Počinje isporuka sustava S-400 Indiji – SAD New Delhiju prijete sankcijama

MAKS PU radar PVO
69 komentara

Nakon sporazuma da će zajedno graditi nuklearne elektrane po Aziji i Africi, Rusija i Indija dižu razinu vojno-tehnološke suradnje. Koji je odgovor Washingtona na „nedopustivo ponašanje“ indijskog premijera Narendre Modija? On je poznat – sankcije!

Rusija će Indiji početi isporuke raketnih sustava S-400 do kraja 2021. godine, rekao je zamjenik direktora ruske Savezne službe za vojno-tehničku suradnju Vladimir Drožov, prenosi Interfax. U studenom prošle godine je Aleksandar Mihejev, generalni direktor tvrtke Rosoboronexport koja se bavi ruskim izvozom oružja, najavio je da će isporuke započeti oko rujna 2021.

Neposredna reakcija Washingtona je bila ponovna prijetnja sankcijama zemljama koje kupuju oružje iz Rusije. Ali SAD moraju računati i na novi ugovor o zajedničkom ulaganju Rusije i Indije u kompleks za proizvodnju jurišnih pušaka „kalašnjikov“, koji bi uskoro trebao započeti  proizvodnju.

Indija je upozorena još 2018. Godine, kada je potpisala sporazum vrijedan 5 milijardi dolara za kupnju sustava S-400, čime je navukla gnjev Sjedinjenih Država. Washington je odmah zaprijetio da će u okviru programa protiv Rusije Indiji nametnuti sankcije.

Moskva je već dugo vodeći indijski dobavljač vojne opreme, zemlje koja je proteklih pet godina 62 posto vojne opreme kupila iz od Rosoboronexporta, a samo tri protekle godine su narudžbe iz Indije premašile ekvivalent od 15 milijardi dolara.

Međutim, posljednjih godina New Delhi se za isporuke oružja obratio i Sjedinjenim Državama i Izraelu. Kao dobar bivši nesvrstani igrač, Indija je uvijek igrala na dva kolosijeka između SAD i Rusije. No, prema Zakonu o suzbijanju protivnika Amerike sankcijama (CAATSA), zbog kupnje vojne opreme od Rusije Indija se može naći na udaru sankcija.

Međutim, predsjednik Trump će se možda odlučiti za izuzeće, jer je Indija prevažan i prevelik igrač da bi joj se prijetilo. Osim toga, nacionalistički premijer Narendra Modi popuštanje vidi i kao znak slabosti i izdaje nacionalnog suvereniteta i nije prikladno testirati njegovo strpljenje.

CAATSA je apsurdni američki savezni zakon kojim se nameću sankcije Iranu, Sjevernoj Koreji i Rusiji, a usvojen je 27. srpnja 2017.

Iako Trumpova administracija ne želi donijeti odluku kojom će „poniziti svog obrambenog partnera Indiju”, sankcije se često nameću na temelju toga što kupovina vojne opreme od Rusije može ugroziti američke platforme ili američku tehnologiju izložiti prijetnjama protivnika. Ali tu je i negativna strana američke arogancije, jer bi u shizofrenoj fazi međunarodnih odnosa poput trenutne sankcije Indiju mogle približiti Rusiji i Kini. Sjedinjene Države prepoznale su Indiju kao „glavnog obrambenog partnera” 2016. godine, što je oznaka koja Indiji omogućava kupnju naprednijih i osjetljivijih tehnologija iz Amerike, usporedo s onima najbližih saveznika i partnera Sjedinjenih Država, te jamči trajnu suradnju u budućnosti. Indija je također dio mnogih američkih vojnih ugovora i sporazuma.

Indoamerički nuklearni sporazum je primjer te suradnje koji je izazvao mnoge probleme u Južnoj Aziji. Pored toga, Sjedinjene Države su podržale Indiju na nekoliko frontova, kako bi je učinile moćnom u mjeri u kojoj bi mogla kontrolirati rastući kineski utjecaj u regiji.

Unatoč pritiscima u inozemstvu, Indija je ostala čvrsto uvjerena u to da će imati svu slobodu da neovisno odlučuje o kupnji vojne opreme, inzistirajući na tome da odluku o indijskoj vojnoj nabavi ne mogu donijeti ni Sjedinjene Države, niti bilo koja druga strana država.

Trump zna kuda vode sankcije Indiji

Modijeva Indija sada sebe smatra stabilizirajućom silom koja uživa više vanjskih obveza, nadajući se da će dati poticaj multipolarnom svijetu s multipolarnom Azijom u njegovom središtu. Dvostruko udvaranje Rusiji, također u energetskom smislu, te Sjedinjenim Državama, zajedno s njenim rastućim vojnim i strateškim mogućnostima, imaju za cilj da Indija igra ključnu ulogu u geopolitičkim previranjima tekuće 2020. godine.

Indija je sama u Indijskom oceanu, gdje je Kina sve prisutnija. Ako Peking uspije u svojoj namjeri, Indija vjeruje kako mora ojačati svoje obrambene kapacitete.

Partnerstvo Indije i Sjedinjenih Država ključna je komponenta indopacifičke vizije Washingtona i New Delhija, koja se u osnovi temelji na podrivanju širenja kineskog utjecaja u regiji. Za Sjedinjene Države je Indija po svom parametrima  snažan i vjerodostojan regionalni partner, koji ispunjava svoje dužnosti, ali se mora odreći iskušenja da se naoruža ruskim sustavima.

Međutim, Washington zaboravlja da Indiju ne zovu bez razloga „azijski slon“. Kreće se polako, nemoguće ga je zaustaviti i dugo pamti. New Delhi pamti ucjenu iz ’60-ih, kada su SAD zbog kupnje sovjetske vojne opreme ukinule ekonomsku pomoć Indiji i doveli zemlju u vrlo tešku situaciju u složenim uvjetima na indijskom potkontinentu. Ali Indija danas ne treba ničiju pomoć u pravom smislu te riječi, odnosno, kao gladna zemlja Trećeg svijeta.

Ako se Trump još nije odlučio za nultu toleranciju i nametanje sankcija Indiji, to ima dva razloga. Indija danas nije Indija ’60-ih i ne treba američku pomoć da se prehrani, a drugo, Trumpu je Narendra Modi osnovno sredstvo za pokušaj suprotstavljanja Kini u vodama Indijskog oceana. U tom smislu, ako se realiziraju prijetnje sankcijama, tim gore po SAD. Ako ne, onda je Rusija potvrdila još jednog kupca za svoje sustave protuzračne obrane S-400, koji su sve poželjniji na svjetskom tržištu oružja, do te mjere da su postali brend ruske vojne tehnologije.

Republic World

CAATSAS-400
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
4 godine prije

Trump tu ima loš izbor. Indija je naprosto prevelika i izrazito demokratska država. U svakom slučaju gubi. Ako nametne sankcije radi stratešku grešku ako ne opet ruši princip sankcija što je opet strateški gubitak.

Alex
4 godine prije

Kada nisi sposoban za nešto konstruktivno,okreneš se destrukciji… poznati obrazac siledžija… što ugnjetavane tjera da se udružuju.

Ogi
4 godine prije

Americka politika je podla. Ima da kupis od mene iako je skuplje i losijih osobina. Ako ne kupis dobijes sankcije jer ti nemas pravo da biras. Pa gospodo ameri, napraviti proizvod boljih osobina od ruskih S400 po povoljnoj cjeni pa se nece svi pametni i koji imaju m.da odlucivati za ruske sisteme. To je njihovo poimanje demokratije i ljudskih prava. Dno dna.

Moreno
4 godine prije

L.R. Moža bi od eventualnih sankcija Indiji ili rata u Siriji i bjesomučnog pisanja o raketama i avionima bilo interesantnije pisat o domaćim bitnim temama kojih ima koliko oćeš . . . evo samo primjer jučerašnji pokušaj da Domagoj Margetić u Saboru održi konferenciju za medije o lopini Končaru koji je zamračija priko miljarde euri od čega je sigurno nešto i iz Hrvatske . . . ima na Youtube Margetić i Pernar . . . Nije međunacionalna tema pa da bi izbila barufa nego lupeština koja je kod svih okolnih naroda ista . . . Ovi slučaj je samo primjer, ne mora bit to . . . ako se bojite onda ste trtaši, a ako ne priznate da vas je straj i od koga onda samo iskorištavate i mantate ljude koji tu i tamo otvore vaš portal . . . i pravite ibecike id njih taki da će se zaželit… Čitaj više »

Dopizdilomi
4 godine prije

Da li će SAD uvesti sankcije SAD-u zbog kupovine plina od Rusa?

Mojsije
4 godine prije

Buhahaha!!! Prčija od 300 milijuna stanovnika čiji se BDP sastoji od pljački i manipulacija, će lupiti sankcije jednom gigantu od milijardu i tristo milijuna ljudi koji su danas u najvećem naponu snage na globalnom tržištu.Sada tek shvaćam onu da “Amerikanci imaju čudan smisao za humor”

Emiliano Zapata
4 godine prije

Nisam Rusofil al’ ovi ameri iz dana u dan potvrduju koliko su prolupali…

imalijosnade
4 godine prije

Ako ovako nastavi neće moći USiledžije više komu prijetit i pritisak pravit.. A dolar će tako i tako uskoro bit beznačajna drugorazredna valuta! Usro će sankcije imat samo simboličko retorički karakter i svjet će se fala bogu iskoprcat iz monster ljubavnog zagrljaja… Novo sunce će svanuti i novi dan granuti svima…

Jack
4 godine prije

Ljudi, sjor moreno vam je napisa puno lipi stvari u ovih par komentara,nemojte se medjusobno vrijedjati i psovati,pogotovo ne zbog ruske ili americke politike.To su dva prsta iste ruke,puno vise pozitive,puno vise tema o buducnosti,puno vise pozitivnih,afirmativnih ideja i tekstova,puno manje proslosti, crnih vijesti,puno manje ideoloske osrtrascenosti,puno manje oruzja i ratova,respektirajte razlicita misljenja jer to je pocetak svake promjene,one jedine moguce, osobne.Pozdrav i zivili.

Max
4 godine prije

Staro Geopolitičko pitanje Glasi ako nemaš za saveznika Indiju tko će biti protuteža Kini? Malta ili Andora? Teško a ako Amerikanci žele da svi kupuju njihovo oružje to je lako riješiti trebaju prestati s neralnim uvjetima i nerealnim cjenama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI