Kina će smanjiti 117 mjesta u tijelu za donošenje zakona, koje je zaduženo za izbor izvršnog direktora Hong Konga

Kina-zakon
3 komentara

Kineski zakonodavci sastat će se na godišnjem zakonodavnom zasjedanju početkom ožujka, gdje će glasovati o izmjenama odbora koji broji 1.200 članova, za posebnu administrativnu regiju, otkriveno je u izvješćima.

Kina će preustrojiti tijelo zaduženo za odabir gradskog izvršnog direktora u pokušaju blokiranja zastupnika koji su za neovisnost Hong Konga te će ih zamijeniti ljudima koji podupiru Peking, izvijestio je u ponedjeljak Wall Street Journal, pozivajući se na ljude upoznate s tim pitanjem.

Izmjenama i dopunama potencijalno će se smanjiti 117 mjesta u okrugu vijećnika u Hong Kongu, u kojima obično dominiraju oporbene skupine, rekli su izvori, dodajući kako će mjesta dobiti kineska narodna politička savjetodavna konferencija.

Vijest dolazi nakon što je Xia Baolong u govoru od ponedjeljka rekao da se hongkonška izvršna, zakonodavna i sudbena grana moraju sastojati od “istinskih domoljuba”, dodajući da su protivnici kineske i hongkonške vlade bili “rušitelji,” koji bi u budućnosti trebali izgubiti utjecaj.

Dodali su izvori, detalji novog zakona bit će dovršeni prije sastanka Nacionalnog narodnog kongresa 5. ožujka.

Vijest dolazi nakon što su valovi nasilnih prosvjeda pogodili posebno upravno područje 2019. godine, što je nagnalo Peking na suzbijanje putem Zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji je stupio na snagu u kolovozu prošle godine.

Glasnogovornik vlade u Hong Kongu nije odmah komentirao planove za promjenu izbornog tijela.

Vijest dolazi usred pogoršanja odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i Kine. Do pogoršanja odnosa je došlo nakon što je ministar vanjskih poslova Velike Britanije Dominic Raab pozvao Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC) neka istraži “sustavna” kršenja ljudskih prava u kineskoj provinciji Xinjiang i Hong Kongu, u govoru organizaciji u ponedjeljak.

Dom Lordova glasovao je za amandman koji blokira zemlje optužene za genocid i kršenje ljudskih prava početkom veljače, nakon čega će taj amandman proslijeđen Donjem domu na raspravu.

kinaUNHRCXinjiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mano
3 godine prije

Kina će plakati što je prekršila međunarodne ugovore koje je potpisala kad je pruzela Hong Konga.

tihobl
3 godine prije

1200 vijecnika?
Malo je to. Da su im propise pisali u Dejtonu HK bi izdijelili na kanotne, a kantone na opstine. Izborne liste bi im bile kao rolna wc papira.

Max
3 godine prije

Dakle još strože prema Hong Kongu,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI