Kijev nagoveštava ulogu napada na Krimski most

19 komentara

Šef ukrajinske Službe sigurnosti (SBU) priznao je u petak da je Kijev gađao strateški Krimski most, koji je oštećen u eksploziji prošle godine, objašnjavajući da je ta zemlja morala poremetiti rusku logistiku.

U razgovoru za ukrajinske medije, Vasilij Maljuk je zamoljen da prokomentariše smrtonosnu eksploziju koja je oštetila most u oktobru 2022. godine, incident koji je Moskva opisala kao “teroristički čin ” koji su organizovale ukrajinske specijalne službe koristeći kamion bombu.

U onome što se činilo rijetkim javnim priznanjem uloge Kijeva u incidentu, Malyuk je rekao da su „u skladu s međunarodnim pravom i običajima i tradicijom ratovanja, s obzirom na to da se radilo o logističkoj ruti koja je morala biti prekinuta, određene mjere poduzete uzeti.”

Međutim, ukrajinski zvaničnik je odbio dati dodatne detalje. Eksplozija na Krimskom mostu odnijela je živote nekoliko ljudi, a izazvala je djelimično urušavanje kolovoza na dionici vozila, kao i požar na paralelnoj pruzi gdje se zapalilo nekoliko cisterni sa gorivom, a šteta je rezultirala smanjenim kapacitetom saobraćaja. .

Nakon sanacije štete, ruske vlasti su u februaru otvorile sve trake za automobile, a u maju je saobraćaj vozova u potpunosti obnovljen. Međutim, pozivajući se na bezbjednosnu zabrinutost, ruski zvaničnici su rekli da je prerano dozvoliti bilo kakvim kamionima da pređu preko mosta.

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) tvrdila je da su napad organizirali ukrajinska obavještajna služba i njen šef Kiril Budanov, što je optužba koju je on negirao. Međutim, iako nisu direktno preuzeli odgovornost za napad, razni ukrajinski zvaničnici su klicali eksploziji. Štaviše, ubrzo nakon incidenta, nekoliko američkih medija objavilo je, pozivajući se na izvore, da Kijev stoji iza eksplozije.

Kao odgovor na bombardovanje mosta, koji služi kao strateška veza između poluostrva Krim i kopnene Rusije, Moskva je značajno pojačala svoje raketne napade na ukrajinsku energetsku i vojnu infrastrukturu.

Krimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
10 mjeseci prije

Sto ne nazvati stvari pravim imenom? Kijev nije minirao ni ST1 ni krimski most.
Prije dva dana napadnut je ruski izvidjacki brod koji patrolira duz trase turskog toka. Napadnut je britanskim camcima kojima je upravljano preko starlinka. Iznad njih kruzilo je 5 izvidackih aviona.

Kakav Kijev? Sva rukovodeca mjesta zauzeo Kvartal 95.

Rusmir
10 mjeseci prije

Jel vozač kamiona sletio il ga još čekaju?

gargamel
10 mjeseci prije

“Danas čujemo da nas žele poraziti na bojnom polju.” Pa, šta da kažem? Neka probaju. Već smo dosta čuli da Zapad želi da se bori sa nama “do poslednjeg Ukrajinca”. Ali svi treba da znaju da, uglavnom, još ništa ozbiljno nismo započeli“, upozorio je Putin. Ruski lider je takođe predvideo da će, ako se ukrajinska kriza oduži, biti teže pregovarati sa Rusijom. Sada se njegove riječi obistinjuju. Oružane snage Rusije uspješno nastavljaju specijalnu operaciju demilitarizacije Ukrajine, čekajući najavljenu ofanzivu Oružanih snaga Ukrajine. Ruska vojska, odbijajući neprijateljski napad, preći će u ofanzivu punog razmjera, počet će oslobađati druge regije Ukrajine. Stručnjaci su sigurni da će se Putinovo predviđanje o nemogućnosti pregovora ostvariti odmah nakon oslobođenja Odese i Harkova. Kada ruske oružane snage preuzmu kontrolu nad ovim gradovima, neće biti potrebe da Moskva vodi bilo kakve pregovore sa kijevskim režimom. “Ruska operacija je konačno počela ozbiljno.” Računica je nepogrešiva. Usledio bi masivni… Čitaj više »

Max
10 mjeseci prije

Tko bi drugi.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

A joj – koji je već ovo puta ??? Vidim … Sve normalno funkcionira ( prvi ekran odozgor ) ——>>> en.youwebcams.org/russia/crimea/livestream-russia-crimean-bridge/

Ivan
10 mjeseci prije

Kazem ja jedna termonuklearna na Kijev i sve ce biti rijeseno..

Jednostavno receno
10 mjeseci prije

Još da kažu da su i sjeverni tok minirali i deda mraz je stvaran…… Samo sada jedno pitane? Dali sada rusija ima pravo napasti ukrainu zbog teroriziranje po principu blizanaca u new yorku ili je ipak to ukrainska okupirana teritorija i dali je most letio na ukrainskoj strani ili ruskoj strani zaljeva??? Ima sada zavrzlama, dali rusija dobija pravo napasti ukrainu zbog belgoroda i teroriziranja??? A ipak avganistan nije priznao već je optužen dok ovdje se ukraina hvali terorističkim akcijama???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI