Izvoz iz kineske provincije Xinjiang u SAD ove se godine više nego udvostručio, unatoč sankcijama

Izvoz iz Kine
11 komentara

Izravni izvoz iz kineske sjeverozapadne regije Xinjiang u SAD porastao je za 113 % na godišnjoj razini u prvom tromjesečju 2021., unatoč zabrani Washingtona koja se odnosila na pamuk i druge proizvode.

Izvoz vezan za Ameriku iz Xinjianga iznosio je 64,4 milijuna dolara u prva tri mjeseca 2021., izvijestio je South China Morning Post, pozivajući se na podatke kineske carinske agencije. Iako međugodišnji podaci nisu reprezentativni, jer potječu iz niske osnove zbog Covida-19, izvoz je također porastao u usporedbi s razinama od prije krize. Radi se o skoku od 46,5 %, u usporedbi s prvim kvartalom 2019.

Ukupni izvoz iz kineske regije u prvom se tromjesečju povećao za više od trećine na godišnjoj razini, ali je smanjen za 6 % u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Iako je izvoz Xinjianga samo djelić rastućeg kineskog izvoza, vijest dolazi u vrijeme kada se Peking i Washington sve žešće sukobljavaju zbog tvrdnji o kršenju i zlostavljanju ljudskih prava u regiji, uključujući i prisilni rad. Zbog ovakvih sumnji SAD su zabranile uvoz pamuka i rajčica uzgojenih u Xinjiangu, uključujući umake, sjemenke i druge proizvode. Kina je više puta negirala optužbe i rekla da bi pozdravila posjet UN-a u regiji.

Međutim, prema izvješću, zabranjeni proizvodi od pamuka, osim nekih odjevnih predmeta, ne nalaze se unutar proizvoda koji doprinose povećanom izvozu. Xinjiang je uglavnom u SAD isporučivao hetero-cikličke spojeve, koji se koriste u lijekovima protiv raka i aminokiseline.

Kako raste napetost između najvećih svjetskih ekonomija, SAD razmišlja o zabrani uvoza sve robe iz regije, osim ako postoje dokazi da je proizvod proizveden u okvirima uobičajenog, a ne prisilnog rada. Unatoč relativno maloj razini izvoza iz Xinjianga, šire sankcije mogle bi utjecati na američke potrošače, smatra vodeći analitičar za globalnu trgovinu u Economist IntelligenceUnit, Nick Marro.

“To barem pokazuje da će, kako napetosti rastu oko Xinjianga i ako se trgovinska ograničenja množe, za mnoge kupce iz Sjedinjenih Američkih Država uklanjanje svih proizvoda uvezenih iz sporne regije biti bolan proces”, izjavio je za South China Morning Post.

kinaSADXinjiang
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
3 godine prije

Kinezi i Ameri su dalje saveznici, nešto kao redefiniranje bračnih odnosa. Kinezi i da hoće ne mogu napasti Tajvan jer nemaju odgovarajuću prednost u zraku. Tako da je sve farsa. Ruska i Kineska vojna suradnja je odavno pukla na tom pitanju. Zbog toga je Kina stala kao i 2014 čvrsto uz Ukrajinu. Da Ukrajinu USA ostavi na cjedilu, Kina bi čvrsto stala uz njih. To im je put da postanu druga vojna sila na svjetu. Bez toga, ostaju treći.

Bosanac
3 godine prije

Đe smo mi u svemu tome?

Max
3 godine prije

Posao cvijeta jer Zapad nema ništa. Sve se proizvodi u Kini. A sankcije so kao i cjepiva i kovid mjere samo mazanje oćiju.

Lucija, prva
3 godine prije

Ovo je bitno:

“Xinjiang je uglavnom u SAD isporučivao hetero-cikličke spojeve, koji se koriste u lijekovima protiv raka i aminokiseline”

Pa, to baš nije rezultat ” robovskog rada” 😄

Zvrk
3 godine prije

U Šindžanu su otkrivena velika nalazišta plina. Pretpostavljam da je otprilike s tim otkrićima i počela medijska haranga o tobožnoj represiji nad domicilnim Ujgurima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI