Trgovinski rat stvara situacijski savez Berlina i Pekinga

njemackčka kina
15 komentara

Govoreći u ponedjeljak u Berlinu, nakon što su Njemačka i Kina zaključile ugovore vrijedne 20 milijardi eura, kineski premijer Li Keqiang je novinarima rekao da ovi projekti pokazuju mogućnosti suradnje dviju zemalja.

Osim međuvladinih sporazuma, tvrtke kao što su BASF, BMW, Volkswagen, Daimler, Siemens i Bosch najavile su ponude i sklapanje partnerstva s Kinom.

“Slobodna trgovina igra glavnu ulogu za obje strane, kao i za svjetsko gospodarstvo”, kazao je Li Keqiang.

Imamo puno izravnih ulaganja u SAD, imamo mnogo izravnih ulaganja u Kinu. To je stvarno svestrano ovisni sustav, koji u najboljem slučaju uključuje doista multilateralne win-win situacije, ako ćemo se držati pravila”, rekla je Angela Merkel.

Njemačka kancelarka je također pozdravila ublažavanje ograničenja stranih ulaganja u Kinu. Prema Angeli Merkel, važno je da se vidi da otvaranje tržišta u Kini u ovom području nisu samo riječi.

Dok napetosti u svjetskoj trgovini jačaju, Kina nastoji izgraditi odnose s Europom za uspješniju konfrontaciju sa Sjedinjenim Državama.

Kao što smo izvijestili, 6. srpnja su SAD počele naplaćivati carine od 25% na uvoz 818 vrsta kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara. Ubrzo nakon toga je  Peking nametnuo carinske odmazde na američki uvoz.

Predsjednik Donald Trump i zaprijetio da će uvesti carine od 20% za europska vozila, nakon što je Europska unija nametnula carine od 25% na američku robu u vrijednosti 2,8 milijardi eura, što je bio odgovor na američke carine na čelik i aluminij.

Njemački proizvođač automobila BMW je već pogođen rastućim trgovinskim sukobom između Sjedinjenih Država i Kine. U ponedjeljak je BMW priopćio kako će morati podići cijene za američka terenska vozila koja izvozi u Kinu. Ranije je Peking podigao uvozne pristojbe za automobile iz Sjedinjenih Država s 15% na 40%.

Osim toga, jučer su kineske vlasti pozvale tvrtke u zemlji da se u nabavi soje, automobila i pribora za ribolov okrenu drugim dobavljačima i da tu robu više ne kupuju iz Sjedinjenih Država, a automobilski sektor je područje u kojem Njemačka vidi svoju priliku u Kini.

Peking poziva tvrtke na povećanje uvoza iz drugih zemalja, umjesto iz SAD-a

 

Američke sankcijeLi Keqiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
put in
5 godine prije

švabe nam shebaše južni tok. iste te švabe rastjeruju kineske investicije na balkanu. s druge strane te iste švabe izgradiše sjeverni tok i objeručke prihvataju kineske investicije. mogu tako dok im je vučića, kolinde, plenkovića, izetbegovića i ostale plaćeničke bratije.

Alen
5 godine prije

Stare dogovorene trgovine se raspadaju a stvaraju se nove dogovorene trgovine…

Troglavski
5 godine prije

Ekonomski sistem kojem je potreban rast da bi opstao, neminovno mora propasti. Zato sto je eksponencijalna funkcija jaca od bilo koje imperije i sile.

Jedan nobelovac, ekonomista, kaze da su svi ekonomski problemi danasnjice, posljedica toga da elite ne razumiju eksponencijalnu funkciju!

A ovo su danasnje elite – britanski ministar finansija izbjegava odgovor na pitanje : “Koliko je 8×7?” koje mu je postavio sestogodisnjak

https://www.youtube.com/watch?v=zOGMCRDOEB8

Tupko Glupko
5 godine prije

Indija ima stanovnika kao i Kina, plaće i gospodarstvo joj rastu visokim stopama, a nedavno se i oni odlučili za S-400.
Očekujem uskoro da i njima izuzetni lupe carine, a Njemačka da ugovori poslove od par desetina milijardi eura.
Sve to ide svojim dogovorenim tokom – Euroazija postaje žila kucavica gospodarstva, međusobno sve više surađuje i vojno i politički, a Bliski Istok bogat naftom okreće leđa izuzetnima.

Siniša
5 godine prije

Ovako se priprema sastanak sa Putinom:
“”Rusija koristi snabdevanje gasom Nemačke da bi je kontrolisala, rekao je američki predsednik Donald Tramp. Tramp kaže da je “neprihvatljivo da Berlin plaća milijarde dolara Moskvi umesto da plaća soje obaveze NATO-u, koji je štiti od Rusije”.”””

cool
5 godine prije

Drugim rječnikom rečeno – Kinezi su kupili sve vrijedno za 20 milijardi Eura. Postavlja se samo pitanje – na koji način će braniti uloženo?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI