Rusko ministarstvo obrane: Izrael se u napadu na Siriju skrivao iza dva civilna zrakoplova

Igor Konachenkov
89 komentara

Nakon analize podataka o najnovijem napadu izraelskog zrakoplovstva na ciljeve u predgrađu Damaska, rusko ministarstvo obrane je priopćilo kako je Izrael izvršio zračne napade na sirijske ciljeve dok su se dva putnička zrakoplova spuštala u Bejrut i Damask, čime su ugroženi životi putnika.

Izraelska vojska je dva civilna zrakoplove dovela u neposrednu opasnost, izjavio je novinarima glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane, general Igor Konašenkov.

“Provokativne akcije izraelskih zračnih snaga su ugrozile dva putnička zrakoplova kada je šest izraelskih F-16 provelo zračne napade na Siriju iz libanskog zračnog prostora”,dodao je general Konašenkov.

“Izraelski zrakoplovi F-16 su poletjeli kada su civilni zrakoplovi pristajali u zračnoe luke u Bejrutu i Damasku. Sirijska vojska nije koristile projektile zemlja-zrak i elektroničko ometanje kako bi spriječila tragediju i pustila je da Damask kontrolira zračni promet i da jedan od putničkih zrakoplova preusmjeri na rezervnu zračnu luku u Hmeymimu, priopćila je ruska vojska.

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je koristilo čak 16 američkih navođenih bombi GBU-39, ali su samo dvije od njih dosegle svoje ciljeve. Većinu je presrela sirijska protuzračna obrana Sirije, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

F-15E GBU-39
FOTO: ilustracija, F-15E sa 4 podvješene bombe GBU-39

Dvije precizne bombe su pogodile logističku jedinicu udaljenu 7 kilometara od Damaska, gdje je ranjeno tri osobe.

Izjava u velikoj mjeri potvrđuje prethodno izvješće sirijske državne agencije SANA, koje je objavljeno noćas. Izraelki projektili su uglavnom oboreni sustavima Pancir-S1, Buk-M2i S-200.

Izrael čak nije ni potvrdio da je proveo udare, nego je izvijestio da su izraelske snage aktivirale svoje sustave protuzračne obrane kako bi oborile sirijski protuzračni projektil koji je ušao u njihovo područje kontrole.

Izrael je u više navrata proveo napade na ciljeve u Siriji koje smatra prijetnjom svojoj sigurnosti. Damask te udare smatra nezakonitim djelima agresije i zaprijetio je da neće proći bez odgovora.

RT

Opširnije o napadu: Izrael iz libanonskog prostora proveo udare na Damask – SAA tvrdi: Napad je odbijen

F-16GBU-39general Igor Konašenkov
Pretplatiti se
Obavijesti o
89 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Zločinci nad zločincima!!!!

Milanče
5 godine prije

Izrael zna da nema PV obranu ako bi Rusija napla svojim raketama.To je bio smao test kako funkcionira obrana Sirije u slucaju malo jaceg napada i sistem S-300.Mislim osobno da to Izrael nije napravio,nego americka provokacija a sve to mora prihvatiti Izrael.Janso kao dan,cionisti zele na sve nacine uvuci Izrael u sukob sa Rusijom i Iranom,konacnim ciljem unistenje samog izraela.Na svu srecu,Putin nije naivac,zna jako dobro tko iza svega toga stoji i sve ide svojim tokom,otpis americke drzavne elite,cionista sa podrucja Bliksog Istoka i njihovog utjecaja na tom podrucju.

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Navodno se jedan iranski 747 na liniji Teheran – Damask, koji bi mogao biti dio ovog iranskog ”Damask expresa”, okrenuo i vratio u Teheran.
Uglavnom, Bibi Netanjahu pokazuje da održava svoja, sad već predizborna, obećanja i da će Izrael nastaviti sa suzbijanjem iranskog prisustva u Siriji. Za očekivati je da će se nakon najavljenog odlaska vojske SAD, broj napada povećati.

jezevakucica
5 godine prije

Ne mogu napisati komentar,još uvijek se smijem Theresi May.

Galus 92
5 godine prije

Hahahah, opet “skrivanje” izraelskih zrakoplova za civilne avione, koji su se slučajno našli u zraku, sličan slučaj kao i kod obaranja ruskog špijunskog aviona od strane sirijske protuzrače obrane. Već prvi put Rusi nisu bili ne znam kako uvjerljivi sa svojim argumentima, kad su okrivili izraelce, da su se sakrili iza njihovog aviona, prilikom napada na sirijske vojne ciljeve.Ovaj put su Rusi stvarno pretjerali ponavljajući istu stvar sa ovim civilnim avionima! Boli ih istina, da usprkos gomilanju tobože “svemoćnih” raketnih sistema S 300 širom Sirije, Izraelci opet bez gubitaka izbombardiraju iranska i Hesbolahova skladišta oružja u blizini Damaska i još usto i neka komandna mjesta Sirijske vojske i iranske revolucionarne garde! Ali, ovo je tek početak nevolja za Siriju, jer su Židovi najavili oštriju borbu protiv infiltriranja iranskih snaga u tu državu. Čekali su samo, da ruski instruktori uvježbaju Sirce u korištenju raketa S 300 i predaju ih pod njihovu… Čitaj više »

njonjo
5 godine prije

Znači, teroristi i dalje provode terorističke akcije na način skrivanja iza civila, dok ne dobiju po pički. Ako je Boga i pravde to će biti uskoro i to na izraelskom području. Nadam se čim prije.

Trubadur
5 godine prije

Zamislite, da u trenu pristanja civilnog aviona na Ben Gurion Sirijci počinju rokat u krugu 50 Km oko aerodroma…… To što radi genocidni Izrael je veoma opasno, pošto bi mogao, da to rade i drugi…..Inače, je bila Sirska PVO opet izuzetno kvalitetno odrađena….Inače ova uvezanost sistema je fenomenalna…. Još, da stave Nebo-M, pa imaju, nad kompletnim bliskim istokom A2AD….

Trubadur
5 godine prije

To bi bila politička a ne vojna odluka………. A da su jim kresnulu februara več jedan F-16 iznad Sirije jesu…. Pored toga su kresnuli al nisu pali, još jedan F-16 i jedan F-15…… Ja sam siguran, da su kresnuli i onaj F-35, za koga kažu Izraelci, da ga kresnula ptica, al ajd…

Milanče
5 godine prije

Uz sve to cilj tih napada ima jos jedan slucaj.Odvuci svijetu paznju od problema u Americi.Tokom ovog mjeseca na newyorská burza na Wall Streete index na burzi na blagdan pao 3% a tokom ovog mjeseca index na burzi 15 a 20% sto je najgorim mjesecom za americku burzu od 1931 godine.Napuhnute cjene goriva,napuhani burze mogle bi dovesti do velikog pada.Vec sam prije pisao,d aponovim,d apodsjetim mlad ekoji o nekim stvarima pojma nemaju.Davne 1968 godine ameri su imali krizu dolara,trebali su izvrsiti napad na ceksu republiku koja je to doba bila u istocnom bloku.Rusi su za sve to znali,sprijecili Prasko proljece koje je imalo za cilj,sakriti strmoglavi pad dolara i krah dolara.Da nedođe do svjetske ekonomske krize Rusija 1972 godine svojom pomoci sprijecila svjetski ekonomski krah i pad dolara,krah americke ekonomije.Vidjeti cemo kako ce dalje odvijati sva ta cjela situacija iduc egodine jer neki procesi u sistmeu upravljanja nemogu se uspijenso… Čitaj više »

šeronja
5 godine prije

hrabro, nema što

Dub Miroslav
5 godine prije

???

Alen
5 godine prije

Vidis po ovome kako ce se u buduce igrati ta igra.. Napravice rusi njima jako dobru ” zvečku” ne brini..Rusi to jako dobro rade… Zao mi je jedino sto ce ,mozda, samo oni znati za tu zvecku a mozda nam rusi i malo puste da se nasladjujemo..

Šule
5 godine prije

Izrael je napao zrakoplove koji su dostavljali oružije Hezbolahu i Irancima jer ih nezanima Rus i neboje se nikakvih maketa S-300 i sl..Vi možete opravdavat napade već po 100 put ali ni jedan Izraelski zrakoplov nije srušen,raketa nije pala na Izraelsko tlo makar prijetite mjesecima kako Izrael nesmije napas u Siriji-NAPAO JE OPET…Nemojte biti smješni budite korektni i napišite da je Putin u strahu od Izraela..to nije nikakav saveznik Asadu..3 mj se prošao rok za IDLIB i šta je Rus napravio..NIŠTA

dr drug
5 godine prije

To je tudji zracni prostor i moglo bi se optuzit Siriju, tj optuzilo bi ss za napad na Libanon a onda opet UN i VS i odluke o udruzenom suzbijanju Siriske agresije na Libanon i vojni udari zapadnih saveznika s istocnim vazalima na Siriju

anix
5 godine prije

Pa nemogu da vjerujem kakvo rusi daju objasnjenje , prvo je nepotrebno jer je poprilican broj raketa oboren a drugo sada bas sumnjam u djelotvornost tog sustava S300 kakvi civilni avioni pa ovo je sramotno objasnjenje gdje je pokrivenost radarima dijela izraela , gdje je taj famozni domet 250 km s 300 ma ima dosta tih pitanja ali izgleda sve je to napuhavanje samo da se roba proda …

Mikojan
5 godine prije

Bilo bi vrlo zanimljivo kad bi Sirija/Rusija u Izraelskom stilu, kao što onomad Izraelci potaracali Egipatski aerodrom sa avionama, tako i oni odabrali jednu avio bazu u Izralelu i temeljito je preorali, bez civilnih žrtava, naravno. Kakva bi tad bila antiruska/sirijska propaganda u akciji ?

Roro
5 godine prije

dok ne opiče kakvu balističku po njihovim aerodromima neće se smiriti

Klemen
5 godine prije

Posle toliko komentara još mi nije jasno
1. Zašto žele cionisti uništiti svoju državu Izrael???
2. Zašto žele neki iz senke uvuču u rat Izrael i Rusiju?
3. Može mi neko objasniti nešto više o Hazarima.

Ne provociram, poštujem svako razmevanje i sve vas volim.

Zadranin
5 godine prije

Ma zamisli ti gamadi, koja inače sponzorira i podržava teroriste u Siriji.. gađaju dok su civilni avioni u blizini. Ma to me puno podsjeća na teorije vezane za “rušenje” civilnog aviona nad Ukrajinom prije par godina.. teorije koje spominju umiješanost izraelaca u “rušenje” tog aviona, pošto su oni, dok se ostatak svijeta bavio tom nesrećom.. odma lansirali kopneni napad na Palestinu, pobili tisuće ljudi, i nikom ništa zbog toga.

Ono, pa kad će svijet reći dosta toj izraelskoj agresivnoj gamadi? Kad je dosta? Kad počinu genocid nad Palestincima?

Ma hebeš i ovaj svijet, i njihove “moralne vrijednosti”.

Idem spavat sa ženom.

Pljuc!

Amater
5 godine prije

Mnogo interesantnih komentara …..pričekajmo nekoliko dana , možda će mnogo toga biti jasnije ….

Ivo
5 godine prije

Pričao što tko pričao, obruč oko odabranog plemena se steže. Hezbollah i IRG su im došli na granice, isil je na umoru skupa sa svojim instruktorima iz mossada, SAA svaki dan sve jača. Ostalo im je još da ispaljuju rakete leteći oko svojih aerodroma i kurqe se kad im svaka deseta prođe. Uskoro neće moći ni to. Šulenberg, nadam se da imaš još koju putovnicu osim izrahellske, te uskoro neće važiti…

Aleks
5 godine prije

Izrael napada na Bozic, sa podrucja Libana i krije se iza civilnih aviona. Meni to zvuci kao da silno zeli da napravi neki incident i da sprijeci povlacenje Amera iz Sirije.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

mudri su izraelci…njihovi obrambeni f16 su se branili od protuzračne ofenzive ??? mogli su reč i bacili smo se prsima na mač…dođe na isto

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI