Trumpove carine – Brojke govore da je bio u pravu, osim u ratu s Kinom

Donald Trump - Kina
36 komentara

Objavljeni su najnoviji podaci o robnoj razmjeni Sjedinjenih Država, koje su važnije od statistika tržišta rada, koje su prilično nepouzdane i raznim metodologijama se brojke namještaju da stvarnost izgleda ljepša nego što zaista jest. No, zbog najnovijih brojki o trgovini s inozemnim partnerima se treba zapitati funkcionira li možda Trumpova strategija i je li on pobjednik?

Na prvi pogled to stvarno izgleda tako. Deficit trgovinske razmjene ne samo da je pao na razinu iz 2016. godine, nego je također pokazao najbržu stopu pada u 10 godina, ako uzmemo ukupno smanjenje u tri mjeseca.

Naime, američki trgovinski deficit je u svibnju iznosio 43,1 milijardu dolara, što je znatno manje nego u travnju, kada je deficit bio 46,1 milijardu dolara.

americke carine
FOTO – Američki trgovinski deficit zaključno sa svibnjem ove godine

Dakle, izvoz roba i usluga je porastao rekordnom brzinom i nadmašio rast uvoza.

Primjetna je opskrba sojom inozemnih partnera, koji je porasla za gotovo dva puta, dok je u novčanom smislu je izvoz vrijedio 4,1 milijardu dolara. Problem je u tome što Kina od danas uvodi carine na soju, a to može narušiti važnu stavku američkog izvoza.

Ukupna slika izgleda u korist Trumpa i prema ovim podacima u političkom smislu uspješno rješava zadaće koji je si je postavio. No, tu su i negativni trendovi na koje malo tko obraća pažnju.

Nije poznato u kojem je sektoru ostvaren rast izvoza, ali se zna da trgovinski manjak s glavnim konkurentom – Kinom – ne samo da nije smanjen, nego se u istom razdoblju povećao s 30,8 milijardi  na 32 milijarde dolara.

Americke carine trgovinski bilans
FOTO –  U trgovinskoj razmjeni s Kinom SAD su na gubitku

Štoviše, SAD u svibnju 2018. Bilježi najveći trgovinski deficit u trgovini između dviju zemalja u povijesti ove statistike.

Nafta je izvoz na kojem su SAD najviše popravile trgovinsku bilancu i tu je zabilježen najmanji trgovinski deficit.

deficit u americkom naftnom sektoru
FOTO – Pad trgovinskog deficita u američkom naftnom sektoru

Općenito bi smanjenje trgovinskog deficita trebalo imati pozitivan utjecaj na gospodarstvo i ukupni podaci za drugi kvartal,koje Washington tek treba objaviti,  bude sve više znatiželje.

No, kao što smo izvijestili, Sjedinjene Države su u petak nametnule carine od 25% na uvoz 818 vrsta kineskih proizvoda vrijednih 34 milijarde dolara.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo trgovine su već počeli naplaćivati recipročne carine na neke američke robe, koje su odgovor na ovu američku mjeru. Ako se trgovinski deficit s Kinom dodatno bude rastao, a na drugoj strani opća trgovinska bilanca nastavi bilježiti pozitivne trendove, postavlja se pitanje tko je onda na gubitku?

Američke carineCarineSankcijeTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Son of Alerik
5 godine prije

Veće bande u svjetskoj trgovini od Kineza nema. Nadam se da će ih Trump dobro pritisnuti i naučiti pameti. Ovo kinesko ‘joooj što nam rade’ dok im Trump nameće carine malo koga može dirnuti, s obzirom na to koliko Kina svo ovo vrijeme lupa carine na američku i ne samo američku robu.
Neka Kinezi malo svoje suficite pumpaju na Irancima, Rusima, Africi.

Alen
5 godine prije

Trgovina nije stala , samo je.poskupila , banke ce popuniti razliku u cijeni novim kreditima i idemo u pokusaj nove kreditne ekspanzije , sakrivene inflacije i laznog ozivljavanja usa ekonomije… Mozda ovo i bude ona zadnja mentol cokoladica iz montija…

Protudemokratska obrana
5 godine prije

Nije problem u tarifama samo po sebi nego u tome da Amerikanci žele najviše plače, najniže cijene proizvoda u svojim dučanima, i najviše radničkih prava, a njihova produktivnost nije na dovoljnom nivou da bi to mogli isfurati (u usporedbi s konkurencijom).

Siniša
5 godine prije

Zabole me sto je on u pravu,parazitski sljam
Mi da gladujemo a USA da se kupa u medu i tičijem mlijeku…Lavrov je lijepo rekao:”…vase vrijeme je proslo.” Svi ti kolonijalni zlotvori su i dalje vladajuci u svojim bivsim kolonijama,uzurpirali su sve bitno bogatstvo i idalje zasnivaju svoju snagu na besomucnoj pljacki a ljudi tih “slobodnih” zemalja bukvalno umiru od gladi.
Ne mogu a da ne spomenem Rusiju,zamislite koliko taj sav vrli alobodarski zapadni svijet boli to sto Rusija ima basnoslovna bogatstva a oni samo gledaju kao macak u slaninu i nista drugo…..

PDVNK bre
5 godine prije

Nije poznato u kojem je sektoru ostvaren rast izvoza — Oruzije i voja oprema

Laki Topalović
5 godine prije

Francuska je imala najgoru trgovinsku bilancu u prošli mjesec. Odnosno najbrži pad pozitivne, za sada, bilance.Ima li veze Amerika. Carine? Uglavnom ,ako je američka općenito rasla, a u trgovini s Kinom dodatno pala, onda račun plaća netko drugi, ne Kina

Sasa S
5 godine prije

Kratka predstava za neke analize….dugorocno ce tek da vidimo,u svakom slucaju zna se sta sledi posle velikih ekonomskih kriza….

Alen
5 godine prije

A ovo u sustini i nije nikakav trgovinski rat , trgivinski rat bi bio kad se desi zabrana uvoza/izvoza odredjenog broja proizvoda iz neke zemlje kao npr sto sad pokusavaju s iranom…
Naravno i svaki oblik sankcija na bilo kakvu trgovinu ,kao s rusijom sto rade , je takodjer trgovinski rat…
Ovo je prije svega valutni / monetarni rat…
Kina kao najveci izvoznik u usa je odabrana da se uradi jedan novi jump strat usa ekonomije , potakne inflacija , stamparija i banke ce da rade u tri smjene… Iz supljeg u prazno… Tramp je svjestan da ne moze za mandata uraditi MAGA, samo moze stvoriti privid toga…

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Cijeli ovaj trgovinski rat je samo zato da Trump skupi novac za financijranje vojne industrije kojoj inace prijeti bankrot.
Zar zaista oruzije najbitnije ili ljudski rod treba imati neke druge prioritete.
Koliko bi planet zemlja bilo ugodnija za zivot da ne postoji arogantna SAD. No i to ce svijet nadajmo se shavtati jednog dana i ujediniti se protiv SAD, samo da ne bude prekasno.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

??

rođen u prošlom stoljeću
5 godine prije

Pomalo sam senilan, može li mi netko ponoviti Trampov motiv ulaska u politiku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI