Damask: “Sirija ne treba veze s francuskim režimom koji podržava terorizam”

sirija terorista
18 komentara

Nakon što je Trump najavio povlačenje američkih trupa iz Sirije, umjesto američke administracije je ulogu glasnogovornika terorističkih skupina među zapadnim zemljama preuzela Francuska, koja u arapskoj zemlji službeno ima 1100 pripadnika specijalnih snaga.

Nakon što su sirijska i ruska vojska krajem prosinca prošle godine pokrenuli ograničenu operaciju protiv terorista sirijske Al-Qaede u Idlibu, službeni Pariz je odmah ustao u obranu islamističkih militanata.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova je tada optužilo Francusku za licemjerni pristup Damasku i istaknulo da sirijske oružane snage nastoje osloboditi grad Idlib od terorističke skupine Al-Nusra Front, sada pod nazivom Jabhat Fateh Al-Sham, te da sirijska vojska ne ubija civile.

Sirijska vlada je odgovorila na izjavu u kojoj francusko ministarstvo vanjskih poslova izražava zabrinutost zbog napada sirijskih snaga na terorističke položaje u Idlibu i tvrdi da takve ofenzive odnose živote civila.

Sirija je u svom odgovoru kategorički odbacila optužbe za napade na bolnice i civile i podsjeća Pariz da su Ujedinjeni narodi Al-Nusra Front, sirijski ogranak  Al-Qaede, klasificirali kao terorističku skupina, dok Francuska ni ne zna što se događa u Idlibu.

“Al-Nusra Front nije jedna od strana Sporazuma iz Astane. Dakle, davanje izvješća o ovoj terorističkoj organizaciji znači podupirati je”, naglasio je Damask.

Sirijska vlada je također osudila Pariz da iskorištava humanitarne aspekte u borbi protiv terorizma s namjerom da pozornost javnog mnijenja odvrati od neuspjeha svoje politike u Siriji.

Francuski narod, koji je iskusio strahote terorizma koji nema granica i ugrožava mir i stabilnost međunarodne zajednice, zaslužuje da njegova vlada zauzme jasan stav o ovoj pošasti, priopćio je Damask prije dva tjedna.

Kritike Pariza su uslijedile nakon što je sirijska vojska, potpomognuta ruskim zrakoplovstvom, 25. prosinca 2018. pokrenula ofenzivu u Idlibu, posljednjoj provinciji koju pod okupacijom drže okupirali teroristi, kada je uspjela osloboditi desetke sela.

Pariz ponavlja optužbe

Umjesto da smanji podršku teroristima u Idlibu, službeni Pariz nastavlja s kritikama i optužbama protiv sirijske vlade i vojske.

Sirijska vlada je i ovaj put osudila uplitanje francuske vlade u njezine unutarnje poslove, a retoriku visokih francuskih dužnosnika i predsjednika Macrona smatra kontinuitetom propale politike Pariza protiv arapske zemlje.

“Sirija uopće nije zainteresirana za uspostavljanje odnosa sa zemljom koja je pomogla terorističkoj agresiji protiv nje i čije su ruke umrljane krvlju nevinih Sirijaca”, navodi se u priopćenju sirijskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom jučer, koje je odgovor na nedavne izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Egiptu o političkom procesu u arapskoj zemlji.

Prema službenoj sirijskoj agenciji SANA, u izjavi Damaska se navodi “kako je francuski režim dao sve vrste podrške teroristima”, a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je ekstremiste iz Al-Nusra Fronta nazvao “revolucionarima”. Osim toga, Pariz pokušava osujetiti sve političke inicijative za rješenje sirijske krize.

Macronove izjave, ističu u sirijskom ministarstvu vanjskih poslova, nisu ništa više od “pokušaja da se operu ruke umrljane krvlju Sirijaca koji su stradali zbog politike francuske vlade.

“Ove intervencionističke izjave onih koji pružaju sve vrste podrške ekstremističkim skupinama nemaju ni najmanji kredibilitet, jer govore o političkom procesu zapadnih i kolonijalnih kriterijima koji se protive interesima i težnjama Sirijaca”, ističe sirijsko ministarstvo vanjskih poslova.

Izjava Macrona odaje gorčinu zbog  poraza i neuspjeha francuskog antisirijskog projekta i predlažemo da se francuski predsjednik posveti svojim naporima u rješavanju problema koji muče njegovu zemlju, umjesto da se miješa u unutarnje poslove drugih”, poručio je Damask.

Sirija je u više navrata osuđivala francuski pristup koji je, zajedno s drugim europskim zemljama, pružio oružje i financijsku potporu teroristima koji se bore protiv sirijske vojske i vlade kako bi destabilizirali arapsku zemlju. U više od sedam godina krize je poginulo stotine tisuća ljudi, milijuni su se morali preseliti, a zemlja je u ruševinama.

Al-Nusra FrontHezbollahISILIslamska državaKalifat
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
5 godine prije

Bašar al-Asad se pridružio listi šamaranja makarona, znači da su francuzu dani odbrojani.

Damar Cro
5 godine prije

Ja kao službeni predstavnik svoje slobodne volje i sposobnosti kritičkog razmišljanja tvrdim da diktator Macron mora otić, a u međuvremenu priznajem predstavnike žutih prsluka kao legitimnu vladu koja će obnašati vlast do sljedećih demokratskih izbora u okupiranoj i napaćenoj Francuskoj!

Trubadur
5 godine prije

Danas objavljeno, da če Francuska kao prva repatrizirati 130 ISISovih kozojeba sa Francuskim državljanstvom…..Izjavio je to danas ministar unutrašnjih poslova Francuske……..Nemam riječi..

cogo
5 godine prije

pa ti franceki su krivi za sav taj terorizam ,,koliko kolonija su imali u africi?? i svuda poubijali cuda naroda ,,kad su jih pregnali su sobom poveli nesto malo domacih izdajica ,a ostale pustili da jih ustajnici potamane ,,bas po francusko ,,zderi i pobegni bez naplate ,,a sad su opet poceli ubijati po tih zemaljama ,,neka jim vrate sve te teroriste pa da i franceki vide sto je patnja ,,njihova politika je unistila gadafija i sada imaju svi ti kriminalci ,propalice ,teroristi prosti put u evropu na zalost jih jako malo ide za francusku ,,

Ante
5 godine prije

Francuski režim poznaje samo silu, i tako se sa njime treba obračunati.

Kažun
5 godine prije

Makaron je malo prolupao,Dosadila mu bakica?Neka proba sreću u Siriji, 72 djevice ,dovljno njemu.Ili jedna od
72 godine?Lajavi krelac.

kardinale
5 godine prije

Za eu bi bilo najbolje da Macaron ozeni bakicu Merkel .

Savchenko For President !
5 godine prije

jadni francuzi,žuti hiđabi im uzimaju vlast a oni laju na assada

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI