SAD proširuju sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2. Ovoga puta na meti sankcija su brodovi i ruske tvrtke koje sudjeluju u vitalnom paneuropskom projektu

Trump sankcije za Sjeverni tok 2 kao oprostajni poklon
8 komentara

Američki predsjednik u odlasku Donald Trump isporučio je svoj “oproštajni poklon” plinovodu Sjeverni tok 2, projektu kojeg predvodi Moskva, s novo-najavljenim sankcijama usmjerenim prema brodovima za polaganje cijevi i tvrtkama uključenim u multinacionalni projekt.

Dotični specijalni brod, nazvan “Fortuna” i tanker za naftu “Maksim Gorky”, kao i dvije ruske tvrtke, KVT-Rus i Rustanker, u utorak su stavljene na crnu listu unutar CAATSA-e (Zakona o sankcijama protiv američkih protivnika) kao dio ekonomske borbe koju Washington vodi protiv Moskve. Isti zakon u prošlosti su SAD koristile za sankcioniranje brojnih ruskih dužnosnika i poduzeća.

Ruski energetski div Gazprom upozorio je ranije u utorak svoje investitore da bi Sjeverni tok 2 mogao biti suspendiran ili čak otkazan ako se uvedu nova američka ograničenja.

Međutim, Moskva je uvjerila svoje partnere u to kako namjerava dovršiti projekt unatoč “oštrom pritisku koji dolazi iz smjera Washingtona”, prema izjavi tajnika za tisak Kremlja Dmitrija Peskova. U svom komentaru na novi paket sankcija, Peskov ih je nazvao “nezakonitima”.

U međuvremenu, EU je dala izjavu kako se ne žuri s pridruživanjem u ratu sankcijama Washingtona, u pogledu Sjevernog toka 2. Šef vanjskih poslova EU Josep Borrell rekao je da se blok neće oduprijeti izgradnji projekta.

“Budući da govorimo o privatnom projektu, ne možemo ometati poslovanje tih tvrtki ako njemačka vlada pristane na to”, rekao je Borrell u utorak.

Sjeverni tok 2 je morski plinovod koji povezuje Rusiju i Njemačku s ciljem pružanja jeftinije energije kupcima iz Srednje Europe. Prema sporazumu između Moskve i Berlina, trebao je biti pokrenut sredinom 2020. godine, ali izgradnja je odgođena zbog snažnog protivljenja Washingtona.

Sjedinjene Države, koje žele prodati svoj ukapljeni prirodni plin (LNG) Europi, nametnule su projektu nekoliko krugova sankcija, zbog jedva vjerodostojnih tvrdnji koje govore da bi taj projekt eventualno mogao ugroziti europsku energetsku sigurnost. Kritičari smatraju kako je stvarna namjera sankcija prisiliti članice EU-a na kupnju plina od američke strane.

Američki izbori 2020CAATSADonald TrumpSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
WHO is your daddy!!
3 godine prije

🤠🤠

AlanisM
3 godine prije

Uz to pomilovao 147 osoba, među njima ima kriminalaca i kriminalaca (Banona koji je osušio donacije MAGA baze za preko mio bucks, za jedan ugovor i svoje potrebe, onda Charles Kushnera, ćaću njegovog zeta pacova, sa zgradom na broju 666), ali ne i Assangea i Snowdena.
E da, odnio je i kodove za nukes sa sobom.

Humanity is dead.

vbk
3 godine prije

Kad ne mozes konkurirati, onda zabrani konkurenciju i vici na sav glas, slobodna trgovina, mi smo demokracija, freedom asshole !!!

News
3 godine prije

Kazu zapadne novine da se bloger Navalni nalazi u zatvoru po imenu Matrosskaya Tishina or Sailor’s Silence Mornarova Tisina…u Moskvi. Pisu kako mu je jako tesko, pati…pozvao je narod na protest i nitko se nije odazvao. A onda druga recenica kaze da koristi Instagram. Tu je on napisao slijedece: Citao sam o ovom zatvoru u romanima a sad sam tu. Iz ove recenice nije jasno ili se zali ili se raduje. Mislim da ce buduce generacije pisati i citati o ovom zatvoreniku koji je pobjegao iz Njemacke u zatvor Mornarova Tisina, da bi postao zapadna legenda…Mozda je pobjegao u Rusiju da ne zavrsi kao onaj ruski umjetnik u Parizu, jadnik sad je u francuskoj ludnici. Njegov pravnik Melinkov kaze da je blogeru dobro. Ima internet, frizider, hrane, telefon, kompjuter, toplu vodu TV…pa bolje nego u Njemackoj… x “I’d read about it (the prison) in books and now I’m here,” Navalny… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio News
Meštar
3 godine prije

I to toliko o slobodnoj trgovini.

Max
3 godine prije

Suluda politika se nastavlja.

Mikojan
3 godine prije

Da EU ima ono što nema (medju nogama) i da je, kako to oni naši domoljubi znaju reči, suverena, proglasile bi sankcije prema USA za sve proizvode iz USA, ako se tamo još išta proizvodi za izvoz u svijet ili još bolje, blokada svog prometa USA-EU tek toliko da vide kako to izgleda kad te neko drugi zahebava.

News
3 godine prije

Tony Blinken , novi ministar vankskih poslova?

Rrekao je u utorak ….
“neobično kako se Vladimir Putin boji jednog čovjeka” – Alekseja Navaljnog.

Pocelo je pod-heb-anja i niski udarci od strane nove adminstracije, a zaboravio je kako se oni iz Deep State boje Snowdena, ruskog plina i Rusije koja potrosi na oruzje 1/20 americkog

3 godine prije zadnji put uredio News
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI