Izrael iz libanonskog prostora proveo udare na Damask – SAA tvrdi: “Napad je odbijen”

Damas - zračni napad na zračnu luku
64 komentara

Saudijski kanal Al Arabiya, pozivajući se na inozemne agencije, izvještava pojedinosti o navodnom napadu izraelskih zrakoplovnih snaga na vojne objekte u Siriji.

Prema tim informacijama, izraelsko zrakoplovstvo je noćas iz zračnog prostora  Libanona napalo skladišta oružja “proiranskih skupina” i Hezbollaha u blizini Damaska. Navodi se da su izraelske zračne snage napale objekte provladinih snaga Sirije u zapadnom i južnom predgrađu Damaska.

Newsweek izvještava da su u izraelskom napadu ranjeni zapovjednici Hezbollaha. Taj podatak je američkom listu dostavio je izvor iz američkog Ministarstva obrane, koji je podatke dobio od “visokih časnika Izraela”. Mete napada su bila skladišta iranskih navođenih projektila.

Prema državnim medijima u Siriji, sustavi protuzračne obrane su u zemlji prethodno odbili napad nekoliko projektila nad pokrajinom Damask. Istodobno, libanonski izvori navode da su izraelski vojni zrakoplovi napali i zračni prostor južnog Libanona i provodili “manevre” na malim visinama.

Sirija
FOTO – Područja navodnih zračnih udara zapadno od Damaska

Prema izraelskim izvorima, gađani su vojni položaji u predgrađu Damaska, objekti protuzračne obrane i sjedište 68. brigade, 137. brigada sirijske vojske u području Damaska, sjedište 4. divizije sirijske vojske i vojne postrojbe br. 10 u regiji Qatana.

Sirijska protuzračna obranu je uspjela odbiti raketni napad na južna i zapadna područja Damaska u utorak navečer, pogodivši osam izraelskih projektila, izvijestio je sirijski portal An-Nashra. Prema tim informacijama, neprijatelj je tijekom napada na predgrađa sirijskog glavnog grada također koristio i bespilotne letjelice.

Kako je izvijestila državna sirijska televizija, agresija na Siriju je provedena iz libanonskog zračnog prostora. Sirijski protuzračna obrana je uspjela odbiti nekoliko napada koji su slijedili jedan za drugim.

Prema Al-Hadathu, izraelsko zrakoplovstvo je napalo vojne objekte i skladišta Hezbollaha i Iranske revolucionarne garde, koji se bore na strani sirijske vojske. Najmanje tri objekta su uništena u predgrađima glavnog grada El-Kiswa i Dimas, tvrdi Al-Hadath.

Izvještava se da je tijekom napada na ciljeve u blizini Damaska ispaljeno najmanje 22 projektila.

Internetska stranica Nziv, pozivajući se na libanonske izvore, izvještava da je zbog napada na ciljeve u Qaburu, zapadno od Damaska, uništeno skladište iranskih projektila Fajr-5, dometa do 75 kilometara, kojeg su čuvali vojnici 4. divizije pod zapovjedništvom generala Mahera Al-Assada, brata sirijskog predsjednika.

Fajr-5
FOTO: Fajr-5

U području Dimasa je napadnuto sjedište Hezbollaha, navodno smješteno u lokalnoj školi. Sjedište 4. sirijske divizije gađano je u Sabouru, a sjedište 10. sirijske divizije bilo je u Qatani. Na području grada Al-Tal, sjeverno od Damaska, napadnuta je vojna tvornica. Udari su provedeni i na sjedište 68. sirijske brigade i 137. topničke divizije na području Khan Al-Sheikha.

Izraelski mediji su izvijestili kako su mete zapadno od Damaska gađane nekoliko sati nakon što je zrakoplov Boeing 747 iranskog civilnog zrakoplovnog zrakoplova sletio na međunarodnu zračnu luku u Damasku, koji je Siriji vjerojatno isporučio vojnu opremu ili oružje. Ranije su izraelski mediji više puta javljali kako iranski civilni zrakoplovi u Siriju prebacuju vojni teret.

Također se navodi i kako je meta napada mogla biti delegacija Hezbollaha, koja je iz Beiruta stigla u Damask jučer oko 16:00 sati poslijepodne, kako bi se ukrcala na iranski zrakoplov i otišla u Teheran da prisustvuje pogrebu iranskog dužnosnika Hashemija Shahrudija, koji je preminuo 25. prosinca.

Službeni Damask navodi da su navečer 25. prosinca izraelski vojni zrakoplovi proveli napad iz libanonskog zračnog prostora na zapadna predgrađa Damaska, a sirijska državna agencija SANA tvrdi kako je većina izraelskih raketa oborena. Prijavljeno je ranjavanje trojice sirijskih vojnika.

Podsjetimo, posljednji raketni napad na Siriju je zrakoplovstvo izraelskog režima provelo 29. studenog, kada su gađani ciljevi u zapadnom predgrađu El-Kiswa.

Na snimkama objavljenim na društvenim mreža se vidi djelovanje sustava Pancir-S1, koji je lansirao je 8 projektila 57E6-E.  Osim ovih sustava, napad su odbili integrirani sustavi Buk-M2 i S-200, dok prema nepotvrđenim informacijama sustavi S-300 nisu djelovali.

Prema fotografijama koje je kasnije objavila sirijska vojska, nekoliko izraelskih projektila je oboreno prije nego su dosegli metu, a izraelski zrakoplovi su brzo izašli iz libanonskog zračnog prostora i piloti izraelskog režima su uspjeli pobjeći izvan dometa sirijske protuzračne obrane.

VIDEO – FOTO djelovanja sirijske protuzračne obrane: Chervonec-001

HezbollahaIDFpancir
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cogo
5 godine prije

a kad ce svi ti sustavi pogoditi i koji izraelski zrakoplov ,,pa sta ce jim svi ti sustavi kad zataje ,,sad su dobili izraelci dokaz da jim i s 300 ne moze napraviti neku stetu ,,a zasto ne uzvrate u posalju koju raketu na izrael ?? povareni zidovi moraju dobiti sto traze ,,

Alen
5 godine prije

Evo jedan dobar tekst koji bi mogao biti na tragu ovim dogadjajima

https://www.sott.net/article/403547-US-withdrawal-from-Syria-sets-stage-for-Israeli-aggression

Kile
5 godine prije

Ma ne vjerujem, šugavci jedni niti na Božić ne miruju, zbljuv

Riddick
5 godine prije

Efekat na tok rata = 0
Samo ne produktivne provokacije, nista vise.
Za to vreme SAA se sprema da udje u Manbij

Hogar
5 godine prije

@Kile Nekako ne verujem da jevrejima i arapima božić znači koliko tebi, ko zna zašto.

@Cogo Uze mi reč iz usta. Šta bi sa pričom “aerodrom za aerodrom”? Ako SAA samo laje a ne upotrebljava zube, i nisu neki čuvari svog naroda.

Hafez
5 godine prije

Neće biti mira tamo dok se ne počnu rovati piste i avioni u Izraelu

Ivo
5 godine prije

Neće biti mira sve dok se ne provedu raketni udari na tel-aviv i sve aerodrome u izrahellu. Potrebno je prethodno dogovoriti s Rusijom odgovarajuće protumjere za slučaj da bolesnim zio-luđacima padne na pamet koristiti nuklearno oružje.

Najbolja varijanta za to bi bila isporučiti Siriji par nuklearnih Iskandera, čisto da se zna da ih imaju. Mir na bliskom istoku bi došao momentalno.

Galus 92
5 godine prije

Moram pohvaliti portal Logično, jer su ovaj put, za razliku od drugih brojnih portala sa ovih područja prenijeli u detalje cijelu ovu informaciju! Drugi portali su o tom događaju javljali vrlo šturo, a neki uopće nisu ni prenijeli tu vijest!

Weteran
5 godine prije

Odlično:
Iztrael precizno gađa
Vladine snage imaju sjajan procenat oborenih projektila
Ljudski gubici – Nula!
Ovakvu vežbu sa bojevom municijom poželela bi svaka armija 🙂

preseren3
5 godine prije

Nešto mi ovdje ne štima….
S 300 spava?
Rusi dozvolili napad?
Nešto sve stidljivo….
Uz to čitam, Izraelske PVO snage skinule Sirijske rakete, koje si gađale Izraelske avione?
Kako je to moguče? Koliko je dosad bilo meni poznato, protivavionske rakete trebale bi biti prebrze….
Posebno na nižim visinama…. Niso to Dalile i Tomahawci….

Trubadur
5 godine prije

Ima dojava, da je Sirija u znak odmazde lansirala balističku raketu na Izrael, koju nisu presreli… Raketa je pala između Hadere i Haife i Izrael zatvorio zračni prostor iznad tih gradova…… Ako je to tačno, onda je bila tačna i ona vijest, da če Rusi dat manje više proste ruke Sirijcima, da rokaju i po Izraelskim ciljevima….

Trubadur
5 godine prije

Bio je napad sa 55 projektila, skoro pa sigurno, da bi izzazvali radarski odtis S-300….. I ko što sam več više puta naglasio…. Ne treba da S-300 radi bilo što, pošto je sirska PVO uvezana na ruski S-400 i preko Poljane , može, ako bude trebalo da puca iz radarskog mraka u pasivnom modu…..Inače u ovom napadu so poskidali sve Delilah projektile , dok su bili GBU 39 uspešniji…. Očigledno su Bukovi i Pantsiri, malo slabiji kod tih jeftinih GBU 39….

Mikojan
5 godine prije

Ja bi poslao avoine iznad Libanona i reketirao Izrael, što bi se tad desilo ??
Sa kurbama samo kurbinjski !

burt
5 godine prije

svi pljuvate po Kurdima a oni su samo jedan o igrača u igri, na području Idliba, Afrina, Manbija itd. Turska radi nešto što je poznato iz srednjeg vijeka kad bi vladar davao svojim podanicima posjede a oni su imali obavezu da štite svoj teritorij a time i vladara, zato Turskoj treba još teritorija u sjevernoj Siriji da bi tamo naselili izbjeglice iz ostalih dijelova Sirije i frakcije koje su se povukle iz enklava, zato svi oni imaju svoju novu funkciju da brane granice koje su u turskim planovima predviđene za novu protursku republiku u Siriji, npr. izbjegle frakcije iz Ghoute jedni su u Afrinu, drugi u Idlibu, treći u Jarablusu, to je ta teritorijalna podjela u kojima brane sebe i vladara, to nekima još nije jasno pa se naslađuju Kurdima a SAA su trebali dozvolu YPG-a da bi zauzeli jedan grad a dalje ne smiju nego čekaju da to zauzmu… Čitaj više »

Ivi.tz
5 godine prije

Hijene opet napadaju…ali dobro zapamtite SIRIJA će se uspjeti obraniti.j…m li vam m…u.živio IRAN,SIRIJA i HEZBOLAH.

Siniša
5 godine prije

Izrael prosto nema obzir niti prema kome….
“” Izrael je izvršio vazdušni napad na Siriju u trenutku kada su civilni avioni sletali na aerodrome u Bejrutu i Damasku, izjavio je novinarima portparol Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.

„Napad izraelskih vazduhoplovnih snaga izvršen je u trenutku sletanja civilnih aviona na aerodrome u Bejrutu (Liban) i Damasku (Sirija)“, rekao je on.
Takođe se naglašava da su u cilju sprečavanja tragedije ustanovljene restrikcije na upotrebu protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja od strane sirijske vojske, što je „omogućilo kontrolorima leta u Damasku da odvedu putnički avion sa opasnog područja i upute ga na alternativni aerodrom Hmejmim“.””

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Rusi su opet ljuti.
Optužuju Izrael da je svojim napadom doveo u opasnost dva ruska civilna zrakoplova, koji su po odlasku izraelskih zrakoplova, sletjeli, jedan u Damask, a drugi u Beirut.
Navodno je ispaljeno 16 projektila, a oboreno 14, a sirijska PZO nije djelovala punim opsegom baš zbog civilnih zrakoplova.

Croatianhezzbolah
5 godine prije

Hahahahaha ruje opet osramocene pa gdje he taj strasni s300 hahaha to he stakor u vreci .IMA li kraja ruskom sramocenjr

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI