Antarktički morski led dostigao maksimum – 2015. počelo je mini ledeno doba

Antartik
0
0

Američka svemirska agencija NASA je saopštila da je antarktički morski led dostigao svoj novi rekordni maksimum. On sada pokriva više dijelova južnih mora nego ikada ranije otkad naučnici vrše dugoročna satelitska snimanja radi mapiranja morskog leda i njegovog širenja, tj. od kasnih 70-ih godina prošloga vijeka. Ovaj broj je sada došao na preko 20 miliona kvadratnih kilometara od početka mjerenja.

U međuvremenu, vrhunski ruski naučnik dr Habibullo Abdussamatov, koji se nalazi na čelu odjela za svemirska istraživanja u opservatoriji Pulkovo, pri ruskoj Akademiji nauka, uzburkao je javnost kazavši da je mini-ledeno doba počelo krajem 2015. godine.

Koristeći podatke dobijene iz uzoraka leda, njegova istraživanja su pokazala da je 2015. godina bila prekretnica u smislu emitovanja sunčeve energije. Od tog momenta, energija koju dobijamo sa Sunca je sve manja.

Klimatske promjene uzrokovane ljudskim faktorom su predmet naučnih kontroverzi, najviše zbog toga što podaci koji se odnose na to ne uzimaju u obzir prirodne klimatske promjene koje se događaju vijekovima. Emisija sunčeve energije je faktor koji je bio skroz zanemaren, a najviše se govorilo o nivou emisije ugljen-dioksida.

Neki smatraju da je to slično mitu da su povećanja kamatnih stopa strašna za tržišta, jer se ljudi sjećaju samo posljednjeg skoka kamata, ali ne i samog trenda koji je doveo do njih kada su cijene rasle.

U NASA-i ipak tvrde da i dalje postoji trend globalnog zagrijavanja na sjevernoj zemljinoj polulopti, a naročito u pojasu Arktika i da je sasvim uobičajeno da jedni dijelovi planete gube na ledenim masama, dok drugi dobijaju.

antartikartikhabibullo abdussamatovklimatske promjeneledmini ledeno dobasunce
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI