Mornarički komandos optužen je za ratne zločine i suočen je s protjerivanjem iz SEAL-a nakon što mu je Trump vratio čin

Navy Seal
12 komentara

Vojska je pokrenula postupak za izbacivanje zapovjednika Edwarda Gallaghera iz Navy SEAL-a. Gallagher se našao na sudu za ratne zločine početkom ove godine, a sada mu prijeti izbacivanje i to nakon što mu je predsjednik Trump vratio njegov prijašnji čin.

Ročište za reviziju, zakazano za početak prosinca, utvrdit će može li Gallagher i dalje biti pripadnik SEAL-a, rekla je za Reuters mornarička kapetanica Tamara Lawrence. Njegov odvjetnik također je potvrdio da mu je uručena obavijest o predstojećem ročištu.

Dok je Gallagher optužen za ubod ranjenog neprijateljskog zarobljenika i pucanje na civile tijekom njegove borbene turneje u Iraku 2017., oslobođen je po šest od sedam optužbi kada je vojni sud zaključen u srpnju – proglašen je krivim samo što je pozirao za fotografiju s lešom. Izbjegavajući svako dodatno vrijeme u zatvoru nakon što je već odslužio devet mjeseci dok je bio na suđenju, sudac je odlučio samo skinuti mu jedan čin.

Međutim, prošlog tjedna, predsjednik Donald Trump poništio je taj potez, vrativši dosadašnji Gallagherov čin i odobrio pomilovanja za dva časnika vojske koji su na sličan način umiješana u ratne zločine, te koji su se pojavili nakon višemjesečne glasne potpore Gallagheru. U kolovozu je predsjednik čak pozvao američku mornaricu da oduzme Gallagherovim vojnim tužiteljima njihove medalje, tvrdeći da su se loše ponašali u njegovom slučaju.

Trojica Gallagherovih zapovjednika također se suočavaju s pojedinačnim saslušanjima u svrhu preispitivanja hoće li biti uklonjeni iz SEAL, dodala je Lawrence.

Navy SEAL
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Ubijati se može, slikati ubojstvo ipak ne. Logično, za snimanje nemaju licencu. Gdje je onaj trupac koji je nekidan hvalio zapadno pravosuđe i pljuckao po našem?? Halo?

Kazna protiv rusa
4 godine prije

Kazna za ruske komandose koji ratuje u Siriji

neznanje
4 godine prije

Vojnik koji ratuje na tuđem teritoriju, protiv domicilnog stanovništva, uvijek je samo i jedino državni službenik-plaćeni ubojica.

kgfjč
4 godine prije

Dakle, čin je nebitan. Amer je junak, arap je terorist i gotovo. Osim ako je pripadnik umjerene oporbe. E, seronjice male, kako me nasmijavate na tmuran dan.

Crno im se piše
4 godine prije

Boli nas briga za SS kapetana!

nessy
4 godine prije

Bude li Bozje pravde, mnogi ovi americki ‘heroji’, ce omastiti konopac. To su definitivno zasluzili.

Max
4 godine prije

Pa i treba biti kažnjen..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI