Zelenski prijeti da će ‘neutralizirati’ najduži most u Evropi

Zelenski Krimski most
42 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski tvrdi da Krimski most nije civilna infrastruktura, već ključni logistički put za rusku “militarizaciju”  poluostrva, ističući da Kijev ima pravo da ga gađa svim potrebnim sredstvima.

Most – najduži u Evropi, koji povezuje poluostrvo sa kontinentalnom Rusijom preko Kerčkog moreuza – oštećen je u eksploziji u ponedeljak. U napadu dronom, koji je Moskva nazvala ukrajinskim terorističkim napadom, ubijen je par i teško povrijeđena njihova 14-godišnja kćerka, koja je putovala u istom automobilu.

Zanemarujući čak ni da pomene civilne žrtve, Fareed Zakaria sa CNN-a pitao je Zelenskog na bezbednosnom forumu u Aspenu u Vašingtonu u petak da li je “potpuno” uništenje mosta ” kratkoročni cilj” Kijeva .

“Za nas je ovo razumljivo neprijateljski objekat izgrađen mimo zakona, izgrađen mimo međunarodnih zakona i svih važećih normi, pa je razumljivo da je to naš cilj. I svaka meta koja donosi rat, a ne mir, mora biti neutralisana”, rekao je ukrajinski lider.

Zelenski je dalje izjavio da je cilj Kijeva bio da “povrati cijeli Krim jer je to naša suverena teritorija”, izbjegavajući pitanje domaćina da li se tako veliki cilj može postići kroz tekuću kontraofanzivu, koja je do sada pokazala zadivljujuće rezultate.

Vladini izvori na koje se pozivaju ukrajinski mediji potvrdili su da je napad započeo Kijev. SBU, služba sigurnosti koja je navodno suorganizirala operaciju s ukrajinskom vojskom, reagirala je obećanjem da će objaviti detalje o incidentu nakon što se sukob s Rusijom završi.

Krim se otcijepio od Ukrajine ubrzo nakon puča na Majdanu 2014. koji je podržavao Zapad, a kojim je svrgnut demokratski izabrani predsjednik Viktor Janukovič. Nakon toga, poluostrvo se pridružilo Rusiji, a njeno stanovništvo je velikom većinom podržalo ponovno ujedinjenje na referendumu. Od tada je preuzimanje Krima od Rusije postalo glavna tema razgovora ukrajinskih zvaničnika.

Krimski mostrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin pravi
9 mjeseci prije

On verovatno nije ni svestan da u Ukraini Rusi nisu unistili ni 1% mostova i tunela, da Rusi gadjaju 6-7 Ukrainskih gradova, da Rusi imaju i te kako sta bombardovati i naj vaznije imaju sa cim (asovcici i lopate sa cipovima iz ves masina su se pokazali veoma ucinkovitim), ali se nadam da je ostatak Ukraine svestan anglosaksonskih provokacija koje sluze sam za maksimalnu eskalaciju i stradanje Ukrainskog naroda.

Tjeskoban Jelačić
9 mjeseci prije

Patuljak ne voli ništa veliko i dugačko osim lajne.

GMBH
9 mjeseci prije

Tako to ispadne kad zlokobnog potkapacitiranog klauna zapadne dijabilične elite upregnu u svoje uzde..

Marmel
9 mjeseci prije

Dok ne dobije Atomsku u Kijevu nece se kanuti belaja

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Kako je krenuo sa uništavanjem Krimskog mosta, Ukri neće imati novaca podići mu barem jedan spomenik nakon rata 😁

Mutikaše i smutljivci
9 mjeseci prije

Fareed Zakaria sa CNN-a : “….kroz tekuću kontraofanzivu, koja je do sada pokazala zadivljujuće rezultate.”
Oni to sami sebe lazu i drze se onoga da sto laz vise ponavljas postati ce istina.

Bruno
9 mjeseci prije

Kada biraš da ti neko glumi predsjednika. Mi njima srušimo most, a oni nama pola države. Za sve su krivi profesori matematike. Da su majmunu dali 1, sada bi bio u njemačkoj i držao se lopate.

ljena bitanga
9 mjeseci prije

Civilne žrtve !? Ma ni crno pod noktom! Samo kolji gojime!
A Fareed Zakaria!! Majke ti mile, kako je lijepo biti fetivoretardirani amer iz Sjeverne Dakote!

Dragačevac
9 mjeseci prije

Napravi nešto judo, samo rušiš.

eks
9 mjeseci prije

Treba mu neko reći da on može biti “neutraliziran” . Volodimir Kokainski se mnogo zaigrao. Rusi imaju raketa i municije samo za tri dana – već 500 dana – a jednu će sačuvati za Kokainskog . Iako je poginulo već mnogo Poljaka u ukrajinskim uniformama, Amerikanci i Englezi već pripremaju nove jedinice – korisne idiote Poljake i Litvance za ubacivanje na front . Ukrajina nema dovoljno vojnika. U Poljskoj se šire postojeća groblja i otvaraju nova groblja. Ludilo tek predstoji. London i Vašington su izvor najvećeg zla na planeti.

eks
9 mjeseci prije

U delu Ukrajine pod kontrolom CIA-NATO , najviše na zapadu, vrši se pokatoličavanje stanovništva i nameće se poljski jezik . Volodimir Kokainski čini sve da bi se održao još koji mesec na vlasti.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

koliko mostova ima u Kijevu..svi su čitavi..još???

Zvone
9 mjeseci prije

Evo, Zelenski preti uništenjem krimskog mosta a vođe Rusije kažu da neče dirati Kijev. Ko je ovde lud?

Njokar
9 mjeseci prije

Kako je Zelenski samo komedijaška lutka, marioneta anglosaksonskog neoliberala, nije bitno što on izjavljuje.
Jedini pravi odgovor za teroristički čin na Krimskom mostu, kada su poginula oba roditelja, a ozlijeđena je djevojčica, sve civili,iz Belgorodske oblasti, bio bi jedan Kh-47M2 “Kinžal” pravo u Tower Bridge!

Max
9 mjeseci prije

Zato što nitko ne neutralizira njega.

Ivan
9 mjeseci prije

Majmune jjedan nepodojeni mogao bi ti se Kijev pretvoriti u prah i pepeo. Ja da sam ti Putin vec tebe nebi bilo..

nessy
9 mjeseci prije

E moj klavirista, odvojen od stvarnosti, dobiju li rusi zutu minutu, a mogli bi, od mostova cete imati samo pontone, a i to bude li dobre volje. Uvijek je pravi cirkus kada mis pocne prijetiti slonu. Steta je ljudi, ali njega to ne dira, izgleda. Ova ‘ofenziva’, bi lako mogla zavrstiti do jeseni, ali o godini necemo pricati.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Razvoj situacije:

“Kad bi Wagnerova skupina poduzela bilo kakvu akciju na poljskom teritoriju, jedan raketni napad bio bi dovoljan da uništi njihov kamp“ izjavio je poljski general.
S druge strane Vladimir Putin jučer je kazao kako će u slučaju poljskog napada na Bjelorusiju Rusija upotrijebiti sva raspoloživa vojna sredstva”

“Sada 100 hiljada Rusa marsira na Kupjanks, i nista ih nece zaustaviti.. UKR armija ocajna da vrati Bakmut trosi sve sto ima, i samo biva razbijena na komade.
Prepun internet UKR vojnika koji se zale da su poslani u smrt a ne u borbu.

Primetan je i ne dostatk kvalitetnog oficirsko kadra kod UKR, jer bukvalno udju u domet Ruske artiljerije,i pokusavaju da naprave svoj polozaj,dok ih Rusi gadjaju volumenom granata od oko 50 za minutu!
Naprosto je neverovatno gledati ta videa gde se ne zna ni ko pije ni ko…”

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Kijevu je ostalo oko 80 aviona, a Rusija ih ima 500 samo za rat u Ukrajini, objavio je britanski list “Ekonomist””

Meni se ovo 80, čini – puno. Dvostruko više.
Teško procijeniti. Velika je Ukrajina i imali su jako puno toga…

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Sam dogovor je bio jasan;”Rusija nece blokirati UKR luke,niti brodove za prevoz zita, a Rusija za uzvrat takodje moze slobodno da plovi,i Ruska agrarna banka ce biti vracena na SWIFT radi placanja za zito.
Naravno,ni Ukrajina ni NATO niti su dozvolili Ruskim brodovima da izadju iz luka, niti su prikopcali Rusku banku na SWIFT,ni nakon godinu dana…

Ali zato koriste koridore plovidbe za napad na Krimski most,i to dvaput i svercaju oruzje brodovima koje trebaju da izvoze zito.
Zato će Rusija unistiti luku Odesa i druge, i izlaskom iz dogovora prakticno udariti morsku blokadu Ukrajini.

A kroz te luke UKR zaradjuje pola miliardi dolara mesecno,ili 6 MILIJARDI GODIŠNJE! Zasto? Zasto bi UKR samoj sebi ukinula taj profit za neke napade na most koji maksimum sto mogu je onesposobiti taj most na 2 nedelje?”

Jbt, koji krkani…

Lucija, prva
9 mjeseci prije

“Moraju se ukloniti sve prepreke za ruske banke, financijske institucije koje pomažu opskrbu hranom i gnojivima. To uključuje njihovu neposrednu vezu s međunarodnim bankovnim sustavom SWIFT” To sam razumio za one banke i institucije koje su neposredno uključene u opskrbu hranom i gnojivima jer su afričke zemlje vezane za SWIFT. Da li znate na što se obvezao, a nije ispunio UN kao potpisnik crnomorske inicijative ? Kako neki vole napisati, znate vi moj qurac. Prije toga …ako se ne produži ugovor Rusi će početi udarati po infrastrukturi koja je vezana za izvoz žitarica. Zar naivno mislite da neće i po cestama, prugama ako se preusmjeri izvoz i zašto nisu do sada (kao niti plinovod)? Ne mislite da uništavanjem silosa se šalje signal, ucjenjuje Zapad, a Rusija je najveći izvoznik žitarica, pa malo razmislite. Ne znate vi Ruse.” Tko zna što je bilo u tom silosu. Žito je netko mrknuo, sigurno.… Čitaj više »

nenad
9 mjeseci prije

Razmislja li ovo glupo djubre a sta ce biti ako Rusija unisti pola mostova u Ukrajini. Ona to moze uraditi za pola sata najvise a verujem i znatno brze. I sta cemo onda? Rusija I dalje veoma selektivno bira ciljeve a sta ako promeni taktiku. U zapadnoj Ukrajini nema mnogo proruskog zivlja Tako da razaranja mogu biti stotinu i hiljadu puta veca samo ako ovo djubre zazeli. Rusima to nece zaista biti nikakav problem. A njima ce tek nastati pakao.

gogo
9 mjeseci prije

putin stvano ima dobre živce sa ovim idiotom !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI