fbpx

Američki poraz u Siriji se pretvorio u inat i “rat protiv mira”

Američki poraz u Siriji se pretvorio u inat i "rat protiv mira" 1

Američki posrednički rat protiv Sirije, koji je započeo 2011. i takozvanim “Arapskim proljećem”, završio se apsolutnim porazom za Washington. Cilj ovog sukoba je bio svrgnuti sirijsku vladu i Assada, te podijeliti i uništiti naciju kao što je učinjeno u Libiji. Ali ne samo da Washington nije uspio, već je izazvao snažan ruski i iranski odgovor, dajući im neviđenu priliku u Siriji i utjecaj na ostatak regije bez presedana.

Žaleći se na američki poraz u Siriji je Brett McGurk, pravni i diplomatski zastupnik Bijele kuće, najnovija titula bila “posebni predsjednički izaslanik za globalnu koaliciju protiv Islamske države”, podnio ostavku u znak prosvjeda zbog navodnih američkih planova povlačenja iz ilegalno okupirane istočne Sirije. McGurkove pritužbe su pune su proturječja, od ulomka do ulomka, što ilustrira manjak legitimnog cilja američke politike u Siriji.

U članku pod naslovom “Teška istina u Siriji – SAD ne mogu učiniti više s manje i ne bi smjele pokušati”, McGurk piše: “U posljednje četiri godine pomogao sam u globalnom odgovoru na uspon Islamske države i naporima kojima se uspio uništiti “kalifat” u srcu Bliskog istoka, koji je bio magnet za strane džihadiste i baza za pokretanje terorističkih napada širom svijeta”.

McGurk je također naveo: “Nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, Trump je izdao iznenađujuću zapovijed o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije, očito bez razmatranja posljedica. Trump je zatim promijenio plan i rekao kako će oko 200 američkih vojnika ostati u sjeveroistočnoj Siriji i još 200 u Al-Tanfu, izoliranoj bazi na jugoistoku zemlje. Administracija se također nada, vjerojatno uzalud, da će drugi članovi koalicije zamijeniti povučene američke snage.”

Baza Al-Tanf
FOTO: američka baza Al-Tanf

Ipak, ako McGurk govori istinu, onda je ISIL nesumnjivo prijetnja ne samo za SAD, nego i sve koalicijske partnere, uglavnom zapadnoeuropske zemlje. Zašto i one ne bi angažirale trupe u koaliciji, ako ISIL doista predstavlja prijetnju njihovoj unutarnjoj sigurnosti? I konačno, zašto bi Sjedinjene Države povukle svoje trupe ako je to istina?

Odgovor je vrlo jednostavan. ISIL je tvorevina Zapada, instrument koji je eksplicitno osmišljen kako bi “izolirao” sirijsku vladu i provodio vojne i terorističke operacije koje Sjedinjene Države i saveznici nisu mogli činiti otvoreno.

U izjavi američke obavještajne agencije DIA iz 2012. se otkriva namjera Sjedinjenih Država i saveznika da stvore ono što su nazvali “selafijska kneževina” u istočnoj Siriji. U bilješci se izričito navodi da, “ako se situacija raspadne, postoji mogućnost uspostavljanja selafijske kneževine koja će, proglašena ili ne, postojati u istočnoj Siriji, pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor”.

Kako bi pojasnio koje sile trebaju podržati stvaranje ove pseudodržave, DIA pojašnjava da su to “Zapad, zemlje Zaljeva i Turska, koji podupiru opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podupiru režim”.

Ova “selafijska kneževina”, kasnije utjelovljena u Islamskoj državi, vršila je dodatni pritisak na već opkoljenu vladu u Damasku i na kraju je trebala stvoriti izgovor za izravnu zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Samo zbog intervencije Rusije 2015. godine su srušeni američki planovi, a otvoreni rat protiv Sirije je završio u neizvjesnosti.

McGurk i cijeli zapadni establišment pokušali su razdvojiti ono što je u biti njihov kolektivni neuspjeh, povezujući sve isključivo s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Bilo da predsjednik Trump zadrži vojsku u istočnoj Siriji ili ne, ništa neće promijeniti niti preokrenuti značajan strateški i geopolitički poraz kojeg je pretrpio Washington. Ali ove trupe ipak imaju svoju svrhu. One u Siriji, ali i Iraku, pridonose sljedećoj fazi američkog uplitanja u Bliski istok, koje želi uništiti sve napore u pomirenju i obnovi.

U početku bijaše rat terora, a ne protiv terora

Muslim Čeberlovski

Ova epizoda američke vojne intervencije na Bliskom istoku, borba protiv terorista koje su sami stvorili i namjerno upotrijebili kao izgovor za uplitanje, primjer je američke vanjske politike “rezova i paleža”. Kao što seljaci spaljuju šumu koja nikome ne služi kako bi mogli saditi ono što žele, Sjedinjene Države su namjerno srušile politički i ekonomski poredak na Bliskom istoku, koji je za njih bio beskoristan, kako bi ga pokušali zamijeniti onim koji bi služio njihovim ciljevima.

Tvrdeći u njegovoj verziji poraza ISIL-a, McGurk je to i priznao: “U četiri godine je ISIL izgubio gotovo sve teritorije koje je nekad kontrolirao. Većina njegovih vođa je ubijena. U Iraku se četiri milijuna civila vratilo u područja koje je nekada držao ISIL, što je razina oporavka veća nakon bilo kojeg nedavnog nasilnog sukoba. Prošle godine je Irak održao nacionalne izbore, inaugurirajući novu vladu koju predvode sposobni, prozapadni lideri usredotočeni na daljnje ujedinjenje zemlje. U Siriji je SDF potpuno očistio ISIL s teritorija na sjeveroistoku zemlje, a američki stabilizacijski programi pomogli su Sirijcima da se vrate svojim kućama.”

Također je izjavio: “Iračani i Sirijci, a ne Amerikanci, provode većinu borbi. Koalicija, a ne samo Washington, plaća račun. Za razliku od američke invazije na Irak 2003. godine, ova kampanja uživa široku nacionalnu i međunarodnu potporu.”

Drugim riječima, to je bila redizajnirana kampanja za smjenu vlada koja je obuhvatila i Siriju i Irak, s ciljem dobivanja nacionalne i međunarodne podrške korištenjem užasnog, ali umjetnog neprijatelja za uništenje obje zemlje i omogućavanje Sjedinjenim Državama i “koalicijskim partnerima” da obnove regiju po njihovoj želji.

I dok McGurk nabraja rezultate koalicije pod američkom vodstvom, ono što izostavlja jest postojanje mnogo učinkovitije i snažnije koalicije u regiji koju predvode Rusija i Iran. Dok se McGurk hvali pucanjem u pustinju u istočnoj Siriji, sirijska vojska, ruski i iranski saveznici i Hezbollah su vratili najvažnije i najnaseljenije gradove Sirije.

U Iraku su od Irana sponzorirane Hashd Al-Shaabi snage vodile ključne bitke protiv ISIL-a i u tom su procesu stvorile trajnu nacionalnu mrežu milicija koje jamče iračku sigurnost, a nisu kompromitirane s američkim obrambenim partnerstvima i ugovorima za skupo američko oružje i prikrivenim savezima s terorističkih hordama koje sponzoriraju Sjedinjene Države.

Na kraju McGurk priznaje da američka nazočnost u Siriji ima malo veze s takozvanom Islamskom državom, a više s “diplomacijom velike sile”. On govori o “američkoj zoni utjecaja” u Siriji i hvali se sposobnošću Washingtona da se ona “nametne” ubijanjem Iranaca i Rusa koji su tragali za teroristima koje su otvoreno ugostile američke snage. McGurk je u više navrata osuđivao “očigledno trajnu iransku vojnu nazočnost u Siriji”.

Međutim, ovaj geopolitički razvoj je bio moguć samo zbog brojnih neuspjeha Sjedinjenih Država u ratu protiv Sirije. ISIL je najprije iskorijenjen u područjima pod kontrolom suverenih vlada Sirije i Iraka, uz pomoć Rusije i Irana. Ostaci ISIL-a su bez koherentnosti opstali u “zoni američkog utjecaja”.

Sjedinjene Države i dalje ISIL navode kao izgovor da ostanu u Siriji, dok u isto vrijeme priznaju da njihova prisutnost u regiji za cilj ima potvrditi zapadnu dominaciju i spriječiti širenje ruskog i iranskog utjecaja, koji su u zemlju došli na poziv Damaska. Ova nedosljedna i zamršena naracija je u suprotnosti je s jasnim programom Irana i Rusije eliminiranja terorista i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije, te njihovih odlučnih i jasnih akcija za provedbu ovog programa. Rusija i Iran svim regionalnim partnerima nude ambiciozne poticaje za podršku ovom programu, uključujući ekonomske i političke potpore, koje na nacionalnoj i regionalnoj razini obično prate mir i stabilnost.

Washingtonov rat protiv mira

F-18 SH
FOTO: F-18 SH

Nelogični i kontradiktorni narativi Washingtona potkopavaju svaki pojam jasnog cilja na Bliskom istoku. Iako je američki cilj bila regionalna hegemonija, niz neuspjeha i nedostatka poticaja saveznicima potkopava svaku šansu za uspjeh.

U nedostatku razumnog i jedinstvenog cilja, zanimljivih poticaja ili koherentnog strateškog plana, Sjedinjene Države su se posvetile uništenju pomirenja i obnove. To se čini kroz pokušaje podjele regije po etničkim linijama i očuvanje nekoliko preostalih terorista, koje se premješta između Iraka i Sirije na teritorije okupirane od američkih snaga. Osim toga, na dvije nacije i njihove saveznike se vrši pritisak sankcijama samo kako bi se spriječila obnova.

Naravno da sankcije protiv Irana izravno utječu na napore Teherana da pomogne Siriji i Iraku u obnovi i ponovnom podizanju njihovih gospodarstava. Isto je i s američkim sankcijama protiv Moskve.

Sjedinjene Države također ciljaju na pošiljke goriva koje se pokušavaju isporučiti Siriji, a sirijsku proizvodnju nafte ometa nezakonita američka okupacija istočnog dijela zemlje.

AP u članku pod naslovom “Sirijska nestašica goriva, otežana američkim sankcijama, izaziva ljutnju”, navodi: “Sirijci u područjima pod kontrolom vlade, koji su preživjeli osam godina rata, sada se suočavaju s novom kugom, nestašicom goriva koja stvara nove poteškoće u velikim gradovima”.

U članku se također navodi “kako su nestašice uglavnom posljedica zapadnih sankcija protiv Sirije i obnovljenih američkih sankcija protiv Irana, ključnog saveznika”.

sirija

Manjak goriva je znao izazivati kritike javnosti protiv vlade predsjednika Bashara Al- Assada čak i dok je potiskivao osmogodišnju pobunu protiv njegove vlade. Kombinacija sankcija i namjernih pokušaja produljenja posredničkog rata u Siriji ilustrira istinski stav Washingtona u bilo kojem slučaju kada nepozvan dolazi u neku zemlju pod izgovorom “odgovornosti za zaštitu”.

Gorivo će i dalje biti dostupno sirijskoj vladi i sirijskoj vojsci tamo gdje je najpotrebnije, ali će uzrokovati patnje među sirijskim civilnim stanovništvom, što je glavni cilj ove strategije Washingtona. Stoga SAD ne pokušavaju svrgnuti vladu u Damasku kako bi se ublažile patnje sirijskog naroda, već se uzrokuje patnja sirijskog naroda kako bi se svrgnula vlada u Damasku. Isti se model sada primjenjuje u Venezueli.

Iako je Washington izgubio rat protiv Sirije, rat protiv mira se nastavlja. Cilj je uništiti pokušaje Sirije da krene naprijed, što svijetu otkriva da su američki interesi i program uništiti regiju, a ne “ISIL”, “Irance” ili “Ruse”.

Američka kampanja inata u Siriji i ostatku regije nastavit će se sve dok se ne uspostavi alternativni regionalni i globalni poredak koji će omogućiti zemljama da se brane od američke agresije i uplitanja. Ovi naizgled jalovi američki pokušaji će se nastaviti sve dok svijet ne uznapreduje do te mjere da može funkcionirati neovisno o interesima Wall Streeta i Washingtona koji još uvijek vodi bitku za uspostavu globalne hegemonije.

LDR 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
67 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
jesam bolestan u glavi
Gost
jesam bolestan u glavi
2 godine prije

Američki poraz u Siriji …….ahahahaaaa, da Američki poraz u Siriji. koliki idiot moras biti da bi ovo napisao. ajde neka sirijska vojska predje eufrat I udju u istocnu siriju, ajde neka se samp priblize bilo kojio americkoj bazi u siriji. ja znam da ste vi rusofili ali ovako nesto pisati… Pročitaj više »

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

usa kontrolira sirijsku žitnicu i naftna
polja preko kurdskog sdf
pa uvoze naftu iz irana
islamska država i turci drže sjeverozapad

židovi i usa se nisu umiješali značajnije
sve se radi preko arapskih proksija

još sirija nije dobila rat

Alanis
Gost
Alanis
2 godine prije

Uvijek je to rat protiv mira, uvijek.

Mir ne donosi profit.

esfbmweorngewngwneigrnwier
Gost
esfbmweorngewngwneigrnwier
2 godine prije

Najbitniji cilj stvaranja uscioarmi je stvaranje kaosa po svijetu za šestokrake propelere.

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Asad je pao…Rusija nema više svoje baze u Tartusu i Hmeimu… Nema ni 40 godišnji najam civilnog dela Tartusa…. Iran nije spojio svoj polumijesec od Teherana, preko Bagdada, Damaska, pa do Beiruta…. Nije dobio ni luku Latakiju u upravljanje…. Hezbolah u Libanonu sve slabiji i slabiji… Nisu ni šiitske političke… Pročitaj više »

Ogi
Gost
Ogi
2 godine prije

Americka politika je cisto zlo. Pa oni nisu zalili ubiti nekoliko hiljada svojih građana da bi postigli svoje zle ciljeve u kulama bliznakinjama a da zale stanovnike drugih drzava. Kad im ne odgovara krse sva međunarodna prava, zaobilaze savjet bezbjednosti, UN i sve moguce međunarodne zakone. Za njih sud ne… Pročitaj više »

Милейковский
Gost
Милейковский
2 godine prije

kakav poraz pa ruta plinovoda je kod ujka sama

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Ovdje se jako cesto spominje Sirijska nafta medjutim nema Sirija mnogo nafte cak sto vise morala ju je pred sam pocetak rata i uvoziti. Ono sto se u Siriji i Iraku trenutno najbitnije dogadja jeste da Irak i Sirija otvaraju Auto-cestu koja ce ici kod Abu Bukmala na granici sa… Pročitaj više »

alfa33
Gost
alfa33
2 godine prije

Koji put je i poraz bolji od pobjede,ali tesko je priznati da je netko bolji ili jači,u ovom ratu gotovo da i nema pobjednika,puno toga su ljudi izgubili u Siriji… Nema smisla govoriti tko je pobjedio ionako je ostala samo pustoš i pepeo,glavno da se i dalje debelokošci kockaju sa… Pročitaj više »

običan čovik
Gost
običan čovik
2 godine prije

…nakon par godina čitajući sve ove vaše komentare…..svaka čast svakome ali mislim da neki ljudi uopće ne čitaju tekst nego samo čekaju da nekoga tko pročita tekst i napiše realan komentar “poseru”….i neznam čemu to rade, čemu se uopće javljaju i “pljuju” po ostalima…..”oprosti im Bože jer neznaju što čine”…svim… Pročitaj više »

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije

Nedavn sam procitao veliku glupost koja kaze; USA ima ravo i moze nuklearno razoruzati svakog saveznika ukljucujuci Veliku Britaniju.

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Sudbina usa je vezana za bliski istok , vezana je jos davno kad je u amanet dobila čuvanje židovske drzave od engleza… Kako su zidovi dosjetljivi dodatno su petrodolarom zabetonirali sudbinu usa za sebe i bliski istok… Jako velika je to veza , mnogi nisu ni svjesni te veličine… Problem… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Pasluk…nema ništa drugo do običnog pasluka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik