Eric Prince i bivši Blackwater će za Peking štititi poslovanje u Xinjiangu

Navy SEAL ronilac specijalac more diverzant
35 komentara

Eric Prince, bivši pripadnik američkih postrojbi Navy SEALs i osnivač poznate američke privatne vojne tvrtke Blackwater, potpisao je ugovor s kineskim vlastima o izgradnji kampa za obuku u ujgurskoj kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang, prenosi The Guardian.

Nova tvrtka Erica Princea, Frontier Services Group, bavi se sigurnošću i prijevozom u rizičnim područjima. Sjedište tvrtke je u Hong Kongu. Privatni osiguravatelji su dobili ugovor za osnivanje baze za obuku u gradu Kashgaru, koji se nalazi u Xinjiangu, gdje živi oko 20 milijuna kineskih muslimana.

The Guardian izvještava da je Frontier Services Grupa već sklopila mnoge ugovore, kako unutar Kine tako i za osiguranje kineskih tvrtki izvan zemlje, osobito u Africi.

Ujgurska kineska autonomna regija Xinjiang je jedna od glavnih točaka kineskog infrastrukturnog projekta “Jedan pojas – jedan put” i predstavlja kineski ulaz u Središnju Aziju, što dovodi do velike potražnje za sigurnosnim tvrtkama.

Prema prognozama ruskih specijalnih službi, Ujguri su jedan od glavnih destabilizirajućih čimbenika u izgradnji sigurnosti u Središnjoj Aziji.

Sumnja se da će dolazak američkih vojnih plaćenika u regiju omogućiti Washingtonu prikupljanje obavještajnih podataka i da prati situaciju, te da tako lakše provodi svoje tajne planove u geopolitičkim igrama u regiji.

S druge strane, teško je vjerovati da će bilo kakve nedozvoljene aktivnosti Erica Princea proći ispod radara kineskih obavještajnih službi, a ako ih bude, američki “poduzetnik” će samo biti na gubitku.

Ovaj naizgled čudan korak kineskih vlasti vjerojatno ima svoju svrhu i Frontier Services Grupa utemeljitelja Blackwatera će se u “profesionalnom” smislu dokazivati možda i više od lokalnih snaga sigurnosti.

Eric Prince (49) i Frontier Services Grupa imaju ambiciozne planove za širi raspon poslovanja s Kinom u cijelom svijetu. Xinjiang je vjerojatno najbolje mjesto gdje će moći dokazati svoje “vještine” i sklopiti ugovore ne samo s Kinom, već i drugim zemljama na “Novom putu svile”, kao što navode na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Bloomberg / Frontier Services Group

Eric PrinceFrontier Services GroupJedan pojas - jedan putNavy SEALspecijalne snageXinjiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zagor
5 godine prije

Svašta

Siniša
5 godine prije

Koja budaleština, ako su Kinezima ovi zločinci partneri e onda ću samo reći……NAPRED UJGURI, pokažite im gdje se telad vežu i onako ste vrhunski borci.

Miki maus
5 godine prije

Kineska mudrost, neka neka moji neprijatelji paze na moje neprijatelje. FSG nece imati nikakvih ogranicenja prema upotrebi sile prema Ujgurima, ako bude trebalo. Kasnije, ako bude problema u vezi sa tim u javnosti, kriva ce biti Americka privatna vojska, ne Kinezi. Neke pohapse i osude u Kini, ostale protjeraju i mir, krivci su kaznjeni. A, to da su Ujguri dobri borci, neznam, ali ce imati vrlo brzo dokazati u Idlibu, tamo ih je 4-5 tisuca, stigli u Siriju sa uglavnom Turskim putovnicama koje im je dao MIT. Sumnjam da ce se ijedan vratiti u Kinu, jer je ista odavno poslala u Siriju brigadu spec snaga, da zavrse sa njima.

Son of Alerik
5 godine prije

Put kojeg je Kina prešla u par desetljeća je isti onaj put kojeg su zemlje Zapada prelazile više od sto godina. Problemi na koje Kinezi nailaze i na koje će tek naići su odavno svakodnevnica na Zapadu. Kinezi jesu velik izvoznik, ali osim sirovina, uvoze i probleme razvijenog svijeta, kao i načine rješavanja tih problema.
Siromah koji za kratko vrijeme postane bogataš, vrlo brzo pokupi sve bogataške manire.
Kinezi moraju koristiti usluge najboljih za zaštitarsku djelatnost. Možda nije bilo natječaja pa se slična ruska firma nije ni mogla javiti:)
Sasvim sigurno će Blackwaterovci koristiti Huawei, što je vjerojatno dio ugovora, tako da će malo toga doći do NSA.

Alanis
5 godine prije

I šta vele? Neprijatelji? 😀
Prostitutke iz ulice crvenih izloga im mogu samo zavidjeti na poslovnosti i beskarakternosti.

But, it’s all just business.

Segota
5 godine prije

Kinezi se valjda drže one poslovice;
Drži prijatelje uza sebe a NEPRIJATELJE još bliže….

Laki Topalović
5 godine prije

Prvo reći da je svih 20 milijuna Ujgura protiv vlasti je glupost. Terorističku pokret ima par tisuća militanata raštrkanih po cijelom svijetu, dok u Kini tu i tamo neka budala s mačetom ili nožem napadne policiju. Dodajmo tome par desetaka tisuća s političkim separatističkim težnjama, od kojih je politički aktivno opet nekoliko tisuća,možda i desetaka tisuća, dio u Turskoj, dio u Japanu i SAD-u. Prince je očito ambiciozan i ova tvrtka će raditi u cijeloj Aziji, Sumnjati da će raditi išta protiv Pekinga je glupost. Posao: Osiguranje osoblja i tereta , u ovom slučaju u Xinjiangu, možda i obuka kineskih privatnih vojnih skupina. Prva greška i raskid ugovora, vjerojatno, a njemu je očito drag novac.

bububu
5 godine prije

Vrlo, vrlo lukavo od strane Kineza, a vrhunski poslovno od Blackwatera. E. Prince je uvijek bio korak ispred svih. Procitajte odlicnu, dokumentarnu knjigu na Amazonu, Blackwater, pa ce vam puno toga biti jasnije. Knjiga se cita ko napeti krimic, a istinita je.

Kile
5 godine prije

Eh svašta, čitam i ne vjerujem, vidjet ćemo šta stoji iza ove odluke, očito imaju neki plan

jupiter
5 godine prije

sto pustaju zmiju u njedra?

Fatih
5 godine prije

SELAM BRACI UJGURIMA……………….!!!

fenix
5 godine prije

Bez obzira sto tko mislio Kina uopce nije toliko jaka ni priblizno za svoju velicinu i broj stanovnika. Treba uzeti u obzir da je svo Kinesko oruzije kopija Ruskog (vecinom) ili Americkog oruzija ja mislim da nemaju mnogo originalno svog sto dosta govori o samoj Kini. Mnogo veca mu***a ima Rusija koja je stvarno mocna ali ponovo ima povjesni problem da nema jakih i pouzdanih saveznika. Nisam znao da Blackwoter obezbjedjuje Kineske investicije i osoblje po Africi sto je ponizavajuce za Kinesku vojsku i bezbjedonosne snage.

samo tako
5 godine prije

Nisu li kinezi izumili šah

Zvrk
5 godine prije

ako se sjećate, u donjecku su prije dejstava također kratko vrijeme boravili blekvoteri. čisto sumnjam da je bila slučajnost.

Leon Mihalić
5 godine prije

Državne vojske su skupe i neučinkovite pa zato vlade unajmljuju privatne vojske koje su jeftinije i učinkovitije. Nema tu neke velike mudrosti

crodaemon
5 godine prije

Upravljat će s koncentracijskim logorom?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI