SAD odobrile prodaju projektila vazduh-vazduh u vrijednosti od 650 miliona dolara Saudijskoj Arabiji

AIM-120 AMRAAM
3 komentara

State department je odobrio zahtjev Saudijske Arabije za kupovinu raketa vazduh-vazduh i prateće opreme u vrijednosti do 650 miliona dolara od Raytheona, bivšeg poslodavca američkog ministra odbrane Lloyda Ostina.

Agencija za odbrambenu i bezbjednosnu saradnju (DSCA) obavijestila je u četvrtak Kongres, u skladu sa zakonom, da će predložena prodaja „podržati američku spoljnu politiku i nacionalnu bezbjednost“ tako što će „pomagati da se poboljša bezbjednost prijateljske zemlje koja nastavlja da bude važna sila za politički i ekonomski napredak na Bliskom istoku“.

State department je takođe nagovijestio da će projektili biti upotrijebljeni protiv bespilotnih letjelica, koje su Huti pobunjenici iskoristili sa velikim efektom protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja je napala Jemen 2015.

Rijad je zatražio da kupi 280 naprednih raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa (AIM-120C-7/C-8 AMRAAM), zajedno sa 596 lansera za rakete LAU-128 (MRL), prateću opremu, rezervne dijelove, kao i tehničku i logističku podršku.

Ukupna procijenjena cijena ugovora je 650 miliona dolara.

Rakete bi koristila saudijska flota varijanti lovaca F-15 – što objašnjava MRL – kao i kraljevski Eurofigher Tiphoons. AMRAAM je raketa srednjeg dometa koja koristi aktivno radarsko navođenje „ispali i zaboravi“. Najveći ikada zabilježeni domet za dejstvo AMRAAM bio je 45 km, što je postigao turski F-16 protiv aviona sirijskih vazduhoplovnih snaga u martu 2020.

Ako kraljevstvo nastavi sa kupovinom, to bi bio nevjerovatan novac za Raytheon. General armije Lloyd Ostin povukao se iz Centralne komande – koja pokriva Saudijsku Arabiju – da bi sjedio u odboru proizvođača raketa sa sjedištem u Massachussetsu, prije nego što ga je predsjednik Joe Biden nominovao za prvog crnog ministra odbrane SAD.

raketeSADsaudijska arabijaState Department
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Posao ide dalje radi profita Ratheona i lobista ali uzalud za Saudijce jer ih Hutj napraše unatoč budžetu.

Grozomorni
2 godine prije

Cijelokupnu USA industrija počiva na proizvodnji i prodaji igrački za velike dečke. Ugasiti im vojni industriju i cijela država je mrtva u Mitar 3 mjeseca ako ne i ranije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI