Članica NATO-a glasovala za slanje oružja Ukrajini unatoč protivljenju

Vojska oruzje
5 komentara

Bugarski parlament odobrio je prodaju oružja Kijevu, unatoč tome što je trećina zemlje za partnerstvo s Rusijom

Bugarski zastupnici glasovali su u četvrtak za opskrbu Ukrajine oružjem, a socijalistički i nacionalistički zastupnici opirali su se toj odluci. Ovo ostavlja Mađarsku kao posljednju članicu NATO-a koja odbija pružiti vojnu pomoć Kijevu.

Nacrt zakona kojim se odobrava isporuka oružja Ukrajini prošao je u bugarskoj Narodnoj skupštini sa 175 glasova za i 49 protiv, izvijestila je novinska stranica Novinite. Prozapadna stranka GERB, trenutno najveća frakcija u skupštini, predložila je zakon usred koalicijskih pregovora nakon izbora prošlog mjeseca. Pitanje opskrbe Ukrajine oružjem je sporno u Bugarskoj, gdje gotovo trećina stanovništva vidi Rusiju kao najvažnijeg strateškog partnera svoje zemlje, 35 % vidi Ukrajinu kao “marionetu Zapada”, a 38 % želi napustiti NATO savez, prema Globsecu, slovačkom trustu mozgova.

Bugarski predsjednik Rumen Radev izjasnio se protiv slanja oružja Kijevu, tvrdeći da su oni koji su za isporuke oružja “ratni huškači”, koji riskiraju uvlačenje Bugarske u sukob s Rusijom.

Socijalistička čelnica Kornelia Ninova, čija je stranka bila u vladajućoj koaliciji do kolovoza, upozorila je u četvrtak da “bugarski nacionalni interes nije osigurati oružje, jer bi nas to učinilo stranom u sukobu”. Stranka ”Preporod” Kostadina Kostadinova također je glasovala protiv prijedloga zakona, a nacionalistički vođa se žalio da “Bugarskom navodno vladaju Bugari, a mi govorimo o osiguranju našeg malog preostalog naoružanja i doslovno uvođenju Bugarske u rat”.

Dok bugarski parlamentarci raspravljaju o službenom stajalištu zemlje o naoružavanju svog susjeda, industrija oružja u zemlji navodno je od veljače prodala više od milijardu dolara oružja kupcima u Poljskoj i Rumunjskoj za ponovni izvoz u Ukrajinu.

Još uvijek je nejasno koliki će dio bugarskog pretežno sovjetskog oružja biti poslan u Ukrajinu i kakvu će opremu NATO-a, ako je uopće ima, savez ponuditi Sofiji u zamjenu. Vlada sada ima mjesec dana za popis opreme za izvoz i pregovore sa zapadnim članicama NATO-a o zamjeni.

Usvajanjem zakona, samo jedna članica NATO-a ostaje nepokolebljiva u odbijanju naoružavanja Ukrajine: Mađarska. Mađarski premijer Viktor Orban odbio je isporučiti oružje ili dopustiti ulazak oružja u Ukrajinu preko mađarskog teritorija. Orban je također odbio embargo na ruski izvoz energije i pozvao na izravne pregovore između Rusije i SAD-a, kako bi se okončao sukob.

Bugarskaprodaja oružjarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
marmel
1 godina prije

Bravo Orban, takve politicare treba EU(citaj bivsa Jugoslavija)

Гавран
1 godina prije

Bez ruskih žrtava u više ratova ne bi bilo Bugarske.

Tupko Glupko
1 godina prije

EU vrhušku pati što će podrška Rusiji rasti protekom vremena po nacionalnim parlamentima. I zato je sotoniziraju na sve moguće načine.

Sabor je izglasao ulazak u NATO bez nacionalnog referenduma sa 111 glasova za i jednim protiv.
Ostalih 39 zastupnika nije smatralo bitnim da se pojavi na glasanju.

Plenković se hvali da je Hrvatska postigla svoje glavne ciljeve sa 1.1.2023. – EU, NATO, Schengen i euro.
Što će od toga postojati za nekoliko godina?
Eventualnim raspadom EU nema niti socijalne pomoći Hrvatskoj u obliku EU fondova, niti sinekure u Briselu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Bugarski parlament odobrio slanje oružja Kijevu.

Sabor je 25. veljače 2022. sa 133 lasova za, 1 suzdržanim i niti jednim protiv izglasao deklaraciju o Ukrajini te – između ostaloga – pozvao Vladu Republike Hrvatske da pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini.

Je li pod ovu tehničku pomoć spada i vojna, obzirom da je Vlada RH poslala vojnu opremu u Ukrajinu još u ožujku?
Vrijednost pošiljke je bila 124 milijuna kuna – 8.000 strojnica i puškostrojnica s pripadajućim streljivom.

Max
1 godina prije

Razoružavaju sebe za tuđe interese.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI