Peking poziva tvrtke na povećanje uvoza iz drugih zemalja, umjesto iz SAD-a

Kineski odgovor na carine Sjedinjenih Drzava
8 komentara

Osim što su odlučile “pratiti Washington u stopu” i na svaki paket carina odgovoriti recipročnim carinama na američki uvoz u Kinu, vlasti u Pekingu su donijele gotovo obvezujuću odluku za državne i privatne kompanije. Službeno je to “apel” kineskih vlasti, ali poznajući sustav u Kini, ovo je odluka donesena na državnoj razini i kao takva se mora provesti.

Kineske vlasti su priopćile kako je jedna od kineskih mjera odmazde na uvozne carine od strane Sjedinjenih Država promjena strukture uvoza i povećanje nabave nekih dobara iz drugih zemalja.

Na konferenciji za novinare 9. srpnja je predstavnik Ministarstva trgovine Kine izjavio da su vlasti “razmotrile pitanje zamjene uvoznih proizvoda i ukupnog utjecaja na trgovinu i investicije”.

Kao jedna od mjera odmazde, Kina će “poticati prilagodbu uvozne strukture kineskih tvrtki”. Konkretno, vlasti će poticati povećanje poljoprivrednog uvoza “iz drugih zemljama i regija”, navodi se u priopćenju za javnost Ministarstva trgovine Kine.

Od američkih proizvoda, za čiji je uvoz Peking pozvao kineske tvrtke da ga zamjene proizvodima iz drugih zemalja, na prvom mjestu su soja, proizvodi za ribolov i automobili.

Ministarstvo je također istaknulo kako će dobit od recipročnih carina vlasti u  Pekingu uglavnom usmjeriti na ublažavanje štete koju će u trgovinskom ratu pretrpjeti neka kineska poduzeća i njihovi zaposlenici.

Trumpove carine – Brojke govore da je bio u pravu, osim u ratu s Kinom

Trgovinski rat s Kinom za SAD može postati “ekonomski Afganistan”

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Logično, to se i očekivalo; po mom mišljenju – malo i kasne. Sad će početi kupovati i kompletnu Iransku naftu i smanjiti uvoz iz S. Arabije ili ga dovesti na nulu?, s vremenom – sigurno.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je “poklon paket” izvan paketa….

Weteran
5 godine prije

Nije teško danas napraviti proizvod.
Treba taj proizvod i prodati za zdrave novce?!

milan
5 godine prije

Tjerali zeca istjerali lisicu! Gledam na tu igru oko carina na nesto sto je USrA morala napraviti. Americki nacin zivota/bahatost/ prirodno je vodio do toga da sada Tramp to mora uraditi inace ce postati kineska kolonija! Financijski su prema Kini prezaduzeni a i Kina proizvodi za USA nemogu od toga pobjeci Aple se kupuje i kupuje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI