Kineska željeznica brza prema novoj, uzbudljivoj budućnosti! Kina želi udvostručiti duljinu pruge i povećati moguću brzinu na 600 km/h uvođenjem novih, magnetnih vlakova!

CRRC modeli vozova
26 komentara

Kina je predstavila ambiciozne planove za jačanje željezničke industrije u narednih 15 godina. Dio vizije su nove ”maglev” linije ili linije magnetnih vlakova koji mogu prometovati brzinom do 600 km/h. Prototip vlaka nedavno je odobren za ispitivanja.

Peking također planira izgraditi oko 200.000 km nove pruge tijekom 15 godina, stoji u objavi nacrta, kojeg je u srijedu objavila kineska Državna željeznička grupa. Od srpnja, nacionalna mreža imala je ukupnu pružnu dužinu od 141.400 km.

Jedan od glavnih ciljeva Kine je smanjiti vrijeme putovanja za privremene i za one putnike koji putuju između većih gradova. Za putovanja unutar grada očekuje se da neće trajati duže od jednog sata; rok za moderniziranje željeznica u skladu s time je 2035. godina, dok će za susjedne pokrajinske prijestolnice ostali gradovi biti dostupni putnicima unutar trosatnog putovanja.

U mnogim će slučajevima to biti moguće postići zahvaljujući novim, ultra-brzim željeznicama i vlakovima. Kina želi imati oko 70.000 km takvih pruga koje želi izgraditi u 15 godina, što bi gotovo udvostručilo postojeću infrastrukturu, ali bi i povećalo brzinu prometovanja takozvanih ”vlakova-metaka” na 400 km/h.

Također se nastoji uvesti nekoliko linija vlakova koji će biti pokretani naprednom, magnetnom levitacijom (takozvani ”maglev” vlakovi), koji će dosezati brzine do oko 600 km/h, što bi premostilo jaz koji postoji između prijevoza po zemlji i komercijalnog, zrakoplovnog prijevoza u Kini. Za razliku od konvencionalnih vlakova, novi, magnetni lebde preko pruge, kako bi u potpunosti uklonili trenje kotača, a uz to te vlakove pokreću snažna elektromagnetska polja.

Prošlog je tjedna kinesko Ministarstvo prometa dalo zeleno svjetlo za ispitivanje prototipa magnetnog vlaka, koji može voziti tom brzinom. Prototip je dovršen ranije u svibnju i mogao bi biti odobren za komercijalnu proizvodnju sljedeće godine. Ako počnu s radom, takvi vlakovi osigurat će bolju povezanost između glavnih populacijskih centara poput Pekinga i Šangaja ili Chendgua i Chongqinga.

Maglev tehnologija razvija se već desetljećima, ali samo je nekoliko komercijalnih projekata relativno malih razmjera postalo operativno, zbog visokih troškova ulaganja koji ova vrsta prijevoza zahtijeva. Kina je domaćin jedne od najbržih svjetskih maglev linija, koja povezuje Šangaj sa šangajskom međunarodnom zračnom lukom Pudong, koja je otvorena 2004. uz pomoć Njemačke.

Peking se nada da je tehnologija dovoljno sazrela da bi bila ekonomski održiva u većem obujmu. U bližoj budućnosti Kina planira do devet novih maglev linija, koje će ukupno prelaziti 1.000 km. Zemlja se trenutno suočava s jakom konkurencijom iz Japana, budući da i Japan proizvodi i usavršava nove, magnetne maglev vlakove.

Brzi vozMaglevŽELJEZNICA
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
3 godine prije

To se zove napredak i planiranje unaprijed.

Stara kuka
3 godine prije

A koliko bodova po njihovom sustavu društvenog kreditiranja će morati imati Kinezi da se voze tim vlakovima?

nekoime
3 godine prije

Sad će im Pompeo zabraniti korištenje magnetskih polja, jer je to američki izum. Edison pošteno ukrao od Tesle.

Max
3 godine prije

Kina je zaista napredna i mnogočemu vodeća sila.

cibo
3 godine prije

Oko 200 godina za vrijeme bivse engleske uprave i danas za vrijeme americke uprave je bilo nepozeljno spajanje unutrasnjosti Europe i Azije, anglosaksi su radili samo na razvoju luka zato jer je to njima koristilo. Zahvaljujuci Kinezima Azija i Europa se povezuju.

Lukašenko Jinping
3 godine prije

China builds, America steals

Lukašenko Jinping
3 godine prije

China builds, America steals

Ad astra
3 godine prije

Eto, i Kinezi jači od Amerikanaca.

piždro
3 godine prije

Jesu i žuće ko mravi termiti postali..tamo pojedinac i induvidualnost ako plivaš van sistema-je kao da i nepostojiš… inače te termiti za doručak pojedu.. jos jedan zupčanik bliže perfekt totalitarizmu.. fuj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI