fbpx

Američki poraz u Siriji se pretvorio u inat i “rat protiv mira”

Američki poraz u Siriji se pretvorio u inat i "rat protiv mira" 1

Američki posrednički rat protiv Sirije, koji je započeo 2011. i takozvanim “Arapskim proljećem”, završio se apsolutnim porazom za Washington. Cilj ovog sukoba je bio svrgnuti sirijsku vladu i Assada, te podijeliti i uništiti naciju kao što je učinjeno u Libiji. Ali ne samo da Washington nije uspio, već je izazvao snažan ruski i iranski odgovor, dajući im neviđenu priliku u Siriji i utjecaj na ostatak regije bez presedana.

Žaleći se na američki poraz u Siriji je Brett McGurk, pravni i diplomatski zastupnik Bijele kuće, najnovija titula bila “posebni predsjednički izaslanik za globalnu koaliciju protiv Islamske države”, podnio ostavku u znak prosvjeda zbog navodnih američkih planova povlačenja iz ilegalno okupirane istočne Sirije. McGurkove pritužbe su pune su proturječja, od ulomka do ulomka, što ilustrira manjak legitimnog cilja američke politike u Siriji.

U članku pod naslovom “Teška istina u Siriji – SAD ne mogu učiniti više s manje i ne bi smjele pokušati”, McGurk piše: “U posljednje četiri godine pomogao sam u globalnom odgovoru na uspon Islamske države i naporima kojima se uspio uništiti “kalifat” u srcu Bliskog istoka, koji je bio magnet za strane džihadiste i baza za pokretanje terorističkih napada širom svijeta”.

McGurk je također naveo: “Nakon telefonskog razgovora s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom, Trump je izdao iznenađujuću zapovijed o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije, očito bez razmatranja posljedica. Trump je zatim promijenio plan i rekao kako će oko 200 američkih vojnika ostati u sjeveroistočnoj Siriji i još 200 u Al-Tanfu, izoliranoj bazi na jugoistoku zemlje. Administracija se također nada, vjerojatno uzalud, da će drugi članovi koalicije zamijeniti povučene američke snage.”

Baza Al-Tanf

FOTO: američka baza Al-Tanf

Ipak, ako McGurk govori istinu, onda je ISIL nesumnjivo prijetnja ne samo za SAD, nego i sve koalicijske partnere, uglavnom zapadnoeuropske zemlje. Zašto i one ne bi angažirale trupe u koaliciji, ako ISIL doista predstavlja prijetnju njihovoj unutarnjoj sigurnosti? I konačno, zašto bi Sjedinjene Države povukle svoje trupe ako je to istina?

Odgovor je vrlo jednostavan. ISIL je tvorevina Zapada, instrument koji je eksplicitno osmišljen kako bi “izolirao” sirijsku vladu i provodio vojne i terorističke operacije koje Sjedinjene Države i saveznici nisu mogli činiti otvoreno.

U izjavi američke obavještajne agencije DIA iz 2012. se otkriva namjera Sjedinjenih Država i saveznika da stvore ono što su nazvali “selafijska kneževina” u istočnoj Siriji. U bilješci se izričito navodi da, “ako se situacija raspadne, postoji mogućnost uspostavljanja selafijske kneževine koja će, proglašena ili ne, postojati u istočnoj Siriji, pokrajinama Hasaka i Deir Ez-Zor”.

Kako bi pojasnio koje sile trebaju podržati stvaranje ove pseudodržave, DIA pojašnjava da su to “Zapad, zemlje Zaljeva i Turska, koji podupiru opoziciju, dok Rusija, Kina i Iran podupiru režim”.

Ova “selafijska kneževina”, kasnije utjelovljena u Islamskoj državi, vršila je dodatni pritisak na već opkoljenu vladu u Damasku i na kraju je trebala stvoriti izgovor za izravnu zapadnu vojnu intervenciju u Siriji. Samo zbog intervencije Rusije 2015. godine su srušeni američki planovi, a otvoreni rat protiv Sirije je završio u neizvjesnosti.

McGurk i cijeli zapadni establišment pokušali su razdvojiti ono što je u biti njihov kolektivni neuspjeh, povezujući sve isključivo s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom i trenutnim predsjednikom Donaldom Trumpom. Bilo da predsjednik Trump zadrži vojsku u istočnoj Siriji ili ne, ništa neće promijeniti niti preokrenuti značajan strateški i geopolitički poraz kojeg je pretrpio Washington. Ali ove trupe ipak imaju svoju svrhu. One u Siriji, ali i Iraku, pridonose sljedećoj fazi američkog uplitanja u Bliski istok, koje želi uništiti sve napore u pomirenju i obnovi.

U početku bijaše rat terora, a ne protiv terora

Muslim Čeberlovski

Ova epizoda američke vojne intervencije na Bliskom istoku, borba protiv terorista koje su sami stvorili i namjerno upotrijebili kao izgovor za uplitanje, primjer je američke vanjske politike “rezova i paleža”. Kao što seljaci spaljuju šumu koja nikome ne služi kako bi mogli saditi ono što žele, Sjedinjene Države su namjerno srušile politički i ekonomski poredak na Bliskom istoku, koji je za njih bio beskoristan, kako bi ga pokušali zamijeniti onim koji bi služio njihovim ciljevima.

Tvrdeći u njegovoj verziji poraza ISIL-a, McGurk je to i priznao: “U četiri godine je ISIL izgubio gotovo sve teritorije koje je nekad kontrolirao. Većina njegovih vođa je ubijena. U Iraku se četiri milijuna civila vratilo u područja koje je nekada držao ISIL, što je razina oporavka veća nakon bilo kojeg nedavnog nasilnog sukoba. Prošle godine je Irak održao nacionalne izbore, inaugurirajući novu vladu koju predvode sposobni, prozapadni lideri usredotočeni na daljnje ujedinjenje zemlje. U Siriji je SDF potpuno očistio ISIL s teritorija na sjeveroistoku zemlje, a američki stabilizacijski programi pomogli su Sirijcima da se vrate svojim kućama.”

Također je izjavio: “Iračani i Sirijci, a ne Amerikanci, provode većinu borbi. Koalicija, a ne samo Washington, plaća račun. Za razliku od američke invazije na Irak 2003. godine, ova kampanja uživa široku nacionalnu i međunarodnu potporu.”

Drugim riječima, to je bila redizajnirana kampanja za smjenu vlada koja je obuhvatila i Siriju i Irak, s ciljem dobivanja nacionalne i međunarodne podrške korištenjem užasnog, ali umjetnog neprijatelja za uništenje obje zemlje i omogućavanje Sjedinjenim Državama i “koalicijskim partnerima” da obnove regiju po njihovoj želji.

I dok McGurk nabraja rezultate koalicije pod američkom vodstvom, ono što izostavlja jest postojanje mnogo učinkovitije i snažnije koalicije u regiji koju predvode Rusija i Iran. Dok se McGurk hvali pucanjem u pustinju u istočnoj Siriji, sirijska vojska, ruski i iranski saveznici i Hezbollah su vratili najvažnije i najnaseljenije gradove Sirije.

U Iraku su od Irana sponzorirane Hashd Al-Shaabi snage vodile ključne bitke protiv ISIL-a i u tom su procesu stvorile trajnu nacionalnu mrežu milicija koje jamče iračku sigurnost, a nisu kompromitirane s američkim obrambenim partnerstvima i ugovorima za skupo američko oružje i prikrivenim savezima s terorističkih hordama koje sponzoriraju Sjedinjene Države.

Na kraju McGurk priznaje da američka nazočnost u Siriji ima malo veze s takozvanom Islamskom državom, a više s “diplomacijom velike sile”. On govori o “američkoj zoni utjecaja” u Siriji i hvali se sposobnošću Washingtona da se ona “nametne” ubijanjem Iranaca i Rusa koji su tragali za teroristima koje su otvoreno ugostile američke snage. McGurk je u više navrata osuđivao “očigledno trajnu iransku vojnu nazočnost u Siriji”.

Međutim, ovaj geopolitički razvoj je bio moguć samo zbog brojnih neuspjeha Sjedinjenih Država u ratu protiv Sirije. ISIL je najprije iskorijenjen u područjima pod kontrolom suverenih vlada Sirije i Iraka, uz pomoć Rusije i Irana. Ostaci ISIL-a su bez koherentnosti opstali u “zoni američkog utjecaja”.

Sjedinjene Države i dalje ISIL navode kao izgovor da ostanu u Siriji, dok u isto vrijeme priznaju da njihova prisutnost u regiji za cilj ima potvrditi zapadnu dominaciju i spriječiti širenje ruskog i iranskog utjecaja, koji su u zemlju došli na poziv Damaska. Ova nedosljedna i zamršena naracija je u suprotnosti je s jasnim programom Irana i Rusije eliminiranja terorista i očuvanje teritorijalne cjelovitosti Sirije, te njihovih odlučnih i jasnih akcija za provedbu ovog programa. Rusija i Iran svim regionalnim partnerima nude ambiciozne poticaje za podršku ovom programu, uključujući ekonomske i političke potpore, koje na nacionalnoj i regionalnoj razini obično prate mir i stabilnost.

Washingtonov rat protiv mira

F-18 SH

FOTO: F-18 SH

Nelogični i kontradiktorni narativi Washingtona potkopavaju svaki pojam jasnog cilja na Bliskom istoku. Iako je američki cilj bila regionalna hegemonija, niz neuspjeha i nedostatka poticaja saveznicima potkopava svaku šansu za uspjeh.

U nedostatku razumnog i jedinstvenog cilja, zanimljivih poticaja ili koherentnog strateškog plana, Sjedinjene Države su se posvetile uništenju pomirenja i obnove. To se čini kroz pokušaje podjele regije po etničkim linijama i očuvanje nekoliko preostalih terorista, koje se premješta između Iraka i Sirije na teritorije okupirane od američkih snaga. Osim toga, na dvije nacije i njihove saveznike se vrši pritisak sankcijama samo kako bi se spriječila obnova.

Naravno da sankcije protiv Irana izravno utječu na napore Teherana da pomogne Siriji i Iraku u obnovi i ponovnom podizanju njihovih gospodarstava. Isto je i s američkim sankcijama protiv Moskve.

Sjedinjene Države također ciljaju na pošiljke goriva koje se pokušavaju isporučiti Siriji, a sirijsku proizvodnju nafte ometa nezakonita američka okupacija istočnog dijela zemlje.

AP u članku pod naslovom “Sirijska nestašica goriva, otežana američkim sankcijama, izaziva ljutnju”, navodi: “Sirijci u područjima pod kontrolom vlade, koji su preživjeli osam godina rata, sada se suočavaju s novom kugom, nestašicom goriva koja stvara nove poteškoće u velikim gradovima”.

U članku se također navodi “kako su nestašice uglavnom posljedica zapadnih sankcija protiv Sirije i obnovljenih američkih sankcija protiv Irana, ključnog saveznika”.

sirija

Manjak goriva je znao izazivati kritike javnosti protiv vlade predsjednika Bashara Al- Assada čak i dok je potiskivao osmogodišnju pobunu protiv njegove vlade. Kombinacija sankcija i namjernih pokušaja produljenja posredničkog rata u Siriji ilustrira istinski stav Washingtona u bilo kojem slučaju kada nepozvan dolazi u neku zemlju pod izgovorom “odgovornosti za zaštitu”.

Gorivo će i dalje biti dostupno sirijskoj vladi i sirijskoj vojsci tamo gdje je najpotrebnije, ali će uzrokovati patnje među sirijskim civilnim stanovništvom, što je glavni cilj ove strategije Washingtona. Stoga SAD ne pokušavaju svrgnuti vladu u Damasku kako bi se ublažile patnje sirijskog naroda, već se uzrokuje patnja sirijskog naroda kako bi se svrgnula vlada u Damasku. Isti se model sada primjenjuje u Venezueli.

Iako je Washington izgubio rat protiv Sirije, rat protiv mira se nastavlja. Cilj je uništiti pokušaje Sirije da krene naprijed, što svijetu otkriva da su američki interesi i program uništiti regiju, a ne “ISIL”, “Irance” ili “Ruse”.

Američka kampanja inata u Siriji i ostatku regije nastavit će se sve dok se ne uspostavi alternativni regionalni i globalni poredak koji će omogućiti zemljama da se brane od američke agresije i uplitanja. Ovi naizgled jalovi američki pokušaji će se nastaviti sve dok svijet ne uznapreduje do te mjere da može funkcionirati neovisno o interesima Wall Streeta i Washingtona koji još uvijek vodi bitku za uspostavu globalne hegemonije.

LDR 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
68 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jesam bolestan u glavi
Gost
jesam bolestan u glavi
1 godina prije

Američki poraz u Siriji …….ahahahaaaa, da Američki poraz u Siriji. koliki idiot moras biti da bi ovo napisao. ajde neka sirijska vojska predje eufrat I udju u istocnu siriju, ajde neka se samp priblize bilo kojio americkoj bazi u siriji. ja znam da ste vi rusofili ali ovako nesto pisati o “americkom porazu” moras stvarno biti bolestan u glavi.

Bob Rock
Gost
Bob Rock
1 godina prije

A ti navijaj bolesniku za Amere! Svaki pametan i razborit čovjek je na strani istine i pravde, dakle rusofil i iranofil!

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

Nije sramota biti boles’an u glavi – sramota je ne lijeciti se

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Ljudima je lakše sebe nazvati bolesnima, nego glupima, jer glupost je nepromenjivo stanje.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Ameri nikada nisu direktno ratovali protiv Asada nego su se više koncentrirali na to, da zajedno sa iračkim i sirijskim Kurdima, prvo zaustave a zatim i potpuno vojno poraze tzv. Islamsku državu ili Daeš! To im je u konačnici i uspjelo, prvo u Iraku a zatim osvajanjem glavnog grada ID Rake u siriji i zatim čišćenjem terena uz rijeku Eufrat konačno su slomili zadnji organizirani otpor Islamske države! Sirijske snage naklonjene Asadu uz potporu ruske avijacije iranske revolucionarne garde i libanonskog Hesbolaha su zapravo vrlo malo ratovali protiv Daeša i ne znam, kako bi sve to završilo za njih, da Ameri s Kurdima nisu odradili taj posao! Asadovci i Rusi su se ustvari borili s tzv umjerenom oporbom i djelomično s tzv Nusra frontom, a kad su sirijske snage odane Asadu došle u kontakt sa borcima tzv ID to je uvjek kobno završilo za njih! Sjetimo se, da je ID nekoliko puta napravila prodor do grada Palmire i osvojila više puta taj grad, čemu je predhodio bezglavi bijeg sirske armije, koja je ostavljala sve oružje za sobom i spšavala glavu bijegom! Poslije kad je sve to uglavnom završilo, SA je svojatala sve pobjede i zajedno sa Rusima širila glasine o tzv. američkom porazu i preuveličavala svoje uspjehe! Bili su oni uspješni u ubijanju civilnog pučanstva u mnoštvu sirijskih gradova, koje su nemilosrdno po nepotrebnom nasumično bombardirali, kao na primjer u Alepu, bacajući na te gradove bačve napunjene eksplozivom i šarafima i maticama koje su bile vođene po sistemu”Đe udari, udari! i dokazano je da su za 90% od nekih 400 tisuća žrtava sirijskog rata krivi Asadovci i Rusi a isto tako su krivi i za to, da je Siriju moralo napustiti pola stanovništva a to je više od 10 milijuna izbjeglica! To je sve išlo po prokušanom sistemu, proglasiš sve na drugoj strani teroristima, nemilosrdno i neselektivno ih bombardiraš dan i noć moraju ili umrijeti od bombi ili od gladi ili pobjeći! Neki gradovi koji su ustali protiv Asadove diktature su bili mjesecima opkoljeni i nije dozvoljena njihova opskrba hranom i vodom što samo po sebi predstavlja zločin protiv civilnog stanovništva! Sve u svemu, Ameri i Kurdi su odradili lavovski dio posla u Siriji i oni su veliki pobjednici nad ID, a da su Ameri htjeli slomiti SA, to su mogli učiniti još dok je Obama bio na čelu SAD, ali to im nije bio cilj nego su se zadovoljili samo da su Asadu uništili kemijsko oružje, ali izgleda da su tu pogriješili i trebali su odraditi posao do kraja. A što se tiče efikasnosti američkih sila u Siriji vidimo to iz jednog primjera, kad su Asadove sile zajedno sa nekoliko stotina ruskih plaćenika tzv Vagnerovaca htjeli osvojiti jedno područje bogato naftom, kojeg su držali američki vojnici. U tri sata borbe je poginulo oko 600 napadača, od kojih oko 300 rusa vagnerovaca, što nam jasno govori, kako bi se proveli ti “saveznici” da dođe do šireg sukoba njih i Amera i njihovih saveznika!

igi
Gost
igi
1 godina prije

…jesu li amerikanci ostvarili svoje početne ciljeve….nisu i neće….da su ameri htjeli ono…da su ameri htjeli ono….koliko godina imaš…ako će gola sila biti mehanizam upravljanja svijetom onda čemu UN…nije da je UN i sada od neke velike koristi ali bar se traži alibi u nečemu za nešto….nitko ne dvoji da je amerika jača od SAA…kao što nitko ne dvoji da je rusija jača od ukrajine ili gruzije …ili kao što nitko ne dvoji da amerika neće napastu rusiju nuklearkama ako oni rusi pregaze baltičke države….kao što nitko ne dvoji da smo na putu prema globalnom nacizmu i ratu civilizacija….

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Podtajnika tajnik tako dobro govori hrvatski ili si morao prevađati ? Džugi

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije

@Džugašvili,
Braćooooo ‘rvati ko je otvoriJo vrata na Vrapčetu???
Zatvaraaaaj pod ‘itno!!!
Ovdje se pojavila promaHa od vraBpčetovih štićenika.
Nedaj Bože da i braća srPi otvore vrata na “Lazi” ima da bude baš promaje.
Tu će i NITO-kovci sto zajedno sa kurdovcima oslobodise vascijelu Siriju biti bespomoćni.
Vjerovatno će iz skromnosti, kao i u Siriji, otići prije zatvaranja ISILijade.
“Laje Džugi ja mislila ti si, otišo si a Siriju pokorijo nisi”

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ukratko: za Obame, nakon velikih bombardiranja koalicije na čelu s usa, teritorij Isila se povećao 4 puta…na čijoj strani su Ameri bili i ostali?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

To sam već više puta naglasio! Ameri i Kurdi su pobjedili islamsku državu a Rusi i SA nisu mnogo učestvovali u tome! Oni su se borili protiv tzv. umjerene opozicije i uništavali jednu grupaciju za drugom, Imali su takvu taktiku, da su jednu grupu uništavali a s drugima vodili pregovore, a zatimi uništili i njih! Problem za Asada može iskrsnuti, ako se Izraelci u većoj mjeri uključe u taj rat, a to će se dogoditi u primjeru, da Iran poveća broj svojih trupa u Siriji!

Hezbollah
Gost
Hezbollah
1 godina prije

Kad ovakav komentar ocjenjuješ sa minus, u oblačiću piše loš, trebali bi ovo promijeniti u idiotski!

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
1 godina prije

Auuuuuuuuuu Džugašvili! Nadrobi ti u komentaru svega i svacega. Imas jedan veliki problem u prvoj recenici komentara. Nisu se Ameri koncentrirali da sa Kurdima zaustave Islamsku drzavu kao sto ti kazes nego stvari ovako stoje. Ameri su stvorili ISIL i kalifat upravo da ih iskorste za skidanje Asada sa vlasti. Poslije veceg uplitanja Irana i Rusije kad je kaubojima postalo jasno da ne mogu sa tako malo islamista uspjeti oni se okrecu Kurdima i pocinju njih iskoristavati za svoje ciljeve. Ne zelim ulaziti u tvoje komentiranje pojedinih dogadjaja jer to nema nikakvog smisla a na kraju krajeva to nije ni bitno. Bitna je strategija i krajnji cilj svih vecih igraca oko Sirije. Ono sto je vidljivo do sad je da kauboji nisu uspjeli srusiti ASADA I s toga mozemo zakljuciti da Rusija i Iran imaju bodovnu prednost nakon prve runde. Za razliku od vecine koja u komentarima vidi pobjedu Rusa nad kaubojima u Siriji ja kao sto sam rekao vidim samo pobjedu u prvoj rundi. Sad dolazimo do onoga zasto je bitna strategija. Ona je bitna zato sto kauboji nece prihvatiti poraz i spakovat kofere i tako odustat od svojih planova. Tek nas ocekuje druga runda u Siriji. Vrlo vazna stvar je da ameri preko Kurda kontrolisu vecinu Sirijske nafte. To nije njima vazno samo financijski nego zato sto time direktno ugrozavaju Asadovu vlast i ameri to nece tek tako ispustiti iz ruku. Naravno da i Rusi u Siriji imaju svoje planove i strategiju pa cemo vidjeti jos svasta tamo u bliskoj buducnosti. Jedino u sto sam 100% siguran je da bez obzira sta Trump izjavi i napravi deep state nece odustati od svoje agende i mislim da cemo od Sirije do Irana imati jednu veliku vojnu eskalaciju sukoba. Ameri ce odustati tek ako im neko polomi zube a Iranci bi mozda uz velike zrtve i uz pomoc Rusa mogli da im opale dobru šamarčinu.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Džugašvili

Ti svojom lažnom propagandom navijaš za amerokenjce: najveće svjetske kriminalce, ubojice, lažove, sponzore terorizma, i lopove.

Jadno..

Pljuc!

Peter
Gost
Peter
1 godina prije

Ma bogati što imaš bujnu mašt, u kojoj su te školi tako učili da gledaš svijet onako kako bih želio a ne onako kakva je stvarnost?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Ne samo da su izgubili Siriju….( koliko su puta bili rezolutni ” Assad mora otići ” ) već gube iTursku ….( već planitaju povlačenje iz Incirlika )…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@jesam bolestan u glavi
Jesi, ali to je tvoj problem.

Narančasti krelac
Gost
Narančasti krelac
1 godina prije

Burte, ti li si. Već mi je lakše.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Nema potrebe da sirijska vojska žuri: obratno se događa: sinoć sredilu drugu grupu Isila koja je prešla Eufrat; prvu u ponedjeljak.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Asadove snage sada hvataju ostatke ostataka nekoć jake islamske države! Prije su bježali glavom bez obzira na samo spominjanje ID, a sad se eto, junače, kad su Ameri i Kurdi okončali posao.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

I Rusi su danas uništili skladište i konvoj Al kaide…kamione, džipove, tenkove u Idlibu…avionima.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

usa kontrolira sirijsku žitnicu i naftna
polja preko kurdskog sdf
pa uvoze naftu iz irana
islamska država i turci drže sjeverozapad

židovi i usa se nisu umiješali značajnije
sve se radi preko arapskih proksija

još sirija nije dobila rat

igi
Gost
igi
1 godina prije

…ali nije ga ni izgubila…

Alanis
Gost
Alanis
1 godina prije

Uvijek je to rat protiv mira, uvijek.

Mir ne donosi profit.

esfbmweorngewngwneigrnwier
Gost
esfbmweorngewngwneigrnwier
1 godina prije

Najbitniji cilj stvaranja uscioarmi je stvaranje kaosa po svijetu za šestokrake propelere.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Asad je pao…Rusija nema više svoje baze u Tartusu i Hmeimu… Nema ni 40 godišnji najam civilnog dela Tartusa…. Iran nije spojio svoj polumijesec od Teherana, preko Bagdada, Damaska, pa do Beiruta…. Nije dobio ni luku Latakiju u upravljanje…. Hezbolah u Libanonu sve slabiji i slabiji… Nisu ni šiitske političke stranke pobijedile u Irku i nije PMU postala najjača vojna sila u Iraku…. Idu i Turska , Egipat a i pokoja zaljevska đamahirija u zagrljaj sino-ruskom paktu….I još bi se našlo ponešto…… Nema šta…Onaj, koji je bolestan u glavu je u pravu…. USrA pobijeđuje na svim frontovima…

scorpio1959
Gost
scorpio1959
1 godina prije

Bravo! Dobar komentar

Ogi
Gost
Ogi
1 godina prije

Americka politika je cisto zlo. Pa oni nisu zalili ubiti nekoliko hiljada svojih građana da bi postigli svoje zle ciljeve u kulama bliznakinjama a da zale stanovnike drugih drzava. Kad im ne odgovara krse sva međunarodna prava, zaobilaze savjet bezbjednosti, UN i sve moguce međunarodne zakone. Za njih sud ne postoji. Hvala Rusiji i Kini sto su koliko toliko obuzdali ovog demona za dobro svih stanovnika ove planete. Jos pokusavaju stvoriti sto vise zla zaista od njih nezavisnim drzavama ali im moć slabi dok Ruska i Kineska raste. Zelim im da dozive ono zlo sto su uradili mnogim drzavama.

Милейковский
Gost
Милейковский
1 godina prije

kakav poraz pa ruta plinovoda je kod ujka sama

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Kojeg plinovoda…?

pera lozac
Gost
pera lozac
1 godina prije

Onog radi kojeg su i poceli sva sranja u Siriji, ali Asad im reko njet.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Znači onaj Katarski…. Pa tu je več davno otišla mast u propast…Iz plinskog polja Pars, ode sve u glavnom ka istoku…. A dali če ikad i u Evropu… To samo bog zna..

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Ovdje se jako cesto spominje Sirijska nafta medjutim nema Sirija mnogo nafte cak sto vise morala ju je pred sam pocetak rata i uvoziti. Ono sto se u Siriji i Iraku trenutno najbitnije dogadja jeste da Irak i Sirija otvaraju Auto-cestu koja ce ici kod Abu Bukmala na granici sa Sirijom i Irakom cime baza Al Tanf postaje besmislena ono sto je bitno je da ce auto-cestu u Iraku cuvati PMU a u Siriji Republikanska garda. Postoje najave Amerike da bi mogla pokrenuti navodnu antiIransku vojnu intervenciju i zauzeti Abu bukamal upravo se nakon te izjave vec danas pojavila velika grupa Isilovaca koja je iz Iraka htjela prijeci u Siriju ali je potpuno unistena da bi se Abu bukamal osigurao navodno se u njemu pojavila i Ruska vojska jer Abu Kamal neutralise sve Americke akcije u Siriji a preko njega ce dolaziti i nafta i sve sto je potrebno. Inace vec danas uspostavljeno je normalno snadbjevanje naftom u Siriji jer je pocela raditi najveca Sirijska rafinerija (zaboravi sam kako se zove) za naftu.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Misliš na rafineriju Sisak!! Hahahahahahaha!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


Tebi je smješna rafinerija Sisak? I ono što se s njom događa? I po kojoj cijeni joj Vrdoljak prodaje plin?
Raspon izdaje je veellliiikkk.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Največa rafinerija Banijas, severno od Tartusa nikad nije ni bila zaustavljena, več radi non stop…. Za ovu drugu pored Homsa ne znam…..A što se tiče nafte si naravno u pravu… Sva črpališta nafte u siriji pa i največe Omar su več veoma stara i daju relativno malo nafte….. Po naftovodima naravno ni ova nafta ne može, pošto je glavna razdelna postaja malo severnije od Zora pod kontrolom SAA……Sa plinom je druga priča a i tu je velika večina več u Asadovim rukama…

fenix
Gost
fenix
1 godina prije

Trubadur@ da upravu si rijec je Banyas rafineriji neznam da li je radila stalno ali sam vidio da Sirijci pisu da je sada pocela da radi u punom kapacitetu pa da je situacija sa naftom mnogo bolja. Smijesno je kada tvrde eto Assad je ostao bez nafte kontrolisu je Kurdi a inace ta naftna polja su jako mala i daju jako malo nafte istina je da Assad kontrolise vecinu gasa sto je po meni bitnije. Znali se sto je bilo sa navodnim velikim naftnim i gasnim rezervama u Sredozemnom moru.

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Koji put je i poraz bolji od pobjede,ali tesko je priznati da je netko bolji ili jači,u ovom ratu gotovo da i nema pobjednika,puno toga su ljudi izgubili u Siriji… Nema smisla govoriti tko je pobjedio ionako je ostala samo pustoš i pepeo,glavno da se i dalje debelokošci kockaju sa ljudskim životima,samo dokle,jer jednom će se i njima dogoditi”proljeće”…

običan čovik
Gost
običan čovik
1 godina prije

…nakon par godina čitajući sve ove vaše komentare…..svaka čast svakome ali mislim da neki ljudi uopće ne čitaju tekst nego samo čekaju da nekoga tko pročita tekst i napiše realan komentar “poseru”….i neznam čemu to rade, čemu se uopće javljaju i “pljuju” po ostalima…..”oprosti im Bože jer neznaju što čine”…svim ostalima veliki pozdrav!!!!

alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Točno tako,neki stariji komentatori se više ne uključuju u pojedine teme jer kad vide ostale komentare,samo preskoče temu…

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Nedavn sam procitao veliku glupost koja kaze; USA ima ravo i moze nuklearno razoruzati svakog saveznika ukljucujuci Veliku Britaniju.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Sudbina usa je vezana za bliski istok , vezana je jos davno kad je u amanet dobila čuvanje židovske drzave od engleza…
Kako su zidovi dosjetljivi dodatno su petrodolarom zabetonirali sudbinu usa za sebe i bliski istok…
Jako velika je to veza , mnogi nisu ni svjesni te veličine…
Problem je sad sto gube bliski istok , oni i sami propadaju , a zidovi su ih velemajstorski uvukli u sve to bez mogućnosti povratka ili bijega…

Da li je to isti slucaj i s rusijom ili je rusija sama ciljano na tom mjestu jer je sigurno svjesna veze usa-zidovi-petrodolar- bliski istok i sigurno zna kakvo je to osinje gnijezdo…
Znaju oni da pobjedom na BI , usa se potapa , izrael nestaje … Je li to rusko kineski plan ?

Pitanje je kako bi zidovi mogli da uvuki ruse tu i zasto ? Je li sele moć na istok ili zele da ove dvije sile uniste jedna drugu ..Sigurno je samo da na BI nema mjesta za dvije sile…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Mislim da je vrijeme da se pogleda šira slika…
Usa ratni stroj pokreću tri stvari, čiji interesi nisu uvijek komplementarni, identični nisu sigurno: uvjetno rečeno: globalisti (financijeri koji kontroliraju fed, onih 6 familija), nacionalni interesi (npr nafta, iako su naftne kompanije mnc i sasvim sigurno mogu velikim dijelom u prvu grupu), Izrael (koliki je njegov utjecaj na prvu grupu teško je procjeniti, pojednostavljenja tipa ‘Židovi’ često ometaju jasno opažanje kao i svaka simplifikacija).
Vjerojatno je bio zaključak navedenih da će Sirija biti lako ‘odrađena’, nakon što su lako obavili Libiju i Irak. Kao što su nas danas podsjetili, Sirija ima relativno malo nafte…jedino što je povezuje s navedene dvije države osim nafte je – nezavisna valuta (video koji je ovo objašnjavao je vjerojatno maknut s youtubea), znači, napad na Siriju je inicirala – prva grupa i lakomislenost. Ali dobilo se na vremenu.
Što bi bilo da se dao prioritet nac.interesima i naftnim kartelima i prvo zaskočila Venezuela? Da je ovo uspjelo, ameri bi imali bitno jaču poziciju u naftnom biznisu; mada im oni koji su u to vrijeme na vlasti u drugim državama J. Amerike sigurno ne bi pomagali…
A što bi bilo da su, umjesto Iraka, napali Iran? Zapravo čudno da nisu. Nafta, geo – položaj prema Rusiji, nerješeni računi iz prošlosti…u to vrijeme, Turska neupitni saveznik. ?

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

“Brko” “ebo ti sliku svoju, što sve nisi tu nadrobio jako mnogo “simplifikacija”!! Zapravo je sve to skupa jedna velika simplifikacija, koju si samo ti sposoban “izmajstorisati u svojoj bujnoj mašti, koju često ovako, puštaš sa lanca! Obuzdaj se malo čovječe nije sve u nafti! Važna je povrijeđena čast iznekih prijašnjih vremena i poravnanje nekih računa od prije!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

“brkane ” cija povrijedjena čast i ciji racuni se trebaju poravnati…

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Najveća pogreška većine komentatora je, da sve što se događa u svjetskoj politici pa iu oružanim sukobima na svaki način žele staviti u nekakve racionalne okvire, kao da se sve to započinje iz nekakvih materijalnih interesa kao što je osvajanje naftnih bogatstava nekih bliskoistočnih zemalja i slično, ali uzroci za sve to su često iracionalni i prozaični i samim inicijatorima kao da nije sasvim jasno, što ih je u stvari vodilo da učine takve korake! Uzmimo onaj drugi napad na Irak, koji se je dogodio za vladavine Buša mlađeg! Toliko su se trudili da pred svjetom opravdaju taj rat, izmišljali su razne opasnosti koje tobože prijete svijetu od iračkog oružja za masovno uništenje, koje poslije pada Sadama i njegovog režima nigdje nisu mogli naći! Dali je u pitanju bio skriveni cilj, iračka nafta! Pa oni su tada imali Irak takoreći “na tanjuru” mogli su uz malo truda uzeti tamo što god su htjeli mogli su međusobno posvađati Šiite Sunite i Kurde i postaviti vladu kakvu god su htjeli. Imali su osnovu za ugrožavanje Irana, kakvu se samo može poželjeti, ali ništa od toga! Obama je na čuđenje svih povukao većinu američke vojske iz Iraka i ispalo je sve po onoj narodnoj izreci: Đe si bio? Nigdje!! Šta si radio? Ništa!! Znači, započeli i vodili su rat zbog rata, tako u Afganistanu, a djelomično i u Siriji bez pravog vojnog cilja! Obama je imao jedinstvenu priliku da razbije Asada nakon one upotrebe bojnih otrova protiv sirijskih civila oko Damaska, Svi su već bili spremni za udarac, Turska, Saudijska Arabija, koja je imala svoje avion F 15 prebačene u turske baze i samo su čekali početak akcije u kojoj je u prvoj rundi napada trebalo biti ispaljeno na sirijske ciljeve oko 800 raketa Tomahawk! I ništa, Obama se predomislio iz nepoznatog razloga, to otezanje je iskoristio Putin i lukavo im ponudio rješenje problema, tako da unište sve zalihe Asadovog kemijskog oružja! Znači u cjelokupnom tom događanju se ne može ispipati nikakvo racionalno objašnjenje kakav im je zapravo bio stvarni cilj i čemu sve to sve je bilo nedorečeno i zavijeno u maglu, koja se još nije podigla!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Dzugi , nevjerovatno prezicno zapazanja , zbilja si me iznenadio s ovim kometarom ,malo ko je u stanju izvući ovakav zakljucak.
Naravno da nista sto se predstavlja racionalnom istinom ili razlogom stanja na BI nema logiku , sto si i ti zakljucio…
Medjutim neko ko moze to zakljuciti vjerovatno zna i za logiku iza logike i da tu za tebe nema magle..
Pa da cujemo … Ne boj se ako zagazis u iracionalno …

Dakle usa je na BI i tamo su je svezali , dok se ona sama ne snalazi u tom haosu i cini stvari upravo suprotne svojim interesima..
Na kraju da sve bude zapetljanije , ulaze tu i rusi…

Čija čast je povrijedjena i ciji racuni se trebaju poravnati..

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Kao što ste svi ovdje mogli zaključiti, ja veoma cijenim SAD i ono sve što su oni kroz nedavnu povijest učinili za svijet uz mnoge greške naravno, ali sam jako kritičan do nekih predsjednika sjedinjenih država i to mogu odmah reći koji su to predsjednici koji mi nisu bili pri srcu! Krenuo bih od Kenedija! Mišljenja oko njega su podjeljena, jedni ga kuju u zvijezde, a neki kažu, da je bio jedan od najslabijih predsjednika, što ih je Amerika imala! Ja se pridružujem ovoj zadnjoj grupi! To je bio jedan skorojević, ženskar, usto je bi i teški bolesnik, koji je svoje bolesti liječio drogama iako to u ono vrijeme možda nije ni znao a ti “lijekovi su bili nešto kao današnji Speed i tome slično. Najveća njegova greška je bila da nije dotukao Kastrovu bandu već u početku i sad bi u tom dijelu svijeta bio mir i blagostanje i za tzv. kubansku raketnu krizu 62. godine je kriv isključivo on! Poznavaoci prilika iz tog vremena kažu, da ga je samo prerana smrt spasila od toga, da ga proglase slabim predsjednikom! Lindon Džonson je, šta god ko mislio o njemu bio dosta bolji predsjednik od Kenedija. Za njegove vladavine je doneseno mnogo dobrih zakona, a greška mu je eskalacija vijetnamskog rata, kojeg je uostalom zakuhao Kenedi! Buš stariji je bio koliko toliko solidan predsjednik, a sve ostalo poslije njega nije valjalo ni Klinton a još manje Buš mlađi. Obama je bio običan hohštapler i štetočina na kvadrat i nije smio biti izabran i pravo čudo je, da se je naturio Amerima iako je bio druge boje kože, ali to nije toliko važno! Da se zadržimo na ovom nesretniku Trumpu! To je po mom mišljenju, najslabiji američki predsjednik poslije WWII. Primitivan, glup, ne znam koliko su Rusi pripomogli k njegovom izboru za predsjednika, ali jedno je sigurno: Nečim gadnim ga ucjenjuju i drže u šaci, a jedino moguće i vjerovatno je, da su mu po njihovom starom običaju podturili nekakve prostitutke, s kojima je činio razne perverzije i gadarije, a oni to sve snimili i time ga ucjenjuju! To se jasno vidi iz njegovog ophođenja prema Putinu i iz nekih njegovih postupaka, kao na primjer iznenadna najava povlačenja vojske iz istočne sirije, čime bi svoje dojučerašnje saveznike Kurde ostavio na milost i nemilost Turcima i svima drugima koji su im neprijatelji! Pritisak američke duboke države je to nekako spriječio u zadnji čas i tu još traje “povuci-potegni” povući vojsku ili nei znači opet nešto nedorečeno i maglovito, a bili su u prilici ujediniti skoro sve Kurde i stvoriti jednu kurdsku državu, koja bi im bila dobra osnova za utjecaj na cijelom bliskom istoku. Ja se nadam, da će mu to biti zadnji mandat, a možda ga skinu i prije roka i da će na kormilo te još uvjek moćne države doći pravi čovjek (po mogućnosti republikanac) Koji će izabrati dobru ekipu suradnika i uraditi to, što većina svjeta očekuje od dobrog američkog predsjednika, kojega će krasiti odlučnost i zdrav razum, uz pametne odluke i prave prioritete na svim područjima na kojima je Amerika bila uvjek vodeća država!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Hahaha , hajd nek ostane maglovito..

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Džugašvili Svi ratovi su iracionalni sami po sebi. Meni je tvoje razmišljanje iracionalno jer se planski generira kaos koji odgovara samo psihopatima koji imaj moć za proizvodnju i održavanje kaosa.
Obama, američka vojska . . . su samo egzekutori . . . okupacija o kojoj pišeś je besmislena jer je nemoguće kontrolirat toliko ljudi, naročito drugačije programiranih umova, čini se kako ti ne razumiš ni šta je okupacija . . . Njemačka je npr okupirana i na svoj način Njemci podnose tu okupaciju, vridno i predano rade kako bi plaćali američku vojsku i naoružanje za “obranu” od Rusa, isto rade i Japanci za “obranu” od Kineza. To prolazi, bez obzira šta su Njemci u stvari tili osvojit Rusiju, a Japanci Kinu.
Na primjer Talibani u Afganistanu se opiru okupaciji. Jedan od glavnih problema EU je upravo određeni oblik okupacije odnosno centralne kontrole iz babilonske kule u Bruxellesu.

I da završin sa okupacijon, Zbigniew Brzezinski je reka kako je puno lakše ubit miljun ljudi nego kontrolirat ih.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Moreno , sve ali bas sve , ima neku logiku pa tako i ratovi…
Razlika je samo da li smo kadri da razaznamo tu logiku ili ,sto je lakse, to pripisemo iracionalnom ili nelogicnom , ali to u stvari ne rjesava problem , samo ga produbljuje …
Logiku mozemo naći u materijalnom , svjetovnom , ali / ili i u duhovnom , esatoloskom… Zavisi kako ko sta dozivljava…
Sigurno je samo da nisu bez veze…

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Alen Racio i logika psihopata koji pokreću ratove je jasna. Međutim koji je racio i logika bila na nama bliskim prostorima, za šta su poginili brojni na svim stranama ovih prostora . . . da bi mavali svojon bandoron, živili u slobodi i demokraciji, imali općenito humaniji život od svojih predaka . . . i jeli sve to skupa bilo racionalno i logično . . . ja pišen o narativima kontrolnog sistema za mase pomoću kojih se pokreću ratovi . . . tehnologija pripreme, vođenja rata i stvarni ciljevi su skroz druga stvar.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Ok , pa o tome i pricamo , kandidate za ratovanje i njihovu logiku nije potrebno ni spominjati , neznanje uglavnom i naivnost…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Moreno
Nekad onaj koji vlada dušom/ duhom nacije odrađuje i taktiku…
Ja sam rođena Zagrepčanka, pa sam mogla pratiti kontinuitet…
Nije 90. g nikakvo iznenađenje.
Institucija koja je ovo odrađivala i odrađuje voli za sebe misliti da je glavni faktor (a tko to ne voli mislit za sebe), činjenica je da su i oni samo figura na šahovskoj ploči. Jaka figura naravno. Recimo – top…
Evo ti glavne stvari: Zašto Austrougarska nije dozvolila korištenje ‘Ilirskog’ imena? A Hrvatskog jest? I to ti je taj kontinuitet…ako stalno održavaš žar, može i lažima koje svi prihvaćaju kao istinu, lako možeš izazvati i vatru i požar kad hoćeš.

Džugašvili
Gost
Džugašvili
1 godina prije

Pa i ja sam nešto slično zaključio, samo sam to opisao malo drugačijim riječima !O Iraku sam rekao sve što sam imao, a sad pogledajmo malo u Libiju: Jesu li tamo Britanci i Francuzi imali nekakav racionalan cilj, kao na pr uzeti im naftna bogatstva, kojima Libija obiluje ili osvojiti teritorij? Ništa od toga i to se jasno vidi tek sada, iz ove vremenske distance, kad se pred cijelim svijetom odvija drama u Libiji, međusobni rat raznih plemena, izbjeglička tragedija, u kojoj i Libija učestvuje tako da služi kao odskočna daska za stotine tisuća afričkih migranata za put u Europu! Francuzi i Britanci uz manju pomoć Amera su uspješno razbili Gadafijeve snage, njega smaknuli i povukli se, ostaviviši za sobom ovo što gledamo danas. Ima više hipoteza, o tome, što im je bio cilj! Jedni kažu uništiti samog gadafija, zbog dugova koje su imali prema njemu i koješta drugog, ali nitko ne zna točno što su zapravo htjeli! Napravili su gadan kaos razbili jednu perspektivnu i bogatu zemlju koja je dotada imala najviši standard stanovništva u Africi, a što je najgore, srušili su veliku branu, i zapreku koja bi sprečavala horde migranata da dolaze u Europu i u krajnjoj konsekvenci, načinili su najveću štetu upravo Europi tj sebi!! Znači opet nedovršen posao, destrukcija zaradi destrukcije same i to je sva logika tog rata! Možemo to potkrijepiti konkretnim primjerom na osobnoj razini. Naprimjer ti sretneš se negdje sa ovom našom Lucijom, svidite se jdno drugom, ti je počneš osvajati i sve krene u pravom smjeru uzbudiš je do krajnjih granica, da sve teče od nje. pa je usred svega toga iznevjeriš i pobjegneš, a ona ostane onako zagrijana i uzbuđena! Što bi ti rekli pravi džentlmeni, kad bi im pričao o tome?? Ništa lijepog ni dobrog vjeruj mi!!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Primjera imas boljih od mene i lucije , recimo kad firma preuzme konkurentsku firmu , uzme sta joj treba i istu unisti ili preusmjeri u drugu djelatnost…
Logika libije krije se u pomoći bratskom naroda sirije i palestine , irana , gadafi je tu bio saveznik , najjači , dakle veliki problem…
Unisten je zbog toga , nista drugo…
Nakon toga se krenulo na siriju..
Ostale africke muskimanske zemlje se dobile svoja proljeća kao opomenu da se ne mjesaju , ukljucujući i egipt..
Dakle krenulo se je okolo od saveznika prema cilju….
Da je ostao kalifat on bi danas bio spremljen za iran…
Libija je plus otvorila branu migranata ka evropi , kako kazes i to sigurno ce ujecati na destabilizaciju evrope , sto i jeste cilj ,jedan od ciljeva…
Irak si već opisao , sirija i afganistan isto..
Sve bez neke logike…
Osim ako logika nije da se rusija ukljuci u taj sukob , sve je tu , kao da se ona samo čekala…
Sad ,opet , prijeti opasnost da se medjusobno uniste te dvije sile skupa s dobrim dijelom planete…
Zasto i kome bi to odgovalo…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije


Shvaćaš li da si potvrdio moj komentar?
‘Najracionalnije’ za sve koje sam navela bilo je – napasti baš Iran. A Rusi nisu bili nimalo jaki u to vrijeme (Zaljevski rat itd), a Kina ni sad ne ‘talasa’ ako ne mora, a ni oni nisu bili jaki.
Imaš naftu i put prema Rusiji. Vojna logika. Ipak odlučeno je drugačije…pohlepa, kratkoročni interesi, uništavanje država sa svojom valutom/ uništavanje prosperitetnih država – bacili su ljude u barbarizam (Sotone)?
Ili postoje i faktori o kojima mi ništa neznamo…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Lucija , ok mozemo raširiti mada nema potrebe jer izrael i fed mozes staviti pod jedno .. Zemlja koja nema svoj novac tako nema niti svoj nacionalni interes jer amerika dobija novac uz zaduzenje pa tako onda ko daje novac u stvari prati svoj interes a ne nacionalni , i eto sva tri interesa pod jednim a mozemo nazvati zidovi jer obuhvata one na BI i u usa i sirom svijeta…
Mnogi ne znaju da je izrael u stvari jedini Halifat danas na svijetu… Oni nemaju ustav već je njihov ustav zbirka pravila , dozvola i zabrana bazirana na osnovu tore ,talmuda , takodje svaki zidov bilo gdje na svijetu je drzavljanin izraela sto je moguće jedino u halifatu .

Sad kad smo objedinili sve da se vratimo na usa ,fed i petrodolar koji je privatno vlasnisto i bez dozvole vlasnika ne bi bilo moguće odbaciti zlatni standard i zakaciti dolar za naftu i to ne bilo koju vec saveznicku rijadovsku…
Izrel (fed ) je sve dogovorio s “braćom ” iz rijada , dok je kisindzer
protokolarno to predstavio kao nacionalni interes i time je fed, izrael betonirao sudbinu usa za sudbinu bliskog istoka…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Alen
Naravno da je tako. Ali naftni biznis nije jedini biznis usa…bar nije bio kad se odustalo od zlatnog standarda…i kad je nakon 2 desetljeća (?približno), stvoren petrodolar.
I da se rszumijemo, 2 naftna šoka ne samo da su preoblikovala gospodarstva i stvorila nove grane (škriljci), nego su bitno usporila gospodarski rast…
Sad mi je štošta sjevnulo…ali…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Lucija ,ostalo ti ne mogu odgovoriti jer obuhvata sta bi bilo …
Bilo bi sta bi bilo ali nije , bitno je ono sto jeste bilo i tu treba traziti odgovore…

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pasluk…nema ništa drugo do običnog pasluka.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
68
0
()
x