Nisi toliko muško: kodeks američkih Seals postrojbi možda postane ”rodno neutralan”, usprkos tomu što nema žena u postrojbama

US NAVY SEALS
20 komentara

Jedinice komandosa američke mornarice možda nemaju ženskih časnika, ali bez obzira na to mogle bi promijeniti svoj kodeks kako bi udovoljile ”rodno neutralnim” zahtjevima, vjerojatno kako bi se pokazalo i to da su žene dopuštene u njihovim redovima.

Američko mornaričko zapovjedništvo za specijalno ratovanje (NSWC) potiho je promijenilo izraze vodećih načela svojih komandosa, kako bi isključilo sve reference koje se odnose na spol. Svaki dio koji je prethodno spomenuo muškarce uređen je tako da koristi riječi poput “ratnici” ili “građani”, umjesto “muškarci” ili “braća”.

Izmjene su primijenjene na etosu američkih mornaričkih pečata, kao i na kodeksima pripadnika specijalnih postrojbi (SWCC), odnosno iz operativnog tima pod istim zapovjedništvom, koji slijedi isti naporan program obuke.

Glasnogovornik NSWC-a rekao je da je novi jezik nužan jer su prethodne verzije “napisane prije zakona koji je dopuštao ženama uključivanje u postrojbe u pomorskom specijalnom ratovanju”, izvijestila je internetska stranica American Military News. Zapovjedništvo radi na “razvoju kulture taktičke i etičke izvrsnosti, koja odražava naciju koju predstavljamo i koja se oslanja na talente dragovoljačkih snaga koje udovoljavaju standardima kvalifikacije kao SEAL ili SWCC”, objasnio je kapetan korvete Matthew Stroup.

Sprovođenje izmjena ”zastarjelih” smjernica zahtijevalo je neko vrijeme. Žene smiju sudjelovati u borbenim ulogama u američkim snagama za specijalne operacije od 2016. godine.

Prema medijskim izvještajima, do sada je samo jedna kandidatkinja prošla dvotjedni pregled, kojeg svi oni koji žele pristupiti redovima SEAL-a ili SWCC-a moraju proći prije nego što se uopće prijave za užasno tešku 24-tjednu osnovnu obuku za SEAL tečaj. Neidentificirana žena nije navela niti jedan tim komandosa kao svoj prvi izbor, što znači da ćemo morati još pričekati prije nego što uživo vidimo pandan G.I. Jane koju je u filmu utjelovila Demi Moore.

Izmjene su očito donijele prijedloge dane u dopisu iz kolovoza, kojeg je poslao zapovjednik NSWC-a, kontraadmiral Collin P. Green, a koji je u javnost procurio prošlog tjedna.

Navy SEALSWCC
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Daba
3 godine prije

Malo smijesno Ali nema veze
Ali
Zanimljivo, ova odluka vise nervira keyboard ratnike nego one s pus kama u ruci
🙂

Cigo
3 godine prije

Bolesno!!! Nema se sto drugo reci. Sretan put u rasulo!

Trt
3 godine prije

Puna podrska. Uostalom rodna jednakost u efikasnosti je dokazana primjerima u kojima tijekom sukoba sa BLM i Antifom gradske policajke razbacuju nigere od 2 metra u kaosu ulicnih tucnjava samo tako. Naime-one iskoriste njigovu agresivnu energiju protiv njih samih po principu juda i poluga. Dobro-ima nekih snimki na kojima ih prosvjednici pregaze ko plitki potok i sutiraju ko kutije od kartona ali to je vjerojatno fake news i bijelacko-sovinisticka propaganda…

Slonica
3 godine prije

Kad već udovoljavaju rodnim pojmovima,trebali bi i prilagoditi stupanj obuke,da bi više ženica moglo proći obuku .
Bez prilagodbe težine obuke rodni pojmovi ne znače ništa jer su žene opet zakinute i neravnopravne.

Bosanac
3 godine prije

Zene ce bit tu da u buducnosti nadziru ‘sealovce’ da ne ubiju po’kojeg ‘pogresnog teroristu’, ko sto su oduvijek preko zena kontrolisani muskarci ‘dal onih bracnih drugarica il ljubavnica’ nebitno.

nekoime
3 godine prije

Više neće biti Foke, nego Ku**c od ovce.

Davor drugi
3 godine prije

Za razliku od policije, vojne postrojbe, a pri tom najviše one za posebne i specijalne namjene, su obilježene , prožete i sljednice tradicije, gdje tradicija ima veliki dio učešća u obučavanju kao i bojnim akcijama njenih pripadnika. Te tradicije se neće dati mijenjati i na neki način nekom prilagodbom omogućiti pristup onima koji ne ispunjavaju zahtjeve postrojbe.
Ukoliko je neki ženski dio populacije spreman za takve zadaće i ispune potrebne uvjete, uspješno završe obuku jednako naporno i zahtjevnu kao za muške kolege, ne znam šta bi tu trebao biti problem.

Max
3 godine prije

Neljudskka i nastrana rodna ideologija ponovno hara i gdje treba i gdje ne treba.

Ivo mali
3 godine prije

Kucke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI