fbpx

Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju

Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju 1

Prošlog tjedna smo izvijestili da je, nakon posjete Turskoj, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, kojem je novi šestogodišnji mandat potvrđen na izborima u svibnju ove godine, posjetio Moskvu i razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vijest nije posebno popraćena, iako su dvije zemlje sklopile važne ugovore, od kojih samo jedan, vrijedan 5 milijardi dolara, koji se odnosi na naftni sektor.

“Nakon uspješnog prvog susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom prošli smo ulicama Moskve. Već sutra je naš program nastavak borbe za Venezuelu u multipolarnom svijetu, uz potpisivanje važnih sporazuma o suradnji u sektorima obrane, financija, naftnom sektoru, trgovini i ostalima”, na Twitteru je nakon sastanka s Putinom napisao Nicolás Maduro.

Nova razina vojne suradnje Rusije i Venezuele

Iako je predsjednik Venezuele, između ostalog, spomenuo suradnju u sektoru obrane, nitko nije znao što to točno znači.

Danas, manje od tjedan dana od sastanka dvojce predsjednika i njihovih najbližih suradnika, u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli su sletjela dva ruska strateška bombardera Tu-160, jedan transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Ruski zrakoplovi su preletjeli vode Atlantskog oceana, kao i Barentsovo more, Norvešku i Karibe.

“Piloti su tijekom leta prevalili put dug više od 10 000 kilometara, a letovi su provedeni u skladu s propisima o korištenju međunarodnog zračnog prostora”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane je dodalo da su zrakoplove jednim dijelom puta pratili borbeni zrakoplovi F-16 norveškog ratnog zrakoplovstva.

VIDEO – Dva ruska strateška bombardera Tu-160 stižu u Venezuelu

Uzajamno korisna suradnja

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je 6. prosinca izrazio nadu kako će ruska mornarica i ruski vojni zrakoplovi ulaziti u pomorske luke i nastaviti slijetanje u  venezuelanske zračne luke, gdje će od Venezuelanskih kolega primati usluge održavanja.

Tijekom sastanka sa svojim venezuelanski kolegom, generalom Vladimirom Padrinom Lópezom, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je istaknuo kako se suradnja Moskve i Caracasa provodi dobro i zbog redovite razmjene stručnjaka i delegacija, a posebno se napreduje u području obrazovanja.

Ruski ministar obrane je rekao kako zahvaljujući toj suradnji, od koje koristi imaju i Venezuela i Rusija, ruski vojnici s tim dugim letovima stječu veliko iskustvo i imaju priliku održavati svoju borbenu spremnost u dobrom stanju.

Washington ljut zbog ruskog približavanja “američkom dvorištu”

Rusija i Venezuela
FOTO: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino López

Američki državni tajnik Mike Pompeo je odmah po primitku obavijesti da ruski dalekometni zrakoplovi i strateški bombarderi lete u Venezuelu, koja nije američko dvorište, ali je trenutno okružena američkim saveznicima popt Kolumbije ili zemlja s američkim vazalskim vladama, kritizirao slanje dva ruska strateška bombardera Tu-160 u Venezuelu.

“Ovo su aktivnosti dvije korumpirane vlade koje se razbacuju javnim novcem”, napisao je Mike Pompeo na Twitteru.

Ironično, američki državni tajnik, svjestan da ovakav let nije hir ruske vojske kako bi kolegama u Venezueli pokazala svoja dostignuća, ovakvu izjavu daje gotovo istovremeno s najavom Trumpa da će sljedeći američki vojni proračun biti 750 milijardi dolara, usprkos činjenici da revizija još ne može ući u trag tisućama milijardi dolara koje je proteklih godina potrošio Pentagon.

Pompeo je svjestan što znači otvaranje pomorskih i zračnih luka Venezuele za ruske ratne brodove i zrakoplove, posebno u zemlji koja ima izvanrednu vojnu opremu i obrambene sustave, kojima je u vrijeme visokih cijena nafte bivši predsjednik Hugo Chavez opremio svoju vojsku.

U Moskvi su izjavu Mikea Pompea o slanju ruskih strateških zrakoplova Tu-160 u Venezuelu opisali kao “neprikladnu” i “nediplomatsku”.

“Naravno, ovo nije nimalo diplomatski i smatramo je apsolutno neprikladnom izjavom”, izjavio je danas tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je izrazio svoje duboko neslaganje s tim izjavama, ističući “da bi polovica američkog proračuna za obranu  bila dovoljna da prehrani cijelu Afriku”.

“Što se tiče gubitka sredstava, s tim se ne slažemo, a nije baš prikladno da ta zemlja koja cijelu Afriku može hraniti s polovicom svog proračuna za obranu daje takve izjave”, izjavio je Dmitrij Peskov.

Misija ruskih bombardera

Tupolev Tu-160
FOTO: strateški bombarder Tu-160

Službeno je misija ruskih strateških bombardera Tu-160 zajednička zrakoplovna vojna vježba u kojima će se snage Venezuele pripremiti za izvršavanje obrambenih zadaća.

“Osim toga, cilj je podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja“, rekao je ministar obrane Venezuele, general Vladimir Padrino López.

“Nitko na svijetu se ne treba bojati prisutnosti ovih logističkih zrakoplova, bombardera i strateških bombardera dok su na teritoriju Venezuele, jer smo mi graditelji mira, a ne rata”, rekao je ministar tijekom prijema komisije zrakoplovnih snaga Rusije.

Također, general Lopez je naglasio da su vježbe dio bilateralne suradnje dviju zemalja.

“To ćemo učiniti s našim prijateljima, jer imamo prijatelje na svijetu koji poštuju uzajamne odnose, bez obzira na ravnotežu u veličini država”, dodao je Vladimir Padrino López.

U Venezueli, kao u Siriji, vidi se ono što se želi pokazati

Ranije smo pojasnili u koliko je navrata Rusija u Siriji poštivala tradiciju da pokazuje samo ono što želi pokazati. Naime, nitko ne spominje jesu li transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62 u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli letjeli prazni i što su mogli nositi kao pomoć vojsci Venezuele. Osim toga, znakovito je pojašnjenje zajedničkih vježbi u kojima će se zrakoplovstvo i protuzračna obrana Venezuele uvježbavati za obranu zemlje i da će se podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja. U slučaju Venezuele je to puno lakše, jer vojska zemlje već ima sustave S-300, više od 20 ruskih zrakoplova Su-30MK2 i brojna druga oružja i opremu.

Odmah nakon sastanka generala Vladimira Padrina Lópeza i generala ministar Šojgua u Moskvi je portal Military Watch naveo kako je Venezuela izrazila interes za nabavu novih sustava protuzračne obrane proizvedenih u Rusiji, jer želi ojačati svoju kapacitete protuzračnu obranu od mogućih napada neprijateljskih zrakoplova. Venezuelanske oružane snage također traže pomoć Rusije u poboljšanju sustava koji su već u službi.

General Vladimiro Padrino López i general Šojgu
FOTO – General Vladimiro Padrino López i general Šojgu 6. prosinca u Moskvi

Razgovori dvojice ministara obrane su održani dan nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Nicolasa Madura, koji je u svojoj izjavi obrambeni sektor stavio na prvo mjesto u popisu sektora suradnje između dvije zemlje.

Ministar Padrino Lopez je tijekom sastanka s ministrom Šojguom izjavio: “Jučer su u razgovoru između naših predsjednika otvoren mnoga pitanja vezana za vojno područje. Posebno u jačanju suradnje u održavanju opreme isporučene našoj zemlji iz Rusije. To su kopneni protuzračni sustavi i zrakoplovi. Dogovorili smo se da ovaj dio treba modernizirati.”

Nekada klijent američkog vojno-industrijskog kompleksa, Venezuela danas ovisi o ruskom obrambenom oružju. S obzirom na ogromno bogatstvo naftom, koje je u vrijeme visokih cijena nafte zemlji omogućilo znatan proračun za nabavu novog naoružanja, Venezuela je ojačala zrakoplovstvo s više od 20 borbenih zrakoplova SU-30MK2, protuzračna obrana ima sustave S-300VM i “Buk-M2E” srednjeg dometa, te sustave S-125, vrlo moćne i ubojite sustave iz vremena Hladnog rata protiv zrakoplova koji lete na niskoj nadmorskoj visini.

 S-300VM
FOTO – Jedan od sustava S-300VM na vojnoj paradi u Caracasu

Borbeni zrakoplovi Venezuele SU-30MK2 opremljeni su sa raketama R-27ER i R-77 dometa od 130 km i 110 km, čime su nadmašili američki AIM-120B/C kojeg koriste američki borbeni zrakoplovi. SU-30MK2 je napredni borbeni zrakoplov a Military Watch navodi kako je superiorniji od najmoćnije verzije zrakoplova SU-27 “Flanker”.

Venezuela izvan svojih granica ima iznimno ograničene mogućnosti napada, ali mora braniti stratešku prometnu i naftnu infrastrukturu i vojne objekte. Vojna doktrina zemlje je ograničena na obranu i sprečavanje Sjedinjenih Država i američke sposobnosti da provedu udare udari u zračnom prostoru Venezuele.

Caracas računa na značajan faktor rizika, koji je bio odsutan u Libiji, Iraku, Panami, Grenadi ili drugim zemljama koje su imale iznimno ograničene mogućnosti protuzračne obrane. Zemlja želi oružje “četvrte generacije” za naprednu borbu i nadmoć u zraku, što bi vojsku Venezuele pretvorilo u snage daleko jače od bilo kojih s kojima su se ranije suočile zapadne zemlje ili SAD same.

S obzirom na središnju ulogu zaštite nacionalnog zračnog prostora zbog jakog američkog pritiska i prijetnji, modernizacija venezuelanske protuzračne obrane je od temeljne važnosti za sigurnost zemlje.

SU-30MK 2
FOTO – Venezuelanski zrakoplovi SU-30MK2

Venezuela je već pokušala poboljšati razinu sposobnosti svojih pilota uz pomoć Rusije. Naime, venezuelanski piloti su sudjelovali u misijama ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji istekli nova znanja, pretpostavlja se i na moderniziranim ili drugim zrakoplovima.

Caracas nije krio kako planira kupnju borbenih zrakoplova SU-35, vjerojatno kontingent od oko dvadesetak letjelica, ali proces kupnje otežava pad cijena nafte i teška ekonomska kriza. S porastom cijena nafte, prijetnje zemlji će svejedno ostati, ali će se SU-35. U tom će slučaju Venezuela ponovno razmotriti nabavu naprednih ruskih borbenih zrakoplova.

No, sada je prioritet protuzračna obrana, a dolazak dva ruska strateška bombardera Tu-160, jednog transportnog zrakoplova An-124 i zrakoplova Il-62 u Venezuelu i najavljene vježbe zrakoplovnih snaga i protuzračne obrane su dokaz da razgovori dva ministra obrane nisu bili običan susret dvojice kolega.

Kao što smo naveli, vojska Venezuele će vjerojatno modernizirati postojeću protuzračnu obranu ruske proizvodnje,  a potencijalno je može nadograditi kupnjom novih i naprednijih sustava, kao što su “Pancir-S1”, “Buk-M3 Viking” ili čak sustavom S-400, puno moćnijim od onih sustava S-300 koji su već u službi u Venezueli.

U ovom trenutku, čak ni nakon zajedničkih vojnih vježbi, ne možemo sa sigurnošću reći što će Venezuela dobiti ili bi mogla dobiti u skoroj budućnosti, ni pod kojim uvjetima ugovora s ruskom stranom. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da ruski vojni dužnosnici u Venezuelu nisu došli kao turisti i da će kompletan sustav protuzračne obrane i ratnog zrakoplovstva biti pregledan, uočit će se nedostaci i na temelju tih zaključaka će se provesti radovi kako bi se otklonili kritični nedostaci, tako da nabava borbenih zrakoplova SU-35 i sustava S-400 može pričekati bolju ekonomsku situaciju u zemlju.

Venezuela je u svakom slučaju, čak i s postojećim snagama, osigurala težak posao svakom agresoru, a nova razina vojke suradnje s Rusijom, koja je počela simboličnim slanjem dva strateška bombardera Tu-160 u latinoameričku zemlju, puno je više od “bacanja proračunskog novca dva autokratska režima”, što Mike Pompeo vrlo dobro zna i ima puno pravo da bude ljut.

PVO Venezuela
FOTO – Nacionalni teritoriji i infrastruktura koju trenutno brani protuzračna obrana Venezuele

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

venecuela nije u američkom dvorištu ali jeste u zaleđini kube koja je u američkom dvorištu. nafta je također bitna u ovoj priči I ruske tvrtke koje se već nalaze u venecueli. u svakom slučaju pozdravljam suradnju venecuele I rusije

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Ovdje slijedi , kako kažu, ineroperabilnost venezelanske i ruske protuzračne obrane. dakle, slijedom istih pojašnjenja Venezuela će biti isto što i Sirija na Bliskom istoku. Novac nije problem, iako neki smatraju da je Venezuela pred kolapsom. Nije i ima bolju startnu poziciju od Sirije, zbog postojećih sustava koji se mogu… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Navodno ima dvije baterije S-300VM , ne piše koliko lansera . Izvor je upitan, ali 23 zrakoplova SU-30MK2 nisu mala stvar. Usput: !!!! Zanimljiv podatak da su piloti Venezuele “vježbali” na ruskim avionima u udarima na ISIL u Siriji.

Šok
Gost
Šok
2 godine prije

Jako lijep turistički let od 10 000 km nadam se da su se piloti okupali.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
2 godine prije

upravo to je interesantno. vježbali su u siriji zajedno sa rusima

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  eu kolonija

Pa da svima bude jasno. Hoće netko napasti bazu gdje se nalaze ruski vojnici

Snicla
Gost
Snicla
2 godine prije

Venecuela je u teškim ekonomskim problemima i novac potrošen na vojsku se mora otkidati od stanovništva koje je u velikom siromaštvu. Ipak izgleda da nemaju izbora. Sjećam se kako je Kolumbija već spominjala moguću invaziju ukoliko to SAD podrži. Žalosno ali danas si ili američka pudlica ili imaš žalac dovoljno… Pročitaj više »

Mia
Gost
Mia
2 godine prije
Reply to  Snicla

Venezuela je primjer drzave s najvećim rezervama nafte koje unatoc tome tu istu naftu ne prodati, prema njoj sve vrste sankcija , sve u cilju da se slome i da postanu najobicnija kolonija.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije

Nije cudo da se Pompeo ‘ljuti’, ako je Antonov ‘dovezao’ sistem Poljana 4D, u Venecuelu, i ‘dosli’ ‘savjetnici’ koji ce postojeci S-300 nadograditi kao onaj u Siriji, pocinje stvaranje ‘kisobrana’ nad Venecuelom, koji ce biti prilicno efikasan. Niko ne kaze neprobojan, ali je pitanje da li ce iko iz ‘okruzenja’… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Nazgul75

Sta su dovukli u antonovu mozemo nagadjati ili cekati prof. Milojevica. U iljusinu su vjerovatno bili vojnici ili mehanicari (ne iskljucijem modernizaciju opreme). Ali ne treba ovu vijest posmatrati zasebno kao potez u sahu izmedju RF i SAD, vec povezati sa kineskom pricom o nikaragvanskom kanalu i ruskoj bazi koja… Pročitaj više »

dopizdilomi
Gost
dopizdilomi
2 godine prije

Jooooj nebuloze. U Američkom dvorištu. Halo novinar, pogledaj gore, sjevernije, Amerika i Rusija graniće jedni s drugima.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  dopizdilomi

Da, ali puno je zanimljivije i isplatovije strašiti Evropljane…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  dopizdilomi

Tacno, ali gore su ameri nakrcali oruzja poprilicno i nacickali svoj stit. Jug im ne stiti nista. Sad su im se u dvoriste perkirala dva labuda, a vjerovatno se bar jedna podmornica vrzma dole. Da bi ameri na jugu napravili kakvu-takvu zastitu americki dug bi morao skociti bar za 1000.… Pročitaj više »

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  tihobl

Sjeverojuzna asimetrija. Svidja mi se opis, kolega. 😉

nije dvoriste
Gost
nije dvoriste
2 godine prije

pa dobro, nije bas da su u dvoristu. u dvoristu bi bili da su u kanadi ili meksiku a ovako ispada ko da su amerikanci u francuskoj ili italiji i vi napisete da su u ruskom dvoristu.

Bulo
Gost
Bulo
2 godine prije
Reply to  nije dvoriste

A u poljskoj, ukrajini )neslužbeno )….itd.

nije dvoriste
Gost
nije dvoriste
2 godine prije

pa dobro, nije bas da su u dvoristu. u dvoristu bi bili da su u kanadi ili meksiku a ovako ispada ko da su amerikanci u francuskoj ili italiji i vi napisete da su u ruskom dvoristu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Gleda tuđa posla a u kući mu jad… “” Najskuplji Pentagonov vojni program u problemima: Američki nevidljivi lovci pete generacije F-35 posle svakog leta prestaju da budu nevidljivi. Već duže vreme je jasno da američki čudo-lovac pete generacije F-35 i nije čudo kakvim su ga predstavljali Pentagon i njegovi propagandisti.… Pročitaj više »

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  Siniša

Kakvo čudo pa kada je ovaj projekt javno obznanjen millsim da sam na Večernjem komentirao da je stupidnost najveća naime napraviti Avion ravan F-22 za izvoz da zamjeni F-18 A-10 F-16 i to da je cijena aviona je manja od F-22 čista glupost znači da su morali štedjeti na puno… Pročitaj više »

HAHHA
Gost
HAHHA
2 godine prije

jeli logicno ili kronicno pisete protiv USA?

Snicla
Gost
Snicla
2 godine prije
Reply to  HAHHA

A ti napiši kvaliteta i istinit komentar o pozitivnom vanjskopolitičkom djelovanju SAD. Takvih hronično manjka u zadnje vrijeme čak i na MSM. Možda bi ti čak i uredništvo portala bilo zahvalno što si im našao mogućnost da pozitivno pišu o aktivnostima SAD u svijetu.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Snicla

Evo mu par ideja, ljudska prava u USA, situacija u predgrađima Detroita, Chikaga i ostalih velegrada, domovinski zakon, ma ima tema kolko voliš. USA se po slobodi polako pretvara u CCCP.

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Mikojan

Pogledati valjda zadnji dokumentarac Rogera Moorea o skupljanju dobrih ideja o upravljanju razno raznim sektorima i usporedba istih u USrA. Dokum iz 2015.
Where to invade next.
Topla preporuka svima, a najviše trollovima

Odisea
Gost
Odisea
2 godine prije
Reply to  HAHHA

Ako kažeš Car je go !Ne znači da si protiv njega,nego da imaš petlju da kažeš ono što je očito,a ne ono što drugi očekuju da čuju.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
2 godine prije
Reply to  HAHHA

MoRe i skeptino *ebajiga druze ucitelju uzmi kako ti se svidja ha ja.

Ratoborna gljiva
Gost
Ratoborna gljiva
2 godine prije

skepticno

giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Distance Venezuela → New-York– 3,724.18 km Distance Cuba → New-York ——– 2,144.79 km Ruski Tu-160 može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama, a domet njegovih raketa je 3.500 kilometara, što znači da ne mora da ulazi u zonu protivvazdušne odbrane kako bi izveo napad. Maximum speed: Mach 2.05… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Znači, taman za RS-26 Rubež…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  giordano bruno

Da, brzina dva puta veća od zvuka, O.K.
Ja, međutim imam podatak za domet nuklearnih krstarećih 5.500 !
Može nositi i konvencionalne krstareće, neki isprobani u Siriji…
Idem provjeravat…

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  kiki

3410 milja. Viši od 13 m, raspon krila preko 55 m.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije

Babiću briljiro si ovdje, dolaskom strateških zrakopolova (i to dva) u Venecuelu je oznaka teritorija koji će isti (Tu-160) braniti nukleus raketama, dakle ne dirajte ciokaubojgusari. Interesantno da se Venecuela naoružala sa antejevim VM-S300 koji je čisto vojni gusjeničar a ne almazovim PMU S-300 točkašem. Dobar im je ovaj ministar,… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  bbbb

Rusija ce braniti Venecuelu isto onako kao sto ce Amerika braniti Ukrajinu: do zadnjeg branjenika.

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  Gordan

Košto kaže Profa Milinović idu Rusi simetrično vi nama u Ukrajini evo nas u Venecueli zna se da su Ameri dobiju odmah veliki ospi kada netko čačka po njihovom dvorištu. To je ona poruka Putina Amerima da ne čačkaju oko zemlja blizu Rusiji jer ako mi krenemo biće vama veselo,… Pročitaj više »

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  bbbb

imaju i tockase, prije par godina sam vidio snimak iskrcavanja s300 u venezueli

fenix
Gost
fenix
2 godine prije

Nisam znao da je Venecuela ucestvovala u misijama u Siriji izvrsno. Da nece neka Ruska baza niknuti u Venecueli ?? ako Amerikanci hoce baze u Poljskoj i jos nekim zemljama onda bi mogli i Rusi malo u Americko dvoriste.

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Ovo samo znači da će ameri još više morati rastegnuti svoj vojni proračun, koji je ionako tanak i jedva pokriva sve što bi trebalo. Cijenu će naravno platiti ostatak svijeta.

Jole
Gost
Jole
2 godine prije

Mene ovo niti malo ne iznenađuje.Nakon daljnjih američkih i NATO provokacija,bilo je samo pitanje vremena kad će Rusija odgovoriti.Unatoč super kvalitetnom i naprednom ruskom naoružanju,SAD se može obuzdati efikasno jedino da im blizu kuće postaviš ubojite vojne snage i oružane sustave.Time se iz kontinuirane obrambene strategije zadnja dva desetljeća,prelazi u… Pročitaj više »

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  Jole

dobro si zakljucio za kineze, po nekim procjenama kinezi sklopili ugovore oko 50 milijardi dolaza za unapredjenje naftnih polja i naravno jeftiniju naftu plus su poslali svoje ekonomske strucnjake da pomognu maduru u razvoju zemlje ako par godina maduro uspije zadrzat vlast poslije se nece trebat ni borit za nju… Pročitaj više »

max
Gost
max
2 godine prije

Gledajući modus operandi rusa rekao bih da su informacije naveden u članku vrh ledenog brijega, ono što neznamo je puno nezgodnije i zanimljivije za prosječnog čitatelja. Ruski razmještaj vojne opreme u venecueli je razmještaj u američkom dvorištu, rekao bih da je to diverzifikacija pozicija s kojih mogu gađati usa teritorij… Pročitaj više »

Rokokoko
Gost
Rokokoko
2 godine prije

Venezuela je u teskoj gospodarskoj situaciji i ako joj netko moze pomoci u toj krizi,to je svakako Kina.Imaju najvise dostupnog kapitala za ulaganje,ne ucjenjuju kao Zapad i svakako da imaju interes,koji je obostran. Interes Rusa je takodjer velik i osim ekonomskig on je usmjeren prema jacanju obrambenih kapaciteta Venezuele, istovremeno… Pročitaj više »

Annabella
Gost
Annabella
2 godine prije
Reply to  Rokokoko

Možda kinezi ne ucjenjuju otvoreno, ali isto kao i zapadnjaci daju kredite za koje znaju da ih korisnici neće moći vratiti. Tako bez ispaljenog metka preuzimaju cijele države (nedavno je ovdje bilo pisano o tome). Nitko se još nije usrećio s kineskom pomoći.

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  Annabella

ovisi s kojeg kuta gledas, neke zemlje su bas fino napredovale a ako bas oces moj komentar, kina je isto radila za saku rize i zaradila, tako sad i drugi imaju priliku da rade i zarade s tim da kinezi ne lupaju pare za odrzavanje rezima nego ulazu u infrastrukturu… Pročitaj više »

DAWOR
Gost
DAWOR
2 godine prije

Dobra vijest…..također bi i sa Kinom trebali više vojno surađivati…..

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije

Uopce ne vidim pretjeranih razloga zasto bi se itko radi ovog uzbudjivao. Izmedju ICBM-ova i nuklearnih podmornica, obje strane imaju i vise nego dosta cime bi zastrasili jedni druge. O “americkom dvoristu” mislim isto kao i o “ruskom dvoristu”: ne priznajem “pravo” samoproglasenih svjetskih sila na interesne sfere. Na koncu,… Pročitaj više »

Neko ime
Gost
Neko ime
2 godine prije
Reply to  Gordan

Nacelno si u pravu. Al realpolitik je, nazalost, takva kakvu je opisuju komentatori…

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Neko ime

Onda ne preostaje nista drugo do zakona jacega.

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  Gordan

Pusti te pacifističke floskule danasnji ljudi si dalje majmuni s toljagama prema tome tko ima najvece toljage taj ce proglasivati svoje zone utjecaja gdje god hoce slabiji mogu plakati snivati snove o pravednijem svijetu.

Gordan
Gost
Gordan
2 godine prije
Reply to  Ivex

Nisu pacifisticke – podrzavam pravo svake drzave da se brani unutar svojih granica. No ovi “veliki” se “brane” svugdje po svijetu na racun malih, a najvise na racun vlastitog drustva.

No vidim da je imperijalizam u modi na suverenistickom portalu. Barem kad nosi usanku.

nessy
Gost
nessy
2 godine prije

Po mom misljenju, ameri lako rijese problem ruskih zracnih snaga “u svom dvoristu”. Fino kupe S-300, ili mozda S-400. Ako “promjene svoje ponasanje” i budu imali dovoljno novca, i lijepo zamole, mozda cak dobiju S-500, i eto srece, vise se ne trebaju bojati nikoga.

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  nessy

prijedlog godine, putin bi trebao amerima ponudit s400 da se ne sramote s patriotom

Ivi tz
Gost
Ivi tz
2 godine prije

Malo pomalo…a po izjavi onog pimpea se vidi koliko se uznemirio.a nebi se dzaba uznemirio.hehe

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije

Ovo je zapravo vojno nepotrebno. Jer RF moze unistiti Muriku iz Rusije. Car signalira nesto. Signalira da ce braniti svoje saveznike. I komuniste. Kao nekada CCCP. Do sada nije bilo smisla pokusati sa Komunistickim Revolucijama jer bi ih Jedini Hegemon ugusio. Sada nam je Car dao znak. Pocinje imati smisla.… Pročitaj više »

Red Dog
Gost
Red Dog
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Treba ohrabrenje i onoj socijalistickoj omladini u Murici koja nije glasala jer nema za koga.
Krezubi su vec u pokretu. Jos da stavimo komuniste u pokret… 😉

drvobradi
Gost
drvobradi
2 godine prije
Reply to  Red Dog

djelomicno si u pravu, mada rusija nece vise nikad na put komunizma, al ameri zato postaju cccp

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  drvobradi

kako znas da nikad nece na put? ne bi bio toliko uvjeren.

kiki
Gost
kiki
2 godine prije
Reply to  Red Dog

Rusija nije komunistička, iako imaju jednu takvu stranku.
Samo komunisti pomažu komuniste….

Jole
Gost
Jole
2 godine prije
Arcibald Rajs
Gost
Arcibald Rajs
2 godine prije

Bas sad kad je najavljena ofanziva ciofasista u Donbasu, Rusi parkirali dva strateska bombardera blizu juga USA. U prevodu, pazite sta cete uraditi…

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Arcibald Rajs

Ne gubi iz vida Kinu. Kina vise nece dopusti da se ponovi Libija i da joj ispari 30 milijardi.
Komotno mozes gledati ovako: ameri uhapse kineskinju pa dobiju dva labuda u sred dvorista.

Zvrk
Gost
Zvrk
2 godine prije
Reply to  tihobl

ma i to je fama s kinom i libijom. libijci su sami sebe upucali u glavu uništavanjem nuklearnog arsenala i obnovom odnosa sa zapadom. ako gledaš kineske gubitke, daleko veći je stvaranje juznog sudana.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
2 godine prije
Reply to  tihobl

@tihobl, imas isti nisk i na forum.hr? Mislim da si u pravu i da je ovo tek ‘pocetak’ odgovora na hapsenje ‘princeze’. A mislim da je tvoja ‘teorija’ sa forum.hr da su Rusi misici a Kinezi pare za ‘put svile’. Ovo je izgleda pocetak izgradnje americkog kraka 🙂 Kinezi ce… Pročitaj više »

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Unazad njekoliko dana bio je o izjavi ruskog MVP-a “A šta ako ruske nuklearne podmornice izrone pred obalama Kalifornije. Nitko to nije komentirao, u zapadnom svijetu. Nadam se da Rusi slijede kinesku mudrost- strpljenje i promišljanje. Bog ih poživio.

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Svaka čast gospodinu Babiću. T o je novinar od formata. Razumije situaciju, ima svoj stav. Da nam je više takovih analitičara, za razliku od onog L R- a koji se izgubija u “povijesnih zbiljnosti.”

POVEZANE VIJESTI

Izbornik