Zašto se Sirijci od izraelskog zračnog napada nisu branili sustavima S-300?

S-300 za Siriju
47 komentara

Čini se da će pokušaj izraelskog zrakoplovstva da provede udare na navodne položaje Hezbollaha i iranskih vojnih savjetnika južno od Damaska ubrzo pasti u zaborav. Naime, tijekom noćnog napada u petak u 22.00 po srednjoeuropskom vremenu je sirijska protuzračna obrana na jugu zemlje uspješno odbila napad izraelskog zrakoplovstva. Kasnije tijekom dana su objavljene snimke djelovanja sirijske protuzračne obrane i dijelovi jednog od najmanje četiri izraelska projektila ispaljena na mete južno od Damaska. Malo je vjerojatno da bi sirijska protuzračna obrana djelovala ovakvim intenzitetom samo kako bi priredila igrokaz i optužila izraelsku stranu za napad.

Osim toga, zapovjedništvo snaga izraelskog režima je potvrdio da je najmanje jedan projektil zemlja-zrak pao na okupiranu Golansku visoravan i da vojska pretražuje područje.

Kasnije su izvori u sirijskoj vojsci za ruske medije naveli kako su intenzivne aktivnosti protuzračne obrane u tom području proveli sirijski sustavi “Buk-M2E” i “Pancir S1/2”.

Zašto nisu djelovali sustavi S-300 i zašto nisu oboreni izraelski zrakoplovi, iako je u početku navedeno da je jedan bio oboren? Prema najnovijim informacijama, iako neslužbenim, sirijska vojska dobila je jasnu zapovijed da ne napada izraelske zrakoplove i da se usredotoči na odbijanje prijetnje. Prema agenciji Muraselon, ruski radarski sustavi su pružali potporu u otkrivanju i gađanju ciljeva, što je Sirijcima dala nešto više vremena nego što da su ih otkrivali svojim radarima na planinama Al-Qarah.

Rezultat aktivnosti sirijske protuzračne obrane je da je većinu izraelskih projektila presrela i uništila sirijska protuzračna i proturaketna obrana, ali izraelske zrakoplove nisu gađali sirijski S-300 “Favorit”, koji mogu uništiti i zrakoplove u zračnom prostoru židovske države.

Prema tvrdnjama stručnjaka, razlog za izbjegavanje uporabe sustava S-300 protiv izraelskih zrakoplova je bilo njihovo skrivanje iza civilnih zrakoplova, kao što je bio slučaj i tijekom incidenta s obaranjem ruskog vojnog zrakoplova Il-20 s 15 članova posade sredinom rujna.

Izraelski piloti su očito dobro uvježbali  ovaj manevar i korištenje sustava S-300 je moglo dovesti do obaranja jednog od civilnih zrakoplova koji su u vrijeme napada letjeli nad sjevernim Izraelom i iz međunarodne zračne luke “Ben Gurion” u Tel Avivu prema istoku.

VIDEO – Kretanje civilnih zrakoplova od 21:00 29. 11. do 2:20 30. 11. 2018.

Kao što se vidi na prikazanoj snimci, za vrijeme napada je veliki broj civilnih zrakoplova bio blizu zračnog prostora Sirije, pa je stoga postojao veliki rizik da je projektil sustava S-300 “Favorit”, posebno zbog nedovoljne obuke sirijskih časnika, mogao pogoditi civilni let. Prema riječima analitičara, sirijska vojska je zapovjedila s posebnim nalogom da se ne napadaju zračni ciljevi koji se nalaze izvan zračnog prostora Sirije.

“Izrael se ponovno odlučio za provokaciju, skrivajući se iza civilnih zrakoplova tijekom napada na Siriju. Da su Sirijci oborili civilni zrakoplov, moglo bi se zaboraviti na normalizaciju stanja u toj zemlji, a Rusija bi se, gotovo sigurno, našla u opasnosti, budući da je naprednim sustavima S-300 opremila vojsku Bashara Assada”, primjećuju analitičari s ruskog specijaliziranog portala za ratno zrakoplovstvo Avia Pro.

No, čini s da će se o ovom incidentu raspravljati iza zatvorenih vrata, kada dođe do bilateralnog susreta između ruskog vodstva i izraelskog premijera Netanyahua, čije se održavanje još ne nazire. Ruski stručnjaci koji su analizirali napad su naglasili kako je Ministarstvo obrane Ruske Federacije odlučilo da neće komentirati izraelski noćni napad od prije nekoliko dana.

Avia Pro

Sirijska vojska uspješno odbila izraelski zračni napad – Izrael sve negira

Sirija izraelski vazdusni napad 29.30.11.2018
FOTO – Odbijeni napad izraelskog zrakoplovstva prema sirijskoj verziji
BukGolanska visoravanHezbollahIDFPancir S1S-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
47 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fiveri
5 godine prije

Razlog je jednostavan Izrael trazi i detektira polozaje, brzinu reakcije i nacine na koje moze eliminirati potencijalne mete.
Kako je sada sustav centraliziran te su mjere elektronskog izvidjanja (ne radarskoga od S sustava)) znatno osnazene i daje informacije koje prije nisu bile dostupne to ima za poljedicu da se odredjuje kojim nacinom se uzvraca kada i gdije.
“Lovac je posta lovina” a igra zivaca je zapocela. 🙂 🙂

preseren3
5 godine prije

Interesantono.
Podlaci se još uvijek kriju iza drugih aviona…

Dub Miroslav
5 godine prije

Uvijek s gađenjem slušamo kad netko u ratnim operacijama koristi ljudski štit i aktere smatramo zadnjim moralnim bijednicima i monstrumima a nadasve kukavicama! Što reći o izraelcima?

trol
5 godine prije

netko, da ‘oće, moga bi obavijestiti svaku firmu ponaosob, dapače objaviti i potencijalnim putnicima- da ne leti u opasnoj zoni. al neće, bolje je ne dejstvovati po gazdi

Zadranin
5 godine prije

Odma na sve medije objaviti ovo, da se vidi kako izraelci koriste civilne objekte/subjekte za postizanje svojih ciljeva!

I ne bi im bio prvi put.

Gamad.. Pljuc!

Trubadur
5 godine prije

Izrael sa svojim avionima ne može zbog S-300 da priđe bliže a iz ove udaljensti imaju samo manevrirnu raketu Delilah kao izbor… Domet ( dolet ) joj je 250 Km a brzina 0.3 – 0.7 maha…. Znači, idealan cilj za Buk i Pantsir…..I s obzirom, da su Izraelci gađali iznad severne Palestine, svako gađanje sa sirskim S-300 na Izraelski vazdušni prostor, bio bi težak precedan….. U svakom slučaju smo sad vidjeli, da je vazdušni prostor iznad Sirije za Izrael zatvoren za dugo vrijeme….

Laki Topalović
5 godine prije

Gledao sam jedan “žuti aviončić” na snimci, od tel Aviva ako leti prema Amanu i dalje na istok, leti uz samo “granicu” Golana, ali ne vjerujem da leti okomito da je postigao visinu putničkog zrakoplova, kolika je u prosjeku, …. Tu je još relativno nisko.

benty20
5 godine prije

Po ovome ispada da je S-300 ipak bio upotrebljen, jedino što nije ispalio nijednu raketu!? Pretpostavljam da je elektronički i radarski sustav odradio svoj dio posla, a uz pomoć njih su upotrebljeni BUK-ovi i Pancir… Ili ipak nisam u pravu?

burt
5 godine prije

vjerujem da su dobili uputu da ne koriste S-300, to je povezano sa političkom odlukom o zoni zabrane leta, nije lako donijeti odluku o zoni zabrane leta za sve neprijateljske avione u zračnom prostoru Sirije jer nikad nitko još nije donio zonu zabrane leta iznad izraelskih susjeda i protiv NATO-a u državi u kojoj djeluju njegove trupe

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Otkad je Rusija Siriji dostavila S-300, ovo je treći napad. Prvi je bio 23.10. kad su neidentificirane rakete ispaljene na ciljeve u blizini Damaska. Iz nekog razloga, SAD su osjetile potrebu da ”tiho” obavjeste Rusiju da njihovo zrakoplovstvo nema ništa s tim. Drugi put je 19.11. neidentificirani zrakoplov napao jedan iranski cilj. Mala operacija sa malom metom. Treba podsjetiti da je 10.05. u Siriju stigla pošiljka iranskih raketa ” Fatteh-313”. A i to da se u Al Kiswahu nalazi iransko Južno sirijsko zapovjedništvo (zapovjednik general major Hossein). Izraelska strategija je da vrše lov na iranske pošiljke, a iranska da idu prema svom cilju, ne odgovarajući na izraelske napade. Prošli tjedan su američki zrakoplovi konstantno letjeli iznad Sirije u smjeru kazaljki na satu. F/A 18F Super Hornet sa nosača ”USS Harry Truman”, a F-22 iz baza Al Udeid Air Base u Qataru i Al Dhafra u UAE. Pomalo je čudno da… Čitaj više »

Dragan
5 godine prije

Podmuklo i kukavički od strane Izraela. Eto da je oboren civilni zrakoplov imali bi materijala da optužuju Ruse i Sirijce. Politika koja izaziva gađenje i proljev.

Hrvoje Čop
5 godine prije

Jako briga Sirijce – a posebice Ruse kojima se u ne tako davnoj povijesti pripisuje obaranje više civilnih putničkih zrakoplova, od one JATove DC9ke (koje su službeno bombom oborile “ustaše” iako je aluminijska oplata bila uvijena prema unutra a ne prema van kako bi bilo da je eksplodirala bomba, a ne ruskočehoslovačka PZO), onog južnokorejskog KAL007 B747 1983., preko onog malezijskog MH17 B777 1994., dok o onom poljskodržavnom nećemo sudit naglas – za civilne zrakoplove, čak i ruske poput onog kojeg su u neznanju ili nespretnosti nedavno oborili. Štos je prije svega što se uporabom modernijeg PZO sustava otkriva štošta što nije uputno otkrivat, a ako tko ima opremu u zraku kojom se “isčita” operativni sustav, njegove prednosti i mane, te sve što se kasnije može iskoristit za unapređenje odgovora prema takvim sustavima, onda je to Izrael i njegovo iznimno učinkovito ratno zrakoplovstvo, vjerojatno najozbiljnije na svijetu ne samo danas,… Čitaj više »

palermo
5 godine prije

Dobro, pustimo sad S-300 i izraelsko-sirijski zračni prostor – zašto Sirijci ne tuku izraelske vojne ciljeve na zemlji? Iron Dome nije u stanju zaustaviti niti Hamasove malo jače petarde…

DrugiJa
5 godine prije

Prije bi se moglo reči da su tek sada ruski radarski sustavi za motrenje i navođenje uvezani sa sirijskom PZO pa su i sirijski pogotci bolji, a i sigurniji za ruske letjelice

opet ja
5 godine prije

Pa zašto bi koristili najnoviji i najskuplji sistem kada mogu da obave posao manjim i jednostavnijim. Zato i postoji Poljana sistem koji je integrisao celokupnu odbranu i daje naređenje najefikasnijem sistemu da dejstvuje. Po meni sve je u redu i budite bez brige. Napad odbijen uz minimalne troškove, a možda je i jedan avion oboren.

Danijel
5 godine prije

Izrael provocira a kad dobiju po pixi će da kukaju Amerima – buuu, onaj me udario, buuu istuci ga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI