Oborena dva ukrajinska borbena aviona

Slovacki MiG-29
17 komentara

Ruske snage su ove sedmice oborile dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 u periodu od 24 sata, saopštilo je ministarstvo odbrane zemlje u subotu na svom dnevnom brifingu. Moskva je takođe tvrdila da je uništila najmanje 18 kijevskih dronova na liniji fronta u istom vremenskom periodu.

Dva MiG-a 29 oborena su u Dnjepropetrovskoj oblasti na jugoistoku Ukrajine, saopštila je vojska. Oba borbena aviona bila su gađana kopnenim protivvazdušnim sistemima, dodaje se.

U istom periodu oboreno je oko 18 bespilotnih letjelica duž linije fronta. Ruska vojska je također izvijestila da je uništila dva radara vrlo visoke frekvencije P-18 iz sovjetske ere, koja su se koristila za otkrivanje i praćenje zračnih ciljeva.

Osim toga, Moskva je također rekla da su njene snage iznijele dvije zalihe municije u regionu. Skladišta su sadržavala nespecificiranu avionsku municiju, navodi ministarstvo odbrane.

Posljednjih sedmica, ruska vojska je očito pojačala svoje napore da dokrajči vjerovatno oskudne ostatke ukrajinskog ratnog zrakoplovstva. Vjeruje se da se preostala ukrajinska mlazna flota sastoji uglavnom od lovaca Su-27 i MiG-29 iz sovjetske ere, frontalnih bombardera Su-24, kao i nekoliko Su-25 aviona za blisku zračnu podršku.

Borbene avione je Kijev koristio gotovo isključivo za napad na kopnene ciljeve, uključujući i upotrebu municije koju isporučuje Zapad, prilagođenu sovjetskim mlaznjacima, kao što je projektil britanske proizvodnje Storm Shadow ili njegova francuska varijanta SCALP-EG.

Krajem oktobra, Rusija je izvestila da je uništila 24 ukrajinska ratna aviona u periodu od pet dana. Masovna neutralizacija ratnih aviona postala je moguća nakon što su trupe dobile novi protivvazdušni sistem, otkrio je tada ministar odbrane Sergej Šojgu.

MiG-29rusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DUŠAN ,
5 mjeseci prije

Dakle to su 11849. Ukrajinski avioni koje uništili Rusi ??? A kompletno ukrajinsko zrakoplovstvo,avijaciju uništili u prva tri dana SVO ??? ZAŠTO LAŽU SAMI SEBI ??RECITE DRUŽE MIŠO ,ILI OPET BRIŠETE MOJ KOMENTAR,ZAŠTO SE BOJITE OBJAVITI GA ???
U ČEMU JE PROBLEM ???

Josip
5 mjeseci prije

Kad ce Ukrajinci konacno shvatiti da im je Zelenski upropastio cijelu zemlju, zaduzio i rasprodao americkoj bagri sve sto vrijedi (sva najbolja zemlja je pala u ruke Amera), pobio slavensku mladost i da je to bio jedini cilj zbog kojeg ih je truli zapad sa kolonijalnom i sugavom smrdljivom EU iskoristio i unistio za svoje ciljeve.

Max
5 mjeseci prije

Uspostavljanje zračne nadmoći.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI