Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju

63 komentara

Prošlog tjedna smo izvijestili da je, nakon posjete Turskoj, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, kojem je novi šestogodišnji mandat potvrđen na izborima u svibnju ove godine, posjetio Moskvu i razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vijest nije posebno popraćena, iako su dvije zemlje sklopile važne ugovore, od kojih samo jedan, vrijedan 5 milijardi dolara, koji se odnosi na naftni sektor.

“Nakon uspješnog prvog susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom prošli smo ulicama Moskve. Već sutra je naš program nastavak borbe za Venezuelu u multipolarnom svijetu, uz potpisivanje važnih sporazuma o suradnji u sektorima obrane, financija, naftnom sektoru, trgovini i ostalima”, na Twitteru je nakon sastanka s Putinom napisao Nicolás Maduro.

Nova razina vojne suradnje Rusije i Venezuele

Iako je predsjednik Venezuele, između ostalog, spomenuo suradnju u sektoru obrane, nitko nije znao što to točno znači.

Danas, manje od tjedan dana od sastanka dvojce predsjednika i njihovih najbližih suradnika, u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli su sletjela dva ruska strateška bombardera Tu-160, jedan transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Ruski zrakoplovi su preletjeli vode Atlantskog oceana, kao i Barentsovo more, Norvešku i Karibe.

“Piloti su tijekom leta prevalili put dug više od 10 000 kilometara, a letovi su provedeni u skladu s propisima o korištenju međunarodnog zračnog prostora”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane je dodalo da su zrakoplove jednim dijelom puta pratili borbeni zrakoplovi F-16 norveškog ratnog zrakoplovstva.

VIDEO – Dva ruska strateška bombardera Tu-160 stižu u Venezuelu

Uzajamno korisna suradnja

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je 6. prosinca izrazio nadu kako će ruska mornarica i ruski vojni zrakoplovi ulaziti u pomorske luke i nastaviti slijetanje u  venezuelanske zračne luke, gdje će od Venezuelanskih kolega primati usluge održavanja.

Tijekom sastanka sa svojim venezuelanski kolegom, generalom Vladimirom Padrinom Lópezom, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je istaknuo kako se suradnja Moskve i Caracasa provodi dobro i zbog redovite razmjene stručnjaka i delegacija, a posebno se napreduje u području obrazovanja.

Ruski ministar obrane je rekao kako zahvaljujući toj suradnji, od koje koristi imaju i Venezuela i Rusija, ruski vojnici s tim dugim letovima stječu veliko iskustvo i imaju priliku održavati svoju borbenu spremnost u dobrom stanju.

Washington ljut zbog ruskog približavanja “američkom dvorištu”

Rusija i Venezuela
FOTO: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino López

Američki državni tajnik Mike Pompeo je odmah po primitku obavijesti da ruski dalekometni zrakoplovi i strateški bombarderi lete u Venezuelu, koja nije američko dvorište, ali je trenutno okružena američkim saveznicima popt Kolumbije ili zemlja s američkim vazalskim vladama, kritizirao slanje dva ruska strateška bombardera Tu-160 u Venezuelu.

“Ovo su aktivnosti dvije korumpirane vlade koje se razbacuju javnim novcem”, napisao je Mike Pompeo na Twitteru.

Ironično, američki državni tajnik, svjestan da ovakav let nije hir ruske vojske kako bi kolegama u Venezueli pokazala svoja dostignuća, ovakvu izjavu daje gotovo istovremeno s najavom Trumpa da će sljedeći američki vojni proračun biti 750 milijardi dolara, usprkos činjenici da revizija još ne može ući u trag tisućama milijardi dolara koje je proteklih godina potrošio Pentagon.

Pompeo je svjestan što znači otvaranje pomorskih i zračnih luka Venezuele za ruske ratne brodove i zrakoplove, posebno u zemlji koja ima izvanrednu vojnu opremu i obrambene sustave, kojima je u vrijeme visokih cijena nafte bivši predsjednik Hugo Chavez opremio svoju vojsku.

U Moskvi su izjavu Mikea Pompea o slanju ruskih strateških zrakoplova Tu-160 u Venezuelu opisali kao “neprikladnu” i “nediplomatsku”.

“Naravno, ovo nije nimalo diplomatski i smatramo je apsolutno neprikladnom izjavom”, izjavio je danas tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je izrazio svoje duboko neslaganje s tim izjavama, ističući “da bi polovica američkog proračuna za obranu  bila dovoljna da prehrani cijelu Afriku”.

“Što se tiče gubitka sredstava, s tim se ne slažemo, a nije baš prikladno da ta zemlja koja cijelu Afriku može hraniti s polovicom svog proračuna za obranu daje takve izjave”, izjavio je Dmitrij Peskov.

Misija ruskih bombardera

Tupolev Tu-160
FOTO: strateški bombarder Tu-160

Službeno je misija ruskih strateških bombardera Tu-160 zajednička zrakoplovna vojna vježba u kojima će se snage Venezuele pripremiti za izvršavanje obrambenih zadaća.

“Osim toga, cilj je podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja“, rekao je ministar obrane Venezuele, general Vladimir Padrino López.

“Nitko na svijetu se ne treba bojati prisutnosti ovih logističkih zrakoplova, bombardera i strateških bombardera dok su na teritoriju Venezuele, jer smo mi graditelji mira, a ne rata”, rekao je ministar tijekom prijema komisije zrakoplovnih snaga Rusije.

Također, general Lopez je naglasio da su vježbe dio bilateralne suradnje dviju zemalja.

“To ćemo učiniti s našim prijateljima, jer imamo prijatelje na svijetu koji poštuju uzajamne odnose, bez obzira na ravnotežu u veličini država”, dodao je Vladimir Padrino López.

U Venezueli, kao u Siriji, vidi se ono što se želi pokazati

Ranije smo pojasnili u koliko je navrata Rusija u Siriji poštivala tradiciju da pokazuje samo ono što želi pokazati. Naime, nitko ne spominje jesu li transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62 u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli letjeli prazni i što su mogli nositi kao pomoć vojsci Venezuele. Osim toga, znakovito je pojašnjenje zajedničkih vježbi u kojima će se zrakoplovstvo i protuzračna obrana Venezuele uvježbavati za obranu zemlje i da će se podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja. U slučaju Venezuele je to puno lakše, jer vojska zemlje već ima sustave S-300, više od 20 ruskih zrakoplova Su-30MK2 i brojna druga oružja i opremu.

Odmah nakon sastanka generala Vladimira Padrina Lópeza i generala ministar Šojgua u Moskvi je portal Military Watch naveo kako je Venezuela izrazila interes za nabavu novih sustava protuzračne obrane proizvedenih u Rusiji, jer želi ojačati svoju kapacitete protuzračnu obranu od mogućih napada neprijateljskih zrakoplova. Venezuelanske oružane snage također traže pomoć Rusije u poboljšanju sustava koji su već u službi.

General Vladimiro Padrino López i general Šojgu
FOTO – General Vladimiro Padrino López i general Šojgu 6. prosinca u Moskvi

Razgovori dvojice ministara obrane su održani dan nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Nicolasa Madura, koji je u svojoj izjavi obrambeni sektor stavio na prvo mjesto u popisu sektora suradnje između dvije zemlje.

Ministar Padrino Lopez je tijekom sastanka s ministrom Šojguom izjavio: “Jučer su u razgovoru između naših predsjednika otvoren mnoga pitanja vezana za vojno područje. Posebno u jačanju suradnje u održavanju opreme isporučene našoj zemlji iz Rusije. To su kopneni protuzračni sustavi i zrakoplovi. Dogovorili smo se da ovaj dio treba modernizirati.”

Nekada klijent američkog vojno-industrijskog kompleksa, Venezuela danas ovisi o ruskom obrambenom oružju. S obzirom na ogromno bogatstvo naftom, koje je u vrijeme visokih cijena nafte zemlji omogućilo znatan proračun za nabavu novog naoružanja, Venezuela je ojačala zrakoplovstvo s više od 20 borbenih zrakoplova SU-30MK2, protuzračna obrana ima sustave S-300VM i “Buk-M2E” srednjeg dometa, te sustave S-125, vrlo moćne i ubojite sustave iz vremena Hladnog rata protiv zrakoplova koji lete na niskoj nadmorskoj visini.

 S-300VM
FOTO – Jedan od sustava S-300VM na vojnoj paradi u Caracasu

Borbeni zrakoplovi Venezuele SU-30MK2 opremljeni su sa raketama R-27ER i R-77 dometa od 130 km i 110 km, čime su nadmašili američki AIM-120B/C kojeg koriste američki borbeni zrakoplovi. SU-30MK2 je napredni borbeni zrakoplov a Military Watch navodi kako je superiorniji od najmoćnije verzije zrakoplova SU-27 “Flanker”.

Venezuela izvan svojih granica ima iznimno ograničene mogućnosti napada, ali mora braniti stratešku prometnu i naftnu infrastrukturu i vojne objekte. Vojna doktrina zemlje je ograničena na obranu i sprečavanje Sjedinjenih Država i američke sposobnosti da provedu udare udari u zračnom prostoru Venezuele.

Caracas računa na značajan faktor rizika, koji je bio odsutan u Libiji, Iraku, Panami, Grenadi ili drugim zemljama koje su imale iznimno ograničene mogućnosti protuzračne obrane. Zemlja želi oružje “četvrte generacije” za naprednu borbu i nadmoć u zraku, što bi vojsku Venezuele pretvorilo u snage daleko jače od bilo kojih s kojima su se ranije suočile zapadne zemlje ili SAD same.

S obzirom na središnju ulogu zaštite nacionalnog zračnog prostora zbog jakog američkog pritiska i prijetnji, modernizacija venezuelanske protuzračne obrane je od temeljne važnosti za sigurnost zemlje.

SU-30MK 2
FOTO – Venezuelanski zrakoplovi SU-30MK2

Venezuela je već pokušala poboljšati razinu sposobnosti svojih pilota uz pomoć Rusije. Naime, venezuelanski piloti su sudjelovali u misijama ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji istekli nova znanja, pretpostavlja se i na moderniziranim ili drugim zrakoplovima.

Caracas nije krio kako planira kupnju borbenih zrakoplova SU-35, vjerojatno kontingent od oko dvadesetak letjelica, ali proces kupnje otežava pad cijena nafte i teška ekonomska kriza. S porastom cijena nafte, prijetnje zemlji će svejedno ostati, ali će se SU-35. U tom će slučaju Venezuela ponovno razmotriti nabavu naprednih ruskih borbenih zrakoplova.

No, sada je prioritet protuzračna obrana, a dolazak dva ruska strateška bombardera Tu-160, jednog transportnog zrakoplova An-124 i zrakoplova Il-62 u Venezuelu i najavljene vježbe zrakoplovnih snaga i protuzračne obrane su dokaz da razgovori dva ministra obrane nisu bili običan susret dvojice kolega.

Kao što smo naveli, vojska Venezuele će vjerojatno modernizirati postojeću protuzračnu obranu ruske proizvodnje,  a potencijalno je može nadograditi kupnjom novih i naprednijih sustava, kao što su “Pancir-S1”, “Buk-M3 Viking” ili čak sustavom S-400, puno moćnijim od onih sustava S-300 koji su već u službi u Venezueli.

U ovom trenutku, čak ni nakon zajedničkih vojnih vježbi, ne možemo sa sigurnošću reći što će Venezuela dobiti ili bi mogla dobiti u skoroj budućnosti, ni pod kojim uvjetima ugovora s ruskom stranom. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da ruski vojni dužnosnici u Venezuelu nisu došli kao turisti i da će kompletan sustav protuzračne obrane i ratnog zrakoplovstva biti pregledan, uočit će se nedostaci i na temelju tih zaključaka će se provesti radovi kako bi se otklonili kritični nedostaci, tako da nabava borbenih zrakoplova SU-35 i sustava S-400 može pričekati bolju ekonomsku situaciju u zemlju.

Venezuela je u svakom slučaju, čak i s postojećim snagama, osigurala težak posao svakom agresoru, a nova razina vojke suradnje s Rusijom, koja je počela simboličnim slanjem dva strateška bombardera Tu-160 u latinoameričku zemlju, puno je više od “bacanja proračunskog novca dva autokratska režima”, što Mike Pompeo vrlo dobro zna i ima puno pravo da bude ljut.

PVO Venezuela
FOTO – Nacionalni teritoriji i infrastruktura koju trenutno brani protuzračna obrana Venezuele

 

300VMDBuk M3 Vikingdmitrij peskovHugo ChavezPancir S1S-300S-400SU 35Su-27Su-30MK2Vladimir Padrino López
Pretplatiti se
Obavijesti o
63 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eu kolonija
5 godine prije

venecuela nije u američkom dvorištu ali jeste u zaleđini kube koja je u američkom dvorištu. nafta je također bitna u ovoj priči I ruske tvrtke koje se već nalaze u venecueli. u svakom slučaju pozdravljam suradnju venecuele I rusije

Snicla
5 godine prije

Venecuela je u teškim ekonomskim problemima i novac potrošen na vojsku se mora otkidati od stanovništva koje je u velikom siromaštvu. Ipak izgleda da nemaju izbora. Sjećam se kako je Kolumbija već spominjala moguću invaziju ukoliko to SAD podrži. Žalosno ali danas si ili američka pudlica ili imaš žalac dovoljno jak da dva puta razmisle.

Nazgul75
5 godine prije

Nije cudo da se Pompeo ‘ljuti’, ako je Antonov ‘dovezao’ sistem Poljana 4D, u Venecuelu, i ‘dosli’ ‘savjetnici’ koji ce postojeci S-300 nadograditi kao onaj u Siriji, pocinje stvaranje ‘kisobrana’ nad Venecuelom, koji ce biti prilicno efikasan. Niko ne kaze neprobojan, ali je pitanje da li ce iko iz ‘okruzenja’ zajedno sa USA biti voljan platiti ‘cijenu’ njegovog unistenja. Samo se prisjecam ‘prijetnji’ da ce IDF ‘zbrisati’ sirijske sisteme, nesto jos uvijek nijesu spremni za tako nesto. Ako Venecuela dobije slicno ili identicno ‘konfigurisan’ sistem, ko je to iz okruzenja, ako izuzmemo direktno ukljucenje USA AirForce pandan IDF-u. Kolumbijci ili Brazilci :-). Cisto sumnjam. Drugi par opanaka je, da su Rusi izgleda ‘konacno’ naucili da igraju USA ‘igru’ bolje od njih samih. Stvaranje A2AD stita iznad Venecuele i dobijanje luka u USA dvoristu koje bi mogle posluziti kao baze za ruske strateske podmornice, mislim da se Pentagonove nocne more polako… Čitaj više »

dopizdilomi
5 godine prije

Jooooj nebuloze. U Američkom dvorištu. Halo novinar, pogledaj gore, sjevernije, Amerika i Rusija graniće jedni s drugima.

nije dvoriste
5 godine prije

pa dobro, nije bas da su u dvoristu. u dvoristu bi bili da su u kanadi ili meksiku a ovako ispada ko da su amerikanci u francuskoj ili italiji i vi napisete da su u ruskom dvoristu.

nije dvoriste
5 godine prije

pa dobro, nije bas da su u dvoristu. u dvoristu bi bili da su u kanadi ili meksiku a ovako ispada ko da su amerikanci u francuskoj ili italiji i vi napisete da su u ruskom dvoristu.

Siniša
5 godine prije

Gleda tuđa posla a u kući mu jad… “” Najskuplji Pentagonov vojni program u problemima: Američki nevidljivi lovci pete generacije F-35 posle svakog leta prestaju da budu nevidljivi. Već duže vreme je jasno da američki čudo-lovac pete generacije F-35 i nije čudo kakvim su ga predstavljali Pentagon i njegovi propagandisti. Sada se otkrilo i da je ugrožena njegova nevidljivost. Da dolazi u pitanje njegova glavna prednost nad borbenim avionima četvrte generacije i nad direktnim konkurentima. Kako piše Defense-Aerospace, čuvena „visokotehnološka oplata“ F-35 propada i gubi stels-svojstva brže nego što je iko računao. A to znači da čudo-lovci postaju vidljivi za protivničke radare. Samim tim i mnogo lakša meta nego što bi to voleli u američkom vojnom vrhu. Jer, Defense-Aerospace navodi da F-35 postaju vidljivi na tuđim radarima poput putničkih Boeing 747! Da sve bude još gore, ispostavilo se da ni pozadina problema nije baš bezazlena. Komanda američke ratne avijacije je… Čitaj više »

HAHHA
5 godine prije

jeli logicno ili kronicno pisete protiv USA?

giordano bruno
5 godine prije

Distance Venezuela → New-York– 3,724.18 km
Distance Cuba → New-York ——– 2,144.79 km

Ruski Tu-160 može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama, a domet njegovih raketa je 3.500 kilometara,
što znači da ne mora da ulazi u zonu protivvazdušne odbrane kako bi izveo napad.
Maximum speed: Mach 2.05 = 2,220 km/h
Range: 12,300 km

bbbb
5 godine prije

Babiću briljiro si ovdje, dolaskom strateških zrakopolova (i to dva) u Venecuelu je oznaka teritorija koji će isti (Tu-160) braniti nukleus raketama, dakle ne dirajte ciokaubojgusari. Interesantno da se Venecuela naoružala sa antejevim VM-S300 koji je čisto vojni gusjeničar a ne almazovim PMU S-300 točkašem. Dobar im je ovaj ministar, hoće još protuzrakoplovnih sredstava, mudro…….

fenix
5 godine prije

Nisam znao da je Venecuela ucestvovala u misijama u Siriji izvrsno. Da nece neka Ruska baza niknuti u Venecueli ?? ako Amerikanci hoce baze u Poljskoj i jos nekim zemljama onda bi mogli i Rusi malo u Americko dvoriste.

Ante
5 godine prije

Ovo samo znači da će ameri još više morati rastegnuti svoj vojni proračun, koji je ionako tanak i jedva pokriva sve što bi trebalo. Cijenu će naravno platiti ostatak svijeta.

Jole
5 godine prije

Mene ovo niti malo ne iznenađuje.Nakon daljnjih američkih i NATO provokacija,bilo je samo pitanje vremena kad će Rusija odgovoriti.Unatoč super kvalitetnom i naprednom ruskom naoružanju,SAD se može obuzdati efikasno jedino da im blizu kuće postaviš ubojite vojne snage i oružane sustave.Time se iz kontinuirane obrambene strategije zadnja dva desetljeća,prelazi u fazu ofenzivne obrane.Venezuela i Kuba su zasad najizglednije točke ruske strategije odvraćanja SAD od agresivnog militantnog imperijalizma prema prostoru utjecaja država ex.Sovjetskog Saveza.I još nešto što se tiče Venezuele.Tamo je Kina gospodarski ušla sa značajnim ulaganjima i za vjerovati je da će ta ulaganja štititi ako bude trebalo i vojnim sredstvima.Mislim da će Kinezi i Rusi imati prilično kordiniranu strategiju oko obrane Venezuele protiv agresivnog sjevernog susjeda koji nevoljko gleda razvoj situacije.Otud i nervozna nedavna izjava ministra obrane James ‘Mad Dog’ Mattisa da će Maduro morati otići,ali da to mora napraviti venezuelanski narod.Oni se neće miješati,nego će im samo pomoći… Čitaj više »

max
5 godine prije

Gledajući modus operandi rusa rekao bih da su informacije naveden u članku vrh ledenog brijega, ono što neznamo je puno nezgodnije i zanimljivije za prosječnog čitatelja. Ruski razmještaj vojne opreme u venecueli je razmještaj u američkom dvorištu, rekao bih da je to diverzifikacija pozicija s kojih mogu gađati usa teritorij u slučaju rata. S druge strane to značajno napreže obrambene resurse USA ako ništa drugo onda zbog više pravac iz kojih može doći udar.

Rokokoko
5 godine prije

Venezuela je u teskoj gospodarskoj situaciji i ako joj netko moze pomoci u toj krizi,to je svakako Kina.Imaju najvise dostupnog kapitala za ulaganje,ne ucjenjuju kao Zapad i svakako da imaju interes,koji je obostran. Interes Rusa je takodjer velik i osim ekonomskig on je usmjeren prema jacanju obrambenih kapaciteta Venezuele, istovremeno jacajuci i svoj polozaj u odnosu prema SAD i NATO.Ruka ruku mije.

Gordan
5 godine prije

Uopce ne vidim pretjeranih razloga zasto bi se itko radi ovog uzbudjivao. Izmedju ICBM-ova i nuklearnih podmornica, obje strane imaju i vise nego dosta cime bi zastrasili jedni druge.

O “americkom dvoristu” mislim isto kao i o “ruskom dvoristu”: ne priznajem “pravo” samoproglasenih svjetskih sila na interesne sfere. Na koncu, zar to nije anatema nasem milom suverenizmu? Nek svaka zemlja gradi strateske odnose sa drugim zemljama kakve zeli.

nessy
5 godine prije

Po mom misljenju, ameri lako rijese problem ruskih zracnih snaga “u svom dvoristu”. Fino kupe S-300, ili mozda S-400. Ako “promjene svoje ponasanje” i budu imali dovoljno novca, i lijepo zamole, mozda cak dobiju S-500, i eto srece, vise se ne trebaju bojati nikoga.

Ivi tz
5 godine prije

Malo pomalo…a po izjavi onog pimpea se vidi koliko se uznemirio.a nebi se dzaba uznemirio.hehe

Red Dog
5 godine prije

Ovo je zapravo vojno nepotrebno. Jer RF moze unistiti Muriku iz Rusije.
Car signalira nesto. Signalira da ce braniti svoje saveznike. I komuniste. Kao nekada CCCP.
Do sada nije bilo smisla pokusati sa Komunistickim Revolucijama jer bi ih Jedini Hegemon ugusio. Sada nam je Car dao znak. Pocinje imati smisla.
Nije on nas i nema tu ljubavi, ali imamo zajednickog neprijatelja. I zastitnika. Pocinje se nazirati tracak nade za Svetlu Komunisticku Buducnost 🙂

Jole
5 godine prije
Arcibald Rajs
5 godine prije

Bas sad kad je najavljena ofanziva ciofasista u Donbasu, Rusi parkirali dva strateska bombardera blizu juga USA. U prevodu, pazite sta cete uraditi…

njonjo
5 godine prije

Unazad njekoliko dana bio je o izjavi ruskog MVP-a “A šta ako ruske nuklearne podmornice izrone pred obalama Kalifornije. Nitko to nije komentirao, u zapadnom svijetu. Nadam se da Rusi slijede kinesku mudrost- strpljenje i promišljanje. Bog ih poživio.

njonjo
5 godine prije

Svaka čast gospodinu Babiću. T o je novinar od formata. Razumije situaciju, ima svoj stav. Da nam je više takovih analitičara, za razliku od onog L R- a koji se izgubija u “povijesnih zbiljnosti.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI