Ruska “strategija mostova” – Nakon Krimskog mosta na red dolaze Sahalin i Japan

Krim
31 komentar

Ako ste slabiji, pokušajte biti pametniji i domišljatiji. Tako je Rusija, ekonomski i vojno objektivno slabija na fronti koju su otvorili SAD i saveznici, reagirala na pokušaj izolacije “strategijom mostova”, piše talijanski analitičar Fulvio Scaglione.

Prvi primjer je, naravno, Krimski most, cestovni i željeznički. Dug je 18,1 km i najduži most Rusije, ali i Europe. Gradnja je počela u svibnju 2015. i otvoren u prisustvu Vladimira Putina 16. svibnja 2018.

Stručnjaci priznaju da je s inženjerske točke gledišta ovo bio vrlo hrabar posao. Njegovi lukovi omogućuju prolazak brodova visine 35 i širine 180 metara. Ali se hrabrost u izgradnji ovog projekta bolje tumači s političkog stajališta. Projektiran je 2014. godine, neposredno nakon referenduma 16. ožujka iste godine na kojem su stanovnici Krima glasali za samoodređenje i ulazak u Rusku Federaciju. Most ne služi samo za “najezdu” s Krima u Rusiju, već u suprotnom smjeru drži Rusiju usidrenu u Europi, od koje se udaljila pod američkim pritiskom, nakon rušenja legitimne vlade u Ukrajini 2014. godine i stvaranjem lanca vazalskih ili savezničkih zemalja, agresivnih patuljaka na Baltiku, Poljske, Rumunjske i drugih, koje su svoj teritorij ustupili   NATO paktu.

Istu dušu ima projekt divovskih razmjera. Naime, Rusija zajedno s Japanom želi graditi željeznički most dug 45 kilometara, kojim će se spojiti s ruskim otokom Sahalinom i Hokaidom, najsjeverniji otok u japanskom arhipelagu, pojašnjava Scaglione prijedlog o kojem se tjednima raspravlja u Ruskoj Federaciji.

Projekt je godinama bio tema u odnosima dviju zemalja, ali se čini da je sada ušao u operativnu fazu, što je dokazano u proljeće ove godine, odmah nakon otvaranja Krimskog mosta.

Tada je Vladimir Putin dao upute vladi da započne s radom na izgradnji mosta koji će povezati povezivanje rusko kopno s otokom Sahalin.

Ovo je također potez s velikim političkim implikacijama, jer su Sahalin i Kurilske otoke borci Crvene armije zauzeli u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, a Japan i danas tvrdi kako je to njegov teritorij.

Most koji bi povezao rusko kopno i Sahalin nije važan samo kao potvrda da otok pripada Rusiji, nego zbog činjenice da bi se željeznicom povezali Sahalin i Hokaido, koji je tunelom Seikan već spojen s najvećem otokom Honshu, na kojem se nalaze svi veći japanski gradovi, od Tokija do Osake, od Yokohame do Kyota.

Završetkom ovih radova Japan bi postao “kontinentalna država”, a njegova bi roba imala lakši pristup tržištu kao što je rusko sviše od 145 milijuna stanovnika, a potom i europskom.

Rusija će zauzvrat dobiti važan pristup Aziju i olakšati trgovinu s trećim svjetskim gospodarstvom koje je oduvijek žedno energetskih resursa.

Međutim, učinci ne bi bili ograničeni na dvije zemlje. Sutra bi, preko Rusije, za manje od tjedan dana, bilo moguće putovati vlakom iz Londona u Tokio i bez prepreka prevaliti put dug 13 520 kilometara.

Ovaj scenarij bi bio revolucija u gospodarskim odnosima između Europe i Azije, a Rusiji bi vratio povijesnu ulogu velikog mosta između dviju civilizacija. U tom slučaju se može reći zbogom izolaciji i zbogom, možda zauvijek, projektu dijeljenja zemalja i razbijanja kontinenata samo kako bi se  njima lakše dominiralo.

Krimski mostŽELJEZNICA
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dan Dare
5 godine prije

Dok drugi razaraju, Car gradi svjetska čuda.

xbe
5 godine prije

Naravno, mostom bi prošao i kakav plinovodčić od par desetaka milijardi, čisto onako – nek se nađe 😉

cool
5 godine prije

Zbog ovog projekta Japan i prodaje Američke obveznice (jedan od razloga); koštati će cca 100-110 milijardi $.

tuf
5 godine prije

“Sutra bi, preko Rusije, za manje od tjedan dana, bilo moguće putovati vlakom iz Londona u Tokio i bez prepreka prevaliti put dug 13 520 kilometara” – ovo bi u praksi koristilo par entuzijasta ili netko tko se kronicno boji letenja.
Ne znam kako se doslo do podatka “manje od tjedan dana” , jer tjedan dana je trenutno potrebno transsibirskom zeljeznicom od Moskve do Vladivostoka. Potegnuti od Londona do Tokija bi trajalo mozda i duplo vise, ako ne pricamo o (neisplativoj) nadogradnji cijele trase na brze vlakove. Dizati trasu zeljeznica ukupne duzine vece od 11.000km na tehnolosku razinu onoga sto Japan ili Francuska imaju izmedju gradova je besmisleno.
Ali od ovoga mosta bi Japanci mogli itekako profitirati jer im je trenutno cijena uvezenih roba izrazito visoka zbog transportnih troskova.

NSU
5 godine prije

Još most prema Aljasci, pa referendum!

fiveri
5 godine prije

Krimski most kao projekt je samo dio projekta revitalizacije Krima (cca15%) tako i infrastrukture RF. Sam most prema Japanu je “fikcija za neka drugra vremena” i kao takv projekt nije u planu RF (osim na papiru). Puno vaznije za RF je izgradnja luke (kontejnerski i terminal za rasute terete) Azovsko more je prosjecne dubine cca7-8 m sto je nedovoljno za velike brodove, pa je Krimski omost tako “malen”.Prioritet na Baltickome moru je zavrsetak Ust-Luga luke kao i izgradnja pocetne tocke Sjevernog toka koji se trebao nalazi nedaleko od terminala ili u sklopu terminala.Ust-Luga je nanjela vise “stete” trima baltickim zemljama nego li sve moguce ekonomske sankcije. U neposrednoj blizini Murmanska se gradi kontejnerski terminal za “Articku rutu” i logistika istog kao i terminal za istrazivanja i izgradnju na Artiku ( izbjegavanje pogreski koje su se dogodile u projektu Yamal). Na Sahalinu je u planu izgradnja ekvivalentne kontejnerske luke koje bi… Čitaj više »

Ivo Lola
5 godine prije

Po ovome se vidi tko to želi povezati ljude, narode, države, a sada se vidi se i da su oni drugi koji sada nameću sankcije iz zavisti zbog gubitka prestiža u posljednja tri desetljeća zdušno radili na razgradnji i širenju neprijateljstava u svijetu među narodima i među državama.

octopus
5 godine prije

Graditeljski je sve to izvedivo, bez obzira na potrese i jezivo skupu izgradnju infrastrukture. Pitanje je isplativosti, jer trenutno omjer cijena stoji ovako: Ako kamionom košta 100, onda željeznicom košta 25, a brodom 3….+ velika udaljenost, jer danas iz Japana svaki drugi dan do Vladivostoka doplovi ogroman brod pun auta, koji se onda lako prebacuju na vagone i kreću na zapad. A ovo bi bilo naokolo..

Kažun
5 godine prije

Znači,na slijedećim izborima glasajmo za MOST I Pinokia!

Niko
5 godine prije

Zaboravljate naj važniji podvodni promet,.koji će se kontrolirati (sa vojne tačke gledišta).

H'ghar
5 godine prije

A Pruga Vladivostok (most preko r Tumen) > Pjongyang > Seul?

TOS - 1A
5 godine prije

Tu bi se najbolje mozda isplatio teretni zeljeznicki program za zemlje.. i naravno gasovod preko istog mosta.. nije na odmet.. ??

Kile
5 godine prije

To bi bilo super za Japan

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI