Zelenski negira da je naredio napad na Krimski most

Krimski most eksplozija
15 komentara

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski porekao je da je “naredio” bombardovanje Krimskog mosta ranije ovog mjeseca. Predsjednik je to izjavio tokom intervjua kanadskoj televiziji CTV, emitovanom u srijedu.

Upitan da prokomentariše “spektakularni napad” na most, kako je emiter rekao, Zelenski je rekao da Kijev nije umešan.

“Mi to definitivno nismo naručili, koliko ja znam”, rekao je on novinarima.

Most je 8. oktobra pogodila ogromna eksplozija, koja je teško oštetila njegov dio drumskog saobraćaja i ubila tri civila, kao i zapalila teretni voz koji je prolazio. Nekoliko najviših ukrajinskih zvaničnika otvoreno je proslavilo napad, dok je poštanska služba ove zemlje izdala marku u znak sjećanja na eksploziju, samo nekoliko sati nakon što se dogodila.

Moskva je direktno okrivila Kijev za incident, nazivajući eksploziju “terorističkim napadom”. Ruski organi za provođenje zakona tvrde da su utvrdili kako je bomba, koja je bila maskirana kao građevinski materijal, stigla do mosta iz ukrajinskog lučkog grada Odese, preko više tranzitnih zemalja.

Ruski istražitelji vjeruju da je zavjeru skovala ukrajinska vojna obavještajna služba. Moskva je identifikovala 12 osoba kao osumnjičene saučesnike u zavjeri i uhapsila njih osam, saopštio je FSB.

Na spisku pritvorenih nalazi se pet Rusa i tri strana državljana, koji posjeduju pasoše Ukrajine i Jermenije. Portparol ukrajinske vojne obavještajne službe rekao je medijima da je FSB “lažna struktura” i da izvještaj nije vrijedan komentara.

Nekoliko dana nakon napada, Moskva je pojačala svoju kampanju zračnog bombardovanja Ukrajine, gađajući njenu kritičnu infrastrukturu krstarećim projektilima i samoubilačkim dronovima. Kijev je u utorak izvijestio da su 23 osobe poginule, a više od 100 povrijeđeno u baražu.

Krimski mostrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

svidjelo mu se kako nato-teroristi dizu plinovod u zrak ,,pa dasa odlucio uciniti isto sa krimskim mostom ,i naravno pohvalio se dok nije shvatio da je u stvari terorista

Nekoime
1 godina prije

Opet divljaju pingvini s Madagaskara.

Ringo10
1 godina prije

Pa mozda I nije. Njega niko nista I ne pita

LZN
1 godina prije

Komedijant……
polako će shvatiti da ovo nije video igra rata i da se je nameračio na pogrešne ljude…..
General Armagedeon i general Zima kucaju na vrata kokainskog koji glumi Napoleona.

ForSale
1 godina prije

Pa netko ga je naredio, ne?

Tupko Glupko
1 godina prije

“Mi to definitivno nismo naručili, koliko ja znam”

Ovaj otklon u rečenici dovoljno govori.
I ovdje govori o naručivanju posla, a ne o izvedbi!

Mogućnosti su:

a) namjerna konstrukcija rečenice da nisu to naručili daje mogućnost da su to izvršili
b) priznaje da ne drži niti ukrajinsku vojsku niti ukrajinske tajne službe pod kontrolom
c) priznaje da je ovo odradio NATO i zapadne tajne službe, a da ga nisu niti obavijestili

Ako je pod a), onda se boji dajnjih ruskih odgovora
Ako je pod b) ili c) onda pokazuje da predsjednik Ukrajine uopće ne odlučuje niti ima saznanja o ovako kapitalnim momentima rata u Ukrajini

tihobl
1 godina prije

Da je priznao onda bi priznao da je na celu teroristicke drzave.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ima zanimljiv današnji tekst na Jutarnjem, naslov “Panika u EU, tko će financirati Kijev ako se SAD povuče: ‘Putin?! Nama su veći problem Kinezi‘” Sve dolazi polako na ruski mlin. Republikanci će drastično smanjiti financijska izdvajanja za Ukrajinu kada preuzmu političko kormilo za nekoliko tjedana nakon izbora 8. studenoga, a EU zbog samoproglašenih energetskih sankcija Rusiji muku muči sa velikom inflacijom, padom standarda, nedostatkom energenata koji posljedično vuče uništenje industrije, kao i sve manjim količinama vojnog naoružanja u svojim skladištima zbog slanja istoga Ukrajini. Prema nedavno provedenoj predizbornoj anketi Rasmussen Reportsa, Ukrajina se nije uspjela naći na listi Top 10 pitanja od interesa za potencijalne američke birače. Do sada je SAD poslao 17,5 milijardi dolara pomoći Ukrajini u nepunih osam mjeseci rata, odnosno šalje dvije milijarde dolara svaki mjesec. Ukri su u potpunosti zavisni od zapadne vojne i ekonomske pomoći, Rusi im uništavaju elektroenergetsku mrežu, zima dolazi, a Ukrajinu ove… Čitaj više »

Alex Keller
1 godina prije

Most se napao sam 😂😂😂

kiza
1 godina prije

Dakle ne mogu da vjerujem da je obični narod na zapadu toliko glup, i da više uopšte vjeruje u nazovi demokratska sredstva informisanja.Rusi sami sebe gađaju u NE Energodar, sami minirali sjeverni tok, sami srušili krimski most itd itd.Pa po ovome ruska vojska je toliko nesposobna da ni sama sebe ne može da pobjedi, kamo li strašne Ukrajinc

vrata
1 godina prije

“Koliko ja znam”,u ovoj tragediji on igra sporednu ulogu.

Max
1 godina prije

hvalli su se time i likovali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI