Rusija upozorava “usijane glave” da dobro razmisle prije napada na Siriju

Sirija rusija
53 komentara

Službeni predstavnik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, komentirajući isporuku protuzračnih raketnih sustava S-300 Siriji je savjetovao “usijanim glavama” da se suzdrže od provokacija i da adekvatno procjenjuju svaku situaciju.

“Preporučujem usijanim glavama da se suzdrže od provokacija i adekvatno procjenjuju situaciju”, rekao je general Konašenkov.

Ovo upozorenje dolazi nakon niza izjava izraelskih političkih i vojnih dužnosnika koji su obećali “da će Izrael nastaviti provoditi udare protiv Hezbollaha i Irana u Siriji, uključujući uništenje sustava S-300”.

Podsjetimo da su se prošlog tjedna na internetu pojavile satelitske fotografije područja u kojima je raspoređena prvi sustav S-300 isporučen sirijskoj vojsci.

General Konašenkov je također rekao da je situacija u zoni koju kontroliraju SAD na istočnoj obali Eufrata ponižavajuća.

Govoreći općenito o teritoriju kojeg kontroliraju Sjedinjene Države u Siriji valja napomenuti da to nije zona deeskalacije, nije ni dekonfliktna zona, to je “siva zona” u kojoj se situacija brzo pogoršava”, rekao je Konašenkov.

Naveo je kako je od 1. rujna ISIL proveo 57 terorističkih napada na predstavnike Sirijskih demokratskih snaga. Više od 300 kurdskih boraca je ubijeno i ranjeno.

“Od posljedica terorističkih napada u zoni koju kontroliraju SAD u Siriji ima gubitaka i među stranim vojnim osobljem”, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

“Osim toga, stanovnici “sive zone”, pod kontrolom Sjedinjenih Država govore o represiji protiv arapskog stanovništva koja ne jenjava, a provode je ne samo teroristi Islamske države, već i skupine takozvanih Sirijskih demokratskih snaga”, dodao je general Konašenkov.

Ministarstvo obrane Rusije je također naglasilo da je humanitarna situacija u izbjegličkom kampu Al-Rukban u Siriji katastrofalna, a stanje je pogoršano od kada su SAD okupirale područje Al-Tanfa u južnom Homsu, gdje se kamp nalazi.

Al-Rukban sirija izbjeglicki kamp
FOTO: kamp, Al-Rukban

“Štoviše, američka vojska, koja to i ne skriva, provodi intenzivnu obuku naoružanih jedinica sačinjenih od lokalnog stanovništva”, rekao je Konašenkov.

“Socijalne i međuetničke proturječnosti se na području koje kontroliraju Sjedinjene Države konstantno šire i nema izgleda za poboljšanje situacije na ovom području”, rekao je Konašenkov.

Potvrdio je da je iz demilitarizirane zone povučeno više od 2450 militanata, pripadnika ilegalnih oružanih skupina, 206 jedinica razne vojne opreme, uključujući 31 tenk, 22 topa velikog kalibra, 23 minobacača i drugo oružje.

General Konašenkov je zabilježio poboljšanje poštivanja rusko-turskog sporazuma od 17. rujna 2018. o stvaranju demilitarizirane zone u Idlibu, iako se neke skupine ne žele povući.

“Vidimo napore Turske da provede sporazum o Idlibu. Broj slučajeva kršenja primirja se smanjio gotovo četiri puta, od 773 napada u rujnu do 197 u listopadu”, kazao je predstavnik ruskog vojnog odjela.

Dodao je da su Rusija i njezini partneri u Astani odigrali presudnu ulogu u zaustavljanju krvoprolića u Siriji i osiguranju prelaska na miran život. Konašenkov je izrazio uvjerenje da je samo u okviru svesirijskog političkog dijaloga, temeljenog na priznavanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, moguće doći do potpunog rješenja za sirijsku krizu.

VIDEO: Posade SAA trenitaju na sustavima S-300PM-2

“Slanje sirijskoj vojsci sustava S-300 i sustava prozračne kontrole Poljana D4 je dio ruskog plana jačanja razine sigurnosti našeg vojnog osoblja i  zračnog prometa u Siriji”, naglasio je Konašenkov.

Ruski mediji su 19. otkrili da je Moskva u Siriju prebacila tri baterije obrambenog sustava S-300PM-2, napredne verzije starih sustava S-300, koji će pomoći sirijskoj vojsci da se nosi s čestim zračnim napadima izraelskog režima.

Moskva je odluku donijela nakon što je za obaranje ruskog vojnog zrakoplova Il-20 s 15 članova posade optužila Izrael i odlučila je ojačati protuzračnu obranu Damaska.

Izraelci su već izrazili svoje ogorčenje zbog ove odluke i rekli su da ih to neće zadržati od pokretanja napada na susjednu arapsku zemlju.

U tom smislu je bivši načelnik Glavnog stožera izraelskog režima, general Uzi Dayan, govoreći za agenciju Sputnik u utorak, zaprijetio napadom na sustave S-300 raspoređene na sirijskom teritoriju, “ako Izrael utvrdi da predstavljaju prijetnju njegovoj sigurnosti”.

Al-Rukbangeneral Igor KonašenkovS-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Sljedeći kaos gospodari kaosa prave u Jordanu………

eu kolonija
5 godine prije

siriji treba isporučiti zrakoplove a kako bi mogla izvršiti preventivni zračni udar na izrael poslije svake prijetnje od strane izraelskog režima. demokracija u siriji se mora zaštititi od ovakvih autoritativnih, nedemokratskih I diktatorskih režima

opet ja
5 godine prije

Hmm ne znam kako će Sirija, pa i uz rusku pomoć da istera Tursku i USA sa svoje teritorije. Pozicije su zauzete, a oslobađanje je moguće samo uz Rusiju, a to bi značilo početak Trećeg svetskog. Ameri drže sada najveća naftonosna polja u Sriji i ne verujem da će se odatle povući. Neverovatno kakva otimačina i pljačka.

Mister ?
5 godine prije

Kako bi bilo siriji lijepo bez svih onih koji je brane kao i bez terorista. Svi su bili sretni dok se gofna nisu umijesala i shebase je do kraja

mladen3x
5 godine prije

Nikako mi nije jasno da teroristi još uvijek imaju određeni broj tenkova i velikog topništva ako uzmemo u obzir da Rusi stalno nadliječu iznad njih i prate svaki korak.Čudno da im dosad to sve nisu uništili iz zraka,pa nije tenk mala stvar.

burt
5 godine prije

stvari pokazuju da se ide u novi teritorijalni poredak Sirije, vanjske granice ostaju nepromjenjene, to je nesporno ali unutarnji poredak će se kompletno promjeniti, umjesto jednostranačke diktatura biti će višestranačka federacija sa turskim i kurdskim teritorijalnim jedinicama a nakon uspostave novog ustroja doći će do slabljena centralne vlast i odlaska Assada, sad je borba za teritorij jer i turska i kurdska strana hoće imati što veći svoj teritorij, ISIS je isključen iz bilo kakvih kombinacija i pregovora ali SAA su napravili grešku jer su pustili ISIS iz južnog Damaska i Yarmouk bazena s juga sa oružjem u pustinju ali sad je ISIS pružio neočekivani otpor protiv SAA i SDF-a tako je odjednom postao vrlo koristan za Erdogana i turski dio na sjeveru

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Ništa. Izrael može nastaviti po starom ali sada mora računati na veće gubitke i to je to.

njonjo
5 godine prije

Tko to zna, to neznamo ti ni ja, dal dobro će bit il zlo, nitko nezna to. Usvakom slučaju želim sirijskom narodu sve dobro.

maliboro
5 godine prije

Nije mi jasno zašto izraelci ne upotrijebe te strašne F- 35?

rodoljub
5 godine prije

Kada se branis, predstavljas pretnju po bezbednost Izraela. Tako oni kazu .

Rotor
5 godine prije

Sve je počelo 15.3.2009 kada je katarski emir Al-Thani predložio sirijskom predsjedniku Basharu Assadu izgradnju plinovoda iz golemog katarskog plinskog polja Perzijskog zaliva kroz sirijsku provinciju Aleppo, pa onda u Tursku, a iz Turske za ogromno tržište EU. Assad je tu ponudu odbio da ne bi narušio dobre odnose sa Rusijom i ruski plinski izvoz u EU. A onda je u Bušeru 25. juna 2011. godine potpisan memorandum, kojim je predviđena izgradnja novog plinovoda od Irana do Sirije u dužini od 1.500 km, sa cijenom izgradnje od oko 10 milijardi dolara. Takav scenario se morao sprečiti po svaku cenu i tako je započela sirijska golgota.

Ako se Sirija federalizira onda neće biti ništa niti od jednog energetskog koridora, a u tom slučaju bit će da su Sirijci stradali zbog tuđe tvrdoglavosti.

opet ja
5 godine prije

Mnogi od vas ne shvataju da Rusija zbog dela teritorije Sirije (još uvek) neće da izazove Treći svetski. Zato je Putin i onomad umesto konfrontacije, ušao u savezništvo sa Turskom, a i spasao Erdogana od pučista. Ako bi SAA sama krenula bliže američkim vojnicima odmah bi bila zasuta bombama, a uz pomoć Rusije bi to značio otvoreni napad Rusije na američke snage i eto ti ga Treći svetski.

alan ford
5 godine prije

ja se samo pitam, kada će Rusija shvatiti, da od pregovora sa SAD i ostalom bandom nema nikakve vajde, kao ni navodno “savezništvo” sa buregdžijom Erdom.
Ovaj nedavni “samit” je još jednom pokazao svu jalovost takvih pregovora. Troje plaćenika ciohahzarske duboke države: Merkelica, Macron i Erdogan, pokušali su uvjeriti putina, da im preda dio Sirije i da žrtvuje Asada…

Majk Majers
5 godine prije

Opet ste me izbrisali! Zašto sad? Zar se moramo izražavat ka političari na bini, sa ričima iz Kljaića? Nisan ništa ružno napisa.

Bozon
5 godine prije

Kabali odgovara da tamo bude konstantan rat, a ista ce pored rata da financira i emigraciju da se prostor koliko god moze “pocisti”.

picasso
5 godine prije

pa moje misljenje je da amerika vlada svetom, ali ko vlada amerikom, pa zionisti svakako, ali dokle neznam, ali nikome nije gorela do zore, ali ovog puta je putin pokvario planove zionista, sirija nije pala niti je asad ubijenkao sto se to dogodilo sagadafom i sadamom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI