Dvije članice EU nude avione Ukrajini

MiG-29
54 komentara

Poljska i Slovačka su se složile da predaju sovjetske borbene avione MiG-29 Ukrajini, izjavio je u četvrtak slovački ministar odbrane Jaro Nad. Dan ranije, poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da će njegova zemlja donirati cijelu svoju flotu MiG-ova 29.

U objavi na Facebooku, Nad je naveo da mu je poljski zvaničnik prišao na sastanku ministara odbrane EU u Švedskoj u srijedu, potvrdivši da će Varšava pristati na zajedničku isporuku aviona Ukrajini.

U intervjuu za CNN u srijedu, Duda je rekao da je njegova zemlja “spremna da obezbijedi ove avione”.

Međutim, Duda je i ranije davao slične izjave. U intervjuu za Sky News prošlog mjeseca, pozvao je NATO da Ukrajini u nekom trenutku u budućnosti obezbijedi moderne mlazne avione, ali je rekao da bi u međuvremenu mogli biti poslati stariji MiG-ovi. Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je dan kasnije da je Varšava “spremna” za takav transfer, ali da će to učiniti samo kao dio “koalicije sa Sjedinjenim Državama kao liderom”.

U svojoj objavi na Fejsbuku, Nad je napisao da je “vrijeme da se donese odluka” o slanju aviona, sugerirajući da obje zemlje još čekaju zeleno svjetlo iz SAD. Međutim, Washington je ukazao da je malo vjerovatno da će dati dozvolu.

Poljski ministar vanjskih poslova Zbignjev Rau izjavio je u utorak da je njegova vlada “spremna da rasporedi” cijelu flotu MiG-ova 29 u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, odakle će biti prebačeni u Ukrajinu. Pentagon je odbio ovaj prijedlog, rekavši da “nije održiv”.

Poljsko ratno zrakoplovstvo ima 29 MiG-ova 29 u aktivnoj službi, dok Slovačka ima 12 u skladištu.

Kijev je u više navrata tražio avione sovjetske i zapadne proizvodnje od svojih pristalica NATO-a. Dok blok predvođen SAD tek treba da popusti ovim zahtjevima, Velika Britanija je prošlog mjeseca objavila da će obučavati ukrajinske pilote za ” sofisticirane borbene avione standarda NATO-a”, a SAD navodno procjenjuju podobnost ukrajinskih pilota za obuku na američkim napravljen borbeni avion F-16.

Rusija je tvrdila da će priliv zapadnog oružja u Ukrajinu produžiti sukob bez promjene njegovog ishoda. Snabdijevanje borbenim avionima je posebno “crvena linija” koja bi Zapad dovela u “rat protiv Rusije”, upozorio je prošle sedmice bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev .

avioniMiG-29Poljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ak ih to ne izvuče 🤣🤣🤣🤣

Dragačevac
1 godina prije

Što ne traže od Hrvatske migove 21 koje su oni remontovali, nego su uzeli ruske helikoptere.

Ziv je Geza
1 godina prije

Koja nepravedna borba, ukri u posjedu najmodernijeg nato zapadnog oruzja a rusi ih gladni lopatama tuku.

Tupko Glupko
1 godina prije

Toliko urliču u Europi da će Rusija krenuti na NATO države, a Poljska i Slovačka (koje graniče sa Ukrajinom i članice su NATO) žele dati sve svoje Mig-29 Ukrajini.
Tko je ovdje lud?

Dado
1 godina prije

Kako podlo od strane Poljske.
Oni bi prvo prebacili avione iz Poljske u SR Njemačku, pa da avioni polete iz SR Njemačke u Ukrajinu.

To bi učinilo onda SR Njemačku učesnicom u ratu.
A ako avioni polete iz Poljske za Ukrajinu, onda je Ukrajina učesnica u ratu tada i zvanično.

Pravednik
1 godina prije

Nitko o miru, ni slova M?
Sumrak civilizacije.

tihobl
1 godina prije

Јуриј Подољака: Кинеско министарство спољних послова саопштило је да ће кинеска продаја оружја Русији бити исто толико велика, колико и америчка продаја оружја Тајвану.

Vojni analitičar
1 godina prije

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je dan kasnije da je Varšava “spremna” za takav transfer, ali da će to učiniti samo kao dio “koalicije sa Sjedinjenim Državama kao liderom”.

Ovo u prijevodu znači da će Poljska dati Ukrajini svoje stare MIG-ove 29 ako zauzvrat od SAD dobije suvremenije zapadne avione. Poljake mnogi potcjenjuju, ali oni igraju jednu jako lukavu igru i točno znaju što hoće.

Amar
1 godina prije

Jako hrabar potez ali ovo je i dokaz da bez EU Ukrajina ne moze opstati a takodje da ovi djikani nemogu je osvojiti.

Mrčikola
1 godina prije

Ukrajinski piloti taman odahnuli; mi bi rado ali, eto, nemamo na čemu…a sad ovo.😁
Nevjerojatno je kojom brzinom ljudski sunovrat ide…doduše, dugo su ga majstori i pripremali.
Ma, tko ga yebe, neka ide kako ići mora…pivo i “zanimaciju” u ruke pa gled…šta..?…nema više kokica…a, u kuhrac i majstori i korona, i specijalna operacija…i, naravno, euro; naš novac. 😁

Tupko Glupko
1 godina prije

Pazite ovu rečenicu, preuzeto iz teksta jučer objavljenog u Večernjem listu: “Električno napajanje je oko podneva uspostavljeno u ukrajinskoj nuklearci Zaporižja koju su zauzele snage Moskve, a ranije u četvrtak je bila isključena iz mreže nakon ruskog napada, priopćio je ukrajinski operator elektromreže.” Aha, dakle Rusi imaju NE Zaporižje pod kontrolom i bombardiraju sami sebe? Inače ju imaju pod kontrolom već godinu dana. Idemo dalje, par citata iz ovog jučer objavljenog teksta: “Ukrajina je danas pogođena s 81 ruskom raketom u ukupno deset regija, piše Sky News. Premijer zemlje Denys Shmyhal potvrdio je da je napad jasno bio usmjeren na objekte civilne infrastrukture i da se štete saniraju.” “Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen odgovorila je na posljednji veliki val ruskih raketnih napada u kojima je tijekom noći ubijeno najmanje šest ljudi. “Rusko namjerno gađanje civila i energetske mreže je ratni zločin”, napisala je u tweetu.” “Uz to što su prouzročili ispad elektrane, sveobuhvatni ruski napadi… Čitaj više »

Ivan
1 godina prije

Plan razoružavanja EU se nastavlja.

Ivan
1 godina prije

Zavrsiti ce brzo u starom zeljezu kao i hrvatski helikopteri. I sad zamislite ovom majmunu Plenkovicu je bio provlem dici helikopter da preveze bolesnika s nekog otoka ali hitlerovcu Zelenskom ce ih jos i prefarbati i napraviti generalku 🙂

burt
1 godina prije

ukrajinski piloti su išli u SAD na obuku na avionima F-16 još prije napada Rusije na Ukrajinu, samo je pitanje vremena kad će doći avioni i krstareće avionske rakete kojima će se napadati ruski položaji a pogotovo u južnoj Ukrajini prema Krimu, da sam na mjestu ruskih petokolonaša na Krimu već bi se pripremao za odlazak u Rusiju dok se još može

Vojni analitičar
1 godina prije

Broj minusa za moj prošli upis ukazuje na dvije mogućnosti. Ili je ovaj portal preplavljen leftardskim trolovima i samo običnim priglupim idiotima. Iako tipujem na kombinaciju navedenog. Da. Poljaci igraju prilično lukavu igru. Njima se živo jebe za Ukrajinu i Ukrajince. Cijelo vrijeme vatreno podržavaju ovaj rat jer on po njihovom mišljenju slabi i Ukrajinu i Rusiju. A kad Ukrajina dovoljno oslabi i raspadne se, jasno je da Poljaci ne misle sjediti skrštenih ruku nego misle uzeti “svoj” dio Ukrajine (Galiciju). Njima čak i odgovara da na kraju Rusija pobijedi i anektira dijelove Ukrajine jer onda imaju savršeno opravdanje da i oni isto naprave. Naravno osim što rat rastače Ukrajinu, Poljaci smataju da on slabi i Rusiju što je za njih uvijek pozitivno. Oslabljena i od Europe izoirana Rusija je Božji dar za Poljsku i njihove političke ambicije. A te ambicije nisu male. Poljska ovako zdušno podupire rat potiv Rusije… Čitaj više »

Rusmir
1 godina prije

Demilitarizacija jeftine qurve EU polako ali sigurno

Max
1 godina prije

Zato da bi kupili Američke avione.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI