fbpx

Kineska željeznica brza prema novoj, uzbudljivoj budućnosti! Kina želi udvostručiti duljinu pruge i povećati moguću brzinu na 600 km/h uvođenjem novih, magnetnih vlakova!

CRRC modeli vozova

Kina je predstavila ambiciozne planove za jačanje željezničke industrije u narednih 15 godina. Dio vizije su nove ”maglev” linije ili linije magnetnih vlakova koji mogu prometovati brzinom do 600 km/h. Prototip vlaka nedavno je odobren za ispitivanja.

Peking također planira izgraditi oko 200.000 km nove pruge tijekom 15 godina, stoji u objavi nacrta, kojeg je u srijedu objavila kineska Državna željeznička grupa. Od srpnja, nacionalna mreža imala je ukupnu pružnu dužinu od 141.400 km.

Jedan od glavnih ciljeva Kine je smanjiti vrijeme putovanja za privremene i za one putnike koji putuju između većih gradova. Za putovanja unutar grada očekuje se da neće trajati duže od jednog sata; rok za moderniziranje željeznica u skladu s time je 2035. godina, dok će za susjedne pokrajinske prijestolnice ostali gradovi biti dostupni putnicima unutar trosatnog putovanja.

U mnogim će slučajevima to biti moguće postići zahvaljujući novim, ultra-brzim željeznicama i vlakovima. Kina želi imati oko 70.000 km takvih pruga koje želi izgraditi u 15 godina, što bi gotovo udvostručilo postojeću infrastrukturu, ali bi i povećalo brzinu prometovanja takozvanih ”vlakova-metaka” na 400 km/h.

Također se nastoji uvesti nekoliko linija vlakova koji će biti pokretani naprednom, magnetnom levitacijom (takozvani ”maglev” vlakovi), koji će dosezati brzine do oko 600 km/h, što bi premostilo jaz koji postoji između prijevoza po zemlji i komercijalnog, zrakoplovnog prijevoza u Kini. Za razliku od konvencionalnih vlakova, novi, magnetni lebde preko pruge, kako bi u potpunosti uklonili trenje kotača, a uz to te vlakove pokreću snažna elektromagnetska polja.

Prošlog je tjedna kinesko Ministarstvo prometa dalo zeleno svjetlo za ispitivanje prototipa magnetnog vlaka, koji može voziti tom brzinom. Prototip je dovršen ranije u svibnju i mogao bi biti odobren za komercijalnu proizvodnju sljedeće godine. Ako počnu s radom, takvi vlakovi osigurat će bolju povezanost između glavnih populacijskih centara poput Pekinga i Šangaja ili Chendgua i Chongqinga.

Maglev tehnologija razvija se već desetljećima, ali samo je nekoliko komercijalnih projekata relativno malih razmjera postalo operativno, zbog visokih troškova ulaganja koji ova vrsta prijevoza zahtijeva. Kina je domaćin jedne od najbržih svjetskih maglev linija, koja povezuje Šangaj sa šangajskom međunarodnom zračnom lukom Pudong, koja je otvorena 2004. uz pomoć Njemačke.

Peking se nada da je tehnologija dovoljno sazrela da bi bila ekonomski održiva u većem obujmu. U bližoj budućnosti Kina planira do devet novih maglev linija, koje će ukupno prelaziti 1.000 km. Zemlja se trenutno suočava s jakom konkurencijom iz Japana, budući da i Japan proizvodi i usavršava nove, magnetne maglev vlakove.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
3 mjeseci prije

To se zove napredak i planiranje unaprijed.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Dokurčilomi

Zar nije napredak kad kupis od boinga avione?

Dokurčilomi
Gost
Dokurčilomi
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Ne, nego od Airbusa.

CR7
Gost
CR7
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Upravo su to i uradili. Ne od Boeinga već od Nijemaca. Svi brzi vlakovi koji prometuju trenutno u Kini su ili Siemens (Velaro, Transrapid) ili berlinski Bombardier Transport (bivši Daimler). Imaju i japanski Shinkansen.

Oni nemaju svoje vlakove osim par kopija njemačkih vlakova (Fuxing). Slično kao i u autoindustriji. Kopiraju. I to im ne ide loše.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  CR7

CR7, to uopće nije istina, svi vlakovi super-brzine su isključivo djelo kineskih stručnjaka, gledao sam o tome na National-geografic tv. Jedino je uz pomoć njemačkih stručnjaka izgrađena ova magnetna linija od centra Šangaja, do šangajskog aerodroma.
A gdje je tek ona veličanstvena željeznica, koja vodi na TIbet? Usput, Kina danas ima više km linija super-brzih vlakova, nego sve druge zemlja zajedno. One koje uopće imaju te super-brze vlakove.
Inače te prve super-brze vlakove izmislili su u Japanu, početkom šeztdesetih. Znači li to da su im Nijemci ukrali tehnologiju? Neozbiljno je, nepismeno i glupo tako razmišljati. I rasistički, jer kao sve je izmislio tzv.zapad. A nije!

CR7
Gost
CR7
3 mjeseci prije
Reply to  zlatan

Moj komentar je konstantacija realnosti. Ti si gledao NationalGeographic pa si upućen?

Kad je Kina krenula prije 20ak godina sa projektom gradnje mreže brzih željeznica, prvo su pozvali Siemens i AdTranz(DaimlerBenz), tj današnji BombardierTransportation da izrade vlakove za Kinu s lokalizacijom proizvodnje u Kini. U Kini prometuju Siemens Velaro( koji je i u Kini postavio svoj rekord 487,3km/h), Bombardier Zefiro, talijanski Pendolino, japanski Shinkansen.

Naravno, oni su stavili svoje nazive pa se zovu CHR2, CHR3, CHR4,CHR5…itd,itd.

Tek je prošle godine Kina izbacila nekakvu kopiju Zefira koja se zove Fuxing, gdje su optuženi za krađu intelektualnog vlasništva.

Transrapid u Shangaiu je njemački konzorcij TyssenKrup i Siemens radio.

Ovo nije pisano s nikakvim predrasudama, Kinezi su marljivi ljudi, fali im inovativnosti i osobnosti,ali vrlo vješto kopiraju.
Nigdje nema više drkadžija na zapadne proizvode(prije svega europske proizvode) nego kao u Kini

mladen3x
Gost
mladen3x
3 mjeseci prije
Reply to  Dokurčilomi

Ma daj!Idi kroz Liku i gledaj medvjeda kako maše putnicima u vlaku,to je doživljaj,hahahahah…..I još ima zastavicu HDZ-a u ruci,ako naletiš u predizborno vrijeme….

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije

A koliko bodova po njihovom sustavu društvenog kreditiranja će morati imati Kinezi da se voze tim vlakovima?

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Pedofili i korumpirani politicari nece moci da se voze.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Nitko više neće
da te guzi
na željezničkoj pruzi !

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  Umpah Pah

Umpah Pah
Al će zato da te kara
Kad vlak stigne do hangara

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

Hoće, do mjesta egzekucije.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

tihobl
Pa nek putuju privatnima avionima ili biznis klasom. Ops, pa oni već to rade.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Kuka,zavisi od tjelesne temperature i pognute glave.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Po broju minusa rekao bih da ovdje imamo poveći broj ljubitelja brata Xija, njegovog sustava društvenog kreditiranja i svih drugih blagodati kojima Kina u zadnje vrijeme zasipa svijet.

Planet zemlja
Gost
Planet zemlja
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

kuka,ma nisu losi ljudi ali ne kuze da je geopolitika dimna zavjesa,duda varalica.

Stara kuka
Gost
Stara kuka
3 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Od svega što si napisao je točno samo to da nisi upućen. A tvoju Kineskinju, ako ti kaže da je u Kini sve sjajno i bajno, pitaj zašto je onda ovdje a ne tamo.

Sličan “ogroman uspjeh” postigao je i Mao sa svojim “Velikim skokom naprijed”. Pročitaj malo o tome. Kineski “ogroman uspjeh” ima i ogromnu cijenu i to ne samo po njih. Istina životni standard jednog dijela i to samo urbanog stanovištva je porastao. Ali to je samo zato jer je prije bio tako nizak da rast uopće nije bilo teško ostvariti. Ali zaviri malo izvan nekoliko velegradova i vidio bi jad i bijedu Vidio bi siromaštvo, totalitarizam, propagandnoi ispiranje mozga nevjerojatnih razmjera, ekološke katastrofe na svakom koraku, ogromne promašene investicije, tiraniju lokalnih korumpiranih partijskih moćnika, tajne koncentracijske logore i policijski teror nad svakim tko se usudi podići glas. Pa zaboga pogledaj samo njihovo ponašanje u vezi korone. Pa oni su obiteljima u kojima je netko bio zaražen zavarivali vrata iprozore da ne mogu izaći iz stanova. Liječnici koji su upozoravakli na pojavu virusa dok je država to zataškavala su ubrzo ili “umrli od te bolesti” ili jednostavno nestali.

A Kina ima dugu povijest tog totalitarnog kolektivizma i stava o beznačajnosti pojedinca i ljudskog života općenito (osim ako je iz vladajućeg sloja) i njihov mentalitet je sklon tome.

Ukratko, Kina nije država. Kina je noćna mora. I svi vi koji sa simpatijama ili divljenjem gledate na kineske “uspjehe” i priželjkujete ih i kod nas (a zastrašujuće je vidjeti koliko takvih ima) mogu reći da vam se želje pomalo ostvaruju. Plandemija je samo jedna etapa na putu prema društvu koje i na zapadu nastoji uvesti kineske metode i modele i tako postići slične “ogromne uspjehe”

nekoime
Gost
nekoime
3 mjeseci prije

Sad će im Pompeo zabraniti korištenje magnetskih polja, jer je to američki izum. Edison pošteno ukrao od Tesle.

CR7
Gost
CR7
3 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Maglev vlakovi su njemački izum. Patentirao ih je 1934. Hermann Kemper koji se smatra ocem maglev tehnologije.

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  CR7

Jos bolje: sad ce Pompeo moci kazazati da se kinezi voze u nacistickim vozovima.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  CR7

CR7, još da napišeš da su Nijemci sve izmislili, i sovjetske prve satelite u orbiti, i tvoje uvjeravnje bi bilo kompletno. I da su brojevi koje koristimo i zovemo arapski, iako su hinduistički, indijski, a jesu li i njih izmislili njemački učenjaci?

CR7
Gost
CR7
3 mjeseci prije
Reply to  zlatan

@zlatan
Ako Mercedes otvori tvornicu u Bosni, je li to njemačka pamet ili bosanska, po tebi?

Ti vjeruješ da je to bosanska, ja kažem da je njemačka.

Jesi ti upoznao Kineza jednoga? Kineskim ženama je san zapadni muškarac(visok, plav, plave oči). Prave kopije Pariza, Rima i ostalih gradova u Kini, radi li to civilizacija koja je duhovno sama sa sobom na čisto? Sumnjam.
Ti vjeruješ da je to pravi put.

Kina ima količinu, ima resurse, ali nema duhovnu snagu da postane svjetski broj 1. Možda se to i promjeni, ali morat će se zasnivati na svojoj tradiciji, ne na utopiji komunističke bezdušne masproizvodnje jer tu ne mogu pobijediti zapad, zapad je prvi po pitanju potrošaštva. To je zapadni izum.

Kina-resursi, količina(1.400 000 000 stanovnika), bez ikakve duhovne snage, potencijalno vrlo opasno..pretvaranje čovjeka u bezidentiteni supstrat, radnika kojeg se ocjenjuje bodovima, zamjenjiv je(može ga se proizvesti u laboratoriju) i nadzire ga se tisućama kamera…

Rusija- resursi, duhovna snaga(tradicionalizam), bez količine (samo 150 000 000 ljudi). zato je trebalo odvojiti Ukrajinu i eventualno Bjelorusiju), jer s njima već dobija na količini 200 000 000 ljudi.

Amerika- resursi, količina, i “duhovna snaga” liberalizma, hollywooda, maspotrošnja – svak na svijetu je potencijalni amerikanac, Amerika usisava sve, preseliš tamo, odmah putovnicu dobijaš, ravnopravan si član društva i otamo dijeliš lekcije što u bosni ne valja…

Tako stoje odnosi 3 sile.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  CR7

CR7, evo ovako. Kina recimo, od 1970-te godine, lansira vlastitim raketama i vlastitom pameću, satelite u orbitu……..kao peta po redu zemlja na Svijetu. Jedino su oni, nakon ex-SSSR-a i SAD-a, vlastitom raketom, i čovjeka poslali u orbitu. Godine 2003. I taj odličan dokumentarac sam gledao na National-geografic tv. Sada istaržuju i duboki Svemir, šalju rovere na Mjesec, Mars, a gradit će i vlastitu svemirsku stanicu.
Misliš li da su i to Kinezi ukrali od Nijemaca, koji uopće nemaju svoje rakete, iako sudjeluju u Europskoj svemirskoj agenciji?
Dakako da je kineska civilizacija u svojim dugim tisućljećima napravila mnogo šta inovativnoga: od papira, preko kompasa, prvog seizmografa, papirnatog novca, čekova, preko prvih raketa !!! I još koješta drugo.
AC7, ipak je to jedno obično rasističko gledanje, mržnja, sklopčana sa neznanjem, nemam drugog objašnjenja.
Kinezi su itekako inovativni, samo mi u svojoj mržnji to ne želimo niti priznati, niti vidjeti.
Ne znam tko će koga pobijediti, ali znam da su vijesti oprečne. Po nekima, Kina je već prva sila Svijeta, ponekima druga. No, ako je još uvijek “tek” druga, definitivno će biti prva. U to možemo biti sigurni 100%, mržnji unatoč.
P.S. Jesu li Nijemci izmislili akupunkturu? Ok, svima nam je poznato da je kinologija njemački izum, i da su ukrali mnoge pasmine i preedstavili ih kao svoje!
Još jedan P.S., unatoč kako pišeš komunističkoj proizvodnji (šta je to uopće?), prosječna netto plaća npr., u Šangaju je već oko 1.150 do 1.200 eura. Koliko je plaća u Bosni, koju spominješ?

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  zlatan

CR7, a ne bi se spuštao tako nisko, na komentar, kakve muškarce vole Kineskinje. Uostalom, nisu svi bijeli Evropljani žute kose i plavih očiju, a to o kopijama gradova? Hm, to rade svi, recimo Amerikanci na prvom mjestu. Imaju oni piramide, jasno ne velike kao egipatske, ali su kopirali. Nego ovako, a koji su to gradovi u Kini? Kopije? Znam da ima nekih lokaliteta, ali to su samo zabavni parkovi. Ako ćemo već o zabavi, najveći filmski studio na Svijetu, nalazi se baš u Kini. Ne znam točno gdje u prevelikoj Kini, ali znam da ima oko 40 km kvadratnih. Prije toga, najveći filmski studio bio je onaj u indijskom gradu Hajdarabadu (država Telangana), i ima 7 km kvadratnih.

Max
Member
Max
3 mjeseci prije

Kina je zaista napredna i mnogočemu vodeća sila.

cibo
Gost
cibo
3 mjeseci prije

Oko 200 godina za vrijeme bivse engleske uprave i danas za vrijeme americke uprave je bilo nepozeljno spajanje unutrasnjosti Europe i Azije, anglosaksi su radili samo na razvoju luka zato jer je to njima koristilo. Zahvaljujuci Kinezima Azija i Europa se povezuju.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  cibo

CIBO, Aziju u Evropu, željeznicom je prvo povezalo tadašnje Rusko Carstvo…………transsibirska i ne samo ta, željeznička pruga!

tihobl
Gost
tihobl
3 mjeseci prije
Reply to  zlatan

Teabala je ici i pruga Berlin – Bagdad (pa dalje) ali to je neko sprijecio.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  tihobl

TIHOBOL, spriječile su to političko-povijesne okolnosti. Habsburška Monarhija, maštala je da će izbiti do Istanbula i dalje, a sam gospodin Hitler, imao je slične ideje. Nakon napada na SSSR 22.6.1941., mislio je da će taj SSSR nestati i kapitulirati u roku dva mjeseca, te da će preko Kavkaza ući u Iran i dalje do Iraka. Sa zapad su kroz sjever Afrike ionako prodirali prema Sueskom kanalu.
Da se to dogodilo, gradili bi oni tu prugu. Pogledaj kartu, Hića je umislio vladati od Atlantika do Urala, kroz sjever Afrike do duboko na Srednji istok…..od Sjevernog mora, pa sve do Perzijskog. Koje ambicije, hahahahah, ali mu je SSSR stao na put.

Lukašenko Jinping
Gost
Lukašenko Jinping
3 mjeseci prije

China builds, America steals

Lukašenko Jinping
Gost
Lukašenko Jinping
3 mjeseci prije

China builds, America steals

Ad astra
Gost
Ad astra
3 mjeseci prije

Eto, i Kinezi jači od Amerikanaca.

zlatan
Gost
zlatan
3 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

AD ASTRA, SAD / USA, uopće nemaju vlakove super-brzine. Kod njih je oslonac bio na avione i automobile………………..dugorčno gledano prilično glupo, Jer dugoročno željeznica će biti ono što je uvijek bila: broj 1, u prijevozu!

piždro
Gost
piždro
3 mjeseci prije

Jesu i žuće ko mravi termiti postali..tamo pojedinac i induvidualnost ako plivaš van sistema-je kao da i nepostojiš… inače te termiti za doručak pojedu.. jos jedan zupčanik bliže perfekt totalitarizmu.. fuj

POVEZANE VIJESTI

Izbornik