Kijev je skeptičan prema borbenim avionima koje je obećala Poljska

Slovacki MiG-29
27 komentara

Ukrajinska vojska je izrazila sumnje nakon što je Poljska obećala da će prebaciti neke od svojih borbenih aviona MiG-29, rekavši da je stari avion dobrodošao dodatak, ali da će biti od ograničene pomoći, dok umjesto toga zahtijeva “moderne” avione američke proizvodnje .

Poljski predsjednik Andrzej Duda najavio je predstojeći transfer oružja u četvrtak, napominjući da će Varšava poslati četiri “potpuno operativna” MiG-a 29 “negdje u narednim danima”, prvu seriju od ukupno desetak aviona.

„Ovi MiG-ovi su i dalje u službi u poljskom vazduhoplovstvu. Oni su u posljednjim godinama rada, ali su još uvijek uglavnom u punom radnom stanju”, rekao je on o avionu, čija je prva varijanta ušla u upotrebu u Sovjetskom Savezu 1983. godine.

Iako je premijer Mateusz Morawiecki rekao da bi isporuke mogle potrajati i do šest sedmica tokom konferencije za novinare u utorak, izgleda da se raspored pomjerio naprijed, a Duda je izjavio da je Poljska sada ” na ivici” slanja aviona u Ukrajinu. Ostaje nejasno kako će avioni biti isporučeni preko granice i kada će stići.

Nakon objave, Kijev je rekao da, iako je “zahvalan” za oružje, sovjetski avioni neće biti dovoljni, a glasnogovornik zračnih snaga Yuri Ignat je napomenuo da je “malo vjerovatno da će dramatično promijeniti situaciju na liniji kontakta”.

“MiGovi neće rješavati zadatke; potrebni su nam F-16”, rekao je on novinarima, dodajući da dok bi MiG-ovi “pomogli da ojačamo naše sposobnosti”, Ukrajini su potrebni “višenamjenski zapadni avioni” da bi “stekla prednost nad neprijateljem”.

Moskva još nije prokomentarisala transfer MiG-a, ali je više puta pozivala protiv inostranih isporuka oružja Kijevu, tvrdeći da će to samo produžiti sukob i učiniti nemogućim sporazumno rešenje.

Uprkos stalnim zahtjevima Ukrajine za američkim borbenim avionima, Bijela kuća je odbila poduzeti taj korak, a glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je novinarima da odluka Poljske “ ne mijenja našu računicu u pogledu F16”. Međutim, Washington je povukao slične crvene linije oko drugog vojnog hardvera ranije u sukobu, kao što je raketna baterija Patriot, ali je kasnije promijenio kurs i odobrio isporuke Kijevu.

Varšava je ranije rekla da će obezbijediti borbene avione samo kao dio međunarodne koalicije, ali čini se da samo napreduje prema planu. Dok je druga članica NATO-a Slovačka nedavno nagovijestila da bi možda bila voljna isporučiti svoje MiG-29, konačna odluka još nije donesena.

MiG-29Poljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dokurčilomi
1 godina prije

Ali bi jako bili zahvalni kada bi im poslali naše migove koje su oni kvalitetno popravili i unaprijedili.

nepoželjni
1 godina prije

Ne zna “kijev” da se poklonjenom konju “ne gleda u zube”…

dpf filter
1 godina prije

Ovaj rat je u najmanju ruku postao sumnjiv,i sve navodi na to da je ovo dogovoreni rat. Eto vidjecemo ako isporuce ove avione da li ce to biti jos jedna crvena linija koju su zapadnjaci presli,to jest koju su Rusi do sada mnogo puta pomjerali. Kontrolisati Ukrajinsko nebo,imati satelite,imati takvu avijaciju,mornaricu i raketne sisteme,i pored svega toga dopustati da to naoruzanje ulazi na bojisnicu,to je u najmanju ruku sumnjivo. Tako isto zapadnjaci pored svog tog naoruzanja salje municiju i naoruzanje na kapaljku ocekujuci da ce time nesto promjeniti na bojisnici. Bore se oko nekog gradica mjesecima i ne uspjevaju nista bitno da urade je u najmanju ruku smjesna. Imate ovaj clanak na Paraf.hr,a ja ga prenosim samo u kracoj verziji.

tri p
1 godina prije

Mamicu im njihovu, pa i kad poklone dobijaju njima nije po volji, oni bi američke. Bjednici, te američke treba platiti, al jebe se njima. Sva vojna pomoć od amera se naplaćuje, ako nema love onda u resursima tipa poljoprivrednoj zemlji.

Ivan
1 godina prije

Da Zelenski stalno ne cinkari vec bi odavno njegov rat zavrsio. Jebes ratnika kojemu treba cijeli svijet zanasati jaja..

Tupko Glupko
1 godina prije

Meni ovaj rat u Ukrajini sve više liči na predigru, tj. vojno iscrpljivanje Rusije, a da je glavni cilj američkim jastrebovima Kina sa kojom žele izazvati još jedan proxy rat preko otoka/države Tajvana. Kina nije uskočila vojno u pomoć Rusiji u Ukrajini, a Rusija – sve i da hoće – ovako vojno oslabljena neće moći vojno pripomoći Kini. Jedini je problem izuzetnima što na Tajvanu preko 95% čine Han Kinezi, 2.8% austronezijski Kinezi, a izuzetne nacije ima čak 4.742 na populaciju od 23,6 milijuna. Istina, Kinezi koji nisu pod KP Kine preko 70 godina i imaju tri puta bolji standard, ali valjda su nešto i naučili iz rata u Ukrajini. I još jedna bitna stvar – kineski vojni budžet je četiri puta veći od ruskog, a broj stanovnika skoro deseterostruk u odnosu na Ruse. Kinezima obližnji Japan (član NATO saveza) je počeo nabavljati – po prvi puta od Drugog svjetskog… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Takve već imaju i pobjeđuju u videoigrama.

Max II
1 godina prije

Hrpa starog željeza.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Opskrba Ukrajine borbenim zrakoplovima od strane zemalja NATO-a, uključujući Poljsku, povećava razinu njihove izravne upletenosti u sukob. Čini se da su te zemlje jednostavno angažirane na ovaj način u zbrinjavanju stare, nepotrebne opreme” – glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Slovačka Vlada isto odlučila poslati svoje Mig-ove Ukrajini.
Jedna i druga država graniči sa Ukrajinom.
I AP bi rado poslao hrvatske Mig-ove Ukrajini, ali ne može dok ne stignu Rafali sljedeće godine.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov istaknuo je da bi svaki teret s vojnom opremom za Ukrajinu postao legitimna meta za rusku vojsku. Prema njegovim riječima, SAD i savez su izravno uključeni u sukob – ne samo transferom oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Italiji i drugim zemljama

Propade AP-u obuka ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, Sabor nije uspio skupiti dovoljno glasova.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI