Sirijska vojska uspješno odbila izraelski zračni napad – Izrael sve negira

Sirija PVO raketa
118 komentara

Sinoć kasno, oko 22.00 po srednjoeuropskom vremenu, internetski portal Sputnik za arapsko govorno područje je objavio vijest, uz nekoliko snimaka, kojom navodi da je sirijska protuzračna obrana na jugu zemlje uspješno odbila napad izraelskog zrakoplovstva, prvi od 17. rujna od kada je Rusija sirijskoj vojsci isporučila sustave S-300 i drugu opremu potrebnu za učinkovitu zaštitu zračnog prostora zemlje. Vijest treba uzeti s rezervom, iako snimke koje je objavio Sputnik potvrđuju da je bilo protuzračnog odgovora sirijske vojske u obrani juga zemlje.

Sirijski sustavi protuzračne obrane su uspješno odbili izraelski zračni napad na položaje vladinih snaga. Neprijateljski ciljevi su oboreni nad mjestom Al-Kiswah u južnoj Siriji.

“Naša protuzračna obrana je odbila agresiju. Unatoč intenzitetu agresije, Izrael nije ostvario svoje ciljeve”, izjavio je sirijski vojni izvor Kevorku Almassianu, dopisniku kuće RT i uredniku medijskog projekta  Syriana Analysis.

“Sve neprijateljske mete su pogođene i uništene”, dodao je izvor.

Sirijska državna televizija je također izvijestila kako je vojska odbila zračni napad i da su svi ciljevi uništeni. Izvješća o ciljevima su proturječna i neki navode kako je u zraku uništeno deset projektila, dok drugi navode da ih je bilo četiri. Između ostalog, navodi se da je uništen i izraelski zrakoplov, ali ne i kojeg tipa.

Kako bi odbila napad, sirijska se vojska oslanjala na sustave protuzračne obrane koji su se nalazili u području južno od Damaska, što znači da sirijska vojska nije koristila ruske sustave S-300 raspoređene u Masyafu.

Modernizirane verzije sustava S-300 su isporučene Siriji od strane Rusije nakon što je Moskva optužila Izrael za obaranje ruskog vojnog zrakoplova Il-20 u kojem je u rujno poginulo 15 ruskih vojnika.

Ako se dokaže istinitim, ovo bi bio prvi  izraelski napad na Siriju od tragedije sa zrakoplovom Il-20 od sredine rujna. Iako se isporuka sustava S-300 pokazala izvrsnim potezom za odvraćanje izraelskih napada, prema dostupnim podacima nije ga bilo nužno koristiti za odbijanje izraelskog napada.

Smatra se da je razlog izraelskog napada, kao i uvijek, bio Hezbollah i iranski vojni savjetnici koji su imali nove promatračke punktove u južnim sirijskim  regijama Quneitra i Dara’a, blizini Golanske visoravni okupirane od strane Izraela. Za izraelski režim je ovo flagrantno kršenje sporazuma, kojeg Damask nikada nije potpisao s Tel Avivom, prema kojem bi Hezbollah i Iran trebali biti udaljeni nekoliko desetaka kilometara od linije razdvajanja s izraelskim snagama na okupiranom Golanu.

U međuvremenu, druga izvješća navode kako su oboreni projektili pali na dijelove Golanske visoravni koje pod kontrolom drže izraelske snage.

Izdanje Sputnika za arapsko govorno područje navodi kako su sirijski sustavi protuzračne obrane oborili izraelski zrakoplov i četiri projektila.

Izraelsko zrakoplovstvo negira napad

oboreni projektil sirija
FOTO – Dijelovi projektila

Glasnogovornik izraelskih zrakoplovnih snaga, koje u pravilu ne komentiraju svoje napade, pukovnik Avichay Adraee, nakon napada je na Twitteru objavio kratku vijest kojom tvrdi “kako su izvješća o izraelskom napadu na Siriju lažna”.

Međutim izraelske snage potvrđuju aktivnosti sirijske protuzračne obrane.

“Tijekom sirijskog lansiranja projektila zemlja-zrak, jedan od njih je lansiran prema otvorenom području Golanske visoravni. U ovom trenutku, ostaje nejasno je li lansirani projektil pao na izraelski teritorij. Izraelske snage pretražuju to područje. Izvješća koja se odnose na obaranje izraelskog zrakoplova ili zračne udare izraelskih snaga su lažna”, na službenom Twitteru su kratko priopćile snage izraelskog režima.

Kasnije je potvrđeno da su intenzivne aktivnosti protuzračne obrane u tom području proveli sirijski sustavi “Buk-M2E” i “Pancir S1/2”.

Izraelski Haaretz navodi kako je sirijska protuzračna obrana gađala ciljeve nad Golanskom visoravni, dok saudijska Al-Arabiya javlja da su sirijske snage odbile izraelski napad. Ruske RIA Novosti tvrde da su iz izvora u sirijskoj vojsci saznali kako su oborena četiri izraelska projektila, ali ne i zrakoplov izraelskih snaga.

Haaretz podsjeća da su izraelski udari na Siriju “smanjeni gotovo na nulu”, što je za izraelski list priopćio bivši šef vojne obavještajne službe.

General Amos Yadlin, intervjuiran od strane izraelskog Radija 103, izjavio je da je Iran “promijenio taktiku” i smanjio svoju nazočnost u Siriji, ali je povećao u Iraku i Libanonu.

“Osim ruskog gnjeva prema nama, pretpostavljam da je Moskva poslala i snažnu poruku Irancima. Ruska je strategija stabilizirati Siriju, a Iran je to poremetio razvojem preciznih projektila”, tvrdi izraelski general Yadlin.

Yadlin, trenutno direktor Nacionalnog instituta za sigurnosne studije na Sveučilištu Tel Avivi, izjavio je kako sukob između Irana i Izraela na području Sirije ne bi bio koristan za Rusiju, stoga je promjena iranskih aktivnosti u Siriji već prepoznatljiva.

Podsjetio je da Rusija ne prelazi lako preko obaranja zrakoplova Il-20 i gubitka 15 članova posade. Od incidenta je izraelski premijer Benjamin Netanyahu neuspješno pokušavati zakazati sastanke s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da bi se dvojica čelnika na kraju nakratko susrela prije dva tjedna u Parizu u sali za svečani ručak kojeg je priredio francuski predsjednik Macron. Sastanak su održali u društvu tajnice koja je bilježila konverzaciju, dok je osoblje, na “diskretnoj udaljenosti”, postavljalo stolove i pribor za jelo. Putin je nedavno rekao kako nema planova za sastanke s Netanyahuom.

Što bi mogla biti istina?

Sirija izraelski vazdusni napad 29.30.11.2018
FOTO – Odbijeni napad izraelskog zrakoplovtsva prema sirijskoj verziji

Iako Sirija i izraelski režim daju dvije oprečne verzije incidenta, logično se zapitati zašto je djelovala sirijska protuzračna obrana i protiv koga u tom području?

Kao što smo rekli, ruske RIA Novosti su kontaktirale svoj izvor u vrhu sirijske vojske, koji tvrde da je Izrael proveo napad , što potvrđuju fotografije dijelova nekoliko oborenih projektila.

Izrael navodi kako nije izgubio zrakoplov i moguće je da su Sirijci za jedan o projektila u prvom trenutku mislili da je zrakoplov.

Prema većini sirijskih izvora, korišteni su Panciri i stariji sovjetski sustavi dok S-300 i S-400 nisu djelovali. Istodobno, agencija Muraselon navodi da su ruski kompleksi pružali potporu u otkrivanju i gađanju ciljeva, što je Sirijcima dala nešto više vremena nego što da su ih otkrivali svojim radarima na planinama Al-Qarah. Također je navedeno da su korišteni sustavi “Buk”.

Dio protuzračnih projektila je, prema Izraelu, pao na nenaseljena područjima Golanske visoravni. Nema žrtava i razaranja.  Je li Hezbollah pretrpio bilo kakvu značajniju štetu, čiji su ciljevi bili gađani, ostaje nejasno. Također je nejasno s koliko je točno projektila  napad proveden. Na fotografijama, osim fotografija eksplozija južno od Damaska, do sada postoje samo fotografije raznih oborenih projektila u širem području Damaska i Golanu.

U ovom trenutku sva izvješća je nemoguće sa sigurnošću potvrditi ni opovrgnuti, a tijekom dana će sigurno biti više informacija o napadu i protiv koga je djelovala sirijska protuzračna obrana, kao i mogućim gubicima na izraelskoj strani.

Sputnik Arabic / Twitter/IDF

BukHezbollahIDFPancir S1S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
118 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
DCE
5 godine prije

A brief situation report, until this post is written: At 21:45 enemy jets fired several long range Stand-Off missiles from Northern Palestinian airspace toward Damascus and Damascus outskirt. This was one of the largest attacks yet. The missiles were hit over Southern Syria by Syrian Air Defenses and failed to reach the airspace over the Syrian Capital. A second patch of missiles were fired shortly after which was also foiled by SyAAD over Southern Syria. An enemy UAV was sent with the second patch and was reportedly shot down over al-Kiswa area. At that point, a loud explosion was heard in the Occupied-Side of the Syrian Golan Heights, which resulted in enemy switching off all lights from their outposts overseen from the Syrian liberated side. After two air-launched missile patches were foiled, a third patch of missiles was fired from the ground (surface-to-surface) which was also foiled by SyAAD. Syrian… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Da su Sirijci sami sebe gađali, ne vjerujem, a ima i ostatak ovog projektila

Sparkling
5 godine prije

Hmm, da! Mozda su Sirijci nesto slavili pa im se pripucalo cisto da osvijetle nebo. Budite uvjereni da nakon obaranja Il20 Rusi sjede i koordiniraju zajedno s Sirijcima kada i na sto se ispaljuju projektili. A Izraelci neka pricaju svoju pricu. Ko im vise i vjeruje. Samo isprobavaju koliko su spremni sistemi koji su sada full umrezeni. A Rusi im snimaju svaki zrakoplov koji se digne s Izraelskog aerodroma.
Stali ste Vladimiru na kurje oko i sad ste prizemljeni.
LP

Riddick
5 godine prije

Manje vise zna se da su uspeli u odvracanju napada , cini mi se da je Ruska informaciona pomoc bila presudna kao i kod predjasnjih napada od strane US osovine zla.
Sada dok mi pisemo u Tel Avivu vlada zabrinutost i neverica.
Mislim da su se vec sastali u nekoj sobi za okruglim stolom i sigurno je neko postavio pitanje :Sta da radimo, ili Sta dalje , ovo je prvi pokusaj od 18-og septembra i izgleda da je u potpunosti fijasko.

njonjo
5 godine prije

Jedno, jednostavno, možda glupo pitanje. Zašto SAA na svaki budući napad Izraelaca ne uzvrati po vojnim bazama Izraela? 100% ima s čime. Tko zna odgovor nek se javi.

Tupko Glupko
5 godine prije

Da Sirija zauzvrat napadne Tel Aviv dalekometnim raketama kao sto su oni sada Damask (ako je ovo izvjesce sirijske vojske tocno), cijeli svijet bi se digao na noge, bili bi na rubu 3. svjetskog rata.
Ovo prolazi ispod radara, kao i katastrofalna humanitarna situacija u Jemenu.
MSM tako izvjescuju, stvarno smo vec lagano u Matrixu.
Sirijci uz pomoc Rusa sa zastarjelom PZO ruse sve sto im dodje u domet iz Izraela ne koristeci S-300 ni avione, sto daje ovima da si misle sto bi bilo kad bi bilo – odlican psiholoski ucinak.
Siledzija bi se potukao sa al pari protivnikom koji se tek sad pojavio, a ovaj mu blokira sve udarce sa lakocom. Totalno zbunjujuca i nova situacija za siledziju, ne zna kako se ponasati.
A sjeti se i batina iz srpnja 2006. kada je isao premlatiti puno slabijeg protivnika i izgubio.
A taj protivnik sada puno jaci nego prije.

Jole
5 godine prije

Najgore po Izrael je da Iran u zadnjim pošiljkama šalje elektroniku za precizno navođenje raketnih sustava koje ima Hezbollah,a ne mogu ništa napraviti da to spriječe.Nedavno im je Hamas otkrio svu slabost protuzračnog Iron Dome sustava ,a za pretpostaviti je da Hezbollah ima još moćnije i preciznije oružje i to u velikim količinama.Zabrinuti su i moraju biti zabrinuti jer imaju razloga za to.Prije incidenta sa obaranjem ruskog izviđačkog zrakoplova,Netanyahu je nudio Putinu da posreduje oko ublažavanja sankcija Rusiji,uz protuuslugu da Rusi budu kooperativni oko izraelskih zračnih akcija u Siriji,posebno protiv Irana i Hezzbolaha,što je Putin odbio.Sada je situacija bitno drugačija i bitno slabija za Izrael.Ako se žele cjenjkati,morat će ponuditi puno vise.Neki komentatori su to ovdje jako dobro primjetili.

Gordan
5 godine prije

Zbilja? Ovi dijelovi raketa sustava Pancir i S-200 se predstavljaju kao dijelovi oborenih Izraelskih krstarecih projektila?

Muda pod bubrege, tipicno.

Spock
5 godine prije

Nakon obaranja Izraelskih projektila SAA je trebala poslati njima par komada Točki, čisto da vidimo Iron dome u akciji te šok i nevjericu u Izaelskom komandom centru..

towarmagarski
5 godine prije

ako su oborili našeg f16 skupo će platit !

Fatih
5 godine prije

BITNO JE DA JE PAOOOOOOO.
RADE TO DOBRO RUSKE POSADE.
SVAKA CAST MOMCI!!????????????????????????

Aaaa
5 godine prije

Dobrar je zemljovid… Okupirani Golan… i Okupirana Palestina umjeto Israel

Duki
5 godine prije

Fine vijesti !Znači sirijci ne spavaju !Još ako su patosirali koji avion super!!
Jedna KANTA!manje nama !???

DAWOR
5 godine prije

Židovima više ne vjeruje miti moja sijamska mačka Mimi !!!!!!!!!!!

DCE
5 godine prije

Before the Zionist attempts to attack SAA points yesterday, and throughout the day, three spy plans were detected around the Syrian airspace. The three planes never entered Syrian Airspace, but flew sorties that extended from over the international waters of the Mediterranean Sea, Northern Palestine and all the way to Northeastern Jordanian airspace. The three planes were: US-Operated Boeing P-8A Poseidon (168764) AE4EC9 NATO-Operated Boeing E-3A Sentry 4D03C8 LX-N90450 Zionist-Operated Gulfstream Aerospace GV 738A4A 679 Those who think Syria is being attacked by the Zionists alone are mistaken, and those who believe that if Syrian go to war with the Zionists today it will not directly go to war with NATO including the US are delusional. Knowing when to fight is winning half the battle, and knowing when to stick to defense is winning the other half. Don’t be fooled by media and enemy spokesmen, they are good at pretending… Čitaj više »

Riddick
5 godine prije

Moze i Rusiju da osvoje , ali prvo talibane bar da pobede , ili Venecuelu , ili Kubu , Iran, Severnu koreju neku sitnu zemlju za primer pa onda neka Rusiju osvoje … Davno su prosla vremena kada su razne Africke i Azijske drzave za dzabe ili male pare dobijali oruzije i pomoc , kredite za radnicki narod raznih pripizdina za ovu bracu za onu bracu socijaliste za proletere iz PM itd. Nije Ruska vojska i Rusija rupa bez dna da svaki politicar zahvati “koko oce” i pokloni nekim neradnicima iz treceg sveta. A sto se tice Srba , za skoro sve lose sto nam se desilo smo sami sebi krivi , Kosovo pogotovu. Siptari su jos 1878 osnovali prizrensku ligu i jasno rekli sta hoce i na tome su radili uporno svim sredstvima bez obzira na vlast. A to sta smo mi za to vreme radili nam nisu krivi… Čitaj više »

Sparkling
5 godine prije

E bas si strucnjak za sve zivo!! A di si nasao Abramsa, česme od tenka. Pokazalo se na BI. koliko je dobar??
A po Crvenom trgu se moze kotrljat jedino bez vlastitog pogona kao ratni trofej.
LP

Šule
5 godine prije

E moji Rusofili toliko ste jadni da sami sebi neželite priznat nemoć Rusije u Siriji,pisao sam početkom mjeseca da će Izrael napast skladišta u Siriji i da Rusi neće smjeti upotrebit famozni S-300 i to se sinoć dogodilo.Napad je trebao biti ranije ali zbog smjene Libermana to se nije dogodilo.Nemojte ostale čitaoce lagat da je srušen Izraelski avion jer NIJE,,samo 2 rakete a skladišta su razorena do temelja.Ovih dana će napadi biti intezivniji i opet se Rusi neće smjeti mješat jer bi to za njih blo kraj u Siriji,to Putin jako dobro zna.Nove informacije će te dobit uskoro i jako su bitne.

max
5 godine prije

Obzirom da je rat jako skup mene interesira koliko koštaju rakete koje ispaljuje izrael i rakete koje ispaljuju sirijci kad ruše izraelske

Ivo Lola
5 godine prije

Izgleda da je samo ovaj BUK neprelazna prepreka za sve zapadne letjelice, od dronova, preko raketa, do aviona. A gdje su im još sva ta čuda od S-300, S-400 i S-500, koji 100% garantiraju zatvoreno nebo. Čemu onda pusta priča i bojazan od američke skalamerije kad se u zadnjih 5 godina pokazala potpuno neupotrebljiva i zastarjela!? Ma vjerujem da rusi i Putin shvaćaju da USA i takozvani zapad samo kupuju vrijeme nadajući se da se dogodi čudesni preokret u njihovu korist, ali od toga ništa, zato da odmah i sad instalira nekoliko Kalibara i S-500 na Kubu, da je napravi nepotopljivim nosačem aviona, i Venezuelu sa par onih supersoničnih što ih nose MIGovi, da potpuno povrati vojni balans snaga u svijetu.

Ivex
5 godine prije

Dobro zašto Sirija ne prikaže ostatke od F-16 puno je to rekla kazala kao i Srbi 1999 kada su se hvalili srušli sto ovih onih ovi ih sravnili s zemljom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI