Kina osuđuje američke sankcije protiv Sjevernog toka 2 kao neosnovane i tvrdi da predstavljaju kršenje međunarodnog prava

Sjeverni tok 2 - Nord stream 2
6 komentara

U petak je Ministarstvo financija SAD-a priopćilo da je Washington uveo sankcije dvjema ruskim tvrtkama i dvama plovilima zbog njihovog sudjelovanja u projektu plinovoda Sjeverni tok 2.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je američke sankcije Sjevernom toku 2 kao “neutemeljene” radnje koje krše međunarodno pravo.

“Što se tiče Sjevernog toka 2, SAD su uvele neutemeljene sankcije za normalnu suradnju dviju suverenih država u skladu sa svojim domaćim zakonodavstvom, nešto što krši međunarodno pravo i osnovne norme međunarodnih odnosa”, rekao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Ustrajao je na tome da akcije Washingtona još jednom odražavaju hegemonističko razmišljanje Amerike i da će im se međunarodna zajednica gotovo sigurno suprotstaviti.

U priopćenju se ponavlja izjava ruskog veleposlanika u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova, koji je rekao da “jednostrane akcije Amerikanaca protiv projekta [Sjeverni tok 2] krše međunarodno pravo i u suprotnosti su s načelom odnosa na slobodnom tržištu”.

“Washington se od samog početka trudio spriječiti razvoj normalne energetske suradnje između Rusije i Europe”, rekao je Antonov, dodajući da sankcije “nisu ništa drugo do pokušaj stjecanja konkurentske prednosti za svoje dobavljače goriva i tehnologije od strane SAD-a”.

Veleposlanik je također naglasio kako “današnji proturuski napadi pokazuju nedostatak volje Washingtona za primjenu važnih razumijevanja, koja su postignuta između predsjednika dviju zemalja na summitu u lipnju u Ženevi”.

SAD nameće sankcije zbog Sjevernog toka 2

Govorio je nakon što je američko Ministarstvo financija u petak objavilo niz sankcija protiv dvije ruske tvrtke i dva plovila zbog njihove uključenosti u Sjeverni tok 2.

Nove restriktivne mjere usmjerene su na rusko osiguravajuće društvo Konstanta i tvrtku Nobiliti, s brodom povezanim s Nobilitjom Ostapom Šeremetom. Na meti je i plovilo pod zastavom Rusije Ivan Sidorenko, prema Ministarstvu financija.

Ranije ove godine, Bidenova administracija ukinula je američke sankcije protiv Sjevernog toka 2, uvedene 2019. godine, tvrdeći da je Bijela kuća odlučila ne ometati izgradnju plinovoda, jer je shvatila da sankcije neće funkcionirati i jer Washington želi izbjeći otuđenje Berlina. Rusija je više puta naglasila da je Sjeverni tok 2 potpuno komercijalni projekt i da mu je primarni cilj diverzifikacija energetskih tokova u Europi.

Kada bude dovršen, plinovod će godišnje prenositi 55 milijardi kubičnih metara plina iz Rusije izravno u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Provedbu projekta financiraju ruski energetski div Gazprom, njemački Uniper i Wintershall, kao i francuski Engie, austrijski OMV i britansko-nizozemski koncern Royal Dutch Shell.

Američke sankcijekina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Viktor
2 godine prije

Kaze Merkel prema pisanju zapadnih novina
“Njemacka nece trebati ruski plin i naftu poslije 25 godina”.
Jel je ovo istina?

Sonja
2 godine prije

Kako sad to sljaka ? Ameri daju sankcije ruskim plovilima i sad ta plovila pod sankcijama ne smiju plovit ili u protivnom ce biti sto ? Nek me neko objasni.

Max
2 godine prije

S pravom osuđuju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI