State department daje zeleno svjetlo za ugovor o naoružanju od 1,8 milijardi dolara s Tajvanom dok Peking prijeti kontramjerama

Tajvansko naoružanje
9 komentara

Američki State department odobrio je prodaju naprednog naoružanja u vrijednosti od preko 1,8 milijardi dolara Tajvanu, rekao je Pentagon, prepuštajući Kongresu da da konačno odobrenje dok Peking taj sporazum ocjenjuje provokativnim i upozorava na kontramjere.

Predloženi prenos oružja u srijedu je potvrdio State department, saopštila je Agencija za odbrambenu bezbjednosnu saradnju koja je obavijestila zakonodavce o dogovoru. Prodaja uključuje Lockheed Martin raketni bacač sa kamiona, artiljerijski raketni sistem velike pokretljivosti (HIMARS), rakete velikog dometa vazduh-zemlja proizvedene od strane kompanije Boeing i nadogradnju senzora za tajvanske borbene avione F-16 – sve u vrijednosti od preko 1,8 milijardi dolara.

Dogovor dolazi usred izvještaja da je niz drugih transfera oružja na Tajvan u različitim fazama odobrenja, za koje se vjeruje da uključuju napredne dronove MK-9 Reaper i obalni protivraketni odbrambeni sistem, između ostalog oružja, čija se vrijednost procjenjuje na između 5 i 7 milijardi dolara. Iako su prethodne administracije sklopile slične dogovore, predsjednik Donald Trump nadgledao je porast transfera na ostrvo, prodavši ukupno 15 milijardi dolara oružja od stupanja na dužnost, prema zvaničnicima koje citira Wall Street Journal.

Iako je za prodaju tri sistema naoružanja u srijedu dato zeleno svjetlo i dalje je potrebno odobrenje Kongresa, Peking se već obvezao na „legitiman i neophodan“ odgovor, insistirajući da bi sporazumi „ozbiljno“ naštetili kineskim sigurnosnim interesima i potkopali odnose Kina- SAD. Nisu predložene nikakve posebne protivmjere, ali ta zemlja je prethodno uvela sankcije američkim proizvođačima oružja nakon prodaje Tajvanu, uključujući Lockheed Martin.

Transferi dolaze dok Washington pojačava vojne operacije u Južnom i Istočnom kineskom moru, izvodeći misije bombardera velikog dometa, špijunskih letova nadzornim avionima i izvodeći „slobodnu plovidbu“. Prošle sedmice, američki razarač prešao je Tajvanski moreuz – što je Pentagon smatrao „rutinskom“ misijom – što je izazvalo oštar ukor Pekinga, koji je upozorio da će njegove snage ostati u „visokoj pripravnosti“ nakon niza sličnih operacija kroz moreuz.

NaoružanjeOružjePekingState Departmenttajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

SAD želi isprovocirati Kinu da vojno djeluje na Tajvanu i tako da uvuče sve partnere na Pacifiku i oslabi Kinu ekonomski i vojno porazi izvan granica Kine

Paris
3 godine prije

Žuće kazne Goldman Sachs, ovi sutradan prodaju oružje Tajvanu. Jako mudar žuti potez.

mislim
3 godine prije

da sam xi ping , odma bi ponudio tajvanu najmodernije kinesko naoružanje ,po nižim cijenama nego američko. i rekao u obrazloženju ipak smo mi jedan narod ,jedna država ,dva sistema.

U prolazu
3 godine prije

Kinezi gunđaju i prijete a Amerikanci delaju.

Alex
3 godine prije

Kinezi straše vuka janjećom kožom. Ameri u ovom trenutku nemaju drugih opcija, nego prodavati oružje kome god stignu. Prodali bi i Kini da su ovi spremni platiti. No,Kinezima je isplativije krasti američke planove i nacrte. Zato je Trump popi*dio i udara ispod pojasa,a ako ponovno osvoji vlast,bit će gadno. Tvrdoglavi jarac neće preći preko godina kineske pljačke američkog intelektualno g vlasništva.

Max
3 godine prije

SAD od ovog ima 4 koristi, 1 naoružava Tajvan za sukob s Kinom. 2 pokazuje Tajvanu da je uz njih . 3 provocira Kinu demonstrirajući moć u njezinom dvorištu. 4 jača svoj vojnoindustrijski kompleks ovakvim golemim narudžbamma. Ali ne vjerujem da će to biti dovoljno da zaustavi Kinu.

Tbilisi
3 godine prije

zadnji trzaji urušavanja svjetskog carstva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI