Rusija i Indija razmišljaju o čvršćim poslovnim vezama uoči Međunarodnog gospodarskog foruma, koji se treba održati u St. Petersburgu

Rusija i Indija - Putin i Modi
32 komentara

Izrađuju se planovi za podizanje bilateralne trgovine na 50 milijardi dolara ove godine nakon oštrog porasta uvoza energije i gnojiva u New Delhiju

New Delhi je ovaj tjedan domaćin ‘Rusko-indijskog poslovnog foruma: strateško partnerstvo za razvoj i rast’. Skup koji se održava u srijedu i četvrtak dio je programa inozemnih događanja pod pokroviteljstvom sankt-peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF), čija će se 26. iteracija održati od 14. do 17. lipnja.

Rusija je jedan od tradicionalnih partnera Indije i nastoji dodatno osnažiti bilateralne veze stvaranjem visokotehnoloških saveza u raznim područjima konvergencije, uključujući IT, kibernetičku sigurnost, industriju i proizvodnju, pametne gradove, transport, logistiku i zdravstvo. Moskva i New Delhi planiraju povećati bilateralnu trgovinu na 50 milijardi dolara ove godine, s rekordnih 31 milijarde dolara prošle godine nakon naglog porasta uvoza energije i gnojiva iz Indije.

Očekuje se da će planirana suradnja o kojoj će se raspravljati na forumu Rusija-Indija podržati ruske tvrtke jer ih sankcije i trgovinska ograničenja tjeraju da se okrenu od Zapada i usredotoče na nova tržišta. „Format rusko-indijske suradnje jedan je od pokretača regionalnih napora za poboljšanje arhitekture međudržavnih odnosa u azijsko-pacifičkoj regiji (APR). Forum je osmišljen kako bi ojačao poslovne veze između ruske i indijske poslovne zajednice, podržao naše tvrtke pri ulasku na indijsko tržište i upoznao indijske partnere sa specifičnim izvoznim ponudama,” rekao je Anton Kobyakov, savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina za tisak.

Na dvodnevnom događaju sudjelovat će predstavnici ruskih i indijskih vladinih agencija, komercijalnih i industrijskih organizacija. Veronika Nikishina, glavna ravnateljica Ruskog izvoznog centra (REC), jednog od organizatora događaja, rekla je: „U sklopu Foruma, REC će provoditi visokotehnološku poslovnu misiju u kojoj će sudjelovati preko 20 ruskih tvrtki iz IT sektora, upravljanja poslovnim procesima, strojarstva, građevinarstva, energetike i medicine. Brojne ruske tvrtke imaju proizvode i rješenja koji su jedinstveni i često bez premca u cijelom svijetu. REC će za njih organizirati B2B (”business-to-business”) pregovore s potencijalnim indijskim kupcima i partnerima.”

Forum će ugostiti panel raspravu pod nazivom ‘Tehnološki savezi u Velikoj Euroaziji’, koja će nastojati pronaći zajednički jezik između Rusije i Indije u visokoj tehnologiji, jednom od najtraženijih područja od zajedničkog interesa dok dvije zemlje nastoje raskinuti iz pojasa digitalnog monopola zapadnih sila. Očekuje se da će indijski IT sektor ove godine porasti na 245 milijardi dolara, prema Nacionalnoj udruzi softverskih i uslužnih tvrtki (NASSCOM), nevladinoj trgovačkoj udruzi i skupini za zagovaranje.

„Format posjeta uvijek je vrlo učinkovit. Tijekom događaja sudionici razmjenjuju mišljenja o mogućnostima i izgledima za gospodarsku suradnju, specifičnostima aktivnosti zakonodavne i izvršne vlasti kako bi se osigurala povoljna poslovna klima i stvorili potrebni pravni uvjeti za poslovanje poduzeća,” rekao je Alexey Valkov, direktor SPIEF-a.

Autor: Joydeep Sen Gupta

forumIndijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
11 mjeseci prije

I EU je htela saradnju sa Rusijom, čak je Nemačka odlučila da pokrene NS2 bez obzira što je “ucenjivački i rusko geopolitičko oružje” ali… nekako su promenili mišljenje.
Ja bih rekao da im je neko “pomogao” da promene mišljenje ali neću da zalazim u teorije zavere 🙂

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Pa što ćeš više od toga što su od Indije načinjeli Kuwait a cijeli PODKONTINENT Indije , nema nafte i gasa nit za jedno selo dovoljno 😁 …..

Mrčikola
11 mjeseci prije

Može li netko pretpostavit; kakav bi bio Subaruov komentar da vidi naslovnu fotografiju..😁

tihobl
11 mjeseci prije

Zao mi je sto Rusija postaje cas Kineska cas Indijska podguzovna muha ali nemaju izbora.

Nena
11 mjeseci prije

Tako ,tako samo u inat zapadu!!!✊

MNK
11 mjeseci prije

Indija kupuje jeftino, a Rusija ne moze reci ‘ne’. Nafta i plin se razlikuju od rudarenja ugljena. Ne moze se to onako odjednom iskljuciti i iza par mjeseci ponovno krenuti. Treba one stare iskljuciti a novo izgradjene usporiti ili trositi vise (samo 20% ruskog stanovnistva grije kuce plinom) sto je nemoguce jer ruska ekonomija usporila zbog sankcija. Moze se isto graditi skladista i kasnije prodavati jeftino. U svakoj scenariji Rusija gubi zbog agresije na nezavisnu Ukrajinu. A Kinezi ne kupuju toliko koliko bi Rusi htjeli da kupuju. Jeftina nafta i plin bila je jedna od prednosti Rusije u odnosima prema Europi i sredstvo ucijenjivanja siromasnih zemalja koje su htjeli napustiti ‘ruski mir’ i pribliziti se civiliviziranim zapadnim drzavama. Sad Europa postaje neovisna od Rusije i krene s novim energetskim investicjama. A druga prednost Rusije prema Europi bilo nuklearno oruzje za koje ne zna se dali je upotrebljivo, evo vama ‘druge… Čitaj više »

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

Izuzetni sa svojim vazalčićima prisiljavaju Rusiju da proširi gospodarske veze sa državom koja ima jednak broj stanovnika kao Kina.

Mogao bi u bliskoj budućnosti biti i vojni savez Rusija-Kina-Indija, ne samo Rusija-Kina.

Dok se Europa osiromašuje, razoružava, a njihovi političari rade na tome da rat u Europi što dulje traje – uopće niti ne pozivaju na pregovore Rusa i Ukra, samo šalju oružje i financijsku pomoć.

Bilo bi dobro znati što Indijci mogu ponuditi Rusiji zauzvrat za energente i tehnologiju osim jeftine radne snage.
Ruski BDP po glavi stanovnika je pet puta veći od indijskog – da neće i Rusi putem Zapada sa Kinom prije 50-ak godina?

Max
11 mjeseci prije

To je logičan potez .

tuf
11 mjeseci prije

Ništa čudno da ameri pakiraju Modiju. Smetnja planovima.

Dokurčilomi
11 mjeseci prije

Hrabar ovaj Indijac ali mogao bi uskoro dobiti posjetu iz USA zbog svojih namjera i izjava.

Gojko
11 mjeseci prije

Tih 50 milijardi dolara je respektabilna količina novca. Toliko se novca u Hrvatskoj potroši u turističkoj sezoni samo na pivu. Grickalice su posebna stavka.

abc
11 mjeseci prije

Dok USA ruši mostove, Rusija jih gradi još jače. Svet se brzo menja na štetu razbojničke USA i to nezaustavljivo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI