Izrael tvrdi da su sirijski sustavi S-300 spremni za borbeno djelovanje (FOTO)

S-300 za Siriju
30 komentara

Izraelski mediji su objavili snimke sirijskih sustava S-300, koje je Rusija isporučila arapskoj zemlji još u listopadu prošle godine, nakon što je sirijska protuzračna obrana greškom oborila ruski Il-20 s 15 članova posade iza kojeg su se skrivali izraelski F-16 koji su proveli udare navodno po iranskim vojnim objektima u sirijskoj pokrajini Latakiji.

Izraelski Haaretz piše kako su od četiri raspoređene baterije, lanseri tri baterije S-300 podignuti i spremni djelovati, dok je četvrti spušten.

Smatra se da je sustav S-300 učinkovitiji i napredniji od bilo kojeg drugog raketnog sustava kojeg trenutno ima Sirija i može presresti ne samo zrakoplove, nego i balističke projektila s dometom do 250 kilometara i na vrlo visokoj nadmorskoj visini.

Lanseri ruskih sustava protuzračne obrane S-300 u Siriji su spremni, što je vidljivo iz novih satelitskih snimki objavljenih u utorak.

“S obzirom na trenutne regionalne napetosti, razmještanje lansera može ukazivati na povećanje operativne spremnosti”, komentirajući fotografije je priopćila je tvrtka za satelitski nadzor ImageSat.

Jerusalem Post javlja kako su analitičari rekli da je vrsta maskiranja koja se koristi za četvrti lanser vrlo rijetka i otvara pitanje operativne razine cijelog sustava, posebice samog lansera koji je položen i prekriven maskirnom opremom.

Početkom listopada je Rusija Siriji isporučila lansere, radar i operativni sustav kontrole za napredne sustave protuzračne obrane. Ova mjera je bila odgovor na gubitak ruskog izviđačkog zrakoplova Il-20.

polozaj S-300 Sirija
FOTO – Sirijski divizion S-300 na položaju

Moskva je također obećala poduzeti elektronske protumjere nad sirijskom obalom, kako bi suzbila satelitsku navigaciju, zračne radarske sustave i komunikaciju između vojnih zrakoplova koji bombardiraju ciljeve na sirijskom teritoriju.

Incident je doveo do ozbiljnog pogoršanja odnosa između Jeruzalema i Moskve u posljednjih nekoliko godina. U utorak je premijer Benjamin Netanyahu priopćio kako će krajem mjeseca posjetiti Moskvu i susresti se s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, što bi mogao biti  njihov prvi sastanak nakon krize, piše Jerusalem Post.

Uz podršku Rusa, Iranaca i Hezbollaha jAssad je povratio kontrolu nad većim dijelom Sirije. Sada modernizira sirijsku vojsku, usredotočivši se prvenstveno na izviđanje i jedinice protuzračne obrane, što može predstavljati prijetnju izraelskom zrakoplovstvu.

Sirijski sustavi protuzračne obrane su uglavnom zastarjeli sustavi iz sovjetske ere, kao što su S-75, S-200, 2K12 Kub, ali uključuju i sofisticirane raketne sustave protuzračne obrane poput Buk-M-1/2. Moskva je opskrbila Assada i sa sustavom kratkog dometa “Pancir S-1”.

Nadograđeni sustavi S-300 su ozbiljna modernizacija  sirijske protuzračne obrane i predstavlja prijetnju izraelskim “zrakoplovnim misijama”, piše izraelski dnevni list. Ovaj sustav ima veliki domet i može gađati i pratiti zrakoplove i balističke rakete na udaljenosti do 300 kilometara.

Puni bataljon ima šest lansera. Svaki ima po četiri bloka s 24 rakete. Osim toga, uključuje zapovjedni i kontrolni punkt i jedinicu za detekciju s radarom dugog dometa.

Rusija isporučuje S-300 Siriji
FOTO: Dopremanje S-300 U Siriju

Sustav može gađati s 12 raketa u isto vrijeme sa po dva projektila po meti, svaka raketna baterija može gađati do šest ciljeva istovremeno.

Izrael se pravda kako u ratu u Siriji napada Hezbollah i iranske ciljeve. Iako je broj izraelskih zračnih napada na Siriju nakon pada ruskog zrakoplova znatno smanjen, Izrael je naglasio kako će nastaviti svoje postupke, ako bude potrebno.

Djelujemo protiv Irana i protiv sirijskih snaga koje podržavaju iransku agresiju. I napast ćemo svakoga tko nam je prije pokušao nauditi. Svatko tko prijeti da će nas uništiti, snosit će punu odgovornost”, zaprijetio je Netanyahu krajem siječnja.

Međutim, čak i Haaretz priznaje da bi sustavi S-300, koji su postali operativni prije ožujka, što je bilo vrijeme predviđeno za obuku sirijskih posada, izraelske zrakoplove mogli učiniti znatno ranjivijima u bilo kakvim budućim misijama u Siriji.

Rusija nije htjela komentirati vijesti, a  Damask je ranije rekao da Izrael može kršiti suverenitet Sirije i drugih zemalja samo zahvaljujući potpori Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države su više puta rekle kako će nastaviti podržavati pravo Izraela da se brani od Irana i Hezbollaha, uključujući s ciljanim udarima u Siriji, nakon odluke o povlačenju američkih snaga iz zemlje.

S-300 Sirija najmanji domet 250 km
FOTO – Najmanji domet sirijskih sustava S-300

Izrael je zabrinut oko toga hoće li Iran ostati slobodan da djeluje u Siriji i hoće li Rusija odgovoriti na apele tel Aviva da ograniči aktivnosti iranskih snaga.

U utorak je glavni general koji nadzire američke vojne akcije na Bliskom istoku rekao da se Trump nije savjetovao s njim prije donošenja odluke o povlačenju američkih vojnika iz Sirije.

“Nisam znao za konkretnu najavu. Bili smo svjesni činjenice da je u prošlosti izrazio želju i namjeru da napusti Siriju”, izjavio je zapovjednik američkog zapovjedništva general Joseph Votel, koji se također povlači u nadolazećim tjednima.

Govoreći pred Odborom za oružane snage Senata, rekao je kako uopće “nije bio konzultiran”.

HezbollahS-300
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
U prolazu
5 godine prije

Gledajući sliku, pitanje je da li su “na položaju”, jer bi trebali biti razmaknuti i dobro zamaskirani.

Sovonarola
5 godine prije

Dali su ovi lanseri na snimkama pravi ili na napuhivanje, pitanje je sad?

Kile
5 godine prije

Fala bogu da su spremni

eu kolonija
5 godine prije

još da se siriji isporuče napredni ofanzivni sustavi I sirija će postati nezaobilazan politički faktor u široj regiji

nizzde
5 godine prije

S-300 samo staviš između dvije visoke zgrade i satelit nema šanse da ga vidi .Nadam se da su ovo na snimci stvarno replike jer ako imaju ovako na čistini sparkirane S -300 lansere onda su stvarno debili jer masivan napad sa nekoliko desetaka aviona bi lako probilo obranu

Laki Topalović
5 godine prije

Na napuhavanje se stavljaju oni koji brzo mjenjau na položaju ove, kad ispale rakete, kao nedavno na Krimu kad su uvježbavali koliko minuta treba za zamjenu. Nije lokacija S-300 ništa nepoznato ili nešto što se može skrivati vješno. štoviše, namjerno se stavi da se vidi kao sustav odvraćanja. Eto sad je tu , izvolite. Imate mapu gdje su raspoređeni u Venezueli, pa u Alžiru, mislim i iranski da se mogu naći.

Siniša
5 godine prije

Već napokon.

wasbewill
5 godine prije

Ja nikako ne mogu da se otrgnem dileme da li moćni Cionistički lobi u Rusiji vuče konce iznutra pa stvara neku lažnu sliku svijeta sa 2 suprostavljena bloka s nekim njihovim višim ciljem. Prosto mi je nevjerovatno da,uzmiajući u obzir i prošlost i cionističko upravljanjem Boljševizmom, jedna takva sila kao što je Rusija vodi neovisnu politiku i da bi se njim suprostavila? Istinski bih volio kad bi to bilo tačno

Vrijedni radnik
5 godine prije

Verificirani idioti su ustanovili da su S 300 spremni za borbu ? Otkuda im te , nedvosmisleno, sulude ideje ? Sistemi su postavljeni da salju poruke ljubavi i ev. po kojeg bijelog goluba. Svasta !

ad astra
5 godine prije

Nisam stručnjak za protizračnu obranu ali mi se čini da se S-300 pretjerano glorificira. Po svim dosadašnjim hvaljenjima tog sustava stiče se dojam da nitko ne da ne može letjeti blizu tog sustava već da ne može razmišljati o letu. S druge strane, Izraelci i dalje lete i gađaju što im se prohtije. Onda dolazi do izražaja mašta i smišlja raznorazna opravdanja zašto S-300 nije bio učinkovit. Opravdanja su vrlo interesantna ali prilično “šuplja”. I na kraju, rat ne dobiva jedan boreni sustav već je ishod bilo kojeg sukoba ovisan o nizu faktora. Molim autore teksta da ne prelaze na S-400 jer je poruka ista.

Pikač
5 godine prije

Hm..mislim da se ova iznenadna pamet Izraelaca može objasniti. Nedavno su Sirijci ili Iranci rekli da više ne toleriraju napade ili da bi sljedeći put mogli uzvratiti. Kako ćeš onda pred vlastitom javnosti reći da eto više ne možeš svaka 2 dana bombardirati Siriju,a baš ti de ne ide u rat 3 mjeseca pred izbore..na primjer,sateliti primjete da je s-300 stvarno u funkciji pa bi moglo biti i rušenja aviona..samo razmišljam naglas

Dopizdilomi
5 godine prije

Zašto se bojite obrambenog oružja?

Oko
5 godine prije

Neve-m ste zaboravili pomenuti a po karakteristikama su u top 3 Sirijskih SAM sistema .

DCE
5 godine prije

The Secretary General of the Lebanese Resistance said that he is willing to get air defenses to the Lebanese Army to secure the Lebanese Airspace.

Now, do you remember this post we shared on January 12, 2019?! We said the clock is ticking, and it still is. Soon the Lebanese government will have to decide because there is no way Syria will let the situation as is.

We will just leave this here

Syrian Arab Army

nikud nikam
5 godine prije

Ovo je sve samo ne borbeni položaj.

Amater
5 godine prije

Bili stvarni ili gumeni ali su uveli “zonu zabrane leta za izuzetne ” 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI