fbpx

Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju

Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju 1

Prošlog tjedna smo izvijestili da je, nakon posjete Turskoj, predsjednik Venezuele Nicolas Maduro, kojem je novi šestogodišnji mandat potvrđen na izborima u svibnju ove godine, posjetio Moskvu i razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Vijest nije posebno popraćena, iako su dvije zemlje sklopile važne ugovore, od kojih samo jedan, vrijedan 5 milijardi dolara, koji se odnosi na naftni sektor.

“Nakon uspješnog prvog susreta s predsjednikom Vladimirom Putinom prošli smo ulicama Moskve. Već sutra je naš program nastavak borbe za Venezuelu u multipolarnom svijetu, uz potpisivanje važnih sporazuma o suradnji u sektorima obrane, financija, naftnom sektoru, trgovini i ostalima”, na Twitteru je nakon sastanka s Putinom napisao Nicolás Maduro.

Nova razina vojne suradnje Rusije i Venezuele

Iako je predsjednik Venezuele, između ostalog, spomenuo suradnju u sektoru obrane, nitko nije znao što to točno znači.

Danas, manje od tjedan dana od sastanka dvojce predsjednika i njihovih najbližih suradnika, u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli su sletjela dva ruska strateška bombardera Tu-160, jedan transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Ruski zrakoplovi su preletjeli vode Atlantskog oceana, kao i Barentsovo more, Norvešku i Karibe.

“Piloti su tijekom leta prevalili put dug više od 10 000 kilometara, a letovi su provedeni u skladu s propisima o korištenju međunarodnog zračnog prostora”, navodi se u priopćenju.

Rusko ministarstvo obrane je dodalo da su zrakoplove jednim dijelom puta pratili borbeni zrakoplovi F-16 norveškog ratnog zrakoplovstva.

VIDEO – Dva ruska strateška bombardera Tu-160 stižu u Venezuelu

Uzajamno korisna suradnja

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu je 6. prosinca izrazio nadu kako će ruska mornarica i ruski vojni zrakoplovi ulaziti u pomorske luke i nastaviti slijetanje u  venezuelanske zračne luke, gdje će od Venezuelanskih kolega primati usluge održavanja.

Tijekom sastanka sa svojim venezuelanski kolegom, generalom Vladimirom Padrinom Lópezom, ruski ministar obrane Sergej Šojgu je istaknuo kako se suradnja Moskve i Caracasa provodi dobro i zbog redovite razmjene stručnjaka i delegacija, a posebno se napreduje u području obrazovanja.

Ruski ministar obrane je rekao kako zahvaljujući toj suradnji, od koje koristi imaju i Venezuela i Rusija, ruski vojnici s tim dugim letovima stječu veliko iskustvo i imaju priliku održavati svoju borbenu spremnost u dobrom stanju.

Washington ljut zbog ruskog približavanja “američkom dvorištu”

Rusija i Venezuela
FOTO: Sergej Šojgu i Vladimir Padrino López

Američki državni tajnik Mike Pompeo je odmah po primitku obavijesti da ruski dalekometni zrakoplovi i strateški bombarderi lete u Venezuelu, koja nije američko dvorište, ali je trenutno okružena američkim saveznicima popt Kolumbije ili zemlja s američkim vazalskim vladama, kritizirao slanje dva ruska strateška bombardera Tu-160 u Venezuelu.

“Ovo su aktivnosti dvije korumpirane vlade koje se razbacuju javnim novcem”, napisao je Mike Pompeo na Twitteru.

Ironično, američki državni tajnik, svjestan da ovakav let nije hir ruske vojske kako bi kolegama u Venezueli pokazala svoja dostignuća, ovakvu izjavu daje gotovo istovremeno s najavom Trumpa da će sljedeći američki vojni proračun biti 750 milijardi dolara, usprkos činjenici da revizija još ne može ući u trag tisućama milijardi dolara koje je proteklih godina potrošio Pentagon.

Pompeo je svjestan što znači otvaranje pomorskih i zračnih luka Venezuele za ruske ratne brodove i zrakoplove, posebno u zemlji koja ima izvanrednu vojnu opremu i obrambene sustave, kojima je u vrijeme visokih cijena nafte bivši predsjednik Hugo Chavez opremio svoju vojsku.

U Moskvi su izjavu Mikea Pompea o slanju ruskih strateških zrakoplova Tu-160 u Venezuelu opisali kao “neprikladnu” i “nediplomatsku”.

“Naravno, ovo nije nimalo diplomatski i smatramo je apsolutno neprikladnom izjavom”, izjavio je danas tajnik za tisak ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je izrazio svoje duboko neslaganje s tim izjavama, ističući “da bi polovica američkog proračuna za obranu  bila dovoljna da prehrani cijelu Afriku”.

“Što se tiče gubitka sredstava, s tim se ne slažemo, a nije baš prikladno da ta zemlja koja cijelu Afriku može hraniti s polovicom svog proračuna za obranu daje takve izjave”, izjavio je Dmitrij Peskov.

Misija ruskih bombardera

Tupolev Tu-160
FOTO: strateški bombarder Tu-160

Službeno je misija ruskih strateških bombardera Tu-160 zajednička zrakoplovna vojna vježba u kojima će se snage Venezuele pripremiti za izvršavanje obrambenih zadaća.

“Osim toga, cilj je podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja“, rekao je ministar obrane Venezuele, general Vladimir Padrino López.

“Nitko na svijetu se ne treba bojati prisutnosti ovih logističkih zrakoplova, bombardera i strateških bombardera dok su na teritoriju Venezuele, jer smo mi graditelji mira, a ne rata”, rekao je ministar tijekom prijema komisije zrakoplovnih snaga Rusije.

Također, general Lopez je naglasio da su vježbe dio bilateralne suradnje dviju zemalja.

“To ćemo učiniti s našim prijateljima, jer imamo prijatelje na svijetu koji poštuju uzajamne odnose, bez obzira na ravnotežu u veličini država”, dodao je Vladimir Padrino López.

U Venezueli, kao u Siriji, vidi se ono što se želi pokazati

Ranije smo pojasnili u koliko je navrata Rusija u Siriji poštivala tradiciju da pokazuje samo ono što želi pokazati. Naime, nitko ne spominje jesu li transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62 u međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli letjeli prazni i što su mogli nositi kao pomoć vojsci Venezuele. Osim toga, znakovito je pojašnjenje zajedničkih vježbi u kojima će se zrakoplovstvo i protuzračna obrana Venezuele uvježbavati za obranu zemlje i da će se podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja. U slučaju Venezuele je to puno lakše, jer vojska zemlje već ima sustave S-300, više od 20 ruskih zrakoplova Su-30MK2 i brojna druga oružja i opremu.

Odmah nakon sastanka generala Vladimira Padrina Lópeza i generala ministar Šojgua u Moskvi je portal Military Watch naveo kako je Venezuela izrazila interes za nabavu novih sustava protuzračne obrane proizvedenih u Rusiji, jer želi ojačati svoju kapacitete protuzračnu obranu od mogućih napada neprijateljskih zrakoplova. Venezuelanske oružane snage također traže pomoć Rusije u poboljšanju sustava koji su već u službi.

General Vladimiro Padrino López i general Šojgu
FOTO – General Vladimiro Padrino López i general Šojgu 6. prosinca u Moskvi

Razgovori dvojice ministara obrane su održani dan nakon sastanka predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Nicolasa Madura, koji je u svojoj izjavi obrambeni sektor stavio na prvo mjesto u popisu sektora suradnje između dvije zemlje.

Ministar Padrino Lopez je tijekom sastanka s ministrom Šojguom izjavio: “Jučer su u razgovoru između naših predsjednika otvoren mnoga pitanja vezana za vojno područje. Posebno u jačanju suradnje u održavanju opreme isporučene našoj zemlji iz Rusije. To su kopneni protuzračni sustavi i zrakoplovi. Dogovorili smo se da ovaj dio treba modernizirati.”

Nekada klijent američkog vojno-industrijskog kompleksa, Venezuela danas ovisi o ruskom obrambenom oružju. S obzirom na ogromno bogatstvo naftom, koje je u vrijeme visokih cijena nafte zemlji omogućilo znatan proračun za nabavu novog naoružanja, Venezuela je ojačala zrakoplovstvo s više od 20 borbenih zrakoplova SU-30MK2, protuzračna obrana ima sustave S-300VM i “Buk-M2E” srednjeg dometa, te sustave S-125, vrlo moćne i ubojite sustave iz vremena Hladnog rata protiv zrakoplova koji lete na niskoj nadmorskoj visini.

 S-300VM
FOTO – Jedan od sustava S-300VM na vojnoj paradi u Caracasu

Borbeni zrakoplovi Venezuele SU-30MK2 opremljeni su sa raketama R-27ER i R-77 dometa od 130 km i 110 km, čime su nadmašili američki AIM-120B/C kojeg koriste američki borbeni zrakoplovi. SU-30MK2 je napredni borbeni zrakoplov a Military Watch navodi kako je superiorniji od najmoćnije verzije zrakoplova SU-27 “Flanker”.

Venezuela izvan svojih granica ima iznimno ograničene mogućnosti napada, ali mora braniti stratešku prometnu i naftnu infrastrukturu i vojne objekte. Vojna doktrina zemlje je ograničena na obranu i sprečavanje Sjedinjenih Država i američke sposobnosti da provedu udare udari u zračnom prostoru Venezuele.

Caracas računa na značajan faktor rizika, koji je bio odsutan u Libiji, Iraku, Panami, Grenadi ili drugim zemljama koje su imale iznimno ograničene mogućnosti protuzračne obrane. Zemlja želi oružje “četvrte generacije” za naprednu borbu i nadmoć u zraku, što bi vojsku Venezuele pretvorilo u snage daleko jače od bilo kojih s kojima su se ranije suočile zapadne zemlje ili SAD same.

S obzirom na središnju ulogu zaštite nacionalnog zračnog prostora zbog jakog američkog pritiska i prijetnji, modernizacija venezuelanske protuzračne obrane je od temeljne važnosti za sigurnost zemlje.

SU-30MK 2
FOTO – Venezuelanski zrakoplovi SU-30MK2

Venezuela je već pokušala poboljšati razinu sposobnosti svojih pilota uz pomoć Rusije. Naime, venezuelanski piloti su sudjelovali u misijama ruskog ratnog zrakoplovstva u Siriji istekli nova znanja, pretpostavlja se i na moderniziranim ili drugim zrakoplovima.

Caracas nije krio kako planira kupnju borbenih zrakoplova SU-35, vjerojatno kontingent od oko dvadesetak letjelica, ali proces kupnje otežava pad cijena nafte i teška ekonomska kriza. S porastom cijena nafte, prijetnje zemlji će svejedno ostati, ali će se SU-35. U tom će slučaju Venezuela ponovno razmotriti nabavu naprednih ruskih borbenih zrakoplova.

No, sada je prioritet protuzračna obrana, a dolazak dva ruska strateška bombardera Tu-160, jednog transportnog zrakoplova An-124 i zrakoplova Il-62 u Venezuelu i najavljene vježbe zrakoplovnih snaga i protuzračne obrane su dokaz da razgovori dva ministra obrane nisu bili običan susret dvojice kolega.

Kao što smo naveli, vojska Venezuele će vjerojatno modernizirati postojeću protuzračnu obranu ruske proizvodnje,  a potencijalno je može nadograditi kupnjom novih i naprednijih sustava, kao što su “Pancir-S1”, “Buk-M3 Viking” ili čak sustavom S-400, puno moćnijim od onih sustava S-300 koji su već u službi u Venezueli.

U ovom trenutku, čak ni nakon zajedničkih vojnih vježbi, ne možemo sa sigurnošću reći što će Venezuela dobiti ili bi mogla dobiti u skoroj budućnosti, ni pod kojim uvjetima ugovora s ruskom stranom. Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da ruski vojni dužnosnici u Venezuelu nisu došli kao turisti i da će kompletan sustav protuzračne obrane i ratnog zrakoplovstva biti pregledan, uočit će se nedostaci i na temelju tih zaključaka će se provesti radovi kako bi se otklonili kritični nedostaci, tako da nabava borbenih zrakoplova SU-35 i sustava S-400 može pričekati bolju ekonomsku situaciju u zemlju.

Venezuela je u svakom slučaju, čak i s postojećim snagama, osigurala težak posao svakom agresoru, a nova razina vojke suradnje s Rusijom, koja je počela simboličnim slanjem dva strateška bombardera Tu-160 u latinoameričku zemlju, puno je više od “bacanja proračunskog novca dva autokratska režima”, što Mike Pompeo vrlo dobro zna i ima puno pravo da bude ljut.

PVO Venezuela
FOTO – Nacionalni teritoriji i infrastruktura koju trenutno brani protuzračna obrana Venezuele

 

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
64 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik