Dolar i euro neće biti zabranjeni, javnost će čuvati devizne depozite, obećava Centralna banka

Elvira Nabiullina
11 komentara

Na pitanje na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF) da li bi promet dolara i eura mogao biti zabranjen u cijeloj Rusiji, guverner Centralne banke Elvira Nabiullina rekla je da neće, uvjeravajući da devizni depoziti stanovništva neće biti konfiskovan.

„Ne“, rekla je ona na pitanje moderatora sjednice SPIEF-a, poslanika Državne dume Andreja Makarova da li bi dolar i evro mogli biti zabranjeni širom zemlje. Šefica ruske centralne banke je takođe napomenula da neće biti zabranjene ni druge strane valute.

Ranije je Nabiullina rekla da regulator već dugi niz godina vodi politiku dedolarizacije kako u ruskom finansijskom sistemu, tako i u privredi općenito. Ona je ipak napomenula da Banka Rusije ne planira da u potpunosti napusti dolarske rezerve.

Nakon što su brojne zapadne države uvele sankcije Rusiji, uključujući i zabranu EU-a za nošenje eura u gotovini u Rusku Federaciju, Banka Rusije ograničila je promet stranog novca u zemlji.

Centralna bankaelvira nabiullinaforumrusijaSPIEF
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
łedeno doba
1 godina prije

čekaj, malo, ako se ne varam, lani je bio članak na ovom portalu, da će Putin smjeniti ovu lihvarsku sluškinju? evo malo činjenica o ovom SPIEF-u: “The St. Petersburg Economic Forum International Foundation was formed in 1998 in St. Petersburg, with Herman Gref. ..” (To je onaj burazer Gref, šef Sberbanke, koja je 2x uzastopce 2020. i 2021. u Moskvi bila domaćin vježbe “cyber poligon”, u režiji WEF-a i Klausa Švaba.. Plus što je član glavnog odbora organizacijhe Minhenska sigurnosna konferencija-MSC.) “..The first Forum in the updated format was held in 2007, organized by the SPIEF Foundation under the leadership of the Organizing Committee. The same year a partnership between the World Economic Forum (WEF) and SPIEF was announced. On January 25, 2007, St. Petersburg International Economic Forum and World Economic Forum representatives met in Davos to sign a Memorandum of Cooperation between the WEF and the SPIEF…” “…Speaking to… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Gle, prestalo se proglasavati ovu putinovu tatarku jevrejkom, hazarkom, cionistom …

Mala tatarka zavuce zapadu – umjesto da sprzi devizne rezerve na branjenje kursa rublje ona ojaca rublju i poveca rezerve.

Max
1 godina prije

Novac se ne baca.

Denis Olujić
1 godina prije

njima vjerovati kao i gladnom vuku da će se odreći janjeta ispred nosa! smrdljivi lažovi!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI