Izrael i Hamas udaljeni oko primirja koje podržava SAD

Razorena Gaza nakon napada IDF-a
18 komentara

Izraelski zvaničnici optužili su Hamas da je efektivno odbio američki plan za okončanje rata u Gazi, nakon što je palestinska grupa izdala svoj odgovor na prijedloge. Hamas, međutim, osporava ovaj izvještaj.

SAD su krajem maja otkrile da je Izrael pristao na trofazni plan, koji uključuje prekid vatre i oslobađanje preostalih talaca koje drže u Gazi.

Hamas i manja palestinska grupa Islamski džihad (PIJ) objavili su saopćenje ove sedmice, rekavši da su predali svoj odgovor na nacrt koji podržava SAD.

„Večeras je Izrael putem posrednika primio odgovor Hamasa. U svom odgovoru, Hamas je odbio prijedlog za oslobađanje talaca koji je predstavio predsjednik Biden“, rekao je izraelski zvaničnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti za Times of Israel.

Reuters je citirao neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da je palestinska militantna grupa „promijenila sve glavne i najznačajnije parametre“ potencijalnog dogovora.

Hamas, međutim, tvrdi da je samo potvrdio svoj prethodni stav o potrebi za sveobuhvatnim okončanjem neprijateljstava. „Naš odgovor je naša posvećenost onome na šta smo se prethodno obavezali, prekidu vatre i [potpunom] povlačenju iz Gaze“, rekao je visoki zvaničnik Hamasa Osama Hamdan za libansku TV stanicu Al Mayadeen u utorak.

Hamas „ne može praviti kompromise u vezi sa pravima svog naroda ni pod kojim okolnostima“, rekao je.

Prema CNN-u, oružana grupa je predložila izmjene izraelskog prijedloga, uključujući vremenski okvir za prekid vatre i povlačenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) iz Gaze.

U ponedjeljak je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom poziva obje strane da provedu predloženi prekid vatre „bez odlaganja i bez uvjeta“.

Politička koordinatorica u misiji Izraela pri UN-u, Reut Shapir Ben-Naftaly, ponovila je u ponedjeljak da jevrejska država namjerava „osigurati da Gaza ne predstavlja prijetnju Izraelu u budućnosti“ i da vrati sve taoce koje je Hamas zarobio tokom svog napada 7. oktobra. Govoreći na Vijeću sigurnosti, optužila je Hamas da koristi „beskonačne pregovore… kao sredstvo za odugovlačenje“.

Više od 37.000 Palestinaca je ubijeno tokom sukoba, koji je prošle sedmice ušao u deveti mjesec. Trenutni talas borbi pokrenut je Hamasovim prekograničnim napadom u oktobru, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i više od 200 ljudi odvedeno u zarobljeništvo. Desetine talaca su naknadno oslobođene kao dio razmjene zatvorenika tokom sedmodnevnog primirja u novembru. IDF je spasio četiri taoca tokom komandne racije u Gazi 8. juna.

HamasIDFIZRAEL
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mamin maks
4 mjeseci prije

Koje smeće od portala ,samo o jebenom ratu u kurajini, serem vam se u u usta svima u redakciji koji živite od tuđe muke , crknite

Nenad Erak
4 mjeseci prije

Zapadni portali pišu kako je Natanyahu svjestan da će se svi zahtjevi Hamasa, IJ i ostalih Palestinskih vojnih formacija morati ispuniti i da će osim povlačenja tzv IDF-a iz Gaze, zabrane njegovog ulaska u Gazu bez OPRAVDANIH razloga morati pomiriti s činjenicom da će Hamas kao vladajuća stranka u Gazi upravljati osim vojnim i političkim zivotom Gaze nakon okončanja rata !!!

držnedaj
4 mjeseci prije

A noeobjašnjiva je šutnja arapa u ovom pokolju na djeci i civilima razrušene Gaze.. pogotovo egipta i jordana.
jedan nedavno povodom ovog na yt napisa sa puno lajkova; ‘Shameless arab neighbors of Palestine’ 😢

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Kada je Turska izgubila Prvi svetski rat ova oblast Palestine koju su dotle držali ostala je prazna i u vlasništvu Rotšilda pod vojnom kontrolom Engleza. Bilo je potrebno naseliti onim što je vlastelinima najpotrebnije – narodom koji će im koristiti kao radna snaga i vojska. Naseljavanje Izraela je išlo veoma teško, jer niko tu nije hteo da živi na opustošenoj zemlji. Tako su se mozgovi iz katoličke crkve setili drevnog “judejskog” naroda. Nakon progona Židova, uglavnom Hazarskog porekla, iz istočne Evrope uglavnom Poljske i Rusije (što su činili sovjetski boljševici i Hitler), proces naseljavanja je ubrzan. Pet miliona mladih i vojno i radno sposobnih “Jevreja” našlo se u “svojoj drevnoj postojbini” nazvanoj Izrael. Starci nisu mogli da se usele. Tel Aviv je 1909. bio pustara. Da ovaj “jevrejski” narod nije stariji od stotinu godina i da je istorija takozvanog jevrejskog naroda falsifikovana zarad potreba cionista, otkrio je nedavno i Šlomo… Čitaj više »

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

ivonazivkovic. net/Hamas-cartoon.jpg

“Šta misliš, ko će dobiti ovu bitku?”
“Ti i ja, naravno!”

Max
4 mjeseci prije

Izrael neće stati dok ih ne satre.

© 2024 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI