionima da slete. Ubuduće će teški vojni transportni avioni poput Iljušina Il-76 moći da slete unutar Arktičkog kruga, uprkos težini od oko 100.000 kilograma.

Govoreći na forumu Army-2020, Evgenij Storozhuk, prorektor za ekonomiju i inovacije na Bauman univerzitetu, objasnio je da će tehnologija biti testirana tokom naredne godine.

Prema Storozhuku, jačina ledene piste će se nadgledati optičkim senzorima, koji bi održavali smrznuti led dodavanjem reaktora kada temperatura postane previsoka.

Uprkos ekstremnoj hladnoći, Rusija odavno ima aerodrome u Arktičkom krugu. Najsjevernija vojna baza u zemlji, Nagurskoje, nalazi se 1.350 kilometara sjeverno od ruskog grada Murmanska, na ostrvu Aleksandrina Zemlja. Otvorena 1947, Nagurskoje je korištena kao baza za sovjetske bombardere dugog dometa. U 21. vijeku avio-baza je ažurirana do savremenih specifikacija.

Uz potpuno novu vazduhoplovnu tehnologiju, ruski forum Army-2020 otkrio je najnovija ažuriranja tenkova i oružja. Prvi put viđen na velikom vojnom mitingu, svjetski poznati proizvođač oružja Kalashnikov najavio je potpuno novu jurišnu pušku, AK-19, i „pametnu“ pušku sa digitalnim kamerom ispod cijevi.

Aerodromartikrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Ne pisete da je Medvedev rasporedjen na novu duznost – sad je predsjednik Arktika. Eto sad ce moci avionom obilaziti guberniju.

nekoime
3 godine prije

Sad buju Amerikanci snimili kako njihovi transporteri slijeću na Junfpicer.

Alex
3 godine prije

Bolje im je išlo podmornicama…Kursk, npr.😂🤣😂🤣

Stara kuka
3 godine prije

Bez veze. ionako će im se sav taj led otopiti jer tako kaže Greta Thunberg.

Max
3 godine prije

Sjajan izum i značajni napredak.

AJeTo
3 godine prije

Dakle, sjeverni plovni put ide na led?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI