Rat dolazi u Tajvan? Kina preuzima kontrolu nad tajvanskim zračnim prostorom?

Tajvan rat
41 komentar

Tajvan ne sudjeluje u APEC -u, ne kao neovisna država, već kao „ekonomija članica“ pod imenom „Kineski Taipei“. Ovaj format je prihvatljiv za Peking.

No hladnoratovski Biden (kojeg je New York Times proglasio vanjskopolitičkim genijem) i SAD žele stvoriti sukob s Kinom na neviđenoj razini rizika. Biden stoga želi pozvati regionalnog čelnika Tajvana Tsai Ing-wena na Bidenovu anti-kinesko-rusku “konferenciju demokracija” kasnije ove godine. Vjerojatno s takvim zapadnim demokracijama kao što je Saudijska Arabija. To će biti de-facto priznanje Tsai Ing-wena kao šefa države, a time i de-facto službeno priznanje Tajvana kao neovisne države.

Kina, naravno, ne može živjeti s tim.

Kina stoga u službenim medijima Global Times sada prijeti da će jednom zauvijek odgovoriti okončanjem tajvanske pretenzije na neovisnost, prisiljavajući Peking na kontrolu nad tajvanskim zračnim prostorom:

Kina mora jasno pokazati svoj stav: definitivno nećemo prihvatiti da SAD pozovu tajvanskog regionalnog čelnika Tsai Ing-wena da sudjeluje na sastanku. Dopuštanje Tsai da prisustvuje sastanku i prikazuje na ekranu s čelnicima različitih zemalja i vlada ozbiljno će prekršiti načelo jedne Kine.

„Zrak iznad otoka Tajvana bit će uključen u raspon krstarenja PLA. Borci će izjaviti da je zemlja ispod kineskog teritorija i slomit će sve pokušaje da se tajvansko pitanje iskoristi za pregovaranje s Kinom. Ako se tajvanska vojska odvaži otvoriti vatru na borce PLA-e, veliki broj projektila usmjerenih na tajvanske vojne ciljeve s kopna i naše bombarderske flote donijet će odlučujući odgovor i napisat će povijest.“

Kina će najvjerojatnije preuzeti kontrolu nad tajvanskim zračnim prostorom, vjerojatno što ranije. Važno je napomenuti da se Kina već aktivno priprema za ovu budućnost slanjem borbenih zrakoplova PLA iznad Tajvana. Zasad samo kao upade, ali ti se “upadi” uskoro mogu pretvoriti u stalne kineske zračne ophodnje nad Tajvanom.

Kina koja preuzima kontrolu nad zračnim prostorom Tajvana nisu prazne prijetnje iz Pekinga. Kinezi su previše pametni da bi bili uhvaćeni u činjenju da je ovo prazna prijetnja. Kina je odavno stekla vojnu sposobnost da dobije bitku protiv SAD-a oko Tajvanskog tjesnaca i kontrole nad tajvanskim zračnim prostorom. Kina je već 2015. imala 39 velikih zračnih baza unutar 800 km od Tajvan, SAD imaju samo jednu (Okinawa). Od 2015. Kina je dodatno proširila svoju vojnu prednost nad SAD-om na Tajvanu.

Kina će preuzeti kontrolu nad tajvanskim zračnim prostorom najvjerojatnije će se ipak dogoditi – sada vjerojatno prije nego kasnije. Važno je napomenuti da se Kina već aktivno priprema za ovu budućnost slanjem borbenih zrakoplova PLA iznad Tajvana. Zasad samo kao upadi, ali ti se “upadi” uskoro mogu pretvoriti u stalne kineske zračne ophodnje nad Tajvanom.

Na moru, iako su brodovi američke mornarice u prosjeku veći, kineska PLA mornarica ima više brodova nego SAD.

Sve što Peking treba učiniti je suzbiti protuzračnu obranu Tajvana, nadmašiti njihove zračne snage i degradirati tajvanske zračne luke i luke tek toliko da zaustave sav civilni promet i prijevoz robe. Tajvansko stanovništvo i glavna infrastruktura ostat će gotovo netaknuti, ali Tajvan postaje nemoćan i odsječen. Peking tada može pregovarati o predaji Taipeija.

Mirno preuzimanje ili rat. U svakom slučaju, SAD će izgubiti kontrolu nad Tajvanom i u čitavoj istočnoj Aziji, a time će SAD potpuno izgubiti svoje mjesto u svijetu. Ali ako u ratu, SAD će izgubiti svoju globalnu poziciju na krvav i kataklizmičan način. SAD bi u takvom ratu mogle izgubiti polovicu američke mornarice, što je temelj za projekciju američke moći u svijetu. Kina je spremna podnijeti ogromne žrtve u životu i blago za Tajvan, američki narod nije. Japan također nije. Kina također više ne ovisi o američkoj trgovini, financijama ili tehnologiji. SAD su prezadužene. Katastrofalan poraz SAD-a u ratu na Tajvanu koji SAD može samo izgubiti, nužno će dovesti do potpunog društvenog kolapsa unutar SAD-a.

Biden nije mentalno sposoban za mnogo – također ni za odustajanje od svog poziva Tsai Ing-wenu da službeno predstavlja Tajvan kao de-facto neovisnu državu. A Kina nije politički sposobna odstupiti od svoje prijetnje da će odgovoriti prisilnim stavljanjem tajvanskog zračnog prostora, a time i cijelog otoka Tajvana, pod potpunu kontrolu Pekinga.

Rat na Tajvanu stoga je sada najvjerojatniji scenarij.

APECkinaKineski TaipeiSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gfhbgnjzht
2 godine prije

Zbog mogućeg rataAmeri su povukli svoje snage iz Afganistana svjesni da ne mogu taj rat dobiti ali nije im niti strateški važno.Tajvan im je itekako važan i tu će bildati svoje mišiće prema Kini.Znamo da je to bildanje unaprijed osuđeno na propast.Nikad nisu u ratu pobijedili samo su donosili patnje.

Weteran
2 godine prije

Tajvan pod kontrolom Pekinga, označava Kinu kao Treću Super silu!!
Ili označava krah Ovakvog Svetskog poretka !?
Sve dok ne dobije izlaz na otvoreno more, Kina je Velika Regionalna sila!?
Sa Tajvanom, ovaj Svet će biti drugačiji, …..

AJeTo
2 godine prije

Ima li kakav proxy na vidiku?

Kornel
2 godine prije

Nema vijsti do kud su došli osloboditelji koji oslobađaju Afganistan od “demokracije i civiliziranog svijeta”

dsifnasiefvniasuegvu
2 godine prije

Kina je tu da popuši jer da je obrnuto ona bi imala 30 puta više nuks glava od stvorove utvrde Čemerike u sve tri vida transporta do cilja.

Max
2 godine prije

Pisao sam puno puta da će se to dogoditii alii će bitka biti duga teška i krvava Tajvanci se neće dati a ni Kinezima nema natrag

Dokurčilomi
2 godine prije

Ameri će stvoriti sukob s Kinom a nisu mogli Talibane riješiti. Možda će ameri stvoriti sukob Kine i Tajvana i branit će Tajvan do posljednjeg Japanca.

hollande
2 godine prije

Sto Ameriku najvise brine je vojno povezivanje Rusije i Kine.
Nedavno je ucestovalo 12 000 ruskih i kineskih vojnika u vjezbama.
Obe strane izjavljuju jedna za drugu da su zadovoljne i da je Americi nemoguce staviti klin medju njima.
Kineska strana kaze za Rusiju da je vise od saveznika.

ledeno doba
2 godine prije

opet igrokaz geopolitike, u režiji dvaju kabala, koje glume, da su navodno jako skobljene. one, crvene kineske i one američke ciobankarske. ustvarnosti,. obje kabale, odlično surađuju u stvaranju NWO-a i velikog reseta, i zajednički su organizirali plandemiju i cjepljenje Tajvan, to je onaj komadić Kine- koji se otcjepio, nakon komunističeke revolucije iza 2. sv. rata. na koji su kidnule pristalice Čang Kaj Šeka, kojega je tada podržavao SAD. SAD , odnosno kabala je od tada do danas, zaštitnik Tajvana. predstavnici Kine, tojest crvene kabale, su redovito sudjelovali na skupovima WEF-a, kao i na onoj vježbi koronavirusa, event 201, u listopadu 2019. u new yorku, u režiji gatesove zaklade, WEF-a i WHO-a, za kojega Kina, što se tiče država, izdvaja najviše love Plan velikog reseta podržavaju i Kina i Rusija,- jer bez njih, bez ta 2 ogromna i značajna dijela svijeta je nemoguće napraviti veliki reset, koji se odnosi na cijeli… Čitaj više »

Krunoslav
2 godine prije

Mislim da rata neće biti. Može biti samo velikih problema za Hajvance. A sukob(hibridni rat protiv Čajne) traje već godinama. Vjerojatno je i kurtona u tom paketu. Vidjet ćemo, kak bi rekli neki 😁

DOKETA
2 godine prije

VJEROJATNO DA CE TAJVAN BRANITI SVOJU DRZAVU I DEMOKRACIJ

Krle
2 godine prije

Sad je samo pitanje da li su ameri svjesni koliko su “pali” a Kina ojačala. Ako je po Bidenu, baš i nisu, i upustit će se u tu avanturu. Naravno naći će nekoga da gurnu ispred sebe ali napraviće veeeeeliko sr.nje u svijetu. Tajvan će najgore proći i budućnost im neće biti svijetla.

jbg
2 godine prije

velika pobjeda Rusije i Kine! ameri opet ka p0acovi bježe

Astvarno
2 godine prije

Ovo je stvarno necitljivo. Zrak iznad otoka Tajvana bit će uključen u raspon krstarenja PLA…itd zrak koji je ukljucen u raspon krstarenja ahahahaha. Vi objavite 1-2 prijevoda dnevno, pa bi se zbog postovanja prema citaocima trebali potruditi da budu minimalno pismeni. Mozda da angazirate nekog gimnazijalca da vam lektorira google prijevod. Hvala

Isto Ime
2 godine prije

ljudi moji,na zazivajte nesrecu. Nije to nogometna tekma, pa nek pobjede nasi.
Tamo negdje su se vec dizale pecurke. Ona druga , cisti ratni zlocin, a i prva se mogla izbjeci. Licno, stetan sam sto je stiglo moje vrijeme, da vidim tko je bio u pravo, religija ili pametni ljudi. Ali zao mi je naseg potomstva.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI