Izrael u Grčkoj testirao mogućnosti sustava S-400, ali Grci imaju stare S-300 PMU1

Izraelski F-15
45 komentara

Izraelski režim je tajno testirao kako zaslijepiti ili prevariti napredni ruski sustav protuzračne obrane S-400 koji će uskoro doći u Tursku.

Izraelski dnevni list The Jerusalem Post objavio je jučer da je Tel Aviv, zajedno s grčkim zrakoplovstvom, potajno proveo nekoliko simulacija s ruskim sustavom S-300 PMU-1 raspoređenim na grčkom otoku Kreti.

Tel Aviv vjeruje da će izvođenjem ovakvih vojnih vježbi moći spriječiti otkrivanje svojih zrakoplova s radarima novih protuzrakoplovnih sustava S-400.

“Prema izvješćima, ove su vježbe omogućile izraelskim borbenim zrakoplovima prikupljanje podataka o tome kako se napredni sustav može zaslijepiti ili prevariti”, navodi The Jerusalem Post.

Bez spominjanja točnog datuma vježbi ili vrste borbenih zrakoplova koji su u vježbama sudjelovali, izvješće navodi da su vježbe provedene zbog duboke zabrinutosti Tel Aviva zbog isporuke ruskog sustava S-400 Turskoj.

Prema sporazumu potpisanom krajem 2017. godine, Ankara se obvezala kupiti dva ruska sustava S-400 u vrijednosti od oko 2,5 milijarde dolara, a prva isporuka je prema ugovoru planirana za ožujak 2020. godine.

Međutim, u veljači ove godine je direktor ruske korporacije “Rostec” Sergej Čemezov izjavio da će Rusija isporuku naprednih raketnih sustava S-400 Turskoj završiti do kraja ove godine.

Čemezov je na 14. Međunarodnom sajmu oružja u Abu Dabiju rekao da su ugovori potpisani i da će isporuka biti završena do kraja ove godine. Prva izvješća o razgovorima Rusije i Turske o isporuci sustava S-400 su se pojavila u studenom  2016. godine, podsjetio je TASS.

Rusija je sporazum potvrdila u rujnu 2017. godine, a turski ministar obrane Hulusi Akar je ranije rekao da će isporuka početi listopada ove godine.

Ruski sustav S-400 može uništiti borbene zrakoplove i balističke projektile i nova je generacija ovog sustava protuzračne obrane s dometom od čak 400 kilometara.

Svi raketni sustavi protuzračne obrane S-300 i S-400 mogu sa 72 rakete istovremeno gađati 36 meta. Raketni sustav S-300 “Favorit” ima srednji domet i pogađa mete na udaljenosti od 300 kilometara. Međutim Grci nemaju ovaj sustav, koji je isporučen Siriji, već izvoznu verziju PMU-1 koju su kupili krajem ’90-ih za vrijeme “Ciparske krize” s Turskom.

Nije jasno ni koliko je grčki sustav mogao biti od koristi izraelskom zrakoplovstvu, ako su htjeli saznati karakteristike sustava S-400? Naime, sustav S-400 “Trijumf” pripada četvrtoj plus generaciji sustava, za razliku od njegovog prethodnika S-300 koji pripada četvrtoj generaciji. Za bazu sustava S-400 je uzet S-300. Gabarit i jednog i drugog sustava je isti, tako da se S-300 novijih verzija može lako modificirati u S-400, ali samo vrhunski stručnjaci i njegovi dizajneri mogu otkriti razliku u radaru. Sustav posjeduje multifunkcionalni i trodimenzionalni radar “64N6” na kamionu “MAZ” 8×8.

S-300PMU2 radar64N6E2
FOTO: S-300PMU2 radar 64N6E2

Prema recima potpukovnika ruske vojske u rezervi i vojnog analitičara lista Kommersant, Ivana Safronova, mogućnosti sustava S-400 su široke, zahvaljujući korištenju dvije vrste raketa. Nakon uspjeha kojeg je “Trijumf” pokazao na testiranjima, povećano je financiranje za stjecanje projektila koje mogu uništiti ciljeve izvan dometa radio-lokacijskog sustava. Za razliku od S-300, gdje na početku lokator otkriva leteći objekt i potom navodi raketu, kod S-400 lokator ne mora ni “vidjeti” cilj.

Postoji mnogo detalja po kojima je gotovo nemoguće uspoređivati S-300 PMU-1 i S-400 “Trijumf”. Osim toga, S-400 može biti u funkciji već za pet minuta, dok je američkim sustavima “Patriot” potrebno sat vremena da bi bili operativni. Također su opremljeni snažnijim radarima za otkrivanje i uništavanje objekata koji se kreću dvostrukom brzinom.

Nije čudno da se sve više zemalja odlučuje za ruske sustave, jer su, osim svih spomenutih prednosti, čaki jeftiniji od američkih sustava.

Vraćajući se na izraelske testove o kojima piše The Jerusalem Post, nije jasno jesu li s testovima s grčkim sustavima S-300 zaista uspjeli otkriti važne detalje o sustavima S-400 koje će dobiti Turska ili su pokušali dobiti informacije o sirijskim S-300, iako se i oni razlikuju od grčkih i modificirana su izvozna verzija sustava S-300 PMU-2.

The Jerusalem Post

VIDEO – Sustavi S-300 i S-400

NATOS-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Dace im turci , nikakav problem..

čitalac
4 godine prije

Nešto će saznati.
Neke osnovne stvari u svim tim sistemima su ipak iste. Pa neće valjda Rusi svaki put razvijati sve od početka?

Nato Bato
4 godine prije

sreča da mi imamo babu krompirušu koja je skinula 2 miga i to naša pa netrebamo te sx ove

Jole
4 godine prije

Rusi bi trebali Grcima isključiti te sustave zauvijek.Ne vjerujem da ugovor o prodaji ne sadrži ograničenja i dostup trećoj strani.Ovim su Grci pogazili ugovor.No Rusi će se vjerovatno zadovoljiti da Grcima vrate dug preko Turaka.a oni imaju iskustva sa tlačenjem Grka,

Cenzor po glavi stanovnika
4 godine prije

Sve sto trebaju znati o S-300 PMU-2 i S-400 Izraelci vec i znaju, a to je da ipak netko mora pritisnuti gumb za lansiranje, a tom nekom se bas i ne da.

Riddick
4 godine prije

Na kraju testiranja su mogli samo da sednu i popiju po jednu metaksu ili gemist sta ko voli i da popricaju o vremenu i platama ko ima koliko do penzije itd…
Jer je svakom vojniku jasno da su S-300 PMU1 i S-400 dve razlicite stvari i da se ne mozes obucavati na starim sovjetskim verzijama za nove.

Laki Topalović
4 godine prije

Ne razumijem se u ove stvari i bez veze je da komentiram. Ali kakve veze ima sustav S 300 prodan 1997. Grcima, sa ovim S-400. Prije će biti da su pokušali saznati nešto za sirijske PMU-2, osim oblika i baze stari S300 i novi s S400 što imaju zajedničko. Kamione za prijevoz i cijevi lansera?

Roky
4 godine prije

Sta ce vjezbati u grckoj pa izraelci to dobiju direktno iz rusije imali smo prije nekoliko dana ocit dokaz da ruski radari u siriji nissta ne vrijede ili su ih rusi pogasili …

Tomaz
4 godine prije

A Venezuela ima S300vm , zadnju verziju 2013god.

Roky
4 godine prije

Sta ce vjezbati u grckoj pa izraelci to dobiju direktno iz rusije imali smo prije nekoliko dana ocit dokaz da ruski radari u siriji nissta ne vrijede ili su ih rusi pogasili … hajde admine pustaj jel ovo neka uvreda

viktor
4 godine prije

”Imo sam strasnog s-400, bio je pravi djavo.
I na kisi i na vetru, uvek je stajao pravo”……

Shah
4 godine prije

“Nije jasno ni koliko je grčki sustav mogao biti od koristi izraelskom zrakoplovstvu, ”

U Siriji bi mogao.

Pera
4 godine prije

Palis raju bzv ! Ako si procitao clanak onda znas da svjesno lazes. Zasto ?

Siniša
4 godine prije

Kao kada bi proučavao golfa II da bi skontao golfa VI….

samo tako
4 godine prije

Duboka zabrinutost TelAviva zbog isporuke S-400 Turskoj, piše Jeruzalem Post .
Čemu zabrinutost ako ih nemaju namjere napasti ?

max
4 godine prije

Možemo mi pričati laički holiko hoćemo o s300 ili s400, stavite se vi svi u kožu pilota kojeg cilja s300 ili s400..mislim da je njemu iz njegove perspektive sasvim svejedno jer mu je glava u torbi..pa sad da li je šansa za rušenje 95% ili 35%..ne vjerujem da mu je ijedna opcija utješna.

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Izraelci ne vježbaju radi ruskih S-400, već zbog sirijskih S-300. Već su u napadima na Irance u Siriji iskušali nekoliko varijanti, od upotrebe dronova kamikaza, zasićenja zračne obrane, pri čemu su dva puta zatekli ”Pancire” ”spuštenih gaća”, tj. sa utrošenim borbenim kompletom, upotrebom elektronskih protumjera, krstarećih raketa izvan sirijskog zračnog prostora, prilazima preko Libanona u radarskoj sjeni putničkih zrakoplova, niskim letom zaklonjeni libanonskim planinama i ”iskakanjem” na veću visinu pri napadu, prilazom preko Jordana, koridorima koje koriste američki zrakoplovi, upotrebom američkih kodova u transponderima i tko zna šta još. Navodno su zadnji napad izveli F-35 koji su prišli Allepu sa libanonskog teritorija, a vratili se preko Jordana, dok su drugi zrakoplovi četvrte generacije vršili skretanje pažnje, elektronske protumjere, osiguranje…. Izrael jedini ima dopuštenje vršiti modifikacije na F-35 i do sada, koliko je poznato radili su na softveru i dodali mu mogućnost nošenja podtrupnog rezervoara za gorivo. Time su mu povećali… Čitaj više »

Ivi.tz
4 godine prije

Ej grci grci. Na pogrešnoj ste strani…žalosno za narod od par hiljada god starom tradicijom, da ga vode psihopate preko bare,i da to nevide.

čoban Đuro
4 godine prije

Kada ne bi planirali ,kao do sada napadati na tuđem teritoriju ,Izraelci se ne bi trebali bojati ovih sistema.Kada već postoje ,a nisu upotrebljeni do sada nema straha,kao da ih i nema.Ali ne bi bili Židovi to što jesu kada bi mirovali .Baš me zanima do kuda će stiči ,iako to ne želim u stvarnoti ,samo znatiželja.

Dopizdilomi
4 godine prije

Možda sam već papagaj ali moram. Nisam antisemit ali mišljenja sam kako je ta država nastala tako treba na isti način i nestati. Analitičari CIA-e iz zemlje njihovih najvećih prijatelja i donatora izjavili su kako će država Izrael nestati do 2025. Pa, sve je bliže i bliže i nadam se da ćemo to vidjeti uz što manje žrtava.

Zvonimir
4 godine prije

A i turci su glupi….
Rusi će im prodati verziju za izvoz….koja nije slična 50% orginalu..
Pa nije ni rus budala da im proda orginal pa da ovi kopiraju cijelu inačicu,ili prepuste amerima..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI