Hoće li Poljska poslati avione MIG-29 u Ukrajinu?

MIG-29
47 komentara

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je u nedjelju da SAD “aktivno rade” na sporazumu s Poljskom o opskrbi Ukrajine avionima za borbu protiv Rusije.

Sporazum bi, prema izvješćima, mogao uključivati ​​da Poljska preda svoje postojeće MIG-29, sovjetsko/ruske mlazne borbene avione s kojima su ukrajinski piloti upoznati, a SAD bi potom Poljskoj dostavile vlastite lovce F-16 kao zamjenu.

MIG-29 je dvomotorni mlazni borbeni zrakoplov dizajniran u Sovjetskom Savezu. Iako su izvorno bili orijentirani na borbu protiv bilo kojeg neprijateljskog zrakoplova, mnogi su MiG-ovi 29 opremljeni kao višenamjenski lovci sposobni za izvođenje niza različitih operacija, i obično su opremljeni za korištenje niza naoružanja zrak-zemlja i preciznog streljiva.

MiG-29 je proizveden u nekoliko glavnih varijanti, uključujući višenamjenski Mikoyan MiG-29M i Mikoyan MiG-29K za mornaricu; najnapredniji član grupe do sada je Mikoyan MiG-35.

Dogovor o isporuci aviona Poljskoj se “vrlo aktivno gleda”

Američki dužnosnici, uključujući Blinkena, umanjili su važnost mogućnosti da bilo koja zemlja NATO-a opskrbljuje opkoljenu Ukrajinu od početka ovog tjedna.

No, govoreći u nedjelju u Moldaviji, Blinken je potvrdio da se o tome vodi aktivna rasprava.

“Ne mogu govoriti o vremenskoj liniji, ali mogu samo reći da gledamo na to vrlo, vrlo aktivno”, rekao je novinarima.

“Sada aktivno razmatramo pitanje zrakoplova koje bi Poljska mogla isporučiti Ukrajini i gledamo kako bismo mogli to brzo dostaviti ako Poljska odluči isporučiti te zrakoplove.”

Komentari su uslijedili dan nakon što se Blinken susreo s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom na poljsko-ukrajinskoj granici i Kuleba ga je pritisnuo za zrakoplov.

Ukrajini su potrebni borbeni avioni

Nakon deset dana brutalnog zračnog i kopnenog rata, Kuleba je rekao: “Najveća potražnja koju imamo je za borbenim zrakoplovima, jurišnim zrakoplovima i sustavima protuzračne obrane.”

“Ako izgubimo nebo, bit će mnogo više krvi na tlu”, rekao je nakon sastanka, a Blinken je stajao pored njega.

SAD rade s Poljskom na mogućnosti da Varšava dostavi borbene zrakoplove Ukrajini uz konzultacije s drugim saveznicima, potvrdio je glasnogovornik Bijele kuće, dok ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky traži da istočnoeuropske zemlje pošalju borbene zrakoplove u njegovu zemlju.

U sklopu razgovora s Poljskom, SAD utvrđuje koje bi “sposobnosti mogli pružiti hitnu dostavu iz Poljske ako odluči prenijeti avione u Ukrajinu”, rekao je glasnogovornik, koji nije želio detaljno navesti koje su opcije zatrpavanja u razmatranju.

Glasnogovornik je rekao da je slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu “suverena odluka koju treba donijeti bilo koja zemlja” i napomenuo da postoji niz logistike koju treba proraditi, uključujući način na koji će zrakoplov biti prebačen iz Poljske u Ukrajinu.

Dvojica zastupnika koji su sudjelovali u Zoom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom u subotu rekli su da je Zelensky naznačio da je Poljska signalizirala da je spremna poslati borbene zrakoplove MiG, ali “oni samo čekaju da vi (SAD) to dopustite”.

IZVOR: greekreporter.com

Antony Blinkenborbeni avioniMiG-29PoljskaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
2 godine prije

Poljaci istjerali izuzetne na čistac sa dostavom poljskih Mig-ova Ukrajini. Naravno da će izuzetni to odbiti, nisu ludi da zarate sa Rusima. Ako misle da ih pošalju u dijelovima u Ukrajinu, pa ih Ukri sastave – piši kući, propalo. Ako misle da odlete u Ukrajinu sa aerodroma koje se nalaze u NATO članicama, to bi bilo na rubu Trećeg svjetskog rata. Ali bi rado htjeli vidjeti uništene poljske Mig-ove da im naplate skupo svoje F16 kao zamjenu. Izuzetnima trenutna situacija fantastično odgovara – val izbjeglica, osiromašenje Europe i Rusije, inflacija, ekonomska propast jednih i drugih. Njima je u cilju da ovaj rat i sankcije što duže potraju i radit će sve što je u njihovoj moći da to stanje i održe. Još će masno zaraditi na ovom ratu – prodaja višestruko skupljeg LNG-a kao zamjena za ruski plin, daleko veća izdvajanja iz proračuna država članica EU za za vojsku (čitaj:… Čitaj više »

2 godine prije

Događaj samo pokazuje, koliko su amerikanci zbunjeni u procjenama.
Na Sputniku imate vijest, da američka vlada odbacuje prijedlog.
A ako pratiš dublje, prijedlog je bio u stvari podat sa strane “male britanije”.
Koja bi poslala Poljsku u vatru.
A šire posljedice su isto poznate. Rusija nadzire čitav zračni prostor Ukrajine.
Takvi avioni su sjedeče patke.

Tony
2 godine prije

Što se tiče ovih aviona imam samo jednu dilemu: da li će oni na ukrajinsko tlo slijetati ili padati?

Jednostavno receno
2 godine prije

Naj bolja je izjava, kažu poljaci, može mi ih šaljemo u nato bazu u njemačku pa ih vi dostavljajte a ameri a to neće ići……

Mario
2 godine prije

Amerikanci su odustali od priče s avionima her su i Poljaci shvatili kako ih Amerikanci hoće uvući u rat.
Umalo svi aerodromi u Ukrajini su onesposobljeni i aviini nemogu niti sletjeti niti polereti iz Ukrajine.
Ako birbeni avion kiji je Ukrajini dala Poljska ulazi u Ukrajinu i bonbardira Ruse ili ruske avione onda je to napad Poljske na Rusiju i rat je neizbježan.

Weteran
2 godine prije

Pitanje je dana direktne oružane konfrotacije Natista i Moskve!?
Sankcije protiv čizme i gusenice su, najblaže, smešan i infatilan potez?!
Kijevska hunta je direktno inkorporirana u NATO. Armiji Kijeva komanduje Vašington. Ustrojstvo, činovi, komunikacija, organizacija, …… Sve je po NATO standardu!
Trenutno gledamo slom jednog dela NATO armije!? Gleda to i London, Brisel, Berlin, Rim, …….
Gleda to i Peking, Kairo, Nju Delhi, Alžir, Dzakarta, Kinšasa, Brazilija, Meksiko, Teheran, TelAviv, …….
Sraman poraz i podizanje eskalacije na viši nivo??????

Гавран
2 godine prije

09.40 Nastavlja se istraga incidenta tijekom kojeg su ukrajinski sustavi protuzračne obrane uništili avion i helikopter rumunjskog ratnog zrakoplovstva 95 km od jugozapadne granice Ukrajine.
Po svoj prilici, zbog slabe uvježbanosti i nedostatka borbenog iskustva, ukrajinski su protuzračni topnici zamijenili ove zračne ciljeve za ruske projektile.
Rumunjska je od Glavnog stožera Ukrajine zatražila podatke o korištenju sustava protuzračne obrane S-300PS, čiji su elementi pronađeni u ostacima oborenog MiG-a 21.

newsby.info/conflicts/hronologiya-sobytij-voennoj-operaczii-v-donbasse-den-chetryrnadczatyj/

MKD
2 godine prije

Avionu slomicu ti krila , da ne letis ona bi tubila

2 godine prije

Imam još jedan problem, koji me nagriza več nedelju dana.
Rusi vladaju zračnim prostorom. Može helikopter, avion, svuda.
Pošto sam obuku završio na radarskom sistemu za pračenje artiljerijske vatre, NIKAKO MI NIJE JASNO, kako mogu Ukrajinske jedinice obstreljivati Lugansk, Donjeck, a ruska avijacija NIŠTA NE PODUZME!!??

gargamel
2 godine prije

Negdje pročitah sinoć da su amerikanci odustali od isporuke aviona.

mrdo
2 godine prije

Ta je bajka već propala. Poljaci se ne usuđuju da direktno pošalju avione ukro nacistima (rusija nije irak, libija…) pa su ponudili kaubojima da im pošalju u njemačku, pa da kauboji pošalju dalje ukro nacistima. Kauboji su im odgovorili da je to neprihvatljivo (rusija nije iraq, libija…) Sve i da pošalju avione ukro nacistima, ionako bi trajali par sekundi. Ili bi ih rusi smrljali, ili bi se potamanili međusobno. Zdravo žurim.

Keki
2 godine prije

Mislim da neće, jer ono što je zapad uspio sa Ukrajinom, pokušao je prije sa Poljskom, ali Poljaci nisu pali na foru.

danjan
2 godine prije

stoka američka zna da ako bi to poljaci učinili da bi ih putin napao a onda je s time odma napa i nato i naravno da je amerika saveznik i da bi se onda ona uključila i evo ti svjetskog rata opet u evropi…banda američka i njihovi evropski slugani sve ih treba pobit…

Nena
2 godine prije

Poslaće kad mrtav prdne..

Ivan Grozomorni
2 godine prije

U krajina nema aerodroma sa kojega bi ti avioni uzljetali. A da uzljeću iz Poljske znači da se Poljska direktno umiješala u rat, a ja se nadam da Poljaci nisu toliko glupi da podlegnu tom Američkom pritisku. Kada je Amerikenjcima toliko stalo do odbrane Ukrajine neka dignu svoje avione sasvojim pilotima i neka probaju.

Imbra
2 godine prije

Britanski piloti bi tako rado ginuli za Ukrajinu, prepustite njima konflikt sa Rusima da pokažu i dokažu svoju “superiornost” nad Rusima.

Max
2 godine prije

Neće jer Poljaci zauzvrat traže F16 a i time bi ušli u izravan sukob Rusija-i NATO- Amerikanci kažu preskupo i riskantno a i što koristi ako Ruska PZO i ZSS već kontroliraju zračni prostor. Oborit će sve što uđe unutra.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI