Rusija će izgraditi 2.000 km autoceste koja povezuje Europu i Kinu

Autocesta
15 komentara

Premijer Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju nove autoceste diljem Rusije koja bi trebala značajno skratiti rute prijevoza tereta, izvijestili su lokalni mediji. Očekuje se da će projekt koštati oko 9,5 milijardi dolara.

Veliki infrastrukturni projekt, autocesta Meridian, dobio je potporu ruske vlade, priopćio je poslovni dnevnik Vedomosti pozivajući se na vladine dužnosnike. Autocesta će imati 2.000 kilometara, a protezati će se od granice s Bjelorusijom do granice s Kazahstanom. Očekuje se da će ova autocesta postati dio najbrže rute za transport kamiona između Kine i Europe.

Autocesta će navodno stajati oko 600 milijardi rubalja (9,5 milijardi dolara). Operater projekta već je otkupio oko 80 posto zemljišta potrebnog za izgradnju ceste.

Dok će se izgradnja u potpunosti oslanjati na sredstva investitora, bez uzimanja novca iz ruskog proračuna, vlada se obvezala da će pomoći u privlačenju novih ulaganja za taj projekt, uključujući i Kinu. Međutim, investitori žele da vlada osigura njihov minimalni prihod od oko 550 milijuna dolara, pokrivajući ne komercijalne, već političke rizike kao što je zatvaranje državnih granica.

Budući da će se cestarina naplaćivati ​​za kamione i automobile očekuje se da će se projekt pokriti troškove izgradnje za 12 godina.

Autocesta MeridianNovi put svile
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
@Rope
4 godine prije

Čudan naslov za članak. Radi se o tome da Ruska država postaje garant zarade za privatni projekt za koji je dala koncesiju.
Upravo ono protiv čega se borimo u Hrvatskoj.

Kako takav angazman može biti pozitivan za ruske državljane?

609
4 godine prije

Da je Radic projektirao bilo bi 90 milijardi.

samo tako
4 godine prije

Ni Medvedevu ne smrdi novac u dzepu

itoh
4 godine prije

https://www.checkpointasia.net/russia-approves-a-private-10-billion-europe-china-highway/
The initiator, the former deputy chairman of gas giant Gazprom Alexander Ryazanov, has estimated the project’s initial cost at 594 billion rubles ($9.3 billion), with a timeline of 12-14 years to break even. He said his company, called Russian Holding, already owns roughly 80 percent of the land the road would run through.

It would be better if they would build a railways. More eco, more efficiant transport.

Toso
4 godine prije

Evo, Put svile izraden za 5 godina bez ratova i siguran put. Prebrzavanje po levoj atranici puta…

Kajzer Soze
4 godine prije

Prije će ovi napraviti 2000 kilometara ceste kroz razne vukojebine nego što će kod nas u Bosni napraviti 20 kilometara kroz ravnicu !

Zvrk
4 godine prije

Mnogi su takozvani stručnjaci Rusiju smatrali zaostalom zbog toga što nemaju autoceste kao zapadnoeuropske zemlje. Ali kada se malo bolje razmisli, te autoceste zapravo nisu nikako potrebne. Riječ je o nepotrebnom i skupom kiču da se pokaže važnost i ugled pojedinih zemalja. Isto tako i odličan način da investicijske banke i građevinske firme oderu basnoslovne iznose iz državnih proračuna, fondova i sl. Sve već viđeno u nas gdje imamo prazne autoceste dobar dio godine kao i dijelove istih koji se skoro nikad neće isplatiti. Realno, one su nužne jedino u gusto napučenim sredinama, najčešće u gradskim aglomeracijama. U ruralnim sredinama nisu toliko nužne zbog manje fluktuacije prometa.

korisnik_postoji
4 godine prije

Kamion iz Zagreba do Astane putuje oko dva tjedna. Od toga dva-tri dana vozi po EU, još vozač stigne skoknut doma na vikend a ostalo vrijeme se probija kroz Bjelorusiju i RF.

Taj autoput bi skratio put za nekoliko dana sigurno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI