Poslovni program SPIEF-a odražava spremnost Rusije da razvija nove veze

SPIEF '19
5 komentara

Ruski kurs ka otvorenosti i širokoj međunarodnoj saradnji biće u fokusu poslovnog programa 25. Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma, koji počinje u četvrtak.

Učesnici će tražiti nove mogućnosti za jačanje ekonomskog suvereniteta zemlje i za rješavanje prioritetnih zadataka pred čovječanstvom.

Posebno je simboličan jubilarni, 25. Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF). Tokom godina svog postojanja, postao je autoritativan međunarodni događaj, koji se često naziva ruskim Davosom. No, organizator foruma u Davosu, Svjetski ekonomski forum, ove godine je krenuo putem “otkazivanje” i zbog zapadnih sankcija prekinuo kontakte sa ruskom stranom, koja je na ovom forumu učestvovala od 1986. godine. , o Rusiji se govorilo praktično na svim sesijama švajcarskog foruma. SPIEF je, naprotiv, jedan od najotvorenijih formata, sa delegatima iz više od 120 svjetskih nacija, uključujući i ne baš prijateljske zemlje poput Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Njemačke i Holandije, dio.

Forumu će 16. juna prisustvovati ruski predsjednik Vladimir Putin. Prema riječima njegovog sekretara za štampu Dmitrija Peskova, predsjednik će se sastati s privrednicima kako bi razgovarali o situaciji u automobilskoj industriji. Sastanku će prisustvovati i zvaničnici ruske vlade. Osim toga, prema riječima Peskova, Putin će imati kontakte sa preduzetnicima i investitorima.

Prijateljski dijalozi

Tradicionalni međudržavni poslovni dijalozi Foruma demonstriraju nove prioritete spoljnoekonomske saradnje zemlje. Rusko-kineski dijalog će se pozabaviti izazovima bez presedana s kojima se dvije zemlje sada suočavaju i njihovim planovima ravnopravne i obostrano korisne saradnje. Dijalog Rusije i Afrike će se fokusirati na sigurnost hrane i energije na kontinentu i njegovim novim centrima globalnog razvoja.

U dijalogu između Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i ASEAN-a biće riječi o razvoju ekoloških i klimatskih projekata, industrijskoj saradnji, procesima digitalizacije. Dijalog između Rusije i Latinske Amerike će se fokusirati na izglede za saradnju u sektoru energetike, zdravstva, farmacije i visoke tehnologije. Dijalozi Rusija-Turska i Rusija-Egipat će se baviti širokim spektrom praktičnih pitanja koja se tiču ​​slobodnih niša u trgovini, industriji, poljoprivredi.

Prilike u novom svijetu

Centralna tema ovogodišnjeg foruma su Nove mogućnosti u novom svijetu. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u svom obraćanju na forumu da su brojne greške zapadnih zemalja u ekonomskoj politici i njihove nelegitimne sankcije dovele do talasa globalne inflacije, prekida tradicionalnih logističkih i proizvodnih lanaca, rastućeg siromaštva i nestašice hrane.

Praktično je nemoguće riješiti ove globalne probleme bez učešća Rusije. I iako je trenutni zadatak zemlje jačanje sopstvenog ekonomskog suvereniteta, Rusija se neće zatvoriti i nastaviće svoj put ka otvorenosti i širokoj ekonomskoj saradnji. Traganje za balansom između domaćih i globalnih problema ogleda se u četiri glavne teme poslovnog programa foruma.

Ključne teme foruma

Novi ekonomski poredak: odgovor na izazove vremena. Ova staza je posvećena pitanjima ekonomskog oporavka, međunarodne saradnje u okviru Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), BRICS-a i Evroazijske ekonomske unije (EAEU), transformaciji globalne trgovine, efikasnosti poslovanja u novom logističkom okruženju, zelenim alternativama tradicionalna goriva, stanje na globalnom tržištu nafte i gasa.

Ruska ekonomija: novi ciljevi i horizonti. Ova staza će se fokusirati na nove izazove sa kojima se zemlja suočava: prelazak sa antikrizne agende na jačanje dugoročnog potencijala privrede, investiciona klima u ruskim regionima, razvoj ruskog finansijskog tržišta i sektora istraživanja i razvoja, itd.

Moderna tehnologija za čovječanstvo: Izgradnja odgovorne budućnosti. Ova staza će obuhvatiti pitanja međunarodne saradnje u nauci, digitalnog suvereniteta i informacione bezbjednosti, digitalizacije zdravstvenog sektora itd.

Ulaganje u razvoj kao ulaganje u ljude. Ova traka će se baviti kulturnim kodovima nove stvarnosti, razvojem resursa ljudskog kapitala, novim vještinama i modelima zapošljavanja u svijetu nakon Covida.

Program prvog dana obuhvata više od 200 zvaničnih događaja: poslovne sesije, dijalozi, sastanci, prezentacije, ceremonije potpisivanja itd.

O forumu

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu u organizaciji Fondacije Roscongress održava se od 15. do 18. juna. Ovogodišnji forum nosi naziv: „Nove mogućnosti u novom svijetu“. Pored poslovnog programa održat će se niz drugih događaja, među kojima su Forum malih i srednjih preduzeća, Forum kreativnog biznisa, Forum o sigurnosti droga, SPIEF Junior Dialogue i SPIEF Sport Week.

forumrusijaSPIEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Coment
1 godina prije

RIA “Kaćuša”: Naša elita ratuje za globaliste, a ne protiv “kolektivnog Zapada: “Danas u Sankt Peterburgu počinje 25. PMEF – najveći ekonomski forum u Rusiji, na kojem tradicionalno „naša“ globalizovana „elita“ gradi mostove sa Zapadom, promoviše agendu transhumanista, odaje počast Kseniji Sobčak, Danji Milohin i drugim likovima čije imena je u pristojnom društvu stidno izgovoriti. I opet, uz generalno partnerstvo Sberbanke kosmopolitskog bankara Germana Grefa i USM holdinga Ališera Usmanova koji živi van Rusije, ljudi u skupim odelima sa ozbiljnim licima pričaće nam o „održivom razvoju“, „zelenoj energiji“, „pravičnoj raspodeli“, „vakcinama“, „globalnom obrazovnom programu“, „veštačkoj inteligenciji“ itd. Odnosno, za kustose i učesnike ovog sabata, posle 24. februara 2022. godine se apsolutno ništa nije promenilo, što ističu preuzimanjem inicijative SEF-a Klausa Švaba i guranjem zemlje u ponor „nove normalnosti”. Za njih Rusija ostaje privezak „vrlog novog sveta“ globalista, u koji moraju da nastave da se integrišu na svaki mogući način. Uzmi… Čitaj više »

łedeno doba
1 godina prije

citat iz vikipedije: “..The first Forum in the updated format was held in 2007, organized by the SPIEF Foundation under the leadership of the Organizing Committee. The same year a partnership between the World Economic Forum (WEF) and SPIEF was announced. On January 25, 2007, St. Petersburg International Economic Forum and World Economic Forum representatives met in Davos to sign a Memorandum of Cooperation between the WEF and the SPIEF…” par citata iz ovog članka: “Tokom godina svog postojanja, postao je autoritativan međunarodni događaj, koji se često naziva ruskim Davosom.” “SPIEF je, naprotiv, jedan od najotvorenijih formata, sa delegatima iz više od 120 svjetskih nacija, uključujući i ne baš prijateljske zemlje poput Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Italije, Njemačke i Holandije, dio.” “Centralna tema ovogodišnjeg foruma su Nove mogućnosti u novom svijetu. “ Novi ekonomski poredak: odgovor na izazove vremena. —- Sve što nosi naziv “svjetsko” ili “međunarodno”, možete biti… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Negdje ratuju a negdje i razgovaraju.

tihobl
1 godina prije

Putino je doslo 150 drzava da razgovaraju o ekonomiji.
Toliko o izolaciji Rusije i sankcijama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI